Şimdi Ara

Manuel Lenslerde Radyasyon (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
3.221
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Varsın ölüm optiklerden olsun, kahpe dünyanın dertlerinden ölmekten iyidir.

Zamanı durdurmak moleküllere ayrılmak değil, optikler içinde parçalanmaktır aslında... *adr.
    bkz. (www.ahmetderici.blogspot.com)

Orijinalden alıntı: Knisath

Ya biraz fizik ile ilgili ışımaları araştırın öyle şey mi olurmuş

Alfa,Beta ve Gama ışımaları cisimlerin içinden geçebiliyor diye biliyorum. Ha metaller bunu durdurabilecek güce sahipler ancak radyoaktif lenslerin önündende ışıma yaptığını unutmamak lazım. Alfa ışımasını zaten kağıt bile durdurabildiği için o kadar etkisini olacağını düşünmüyorum. En riskliside Alfa zaten. Birde herkes sürekli gövdede takılı bırakmayabiliyor. Evde bir rafınız var ve orda duruyor mesela. Eşyaların yapıldığı maddeye göre %3 ile %30 arasında bir değerde eşyalara işleyebiliyor. Hani ne olursa olsun insana zarar bile vermesin elimin altında camları radyoaktif bir elementle coating yapılmış lens olması beni ürkütür. Zaten listede görüldüğü gibi her lens az miktarda dahi olsa radyoaktif ancak Asahi Opt. Co.'nun lensleri ile en düşük değerli lensleri kıyasladığımızda 17-18 kata kadar değerlerin fırlayabildiğini görüyoruz.

Ha yanlış bildiğimiz şeyler varsa düzeltin hocam. Benim bilgim bu kadar
    Saygılarımla

• Görmeyenler görsün, görenlerde mutlaka dikkat etsin. Konuyu bir yukarı çıkartalım.

bu sebeple bir zamanlar araştırdım ancak zararı hakkında tam bir bilgiye sahip olamamıştım.

bendeki yashica nın radioactivitesi ile ilgili bulduğum bir kaynak

http://yashica.org/254-2-Lens-radioactivity-measurements.html
    "Objektif fabrikaları çalışanlarının iki kafalı çocukları olmaya başladıktan sonra Thorium'lu objektiflerin üretimini durdurdu, ama kullanıcıların objektifleri yastıklarının altına koyup uyumayacakları düşünüldüğü için piyasadan toplatılmadı. Objektifi üstünde uzun süreli çekilmeden kalan filmli makinalarda o karelerde ışıklı halo (hale) yaptığınıda bazı sitelerde okumuştum. Kullanıcılar için tehlikeli olsaydı ABD ve Avrupada anında toplatılırdı tahmin edebileceğiniz gibi.

Aslında Thorium'lu objektifler ilk olarak askeri casusluk alanı için üretilmiş en keskin objektiflerdir, halada kullanılır o alanda, uydularda..."

Ama yinede tedbiri elden bırakmamak lazım.
  • selam konuyu bu gün ögrendim Zenit-E kullanıyorum Hellios 44/2 var objektif beyaz kağıda tutunca objektif sarımsı bi hal alıyomuş denedimde şu takumar gibi sarmısı çıkmasada biraz var galiba öyle anlaşıyomuş :/ şoktayım
  • quote:

Orijinalden alıntı: usb

lensi değiştiriken ;diğer lensi apış arasına sıkıştırmayın yeter.

bu yorum süper
  • Çok uç değerlerde radyasyon içerseydi o lensler zaten batılı ülkeler gerekli önlemleri alırdı. Örneğin EBAY'dan Canon FL 58/1,2 lens alsanız ve o listelerde radyasyonu en yüksek görünen lenslerden biri olan bu lensi Türkiye'ye getirmeye kalktığınızda adamlar gümrükten geçirirler mi sanıyorsunuz. Elektronik ürünleri ayrı departmanlarda birkaç günde ancak çıkarıyorlar sevkiyata. Orada radyasyonlu malı sevkeder mi adamlar. Elbette az da olsa bu tip radyasyonlardan korunmaya çalışmak lazım. Yıllarca siyah beyaz tüplü televizyonların dibinden yayın izledik, yediğimiz radyasyonu hesaplattık mı? Çok korkunç şeyler değil buradaki değerler. Tabii bunu söylerken son yazan arkadaşa katılıyorum sürekli pantolon cebinde taşıyan biri olursa uzun seneler sonunda incelerler öğreniriz bizde sonuçları.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi avanti -- 20 Kasım 2013; 17:51:37 >

Flickr
    Astronomi Fotoğrafçılığı Yazım...
  • Helios lenslerde durum nedir acaba?
    şuradaki listeye göre Helios'larda düşük miktarda.
    forum.mflenses.com
    Radioactivity of old manual lenses
    http://forum.mflenses.com/radioactivity-of-old-manual-lenses-t25714.html

Tam da 135mm f2.8 veya 3.5 gibi bir lens alayım diyordum portre için, kafam karıştı

• Bu tip lensler içinde en bilindik olanı ve piyasada en kolay bulunanı Asahi Pentax Super-Takumar 50mm f/1.4'tür. Her ne kadar ön kaplamasını belli bir açıda ışığa tuttuğunuzda sarı renkten toryum kaplamasını farkedebilseniz de bu tür lensleri UV ışığına veya direkt güneş ışığına bıraktığınızda belli bir süre sonra sarılık gider (sonra zamanla tekrar sararmaya başlar). Yani renksiz bir ön kaplamaya denk gelseniz bile bu o lensin toryum kaplamasız model olduğu anlamına gelmez. Yine de bu tür kaplamalar direkt olarak sağlığa zararlı dozlarda ışıma yapmazlar ama lensi düşürüp kırarsanız havaya karışacak toryum kaplamalı tozların akciğerlerinize girmesi ciddi bir sağlık sorununa yolaçabilir. Bu nedenle ben şahsen bu tür lenslerden uzak duruyorum, günümüzde çok daha iyi alternatifleri varken bu tür lenslerle uğraşmaya gerçekten değmez.
  • iwd35 İ kullanıcısına yanıt
    İlla manuel lens olsun deniyorsa o zaman Nikon, Porst, Olympus, Pentacon vb markaların uygun fiyatlı 50mm f/1.4 lensleri mevcut. Yeni lenslerden sizin de bahsettiğiniz markaların 50mm'leri de düşünülebilir veya modern AF'li 50mm f/1.4 de kullanılabilir. Toryumlu lensler standart kaplamalı manuel lenslere oranla biraz daha keskin olsalar da yeni nesil lenslerden geride kalacakları da bir gerçek.
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.