Şimdi Ara

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ YAZANLARA TAVSİYE KONUSU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
212
Cevap
19
Favori
14.838
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
23 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar yüce DH ahalisi, adamkararsız arkadaşım özelden çok istediği için açıyorum bu konuyu. Önceden de açmıştım ama o zaman 2. sınıf yeni bitmişti, şimdi mezun sayılabilecek biri olarak güncellenmiş halini açıyorum.


    Bazı önemli noktalar var, bu önemli noktalara emek harcamanız gerek. bu noktaları önemine göre sıralayacağım.


    - Yabancı dil aşırı önemli, çoğu kurumsal ya da uluslararası şirketin en önemli kriteri ingilizcedir. ingilizceniz olmadıktan sonra 4 ortalama yapsanız bile bir önemi yoktur. almancanız olursa da çok önemli bir bonusunuz olur; bosch, mercedes, man, rexroth gibi şirketlerde baya bi öne geçersiniz.


    - Nerede staj yaptığınız çok önemli, zira son sınıfta uzun dönem staj yapıyorsanız ve oradan memnunsanız çok yüksek bir ihtimal (kendi tecrübelerime göre) orada çalışmaya başlıyorsunuz. ayrıca bir sene uzun dönem staj yapan kişiler bu şirketler tarafından yeni mezun olarak değil de bir yıl tecrübeli mühendis olarak değerlendirilir. bütün uzun dönem stajer alan kurumlara başvurun, illa ki birinden kabul alırsınız. bu çok önemli bir nokta.


    - edit: çok önemli bir noktayı unutmuşum. hasan hüseyin erdem hocamın dediği bir laf vardır. mühendislik iş değil güç derdi. bu laf şu anlama gelir: herkes eninde sonunda bir işi yapar, ancak önemli olan o işi ne kadar sürede yapabildiğiniz. bu çok önemli bir nokta. önemli olan iş değil, güçtür. bu yüzden temel bilgisayar programlarını (excel, word, matlab'ın temel kısımları) iyice öğrenin, gücünüzü arttırır.


    - Erasmusa gitmek. Özellikle almanya'ya gidenler kendini çok iyi satabilir. almancanız olmasa bile varmış gibi satabilirsiniz çünkü sektörde almanca bilen insan yok. Ayrıca farklı kültürler görmek, farklı insanlar tanımak insanın vizyonunu ve kişiliğini geliştirir.


    - Okuduğunuz okul. İstanbul mühendislik piyasasında itü, ytü ve boğaziçi mezunları kapış kapış gider. Sebebi ise bu okulların mezunlarının her yerde ve her rütbede olması. Ankara piyasasında da odtü, hacettepe, bilkent ve gazi bu durumdadır. Her yerde aynı okuldan mezun kişiler bulabileceğiniz için teklif alma ihtimaliniz artar. Sırf bu sebepten dolayı eski ve köklü okulları tercih etmenizde fayda var.


    - Ortalamanız da bazı şirketlerde çok önemli, savunma sanayi ve ford otosan gibi şirketler minimum bir ortalama sınırı koyar. teknik üniversitelerde ortalama yapmak makinada gerçekten zordur. zaten bu okullarda yapılacak max ortalamayı 4 değil de 3,5 kabul etmeniz akıl sağlığınız açısından daha yararlı olur.


    - Okul kulüplerinde/topluluklarında iyi mühendisliğin yapıldığı yerlerde takılın. oradaki tecrübeniz de hem network hem de tecrübe açısından çok önemlidir. şirketler kulüplerde iş yapan öğrencileri çok sever.


    - Network yapın. Ne kadar çok kişi tanırsanız iş bulmanız o kadar kolaylaşır ya da ihtiyacınız olan birşeyi yaptırmanız o kadar kolay olur. Ayrıca herhangi bir bilgiye erişmeniz de hem kolaylaşır hem de önceden mümkün değilse mümkünleşir.


    Önemli sanılan ama aslında o kadar da önemli olmayan noktalar:


    - Çizim programları. Solid/NX/Catia/Creo gibi programları mühendisler değil teknikerler kullanır, çünkü mühendislikle alakası yoktur. Yıllardır hiçbir çalıştığım kurumda hiç çizim programı kullanmadım.


    - Ortalamanız. Üstteki kısıma tamamen aksi bir tavsiye olsa da, ortalamadan çok daha önemli noktalar vardır. Ortalama, mesleksel gelişim, kişisel hayat ve yabancı dil öğrenmesi arasındaki dengeyi iyi kurun. Bunlardan herhangi birisinin aksaması diğerlerini tamamen yok eder.


    - Okuduğunuz okul. Yine ortalama gibi yukardakinin tam tersi bir tavsiye, çünkü gebze piyasasında çok başarılı kocaeli mezunları da görebilirsiniz. Bu demek oluyor ki iş tamamen kişinin kendinde bitiyor. Orta seviyeden bir okuldan da iyi bir mühendis olarak çıkabilirsiniz, sadece kendinizi kanıtlamanız daha uzun sürüp daha zor olacaktır.


    Kaçınılması gereken noktalar:


    - Dersleri salmak. Çünkü hem ortalamanız düşecek hem de okulunuz uzayacaktır. Bunun çok fazla kötü yönü var ancak bunları benim söylemem iyi bir şey olmaz, kendinizin fark edip önlem alması lazım ki öğrenim ve iş hayatınızda ders alabilin.


    - Yabancı dil öğrenmekten kaçmak. Ömrünüzü bitirirsiniz.


    - Hocalarla tartışmak, polemiğe girmek. Hem ömrünüzü tüketirsiniz, hem akademik kariyerinizin önüne taş koyarsınız hem de diğer hocalar da size bilenir. Asla yapmayın. He diyin geçin.


    PİYASANIN DURUMU:


    Piyasanın durumu benim gördüğüme göre iyi. Başlangıç maaşları 15-20k civarında geziniyor fakat iş bulması zor değil. Staj bulması iş bulmasından daha zor bunun garantisini verebilirim size. Bazı kişiler size makina okumayın, iş yok falan derse kendi iş bulamadığı için söylüyordur bunu. Ben dahil bütün arkadaşlarım çalışmaya başladık bile, ki ben daha mezun olmadım.


    BÖLÜMÜN ZORLUĞU:


    Bölüm zor arkadaşlar. Hani cidden çükünüzden tavana asacaklar sizi bundan kaçış yok. Ancak bu bölümde mecbur bu. Çok fazla bilgiye aynı anda sahip olmanız gerekiyor çünkü. Ama bir şekilde bitiyor, gerekirse 6 senede bitse bile bitiyor.




    Başka yazılması gereken bir şey varsa aşşa yazın eklerim. Yazan arkadaşlara allah kurtarsın diyorum ve kolay gelsin diyorum. Geçmiş olsun.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lapsekili_Big_Smoke -- 7 Ağustos 2022; 18:38:20 >







  • başkan sen ne işi yapıyorsun bilmiyorum ama solid, autocad, catia vs. gereksiz demişsiniz. ayrıca yazılım öğrenin diyen arkadaşa da çıkışmışsınız. yazılımdan kastı elektronik yazılımdır, otomasyondur diye düşünüyorum.


    onun dışında solidworks, autocad bilmeden tasarım yapacak mühendis 50 yaşında aşmış bir mühendistir. ben de 10 senelik iş hayatımda böyle 1 kişi gördüm, adam hiçbir tasarım programını bilmiyordu ama teknik ressamlara anlatıp on numara makinalar yapıyordu. onun haricinde nereden baksan 200 tane mühendis tanımışımdır, bu programları bilmeyen adama iş vermezler.


    burdan tavsiyem şudur, eğer orta düzey kobilerde çalışayım diyorsanız solidworks ü kesin öğrenin. autocad i orta şeker bilin yeter. otomotiv için catia, proengineer, siemens nx öğrenin. hatta öğrenci iken bunları ne kadar öğreniyorsanız öğrenin zararı olmaz.


    otomasyon iyi bir makinacının öğrenmesi gereken birşey. makinayı otomasyonu bilmeden canlandıramazsınız. en iyi ihtimalle otomasyona uygun makina yapmazsınız. makinanın çalışma senaryosunu, sensörlerin nereye konulacağını makinacının otomasyoncuya anlatabiliyor olması lazım. az buçuk da hangi sensör nerede kullanılır, basit plc programı nasıl yazılır bilirseniz, otomasyoncunun size bok atmasının önüne geçersiniz.


    son sözüm, makina seçmeyin. yazılım ya da bilgisayar seçin. ben 10 senelik mühendis olarak kiramı nasıl ödeyeceğim onun hesabını yapıyorum. piyasa makinacı için bombok. şu an birçok arkadaşım ikinci ek iş yapıyor ben de dahil. yurtdışı olanakları da bilgisayar ve yazılıma göre kısıtlı. en kötü mekatronik seçin.


    ingilizce ne yaparsanız yapın öğrenin, yoksa her türlü hem iş bulmada hem bilgi bulmada zorluk çekersiniz.

    Yahu başkan gene dediğime geliyoruz. Ford da bi zahmet al zaten bu maaşı. Ben ne dedim %5 tir en fazla bu maaşları alacak adam. Hadi hesap yapalım düz hesap 1000tane kobi olsa türkiye'de ki daha fazladır, kaç tane bana Ford, Toyota, BSH, arçelik, Mercedes vs. gibi firma sayabilirsin? Hadi 50 olsun 100 olsun. Buralara torpil ya da iyi üniversite, iyi not ile girecek insan yüzdesi kaç? Direkt benim sınıfımdan söyleyeyim 120 kişiden 5 bilemedin 10 kişi girdi böyle yerlere. Hakkaten not ortalaması ile giren 2 kişi falan. Geri kalanların hepsi dayı, baba ve hoca torpili.


    Sizler %5 siniz hocam. Ben olmaz alamazsınız demiyorum. Zaten alıyorsunuz. Benim derdim burda bölüm seçecek garibanlar %5e bakıp aa ne güzel diyip sonra şapa oturmasın.


    %95 in ne alacağını yazdım. Daha da on kere yazmıycam.


    Bu arada ek olarak, YTÜ makina mezunu sevdiğim bir arkadaşım var 4-5 sene beraber aynı firmada çalıştık. Aynı maaşı alıyorduk. Şu anda da yaklaşık aynıdır büyük ihtimalle.

    Makine mühendisliği okumayın abicim.


    Verdiğiniz eforun karşılığını alamayacaksınız.



    Piyasaya çıkmamış en az 2+5 veya 10 yıl bir alanda uzmanlaşmamış kişilerin tavsiyesinide almayın.


    Yeni mezun daha piyasayı görmemiş bir görsün ondan sonra tavsiye versin.1 seneye yüksek lisans ve avrupaya kaçma yollarını arar.



    Makine mühendisliğinde yazılım şarttır verdiğiniz emeğin emeğin karşılığını az da olsa almak için yoksa nereden para kazanacaksın.Kontrol ve denetimle mi.Ne yaparak yani .


    Bir işte azda olsa birşeyler biliyorum diyebilmen için en kötü 5 sene lazım.Makine geniş ama sana herşeyi hebele gübele beynine tıkıyorlar okul yetki veriyor ama sen mühendis değilsin.O yetkiyi kullanabilmen için artık neye heves etti isen o dalda iş imkanı bulman lazım.Buda sana bağlı birşey değil.Şans torpil vs her ne ise uğraşacaksın.


    ben uğraşırım çabalarım ben bu mesleğe aşığım diyorsan buyur oku ol.Hayatını adayacaksın.Bunu unutma.Yoksa bu işten ekmek yok düzgün.Emek/performans ölçütü açık ara en vasat meslek .Ben odtü Mezunuyum.TUM'da bilgisayar ve elektronik üzerine master yaptım.Boşuna demiyorum.


    Dünyada trendi düşeli yıllar oldu.Eğer bir dalda uzmanlaşabilme şansı elde etmişsen iyi bir maaş alabilirsin ama buda günümüzde zor.Musluğun başını tutan tutmuştur.



    Sorumluluğun artmadıkça gelirinde artmaz.Ya iş kuracaksın yada ciddi bir yerde müdür ki buda kolay değil.


    Seçmek isteyenlere diyorum.Benim görüşüm illa mühendislik diyorsanız kimya ve elektrik okuyun.Şuan daha çok ihtiyaç var bu yönlere avrupada.Benim pekçok tanıdığım bile hep yazılım üzerine çalışıyor.


    Bu işin duayeni bile yok yahu.Ha akademisyen olmak istiyorsan derya deniz bir konu genişliği var ol.Onun dışında bir mühendis olmak istiyorsan olma.


    Para kazanmak istiyorsan çarkçı başı olabilirsin gemide çalışabilirsin ama onlarında işi öyle iyi değil tamam dolarla ama oda sana kalmış.



    Yazılım gerekmiyor diyene inanmayın.Bu meslekte temiz para kazanmak istiyorsan günümüzde yazılım şart.Hangi alanda çalışacaksan ona göre imalatta ekseriyetle.Enerji alanında da gerekiyor.Boş boş memur gibi takılıp para kazanamazsın.Öyle olmak isteyen çok ama bu iş öyle bir iş değil.


    Kamuda torpilin vardır bilemem ama öyle şunu kazanırsın bunu kazanırsın diyenede inanmayın.Ben almanyadayım.Türkiye'de başlangıç maaşıma 4-5 senede geri döndüm.Böylede bir meslek icra ediyorsanız bu kabul edilemez bir durum.2500 $'dan 1600 $ olunca.3 sene oluyor.


    Biraz verdiği emeği göz önüne olan bunu yapar zaten.Türkiye çalışılacak yer değil.14 15 bin denmiş.Yahu bunlar para mı ki bu paraları istanbul'da alıyorsunuz birde.Şuan en kötü 25 30 bin alınması lazım şeyde.Ama bunu her önüne gelene veremez kimse.İşverene bunu kazandıracak bir imkanında yoktur.İşverenin niyetleride çoğunun heleki kurumsal dahil iyi değil.Böyle olunca yani biraz gözünüz açılınca emin olun hemen ülkeden kaçma savaşı vereceksiniz.


    Bu nedenle okumayın.Verdiğiniz emeği karşılayabilecek akıl sağlığınızı bozmayacak.Pislik içinde yüzmeyeceğiniz bir meslek icra edin.Yani verdiğiniz emeğe değecek ve bu ölçüte hayatınızı şekillendirebileceğiniz bir meslek seçin.Makine 2000-2010 arası idare eder düzeyde idi.Şuan sadece mesleğinde uzmanlaşmış yani artık hangi dalda çalışmışsa o kişiler az çok tatmin olacakları maaş var.Çok sürünürsünüz.

    üniversiteden dil bile bilmeden mezun olan adamlar gelmiş konu sahibini yalanlamaya çalışıyor. sen 10k maaş alıyorsun diye adam ne yapsın yalan mı söylesin ? Lapsekilinin birkaç konuya da çizim,tasarım programlarını kullanmıyoruz yazdığını gördüm. Neden inanmamakta ısrar ediyorsunuz *** ?  

    Sizin yaşınız bizden büyük olabilir ama gerçek bir mühendislik disiplini alamadığınız aşikar, hiçbir şey yapmasam da paramı alıyorum zihniyetindekiler yüzünden zaten o bahsettiğiniz yüzde 5 o paraları kazanıyor, emin olun itüdeki çoğu öğrenci bir şeyler katmak için evet tabiri caizse götünden ter akıtarak uğraşıyor, kusura bakmayın ama kıyaslanacak bir pozisyonda aynı dünyada değilsiniz, bi halt yapmadan ülkeye bi şey katmadan ve bundan övünerek aldığınız 10 15bin lirayla mutluluklar.

  • Hocam IYTE makineye geleceğim yüzde 90. Yazı için teşekkür ederim okuyacağım şimdi.
  • lapsekili geldi faydalı konu up

  • Up faydalı konu
  • Hocam siz hangi okuldasınız?
  • up

  • Yabancı forumlarda oil & gas sektöründe maaşlar dolgun deniyor, bilginiz var mı bu sektör hakkında? Makine mühendisi burada neyle ilgilenir
    Orta seviyede Japoncam var bunu mesleki avantaja çevirmem mümkün müdür, Almanca henüz başlamadım bununla uğraştığım için
  • pandie kullanıcısına yanıt

    Bunlar duruma göre değişen sorular hocam daha iyi bilirde benim itü makinadaki arkadaşım gemiciliğe yöneldi bi arap taşımacılık şirketinde gemilerle seferlerlere başladı yani örneği az bi durum ama oluyor hayat bazen çok farklı yerlere getiriyor iş kişide bitiyor 5 ay denizde bu arada ama maaşı 4 k dolar civarında

  • marxınsakalı M kullanıcısına yanıt

    işi bulurken tanıdık ve arapça bilmesi baya avantaj sağlamıştı

  • hocam mesela ingilizcem var almancam yok, erasmusta almanyaya gidebiliyor muyum
  • Lan makine yazasim geldi
  • Sen kendini geliştiremezsin ki
  • çeka1 kullanıcısına yanıt
    O da dogru
  • teşekkür ederim hocam, gayet faydalıydı
  • Erasmus anlaşması olan üniler belirliyor bunu her okulun anlaşmalı olduğu okullar farklı ancak almanyadaki okullarda eğitim genellikle anadilde %90 almanca ve ingilizce yeterlilik istiyor ancak seviye değişiyor b1 kabul eden de var c1 b2+ isteyende var

  • Lapsekili hocam piyasanın sefiridir
  • Merhaba, yukarıda arkadaşın saydığı büyük Alman firmalarından birinde 6 senedir makine mühendisi olarak çalışıyorum. Aklıma gelen bazı noktaları paylaşmak istedim.


    İngilizceniz iyi değil çok iyi olsun. Almanca çok kritik değil, tanıdığım ve çalıştığım her Alman İngilizce konuşabiliyor (bazen istemese de mecbur kalıyor😬). Çalıştığım firma beni ve birçok mühendis arkadaşımı mesai saatlerinde olacak şekilde 2 sene Almanca kursuna gönderdi. Böyle imkanlar da mevcut bazı firmalarda.


    Genel bilgisayar hakimiyetinizi artırın. Çok fazla kullanacağınız için yaşadığınız problemleri hızlı çözmenize yarayacak. Ayrıca Excel’le de aranız iyi olsun.


    Tasarım programları konusunda kısmen katılıyorum ama önemli bir noktayı es geçmiş. Yurtdışı hedefi olan ve tasarım meraklısı arkadaşlar öğrenmeye devam etsin bence. Yurtdışına çok fazla tasarım yapan mühendis gitti ofisimizden. Üstelik bu arkadaşlar kendilerini proje yönetim alanında da geliştirebiliyorlar.


    Erasmus konusunda ailenizin maddi durumu sizi euro ile destekleyecek seviyede değilse tavsiyem Almanya da dahil euro kullanılan bir ülkeye gitmeyin. Bunun yerine Çekya, Polonya, Macaristan gibi ülkeleri tercih edin. Bu ülkelerde hem yaşam daha ucuz hem de ırkçılığa maruz kalma ihtimaliniz daha düşük. Ayrıca daha fazla eğlenirsiniz.


    Not: Polonyaspor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi st34m -- 7 Ağustos 2022; 17:28:29 >




  • hocam tasarım programlarında iyi çizim yeteneğine gerek var mı ? çünkü gördüğüm kadarıyla autocad gibi programlarda insanlar araba tasarlıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-A3C285131 -- 7 Ağustos 2022; 18:40:7 >
  • upamecano

  • iyte nasıldır hocam ? isminin az duyulması sebebiyle geriye düşüyor mu ? arkadaş burayı yazmıştı da

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.