Merhaba, Hatasız 2023 model Peugeot 508 bir aracım vardı. Karşı tarafın %100 kusurlu olduğu bir kaza gerçekleşti. Bu kaza nedeniyle ön panjur ve çeşitli plastik parçalar kırıldı. Tamponun sök tak yapılması gerekiyor. Şu an dosya halen açık. Parçaların yurtdışından gelmesini bekliyoruz. Bu kaza sonrasında kusursuz olan aracımda yaklaşık 35.000 TL TRAMER kaydı oluşacak. Bu kazanın onarımı nedeniyle de 5 gün aracım serviste kalması gerekiyor ve bu sürede aracımı kullanamayacağım. Bu durum için karşı tarafın sigorta şirketine dilekçe göndermek istiyorum. Daha önce benzer bir dilekçe yazan veya bu konuda destek olacak var ise şimdiden çok minnettar olurum :) |
Maddi değer kaybı dilekçesi ve davası için destek

-
-
Merhaba, konuya ilişkin destek verebiliriz.
-
Fiziki bir dilekçe göndermene gerek yok;
Karşı tarafın sigorta şirketi sitesine gir orda bir yerlerde başvuru menüsü vardır. Hasar dosyası vs değer kaybı başvurusu diye seçeneklerden bul açıklamanı yaz. (X tarihinde şöyle bir kaza oldu x plakalı sigorta şirketi tarafınız olan araç kusurludur vs vs) Evraklara da ruhsatları, ktt, kimlik bilgilerini ekle başvuru sahibi kişi araç maliki olacak. Araç malikinin iban bilgilerini de yaz.
Başvurunu kayıt ettiklerine dair bir yazı ve 5-6 haneli bir takip numarası verirler. Bu numarayı kaybetme tahkime gidersen bu sigortaya başvurduğunu gösterir bir delildir. Değer kaybı hesabını onlar yapar. Ödeme yaparlar.
Ödeme az gelirse duruma göre sigorta tahkime gidersin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Storm Raider -- 5 Mayıs 2025; 11:40:59 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam merhaba,
Değer kaybı ödemesini şimdi aldım. Aracım 3 gün serviste kaldı ve 21760 TL TRAMER kaydı oluştu. Aracımın değeri: 2.000.000 TL kmsi 37850 ve bu kaza öncesi herhangi bir kazası yoktu.
Sigorta şirketi komedi gibi 5000 TL göndermiş.
Sigorta tahkime mi gideyim yoksa karşı tarafa dava mı açayım?
-
Değer kaybı için tahkime, araç mahrumiyeti için karşı tarafa icra takibi (ilamsız 3x günlük araç kiralama hizmeti 800-1000tl arası)
Dava masraflarını karşılarsanız daha mantıklı kendi başına takip edilmesi zor avukat tutmanız daha iyi olur. Keşif bilirkişi vs tahkime göre çok daha fazla masraf çıkıyor.
"Sayın K...., geçmiş olsun dileriz. 841802 numaralı başvurunuz için değer kaybı dosyanız, “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları/ Ek 1. Değer Kaybının Hesaplanması” tablosuna göre değerlendirilmiştir. Sigorta şirketlerinin bu tablo üzerinde değişiklik yapma yetkisi olmadığı için farklı bir işlem yapılamadığını paylaşır, iyi günler dileriz."
Sigorta şirketinin dönüşü bu şekilde oldu. Tahkime gitsem neler olur acaba?
-
2 sene önce bize de aynı şekilde dönüş yaptılar, avukatla tahkime başvurduk. Bilirkişi değerlendirmesi sonucu, ilk başvuruda ödedikleri kadar tekrar ödediler(kazaya arabaya hasar oranına göre değişir tabi).Ama bildiğim kadarıyla geçen sene tamponu vs değer kaydı hesaplamasından çıkardılar. Bu işlerden anlayan bir avukata danışın yine de.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Hasar dosyanda eksper de bir değer kaybı raporu düzenliyor. Oradan hesaplamayı görmüş olursun. Eksperine başvurup hasar dosyasının bir örneğini isteyebilirsin mail ile atıyorlar. Böyle bir rapor hazırlanmamışsa eksperine rapor düzenletebilirsin bu rapora harcadığın para tespit masrafın olur onu da ayrıca talep ederek sigortadan parasını alırsın.
Genelde 5 alacağı varsa 3 e razı edelim mantığı var. Tahkime gidilmeyen her dosya onlar için kâr o yüzden hiç tam ödeme yaptıklarını görmezdim.
Eksper raporunu almıştım. Eksper raporunda şu şekilde bilgiler var:
Sigorta tahkime konuyu götürürsem 5000 TL'den daha fazla alabilir miyim? Aracım bu kaza sonrasında yaklaşık 50-60 bin TL değer kaybı yaşıyor. Tramersiz, kusursuz aracım hasarlandı.
Bir de sigorta tahkim çok fazla evrak istiyor, bende temel evraklar var. Kaza tutanağı, karşı tarafın ruhsatı ehliyeti vb. Bu dosyayı etkiler mi?
-
bence avukatsiz tahkime gitmeyin. ben gittim 8000tl istedim (30000 sigorta odemisti eksper reel deger kaybi 38000 demisti) bilirkisi 4000 dedi talep kabul edilmediginden basvuru ucreti ve bilirkisi ucreti bana kaldi.
avukat kuzen deger kaybi miktari kadarda avukatlik ucreti aldigini soyluyor kendisi bu isi yaparken muvekkillerden ekstra pay almadan yapiyordu boyle calisan bir avukat bulmaya bakin bence.
-
Tahkimde birlikişilerin hesaplamalarında değer kaybı daha çok çıkar miktar olarak. Ama 50-60 bin gibi rakamlar çıkmaz hesaplama piyasa verilerinden çok matematiksel hesaplarla yapıyorlar. Tahminim 8-12 arası hangi parçanın değiştiğine vs göre değişir.
Piyasa değerine göre hesaplama yani kaza olmasaydı durumu ile şimdiki hali arasındaki fark mahkemelerde hesaplanıyor. O şekilde bir hesaplama için dava açmak gerekir tabi daha masraflı ve uzun sürdüğü için genelde tercih edilmek istemmez büyük zararlar olduğu zaman insanlar dava yolunu tercih ederler...
Peki sizce tahkime bireysel mi gideyim yoksa avukat ile mi?
Avukat benden para talep edebilir. Çok bir tutar kazanabileceğimizi düşünmüyorum 30-40 bin TL arası bir şey çıkar diye düşünüyorum.
-
Uğraşırım yaparım derseniz bireysel olarak tahkime gidilebilir. Sigorta Tahkim in sitesini dikkatlice okuyup başvurmak lazım. Zararınızı tam tespit edemiyor iseniz belirsiz alacak talebi ile tahkime başvuru açmanız lazım. Aksi durumda yukarıda yazıldığı gibi reddedilen kısım için karşı vekalet ödenebilir.
Avukatla anlaşmanıza bağlı ödenecek rakam bu işle daha sık uğraşan kişiler % pay isterler genelde %15 (tahkim için) , mahkeme için daha çok ücret istenebilir çünkü çok daha fazla yapılacak iş oluyor. (Dosya üzerinden değil davalar duruşma keşif vs ekstra işler) Alabileceğinizden fazla ücret çıkarmazlar. Çıkaran olursa da onlarla anlaşmazsınız. Fahiş fiyatla ve Avukatlık Kanunu na aykırı davrananları da duydum absürt rakamlara anlaşmayın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Storm Raider -- 11 Temmuz 2025; 11:42:56 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X