Şimdi Ara

Madde sonsuz enerjiye mi sahip?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
41
Cevap
0
Favori
2.458
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Fizik kurallarını alt üst edecek mıknatıslı bir projeye sahip değilim. Sadece açıklama arıyorum.
    Günümüzde kabul edilen atom modeline göre çekirdeğin etrafında dönüp duran elektronların enerji kaynağı nedir? Milyonlarca yıldır dünyada bulunan kayaçları ele alalım. Atom çekirdeği etrafında dönüp duran elektronlar sonsuz bir enerji kaynağına mı sahip? Yoksa her maddenin belli bir bozunma süresi mi var?

• sonsuza kadar döneceğini sanmıyorum. zamanı gelince yıpranmadan dolayı onlar da durcak ve yok olacak. yerine başka bir enerjiye mi dönüşür ya da başka bişeye mi dönüşür bilemem.
  • durmadan dönmelerindeki sebeb, dönerken kazandıkları enerji ve iç mihraplar.

dogadaki herseyin bozunmasıda farklı bir mevzu. bununla alakası yok.
  • birincisi çekirdek etrafında dönmüyor da belli belirsiz lokasyonlarda bulunuyor diyelim.
    diğer yandan sadece radyo izotoplar belli bir yarı ömre sahip olup bozunurlar diğerleri ise kararlı izotoplardır kesinlikle bozunmazlar (doğal şartlarda)
  • Dönme durursa madde içine çöker
    Özeti "kara delik" oluşur
  • quote:

Orijinalden alıntı: nocen

Dönme durursa madde içine çöker

atom çökerse yok olursunuz :))
    karadeliği göremezsiniz :))
  • quote:

Orijinalden alıntı: fizisyen

quote:

Orijinalden alıntı: nocen

atom çökerse yok olursunuz :))
    karadeliği göremezsiniz :))

Dev sistemler ile tek atomun mantığı aynı mı ? Atom ne olur enerjisi bitince. Ya da şöyle söyleyeyim bir atomun ömrü nedir.

Karbon 14 yöntemi var misal izotoplar hangi kategoriye giriyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: faruk

Fizik kurallarını alt üst edecek mıknatıslı bir projeye sahip değilim. Sadece açıklama arıyorum.
    Günümüzde kabul edilen atom modeline göre çekirdeğin etrafında dönüp duran elektronların enerji kaynağı nedir? Milyonlarca yıldır dünyada bulunan kayaçları ele alalım. Atom çekirdeği etrafında dönüp duran elektronlar sonsuz bir enerji kaynağına mı sahip? Yoksa her maddenin belli bir bozunma süresi mi var?

Tam bir dönme durumu değil ki atom ve elektron ilişkisi.
    Lisede öğrendiğimiz basit modelden çok daha karmaşık.

Her şeyden önce, Heisenberg belirsizlik ilkesi der ki, elektron gibi küçük parçacıkların konum ve moment vektörleri aynı anda ölçülemez, bilinemez.
    Bugün elektronlar, atom çekirdeğinin çevresinde bulunma ihtimalleri olan yerlere göre değerlendirilir. Bu yüzden elektron bulutu gibi kavramlar kullanılır bunu anlatabilmek için.

Yalnız bu değerlendirmeyi, tek atoma göre yaparız. Atomlar bir araya geldiklerinde davranışları değişir.
    Örneğin metallerin çoğu kristal yapıya bürünür, elektronların büyük bir çoğunluğunun "iletim enerji bandı"nda bulunduğu bir yapı oluştururlar.

Ancak enerji konusunda bahsettiğiniz, elektronun, çekirdeğe bağlı bulunması durumu için maddeyi işin içine karıştırmamıza gerek yok.
    Bir elektronu atomdan ayırabilirsiniz, bunun için sonsuz enerji vermeniz gerekmez. Elementlerin iyonlaşma enerjileri adlı nitelikleri bunu gösterir. Örneğin bir hidrojen atomundan, elektronunu alıp atomdan sonsuz uzaklıkta bir noktaya götürmek için, hidrojen atomuna 13,6 eV enerji vermeniz gerekir. Yani aslında elektron atoma bağlıyken, daha düşük bir enerji konumundadır. Ama bu hesap zaten klasik mekanikte yaptığımız, potansiyel-kinetik enerji hesabından çok da farklı değil.

Ancak konuyu direkt olarak bence E=mc^2'nin yorumundan devam ettirmek en mantıklısı, ancak sorun şu ki, buradan sonrası beni aşıyor.

• Hocam hazır anlatmışken atomda ki perdeleme etkisini de izah edebilir misin?
    Üni. deki Kimya dersinde bile hoca saatlerce anlatmıştı da ne olduğunu tam kavrayamadık.
  • En azından dönmediklerini öğrendik. Yine de bir hareket söz konusu. Bu durumda yine enerjiye ihtiyaç duyulmuyor mu? Bu enerjinin kaynağı nedir? Teorik olarak sonsuza kadar bir atom yapısının korunması sonsuz bir enerjiye mi işaret eder?
  • Protonun bir ömrü olduğu ve bunun da 10^25'den biraz daha büyük olduğu bilindiğine göre atomdaki enerji sonsuz diyemeyiz. Sonludur ve protonun ömrü ile sınırlıdır. Kabaca 10^25 yıl sonra protonlar bozunmaya başlayacak ve atomlar ömürlerini tamamlayacak. Dolayısıyla atomun içindeki enerjinin sonsuz olması mümkün değil. 10^25 yıl sonra bozunan protona ne olduğunu ise bilmiyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Burak[Alper]

Hocam hazır anlatmışken atomda ki perdeleme etkisini de izah edebilir misin?
    Üni. deki Kimya dersinde bile hoca saatlerce anlatmıştı da ne olduğunu tam kavrayamadık.

Malesef, bilgim yok. :)
    Kuantum mekaniğine geçemedim henüz arkadaşlar... Öğrenilecek o kadar çok şey var ki...
  • quote:

Orijinalden alıntı: tralles

Protonun bir ömrü olduğu ve bunun da 10^25'den biraz daha büyük olduğu bilindiğine göre atomdaki enerji sonsuz diyemeyiz. Sonludur ve protonun ömrü ile sınırlıdır. Kabaca 10^25 yıl sonra protonlar bozunmaya başlayacak ve atomlar ömürlerini tamamlayacak. Dolayısıyla atomun içindeki enerjinin sonsuz olması mümkün değil. 10^25 yıl sonra bozunan protona ne olduğunu ise bilmiyorum.

10 üzeri 25 yıl ne kadar eder bi fikriniz var mı !!! ondan sonra ne olacağını düşünmeye gerek olmayacak kadar uzun bi süre.
    tabi bilginin doğru olduğunu kabul ediyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Burak[Alper]

Hocam hazır anlatmışken atomda ki perdeleme etkisini de izah edebilir misin?

dostum perdeleme etkisi o kadar karmaşık bir konu değil aslında ,

yukarıda arkadaşlar çok güzel açıklamış aslında elektron u , öyle tam kafamızda tasarladığımız gibi sürekli atom etrafında döner halde değil zaten bunu kestiremeyiz, bu yörünge dışında yani kuantum sayıları dışında birde kuant lar orbitaller vardır ,
    şöyle anlatayım 1. yörünge, 2. yörünge ... (en azından yukarıdaki açıklamayı anladığın için yörünge olarak bahsedeceğim) bu tüm yörüngelerdede elektronların bulunma ihtimallerinin olmasına orbital denir hani şu lisede 1s2-2s2-2p6-3s2 diye giden sayılar...
    1s2 için: ilk 1 yörünge sayısı , s= s orbitali diyip geçiyorum , 2 de s orbitalindeki elektron kontenjanı diyelim
    atom numarası sallıyorum 15 e kadar olan bir atom için bu şekilde başkuantum sayıları ve orbitallerini yani (aslında elektron dizilimidir) yazdığımızı farzedelim, farklı yörüngelerdeki ve farklı orbitallerdeki elektronların atom tarafından çekilme miktarları farklı değildir, yani çekirdeğe daha yakın ve daha uzak elektron ların birbirlerine perdeleme yapacağını mantıken anlayabilirsin. Tabi bu orbitallerde s,p,d,f de aslında elektronların bulunma şansı olan kısımlardır (grafiklerle izah etmesi daha kolay fakat bu konuyu saptırmayım).

yani atom tarafından çekilen tüm yörüngelerdeki elektronların birbirinin çekim kuvvetlerini etkilemesidir perdeleme etkisi

bu teoride hesaplanıyor ve bu hesaplamanın adı da SLATER dır (aslında slater hesaplayıp etkin çekirdek yükü bulma desek daha doğru olur)

slater hesabını kabataslak anlatmak istersem şöyle deyim
    1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 bizim atomumuzun düzeni olsun bunu bu şekilde düzenliyoruz (1s)^2 (2s2p)^8 (3s3p)^8
    burada son elektronun için etkin çekirdek yükünü hesaplarken
    1. aynı başkuant sayılarında katkı 0,35 (perdeleme katkısı)
    2. n-1 dekiler 0,85
    3. daha gerisi içinde 1 olarak sayılır

S= 7*0,35+8*0,85+ 1*2 =11.25 eder atom numaramız Z=18di, yani Z-S=18.00-11.25=6,75eder etkin çekirdek yükü yani Z* denir , S de perdeleme etkisi

tabi bunu açıkladım ama slater kurallarınında yetersizlikleri vardır bunlar:
    -s ve p orbitallerinin girginlikleri farklıdır , fakat hesaplamada aynı etkiliyor gibi hesaplanır
    -aynı başkuant sayısındaki diğer elektronlar için bütün orbitallerin etkilenmesi aynı olmaz
    -slater abimiz bir radyal fonk. bağıntısı vermiş ve bu bağıntı küresel düğüm içmermez fakat schrödinger ın bağıntısı içerir

bu daha hassas hesaplayabilmek için raimondi ve clement farklı perdeleme katsayıları ile hesap yapmışlar daha hassas tır ama biraz katsayılar bela olduğu için pek öğretilmez(fizik ve kimya bölümlerinde) zaten şuan bende o kadar detaylı hatırlamıyorum

umarım yeterince açıklayabilmişimdir , unuttuğum kısımlar olduğu için slater da d orbitallerinin hesabını yanlış yazarım belki diye yazmadım ondan basit örnek verip geçtim

• quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

quote:

Protonun bir ömrü olduğu ve bunun da 10^25'den biraz daha büyük olduğu bilindiğine göre atomdaki enerji sonsuz diyemeyiz. Sonludur ve protonun ömrü ile sınırlıdır. Kabaca 10^25 yıl sonra protonlar bozunmaya başlayacak ve atomlar ömürlerini tamamlayacak. Dolayısıyla atomun içindeki enerjinin sonsuz olması mümkün değil. 10^25 yıl sonra bozunan protona ne olduğunu ise bilmiyorum.

10 üzeri 25 yıl ne kadar eder bi fikriniz var mı !!! ondan sonra ne olacağını düşünmeye gerek olmayacak kadar uzun bi süre.

böyle bir bilgi vardı ama protonun bozunma süresi olarak değilde ,
    bir maddenin kararlı kabul edilebilmesi için yarı ömrünün eşik değeri , yani en az 10^21 yıl bozunmadan kalan maddeler kararlı kabul edilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

quote:

Aşağıdaki kaynaklar protonun bir ömrü olduğu ve ömrünün 10^25 yıldan biraz daha büyük olduğunu doğrulamaya yeter sanırım.

Öte yandan 10^25 yılın ne kadar uzun bir süre olduğunun farkındayım. Peki siz mesela 10^50, 10^100, 10^500, 10^9999 veya 10^sonsuz yılın ne kadar uzun bir süre olduğunun ve 10^25 yılın bunların yanında ne kadar kısa kaldığının farkında mısınız?

http://education.jlab.org/qa/radelement_03.html

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/particles/proton.html

http://arxiv.org/PS_cache/hep-ph/pdf/0107/0107056v2.pdf

http://www.sciencemag.org/content/210/4472/851.abstract

http://books.google.com.tr/books?id=f2NTzjIG4EUC&pg=PA95&lpg=PA95&dq=lifetime+of+proton+(%3E1025+years).&source=bl&ots=97wOgBrko3&sig=xga31VahXraTFT0W4sGCCbLm4x4&hl=tr&sa=X&ei=pMP6TsHdIYKP4gTCr8SNCA&ved=0CBwQ6AEwAA#v=onepage&q=lifetime%20of%20proton%20(%3E1025%20years).&f=false

http://books.google.com.tr/books?id=E39OogsP0d4C&pg=PA364&lpg=PA364&dq=lifetime+of+proton+(%3E1025+years).&source=bl&ots=21A_aTc-Zf&sig=0sLfsFryqUDg_b7iGhn3g5ESrxg&hl=tr&sa=X&ei=_8P6TrazBaaO4gS5hMCNCA&ved=0CCEQ6AEwAQ#v=onepage&q=lifetime%20of%20proton%20(%3E1025%20years).&f=false

http://books.google.com.tr/books?id=rJFMnSKa0S0C&pg=PA792&lpg=PA792&dq=lifetime+of+proton+(%3E1025+years).&source=bl&ots=g7fzjnSifo&sig=QoWBOMBGikLPL084Fyul2ExQCVA&hl=tr&sa=X&ei=_8P6TrazBaaO4gS5hMCNCA&ved=0CCYQ6AEwAg#v=onepage&q=lifetime%20of%20proton%20(%3E1025%20years).&f=false

http://books.google.com.tr/books?id=YgkfZgFdui8C&pg=PA24&lpg=PA24&dq=lifetime+of+proton+(%3E1025+years).&source=bl&ots=yUF1g1p3nx&sig=oQYTQBbe_TWgHxX1IMJm14hocvY&hl=tr&sa=X&ei=_8P6TrazBaaO4gS5hMCNCA&ved=0CCkQ6AEwAw#v=onepage&q=lifetime%20of%20proton%20(%3E1025%20years).&f=false

http://en.wikipedia.org/wiki/Electron

• ben proton ömrünü kararlı/radyoaktif kabul edilen maddeler ile karıştırdınız diye düşünmüştüm , verdiğiniz kaynakların hepsine bakmadım ama sanırım öyle imiş
  • @Faruk
    quote:

Fizik kurallarını alt üst edecek mıknatıslı bir projeye sahip değilim. Sadece açıklama arıyorum.

Merhaba,
    Elektronlara sürekli enerji sağlayacak herhangi bir kaynak yoktur ve buna gerek de yoktur. Elektronları yavaşlatacak sürtünme gibi bir şey olmadığı için sürekli bir enerji kaynağına ihtiyacınız yok. Ayrıca elektronun enerjisinin bir potansiyel içerisinde tanımlandığında bir minimumu vardır (zero-point energy) ve bu minimumun altına inemez. Yani sistemden daha fazla enerji çekemezsiniz. Bozunma bundan tamamen bağımsız bir kavram. Eğer parçacık bozunmasından bahsediyorsanız bu kompleks kütlenin imajiner kısmı tarafından belirlenir ve enerjiden bağımsızdır. Zaten enerji bozunma sonrasında korunur. Eğer atomların bozulmasından bahsediyorsak bu alfa radyasyonu için tünelleme ile (kolombik potansiyel ile güçlü kuvvet (strong force) potansiyel arasındaki çekişme sayesinde gerçekleşirken beta radyasyonu zayıf kuvvet etkileşimleri yüzünden gerçekleşir. Kısacası atomda bulunan enerji sonludur ve ne etkileşime girerse girsin korunur.

@speedy
    Kısa bir zaman olmasa bile proton ve elektronun da bir yarı ömrü var. Proton için şu an deneysel alt sınır Kamioka grubuna göre 10^34 yıl.

@nocen
    quote:

Saçmalamayınız. Kara delikle bu konunun en ufak bir alakası yoktur. Eğer fizik bilginiz yoksa ya araştırırsınız ya da uydurma yapmadan öğrenmeye çalışırsınız.

@M
    quote:

Yalnız bu değerlendirmeyi, tek atoma göre yaparız. Atomlar bir araya geldiklerinde davranışları değişir.
    Örneğin metallerin çoğu kristal yapıya bürünür, elektronların büyük bir çoğunluğunun "iletim enerji bandı"nda bulunduğu bir yapı oluştururlar.

Küçük bir düzeltme. İletim bandı gerçek uzaydan çok k-space (momentum uzayı) üzerinde gerçekleşir. Bunun dışında bağ orbitalleri herhangi bir kimyasal bağdakı gibidir.

• ben sunu anlayamadım.Enerji yokolmaz ve varedilemez.Yalnızca dönüşür diyorlar.Ee ozaman ilk enerji nerden geldi
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tarkus

@nocen
    quote:

Saçmalamayınız. Kara delikle bu konunun en ufak bir alakası yoktur. Eğer fizik bilginiz yoksa ya araştırırsınız ya da uydurma yapmadan öğrenmeye çalışırsınız.

Tam iyi dedim bilen biri bişeyler yazmış derken
    Bu ne ukalalıktır ya
    Senin vereceğin bilgi eksik olsun
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.