biliyorsunuz dolar baskılanıyor. asgari ücret 500 usd. memur maaşları 1500-2000 usd. özel sektör mühendis maaşları 2000-4000 usd arasına geldi. bir yandan dolar bazlı her şeyin fiyatı arttı diye yakınıyoruz ama ben de şunu hatırlıyorum. buradaki mühendisler önceki kurlarda ve enflasyon ortamında 1000-1500 usd maaş alırlarken avrupada 3000-4000 euro alıyor diye dert yanıyorduk. şimdi avrupa ile döviz bazlı neredeyse eşitlendi. avrupada 1500-2000 euro arası kiraya gidiyor. elinize 2000 hadi 2500 euro kalsın. e türkiyede de 2000-4000 usd arası maaşlar var kira da bekara 1+1 400 usd, evli aile için 800 usd 3+1. özetle; dolar bazlı artışlar ile TR'deki nitelikli iş gücü ücretleri avrupayı yakaladı. Bu durumdan dert mi yanmalıyız yoksa sevinmeli miyiz bilemedim. Önceden de avrupaya göre ucuza çalışıyoruz diye kızıyorduk. |
Maaşların USD bazlı artması

-
-
Tr hala ucuza çalışıyor Avrupayı yakaladığı falan yok.
Şirketin sana sterlin veya dola üzerinden ödeme yapıyorsa başka ama genel olarak Amerika ve Avrupaya göre maaşlar yerlerde sürünüyor..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BE02EECCB -- 15 Eylül 2024; 18:49:52 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Fiyatlara nazaran usd bazlı maaşlar yeterince artmadı. Tavuk bile eskiden ne kadar ucuzdu şimdi alırken 2 kere düşündürüyor artık. Ingilteredeki adam kilosu 2 3 pounda tavuk alırken biz 6£ civarina alıyoruz. Korkunç
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi birşeydanışacam -- 15 Eylül 2024; 18:52:5 >
Bence de su an fena degil. Ozellikle emegin TR'de ne kadar ucuz oldugunu, ve ozel sektorun verimliligini dusununce daha da iyi oluyor. Hele de ev araba isini hallettiyseniz tam kebap ama en az 30 yasindasiniz demektir. Simdikilerin 30'da da kendi kazandiklariyla boyle bir sansi olmayacak.
Konuyu ne maksatla actiniz bilemiyorum ama tabii ki cok uzun sure boyle gitmeyecegi asikar, cunku cesitli sebeplerden TL degersizlesecek ama ekonomi konularda devamli bir siyasi/ideolojik cikar gayesiyle cok olumlu veya cok karamsar konusuluyor.
2021 oncesi, devamli ev almayin, evler cok pahali, bilmem ne diye gazi veren youtube ekonomistleri hala ayni zirvaliklari anlatmaya devam ediyor. Dolar 6 aydir baya zarar ettirdi. Yurt disina yerlesmeyi dusunuyorum, ama degip degmeyeceginden kararsizim. Malum parti iktidarinda kesin kotuye gider ondan eminim de.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Hangi müh. 2000-4000 usd alıyo
Hangi memur 1500-2000 usd alıyo
Tr de kimse bu paraları almıyo
Memura en düşük 50k yamışsın da düz memur maaşı 38k
Özelde müh. En düşük 50k ne ankarada asgarinin 1.5x alan şükrediyo
Güzel kafa vallaha
eskiyi bilmediğin için böyle konuşuyorsun. ben çalışmaya başladığımda döviz olarak maaşımın karşılığının 2 katı ile şu an yeni mezunlar başlıyor.
-
maaşlarla birlikte diğer her şey de dolar bazlı arttı. refah arttı demiyorum zaten kiralar araba fiyatları her şey 5 sene önceye göre çok arttı.
-
şimdikilerin işi daha zor katılıyorum. dönemini yakalamak lazım. biriktirip zamanı gelince mal mülk almalı. ben iş hayatına başladığımda 1. senem bitince kira ödemek enayilik diyip kendimi zora sokup 1+1 kredisine girmiştim.
bulunduğum şehirde evin değeri maaşım x20 idi.
avantajım krediye erişmek mümkündü.
evin fiyatı 15 senede kirayı amorti ediyordu.
şu an benim çalıştığım yerde 1 senelik müh yine maaşı x20 ile aynı evi alabiliyor.
dezavantajı krediye erişmek zor.
avantajı evin fiyatı 10 senede kirayı amorti ediyor şu anda.
son 1-2 senede ev araba fiyatları dengeye geldi. bir ara çok acayip artıyordu. ama dediğim gibi nasıl olsa hayatta o paralara erişemicem düşüncesiyle biriktirmezsen ucuzladığında da alamazsın. şu anki gençlerin hiç birinde biriktireyim ilerde peşinat yapar 1+1 e girerim kira derdinden kurtulurum düşüncesi yok hepsi harcıyor geleni.
-
-
-
uzun süre böyle gitmez tabi tl şu an aşırı değerli. benim konuyu açmaktaki amacım önceden tr'deki mühendis ile avrupadaki müh benzer işleri yapıyor ama 3'te 1'i maaş alıyoruz diye dert yanıyorduk. ülkemizde gıda ucuzdu, konut ucuzdu, faturalar vs. araba gibi yüksek vergi alınan şeyler dışında her şey ucuzdu. şimdi hem maaşlar dolar olarak arttı hem masraflar arttı. bir siyasi kaygıyla yazmıyorum gördüklerimi yazıyorum.
-
-
-
ev almayın diyenler, emlak balonu diyenler bitirdi zaten milleti. ekşide yazanları dikkate almamayı öğreneli epey oluyor allahtan. ya nasip diye dalanlar kazandı aşırı düşünen kendini akıllı zanneden muhalif kesim kaybetti. ben de çok geç aldım arabamı mesela baya pahalıya geldi bu sebeplerden dolayı. öyle öldük bittik bir durum olmuyor kafaya çok takmamak lazım. baktın kötüye gidiyor satar çıkarsın borcunu kapatırsın.
-
kamuda çalışanların maaşları: https://www.kariyer.net/ik-blog/2024-temmuz-memur-zammi-ne-kadar-olacak//
şu an dolar kuru 34.
sav.sanayide yeni mezun 1700 usd ile başlıyor. tecrübeye göre 3000-3500-4000 alanlar var şu anki kurdan. yönetici kadroları bir tık üstü alıyor.
otomotiv ve beyaz eşya da bir tık altı olsun o yazdıklarımın. oralarda da arkadaşlarım var.
asgarinin 1.5x 'i dediğin 25.500 tl eder ki o paraya mühendis çalıştıramazsın.
-
Senelerdir USD bazında mayışımın işe girdiğim tarihten düşük olduğundan şikayet etmiştim.
Birileri serzenişimi duymuş olmalı ki işe girdiğim tarihteki USD bazında aldığım mayışın 2 katını alıyorum ama alım gücü olmadıktan sonra ne fayda...
-
Verdiğin gelir vergisinden tut, aldığın her keyif vergisinin yarısını hesaba katmiyorsun herhal. Kesilen vergiler ile önceki yıllardaki maaş geliyor bu nedenle de alım gücün düşük oluyor. 10 bin dolar maaş alsam ne arabadan ÖTV ye, bilgisayardan alınan vergiye bakarım. Ayrıca asgari ücretin 17 bin olduğu bir toplumda 2+1 kiranın minimum 15 bin olması( en kotu yer ve sapa bir ilçe İstanbul) kabul edilebilir bir durum mu? Anadolu şehirlerinde bir alım gücü var ama orada da iş hayatı yok. En fazla tarım hayvancılık var o da fi tarihinden kalma teknolojilerle yapıldığı için kimsenin yapmamak istemesi çok normal. Kusura bakma yazdığın serin hikayen kimsenin gönlünü okşamaz
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RustyCohle -- 16 Eylül 2024; 9:8:10 >
önceden vergi alınmıyordu yani
-
yeni başlayan muhendis 2k usd alıyormus :D :D :D
-
500 doları hintliler, afganalr kabul etmiyor artık adam asgari ücret arttı dolar bazında çok diyor :D :D :D
-
attığın mesajların hepsinde o kadar yanlış bilgi var ki hangisini düzeltecez olm :D
-
minimum wage by country diye aratabilirsin minik kardeşim
en.wikipedia.org
List of countries by minimum wage - Wikipediahttps://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_minimum_wage -
baban yaşında adama olum demeye utanmıyor musun
-
Muhalefet için durum her zaman çok kötüdür.
Tabii ki de dert yanacaksınız, sorulur mu hocam.
Çok şükür deyince "şükürcü bu yeaa" diyorlar.
4 sene önce 800 dolar olan maaşım 2 sene önce 500 dolara kadar geriledi,şimdi 1200 dolar. Yine iyi toparladı yani, çok şükür. Güzel para kira olmayınca.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaDMaxiBo -- 16 Eylül 2024; 13:15:33 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
olm bile fazla sana hadi git yat kundağında
-
vergilerde dolar üzerinden katlandı ama
Benzer içerikler
- zyprexa kullananlar hakkındaki tüm sorular
- bir kızın senden hoşlandığını nasıl anlarsın
- ticket geçen giyim mağazaları
- yağ bezesi kendiliğinden kayboldu
- bel çektirenlerin yorumları
- dc açıldı mı
- elektrikli bebek arabası
- dünyanın en büyük vinci
- black friday 2025
- ets2 türkiye haritası
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X