Şimdi Ara

Şerit ledli vumetre

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
4.654
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar KA 2284 var elimde 2 -3 adet. TIP 31-32 de var

     Şerit ledli vumetre

    birer led yerine her bir kanala yarım metre şerit led bağlamak istiyorum. Yalnız 12 volt ile çalıştıramak gerekiyor datasında 3.5 - 16 volt ile çalıştığı yazıyor. Daha önce yapmış denemiş olan var mı? Devreyi yapıp çöpe atmak istemiyorum.Her kanalı transisytor ile süreceğim. fakat tam olarak nasıl bir devre kuracağım bilemedim. Saygılar.







  • Bu resim sana ilaç gibi gelecektir ama 5 adet PNP tipi transistöre ihtiyacın olacak. Şerit ledin metrede kaç W güç tükettiğini öğrenmek gerek. Ona göre uygun transistör seçersin. Gerekirse soğutucu eklersin. Devreyi şerit led adapte ettiğin için beslemeni 12V seçmelisin. Entegreye bağladığın ledlerin anodlarını birbirinden ayırıp verdiğim şemadaki dirençlere bağlarsan, veya verdiğim şemadaki gibi değiştirirsen gayet güzel kullanılır
     Şerit ledli vumetre



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IItwentysixII -- 27 Eylül 2013; 15:15:54 >
  • Devre mükemmel çalıştı kardeşim Sağolasın Dolabın raflarındaki şeritlere bağlayınca video koyarım. Hadi iyi akşamlar.
  • Nipp10 N kullanıcısına yanıt
    Merak ettim bende
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Emin-Fırtına

    Evet sayın forum sakinleri, ay geçmiyorki bir vumetre vakası yaşamasın. Nipp10 arkadaşımız 20mA vumetre devresini, metresi 400mA şeritled ile çalıştırmak istedi, azz sonra.
    Flaş-flaş-flaş, buduruma yardımcı olmak isteyen IItwentysixII arkadaşımız süpriz bir öneride bulundu ve sistem çok güzel bir şekilde çalıştı. Devrenin detaylı videosunu HD4650 arkadaşımız merakla beklemekte, azz sonra. Acaba Nipp10 arkadaşımız video yu paylaşacakmı, videoyu gören HD4650 nin tepkisi ne olacak.

    İyi güldüm :)
  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt
    Ben gülmekten cevap yazamadım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Emin-Fırtına

    Evet sayın forum sakinleri, ay geçmiyorki bir vumetre vakası yaşamasın. Nipp10 arkadaşımız 20mA vumetre devresini, metresi 400mA şeritled ile çalıştırmak istedi, azz sonra.
    Flaş-flaş-flaş, buduruma yardımcı olmak isteyen IItwentysixII arkadaşımız süpriz bir öneride bulundu ve sistem çok güzel bir şekilde çalıştı. Devrenin detaylı videosunu HD4650 arkadaşımız merakla beklemekte, azz sonra. Acaba Nipp10 arkadaşımız video yu paylaşacakmı, videoyu gören HD4650 nin tepkisi ne olacak.

    ve olaya blugsikrimde katılmak isteyince olanlar oldu
  • _bluescream_ kullanıcısına yanıt
    Sende mi burdaydin :D

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: du riechst so gut

    Sende mi burdaydin :D

    bir ara bende bir vumetre yapmaya çalışmış ama başarısız olmuştum elimde hazır led de varken rezerve olalım dedik
  • Neredesin orhann ah ah
  • Yeni gördüm.
    @Webperfect
    @Nipp10 Hocam ayıp ettiniz.
    http://forum.donanimhaber.com/m_66860887/f_//tm.htm#80274718
    Taş gibi konu çok şükür
    Cok sagol perfect
  • Nipp10'la bağlan elektroniğe :)
    Tebrik ederim güzel olmuş. inş. sorun çıkarmaz. Benden tavsiye kesinlikle 14 Volttan yukarısını verme bu devreye. Ledler 14V sonrasında ısınıp ciddi anlamda bozulmaya başlıyor. bu kadar led fazla akım çekmez ama sen yinede çıkışından 3-4A akım verebilen 12Voltluk bir regülatör yapsan çok iyi olur.
  • sabit yanan şeritler ve diğerleri led adaptörüne bağlı sorun yok tam 12 volt. Ledler sürekli yanarken bile ısınmıyor transistorlar soğutucu takmadım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: IItwentysixII

    Bu resim sana ilaç gibi gelecektir ama 5 adet PNP tipi transistöre ihtiyacın olacak. Şerit ledin metrede kaç W güç tükettiğini öğrenmek gerek. Ona göre uygun transistör seçersin. Gerekirse soğutucu eklersin. Devreyi şerit led adapte ettiğin için beslemeni 12V seçmelisin. Entegreye bağladığın ledlerin anodlarını birbirinden ayırıp verdiğim şemadaki dirençlere bağlarsan, veya verdiğim şemadaki gibi değiştirirsen gayet güzel kullanılır
     Şerit ledli vumetre


    geçmiş konu bu ama çok merak ettim müziğe duyarlı led yaptım ama vu metrenin zor olacağını sanıyordum sana sorum şu 12V adaptör ile 12V led var senin bu sisteminde Q1 Q2 Q3 lere koyabileceğim transistörün adnı yazarmısın müziğe duyarlı ledde tip31 tip41 BD241 bunların 3üde oluyordu siz genede söyleyinde
    1-)Transistörlerin markası
    2-)D1 D2 ler ne ? onlar nereye bağlanacak ?
    3-)1K veya 4K7 olanlar direnç mi ? direnç ise bağlama yönü farkt etmez dimi ? direnci ters de düz de traksak aynı işlevi görür ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nipp10

    Devre mükemmel çalıştı kardeşim Sağolasın Dolabın raflarındaki şeritlere bağlayınca video koyarım. Hadi iyi akşamlar.

    şerit ledleri gerekli yere direk olarak mı taktın yoksa teker teker kesip birleştirerekmi ?
  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    Sevgili dostum, D1 den D5 e kadar olan kısımlara vu metre entegresinin çıkışları bağlanacak. yani vu metreye normal led bağlamayacağız.

    transistorlar tıp 32 ya da 42 olabilir ya da uygun birşey bağlayacağın. Ledin uzunluğuna göre değişir. Yeter ki PNP olsun.

    Dirençlari taktığın yön farketmez. Bu devreye verdiğimiz 12 volttan paralel hat çekip entegreyi de besleyebilirsin. Bu devre sayesinde şerit ledin içindeki dirençlarle falan uğraşmıyoruz. Direkt ledi bağlıyoruz ve çalışıyor. Kanal sayısı arttırılıp aynı devre LM 3915 için de kullanılabilir.
  • Tıp31 olmaz, tıp32 yada başka PNP transtör kullanmalısınız. BD241 yerine, BD242 kullanmalısınız. p+ n- demektir. devrede +p girecek, -n vumetreden girince, +p diğer uçtan şerit lede gitmeli. bunu npn bir transtör sağlayamaz.
    D1 ------D5 leri yok sayın ve drekt olarak lm3915 ledlerini söküp, lm3915 in bacaklarına bağlayın, D1=1.bacak,,,,,,,,,,,,,,,D10=10.bacak.
    1k ve 4.7k lar drençtir, yönü yoktur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 1 Aralık 2013; 1:23:21 >
  • bana lazım olan şeylerin isimelerini ve değerleri olanların değerleriyle birlikte atarmısınız entegrenin ismi fln nedir ?
  • Konuyu kısaca özetleyecek olursam eğer;
    D1-D5 diyotları led diyottur. KA2282 veya KA2284 entegresi ile yapılan 5 kanal VU-metre devresindeki ( yani Nipp10 arkadaşımızın ilk mesajındaki devrede ) D1-D5 ledlerin katot uçları aynı devre üstünde kalacak, fakat anot uçları devreden ayrılıp benim yayınlamış olduğum gibi 1K değerindeki dirence bağlanıp devreye uyarlanacak. Hatta bu ledleri isteğe bağlı olarak kullanmayada bilirsiniz. Çünkü kullansanız da kullanmasanız da PNP tipi transistörlerinizi doyuma götürecek kadar akım sağlandığından hiç bir problem teşkil etmez. Eğer bağlarsanız hangi led yanıyorsa o ledin sürdüğü transistör iletime geçer ve transistör yükü olarak kullanılan şerid ledinizi 12V ile sürer. Kısaca Ledleri bağlarsanız kart üstünde de görsellik sağlar.
    Gelelim ikinci meseleye. Dirençlerin bağlantı yönleri yoktur. Ancak ben görsellik açısından hepsinin yönlerini aynı bağlarım. Kişisel tercihtir.
    * Yayınlamış olduğum devredeki transistörler çekilecek olan akıma göre seçilir. 1mt gibi kısa kullanacaksanız TIP32, BD242 gibi transistörler kullanılabilir. Daha yüksek akım çekilecekse eğer, Şerit led bağlanan yere 2N3055, 2SC5200, 2SD1047, MJ3055 gibi yüksek akımlı transistör takılıp ( emiter direk şaseye, beyz ile PNP transistörün kollektörü arasına 220R direnç koyulur ve 2SD1047'nin kollektörü ile +Vcc arasına istenilen yük bağlanır)
    ** Devreyi LM3915 ve LM3914'e uyarlamak için yayınladığım devredeki 1K dirençler yerine 100R direnç takıp kullana bilirsiniz. Aynı transistör serisinden 2 tane yapıp 10 kanala tamamlamanız gerekir.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.