Şimdi Ara

Ekran Kartı Fırınlama! (28. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
694
Cevap
24
Favori
121.108
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Geçenlerde asus fx5700 le fırınladim. Hedefim 200 derecede 9 dk tutmaktı. Ancak 4 dk 37 sn sonra kartı elime aldım. Kart mefta

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İşlemi 200 derece ısıtılmış fırında 7-8 dakika mı yapıyoruz ?

    Arkadaşın 3870 kartını fırınlayacağız da. Bir de fırının ayarı nasıl olacak, alt-üst ya da pervane modunda mı?
  • Arkadaşlar fırınlama denilen yöntem normalde PCB üzerindeki küçük diyotları, kondansatörleri ve dirençleri montajlamak için hava tabancası denilen bir cihaz yardımıyla ehil kişilerce uygulanır.
    Bunun sebebi normal temaslı kullandığımız havyaların uçlarının bu küçük malzemelere oranla büyük kaçarak, dar ve hassasiyet gerektiren devrelerde lehimlemeye fiziken izin vermemesidir.
    Hava tabancası dediğimiz cihazın yardımıyla temas sağlamadan malzemelerin ısıtılarak daha önceden PCB üzerindeki hazır lehimli yolların üzerine yapışması sağlanır.
    Normalde temaslı havyada 200 - 230 derece gibi bir ısı aralığında eriyen bu lehimler hava tabancasıyla 400 -450 civarında istenilen kıvamda eriyip soğuk lehim olmasını engelleyebilmektedir.

    Dolayısı ile 200 derecelik fırında bekletilen kart çalışıyor gibi görünsede soğuk lehim olma olasılığı %80 dir
    kartınızı kurtarmak istiyorsanız ve yöntemin işe yaradığından emin iseniz, kartı bir telefon teknik servisine götürüp onlardan bu işlemi hava tabancasıyla yapmasını küçük bir ücret karşılığında rica etmek en mantıklı tercihtir, zira diğer türlü fırından çıkarıp çalışıyor dediğiniz kart bir müddet sonra soğuk lehimden kaynaklanacak daha büyük arızalar sebebi ile kalıcı olarak çalışmayabilir...




  • Not; Aynı arızayı elimde bulunan 8800 GTS vermekte ama fırın yöntemine asla sağlıklı bakmamaktayım :))
    Şirkette sıcak hava tabancasıyla uygulamak en mantıklısı ;)
  • Zaten mesajların çoğunda "bu yöntemi kartınızın garanti süresi dolmuş ve artık kullanılamayacak hale geldiyse yapın" falan deniyor. Ben kartı (Zotac 8800 GT) 3 veya 4 kere bu yöntemle çalıştırdım. Yöntem kesinlikle kalıcı bir çözüm sunmuyor. Yaklaşık 2-3 ayda aynı sorunları tekrarlıyor. Benim şansıma son fırınlamadan beri düzgün şekilde çalışıyor. 3-4 ayı geçti.Eli kulağındadır diye bekliyorum.
  • Zaten garantili karta yapılması mantıklı olmaz, bahsettiğim yöntem daha sağlıklı olmakla birlikte kalıcı bir çözüm getirebilir. Diğer türlü kartınız komple bozulabilir.
    Ama sizin şansınıza 3-4 defa çalışmış :)
  • 8500 ekran kartım görüntü vermiyordu şimdi verdik fırına sonucu yazıcam
  • fırınladıktan sonra o fırından daha yemek yenmez benden söylemesi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aysat -- 16 Eylül 2013; 18:58:40 >
  • benimde kenarda 8500 var, denedinizmi sonuç nedir ??
  • bizde dükkanın etiketlerini çıkaracaktık sıcak hava tabancasıyla herşey iyi giderken kardeşim sanırım çok fazla aynı yere ısı verdi çam çatladı :)
  • fırın sadece grafik çipini degil tüm bileşenleri ısıtıyor haliyle ekran kartının alt tarafında bulunan bileşenler yerçekimi etkisiyle düşebilir,ayrıca ekran kartında bulunan kondansatörler askeri tip değilse 105 derece üzerinde şişerek patlar veya zarar görür.Bu işi yapmanın en doğru yolu sıcak hava üfleyen bir havya ile 380 derece ısıda çipin üzerine 7-8 cm mesafeden 12-15 dakika kadar sıcak hava üflemek tabi bu işlemi yapmadan önce aluminyum folyo ile ekran kartınızı 2 kat olacak şekilde sarıp sadece grafik çipinin üzerini tırnak ucuyla veya bir maket bıçağıyla hafifçe bastırarak aliminyumdan sıyırmak gerekir.maket bıçağını fazla bastırırsanız bağlantı yollarını keser.tırnak ucu daha güvenli.bu şekilde bir çalışma ekran kartınızın uzun süre sağlıklı çalışmasını sağlar.İşlem esnasında veya üfleme kapatıldıktan sonra kesinlikle kart oynatılmamalıdır.soğuma süresi 10 dk beklendikten sonra işlem tamamlanır.eğer işlem sonrası grafik çipinin soğutucusuna termik macun sürüp sıkıca oturacak şekilde yerine takmazsanız aynı sorun tekrar ortaya çıkacaktır.2.ısıtma genelde sonuç vermiyor.Bu yöntemi laptop anakartlarında defalarca deneyip olumlu sonuç aldım.Ama eğer çöpe atmayı göze aldığınız kartınız varsa ve sıcak hava üfleme havya olanağınız yoksa fırın işi şansınıza kalmış olmazsa çöpe atarsınız olur biter.(yenisi kaç para ki zaten?)




  • vay arkadaş çok sağlam topic olmuş
  • quote:

    Orijinalden alıntı: galaxy54

    benimde kenarda 8500 var, denedinizmi sonuç nedir ??

    olumsuz hocam ama sende bi dene bence
  • kullanılmayan fırında deneyin. tiner yemeklere geçiyor. bi tepsi börek yalan oldu annemden yediğim azarı anlatamam ve ev mide bulandırıcı şekilde kokuyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kart kullanılamayacak durumdaydı son şans denedim artık 200 derecede fırn ön-ısıtma yapmadan tam tamına 9 DAKIKA 59 saniye fırına koydum 45 dakika soğuduktan sonra kart geri döndü.Ama yük altına sokunca yani oyun v.s açınca kart iptal oluyor.Tabiki bunada şükür hiç olmazsa Film vs izlenecek seviyede
    Temizlik için tiner yoktu kolanyalı pamuk ile macunları vs temizledim Fırın poşetinin içinde sosuyla itinayla pişirdim kartı..Acaba termal macun sürmeyi unuttum ondan mı oyunlarda kapanıyor?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARK KING -- 26 Eylül 2013; 15:19:49 >
  • Eline koluna sağlık bu gün öldü dediğim ekran kartı mezardan hotladı :)
  • msarikus kullanıcısına yanıt
    benim kart 16 gün sonra tekrar perte düştü yine fırınladım sizlere ömür
  • komple laptop ana kart deniyen oldumu?
  • biz çakmakla işleciyi ısıtıyorduk o da işe yarıyordu ama fırınlama daha mantıklı teşekkürler
  • Pasif soğutmayı sökemedim. Direk hava tabancası kullanmam uygun olur mu?
     Ekran Kartı Fırınlama! Ekran Kartı Fırınlama!




  • 
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.