Şimdi Ara

EVGA GTX 1070/1080 Kullanıcıları için Önemli Bilgilendirme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
34
Cevap
2
Favori
1.589
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bildiğiniz üzere son günlerde EVGA GTX 1070/1080 kartlarında yaşanan PWM ve memory modüllerindeki aşırı ısınmayla ilgili bir problem gündemdeydi. Hatta bu aşırı ısınmadan dolayı, kartın alev aldığı ya da patladığına dair yorumlara rastlıyorduk. Son iki gündür bu konuyla ilgili Evga ile e-mail üzerinden irtibat halindeydim ve dün de EVGA bu konuyla ilgili yeni bir duyuru yayınlamış.

Öncelikle duyuruya şuradan ulaşabilirsiniz;http://www.evga.com/thermalmod/

Bu duyurudaki önemli noktaları size aktarmak istiyorum;

"On ACX 3.0, EVGA focused on GPU temperature and the lowest acoustic levels possible. Running Furmark, the GPU is around 70C +/- and the fan speed is running approximately 30% duty cycle or lower."

"To resolve this, EVGA will be offering a VBIOS update, which adjusts the fan-speed curve to ensure sufficient cooling of all components across all operating temperatures. This VBIOS will be released in the next few days and users can download it and update their cards directly. This update resolves the potential thermal issues that have been reported, and ensures the card maintains safe operating temperatures."

"For those users who want additional cooling beyond the VBIOS update, EVGA has optional thermal pads available. This update is not required, however; EVGA will make it available free of charge to any customer who is interested. To request the thermal pad kit, please visitwww.evga.com/thermalmod."

"ACX 3.0, GPU sıcaklığına ve mümkün olduğunca en düşük ses seviyesinde çalışmaya odaklıdır. Furmark programı çalıştırıldığında, GPU yaklaşık olarak 70 derece civarına ulaşıyor ve fan hızı ise %30 ya da daha düşük bir hızda çalışıyor."

"Bu sorunu gidermek için; EVGA, ekran kartındaki bütün bileşenlerin çalışma sıcaklıklarına göre yeterli bir soğutma sağlayacak şekilde fan hızını (fan hızı eğrisini) ayarlayan bir VBIOS güncellemesi yayınlayacaktır. Bu VBIOS güncellemesi önümüzdeki bir kaç gün içerisinde yayınlanacak ve kullanıcıları bu güncellemeyi indirerek direkt olarak kartlarını güncelleyebileceklerdir. Bu güncelleme, tarafımıza bildirilen potansiyel termal sorunları çözüyor ve kartın güvenli çalışma sıcaklıklarında kalmasını sağlıyor."

"VBIOS güncellemesinin yanı sıra ekstra soğutma isteyen kişiler için ise, EVGA termalpad opsiyonu sunuyor. Bu termalpad zorunlu değildir, fakat yine de; EVGA isteyen kullanıcılarına ücretsiz olarak gönderim sağlayacaktır. Termal pad kitini istemek için linkwww.evga.com/thermalmod"

Bunun özeti; ekran kartının soğutma sistemi, GPU sıcaklığını baz alarak çalışıyor, PWM ve memory bileşenlerinin sıcaklığına göre çalışmıyor. Furmark testinde de GPU, PWM ve Memory sıcaklıkları yükseliyor fakat soğutma sistemi sadece GPU sıcaklığı bazlı çalıştığı için fan hızını diğer bu aşırı ısınan bileşenlerin sıcaklığına göre ayarlayamıyor. Furmark testinde de GPU sıcaklığı 70 derece civarlarında olduğu için fan hızı %30 civarında kalıyor. Bu fan hızı seviyesi de diğer bileşenler için yetersiz geldiğinden aşırı ısınma ortaya çıkıyor.

EVGA da, bu sorunu çözmek için önümüzdeki günlerde bir VBIOS güncellemesi yayınlayacak ve bundan sonra soğutma sistemi GPU sıcaklığı bazlı değil, bütün bileşenlerin çalışma sıcaklığını baz alarak çalışıyor olacak. İsteyen olursa yine de termalpadleri gönderecekler.

Ek olarak da;

"Any customer who is not comfortable performing the recommended VBIOS update, may request a warranty cross-shipment* to exchange the product to EVGA for an updated replacement"

VBIOS güncellemesine rağmen içi rahat etmeyenler olursa, cross-shipment* kapsamında EVGA'dan kartınızın yenisiyle değiştirilmesini talep edebilirsiniz diyor.

Cross-shipment dediği; siz kartınızı evga'ya gönderiyorsunuz. Evga da size bu sorunun olmadığı yeni kartınızı gönderiyor. Fakat anladığım kadarıyla cross-shipment olayı bizim ülkemizde geçerli değil. Bizim ülkemizde Standart RMA değişimlerini uyguluyorlar ama bizim gönderdiğimiz kartları da değiştiriyorlar.

(The EVGA EAR(Advanced RMA Program) and Cross Shipping options are available in the Continental United States, Hawaii, Alaska, Canada, EU, UK, Norway, and Switzerland. EVGA offers Standard RMA replacement options in the Middle East, Africa, India or outside of the before mentioned supported areas.)

Ayrıca konunun başında da belirttiğim üzere bu problem hakkında EVGA ile iki gündür e-posta üzerinden bilgi alıyorum.

Evgaya, termal pad talebimin ne zaman onaylanacağını ve ne zaman gönderileceğini ayrıca kart için değişim mümkün olup olmadığını sormuştum.

Kendilerinden; "Talebiniz yakında onaylanacaktır fakat kesin bir gönderim tarihi veremiyoruz. Dilerseniz kartınızı bize gönderin, biz size hali hazırda termal padli olan farklı bir kart gönderelim. Ya da pad talebinizi iptal edebiliriz ve değişim için yardımcı olabiliriz. Ya da değişim için Vektronla irtibata geçebilirsiniz." şeklinde bir cevap aldım.

Fakat ben kartı Amazon'dan aldığım için Vektron seçeneği maalesef benim için mümkün değil. Sanırım kartı Türkiye'den aldığımı sandılar.

Ben yine de Vektron'a e-posta attım ve EVGA ile aramdaki konuşmaları kendilerine ilettim. Onlardan aldığım cevap;

Tam da beklediğim gibi beni direk EVGA'ya pasladılar ve okuduğunuz gibi Vektron da bu konu hakkında yurtiçi garantili EVGA kartlar için de henüz ne yapacaklarını bilmiyor.

Sonuç? Kartını yurtdışından alanlar, kartlarının değişimi için EVGA ile irtibata geçsin arkadaşlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FunctionDie -- 2 Kasım 2016; 13:2:52 >

• Güzel rehber olmuş hocam teşekkürler birde kartı evgaya ulaştırma aşamasını içeren bir rehber olsa süper olur benim gibi ingilizce bilmeyen arkadaşlara büyük kolaylık olur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • EVGA'nın resmi sitesi üzerinden önce bir üyelik açmış olmanız ve kartınızı kaydetmiş olmanız gerekiyor. Eğer bunları zaten yaptıysanız, RMA talebi açıyorsunuz. İnternette araştırırsanız rehber bulabilirsiniz. Bu konuyla ilgili bir anlatım vardı diye hatırlıyorum.
  • Detaylı açıklama için teşekkürler

Daha önceden üyelik açıp kartımı (1070 ftw) kaydetmiştim, thermalmod sayfasına girince en altta kartınız thermal pad kapsamında olup adresiniz doğrumu diye soruyor. Bende doğru diyip onayladım, şimdilik onay bekliyor da isteğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi apollonx -- 2 Kasım 2016; 17:16:3 >
  • yeni bios ile fan hızlarında da problem olduğu ve çözüldüğünü anlayabiliriz o halde. Yine de 109 dereceden 95 dereceye düşüş dramatik gözükse de yeterli değil. termal mod kesinlikle şart oldu.

https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/5amxy9/evga_geforce_gtx_10801070_pwm_operating/

http://www.gamersnexus.net/news-pc/2666-evga-heat-solution-thermal-imaging-of-vrm-1080-ftw

gamernexus testlerine göre bios update olmadan 85 dereceye inebilecekti zaten. buna rağmen kötü fan hızı ayarları olduğu da ortaya çıkmış oldu. EVGA çuvalladığını kabul etmeli.

• Sonraki update ile de artık devamlı %100 fan hızına bağlayıp çözdük derler.

Bu arada PWM bir elektronik devre elemanı değil bir kontrol tekniğidir.
  • Bu yazınızı okuduktan sonra vektronu aradım dedim böyle böyle bir sorun var ne yapacaksınız bu sorun karşısında ben tedirginim patlarsa diye filan dedim adam daha sorunu bilmiyor bize mail atın biz sorunu araştırıcaz filan dedi mail attım senin konunun linkini de verdim okusunlar öğrensinler diye merak ettiğim bu termal padli yeni seri üretim kartları değişim yapabilir miyiz? ben kartımı vatan bilgisayardan aldım onlarada vektron vermiş.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yurtiçi garantili kartlar için ne gibi bir uygulamaya gidileceği hakkında herhangi bir bilgim yok. Zaten ilk mesajımda da eklediğim gibi Vektron yetkilisinin bana yaptığı geri dönüşte de, Vektron bu sorun için nasıl bir aksiyon alacaklarını yani ne yapacaklarını henüz bilmiyorlar.

Bunun sebebi de, EVGA GTX 1070 / 1080 FTW kullanıcılarının neredeyse tamamı, bu ürünü aradaki ciddi fiyat farkından dolayı (Türkiye fiyatı 2000-2200, Amazon 1600) yurt dışından almayı tercih ediyor. Vektron da sadece yurt içinden alınmış ürünleri garanti kapsamına aldığı için, kartını yurt dışından alan kullanıcılar, Vektron ile muhatap olmuyorlar ve haliyle de Vektron'a bu problemle ilgili neredeyse hiç şikayet gitmediği için, muhtemelen onlar da bu sorunun üzerine gitmiyorlar.

Ama illa ki EVGA'nın Vektron'u bu konu hakkında bilgilendirmiş olması ve ne yapacakları konusunda yönlendirmiş olması gerekli diye düşünüyorum.

Son sorunuza gelince; termal padli üretilmiş kartların bence Türkiye'de kullanıcının eline geçmesi Aralık-Ocak ayını bulur diye düşünüyorum. Türkiye'deki firmaların ne kadar müşteriyi önemsediği olduğu malum ortada. Gerek Vektron, gerekse Vatan ya da online satış yapan internet siteleri; ellerindeki stokları üretmek için termal padsiz kartları göndereceklerdir.

Bu arada ekran kartının belleği Micron ise, daha şanslısınız çünkü Samsung belleklerde bu ısınma problemi daha ciddi durumda. İsterseniz EVGA'dan termal padleri talep edin, Vektron'a verirsiniz onlar kurulumunu yaparlar.

• Çok üzülüyorum paramızla rezil oluyoruz para veriyorsun üzerine rezilliklerle sorunlarla uğraşmak zorunda kalıyorsun abi thermal pad istesem adamlar gönderse bu sefer vektrondakiler ayrı bir dert kart git gel esnasında darbe alırsa apayrı dert herzamanki gibi tüketici olmak en zoru bu hayatta.
  • EVGA Gtx 1080 FTW için BIOS güncellemesini yaparak nelerin değiştiği hakkında gözlemlerimi aktarmak istiyorum.

Bildiğiniz üzere FTW lerde çift bıos mevcut ve ikinci bıos daha fazla power limit aralığı sunarken boşta fanları tamamen kapatmak yerine Gtx 1080 FTW için %20 devirde yani ortalama 1070 rpmde sürekli dönecek şekilde ayarlanmıştı bende aldığım günden beri kartı 2.bıosda kullanıyorum.Yeni bıosla birlikte(ikinci bıos flashlandığında mevcut bıos sürümü 86.04.17.01.80 den 86.04.3B.01.82 olacak şekilde değiştiriliyor) artık boştaki fan hızı %15 olacak şekilde(ortalama 500 rpm) düzenlenirken bir önceki bıosda olan maksimum %100 devirdeki fan hızı ~2700 rpm lerden yeni bıos ile birlikte ~3250 rpm lere yükseltilmiş durumda.Yani yeni bıos ile birlikte bir önceki sürümdeki devir yüzdesine karşılık gelen devir hızları eskisine oranla artırılmış olarak görünüyor buda haliyle daha iyi soğutma anlamına geliyor.Artan fan hızına oranla ses oranında fazla bir yükselme olmadığını belirtmek isterim yani bir önceki sürümde fanları %100 e aldığınızda 2700 rpmlerde çıkan sesle şu anki sürümde maksimum fan hızlarında çıkılan 3250 rpm arasında rahatsız edici oranda bir ses düzeyi oluşmuyor.

Yeni bıosla birlikte voltajda yada power limitte herhangi bir farklılık mevcut değilken artan fan hızı nedeniyle gpu sıcaklığında yaklaşık olarak 4 C lik bir düşüş gözlemledim.Stabilite olarakta yeni bıos herhangi bir sorun çıkarmadı.Kurulumu ise oldukça basit Evga'nın sitesinden kartınız için uygun olan bıosu indiriyor ve içerisindeki dosyaları bir klasöre çıkarıyorsunuz.Sonrasında ise update.exe yi çalıştırarak ekranda çıkan komut istemcisinde "y" tuşlayarak bıos güncellemesini başlatıyorsunuz sonrasında komut ekranı kendi kendine kapanıyor ve sistemi yeniden başlattığınızda güncel bıosu yüklemiş oluyorsunuz.Çift bıoslu kartlarda her bıos için ayrı ayrı bu işlemi yapmak gerektiğini belirtmek isterim şimdi ise geriye termal padlerin ulaştırılması kaldı.

• Terminator T-800 kullanıcısına yanıt
    Kartım tek bios mu çift bios mu nasıl anlarım?
  • frisby7144 F kullanıcısına yanıt
    Hangi kartı kullanıyorsunuz paylaşabilirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz :)

evga 1070 ftw kullanıyorum.
    Ftw lerde çift bios(dual bios) mevcut, dolayısıyla kartınızda master(ilk bios) ve slave(ikinci bios) olmak üzere iki adet bios mevcuttur.

Bios değişimi için güç bağlantı kablolarına yakın yerde bir switch mevcut eğer daha önce bu switch konumunu değiştirmediyseniz fabrika çıkışı olarak master bios kullanılıyor.Slave biosa geçiş için sistemi kapatıp bios konumunu switch yardımıyla slave olarak ayarlamanız ve sistemi açmanız yeterlidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Terminator T-800 -- 5 Kasım 2016; 14:13:49 >
    Bildiğim kadarıyla yalnızca teklı ve bunun dışında dual bios olan modelleri var
    Ftw lerin bu seride tekli bios içeren modeli sadece Gtx 1060,1070 ve 1080 de çift bios kullanılıyor.Superclocked gibi diğer modellerde ise tek bios yer alıyor.

Ben güncelleştirmeyi indirdim kart üzerindeki switchden bios geçişi yaparak sırayla güncelliycem anladığım kadarıyla tek bi sorum var hangisi primary hangisi secondary bios şu an ben primary biosta mıyım?
  • Evga Gtx 1080 FTW yeni BIOS güncellemeleri ile mevcut bıoslar ;

Master BIOS:86.04.17.00.80>86.04.3B.00.84

Slave BIOS:86.04.17.01.80>86.04.3B.01.82

olarak güncellenmektedir.

Master BIOS

EVGA GTX 1070/1080 Kullanıcıları için Önemli BilgilendirmeEVGA GTX 1070/1080 Kullanıcıları için Önemli Bilgilendirme

Slave BIOS

EVGA GTX 1070/1080 Kullanıcıları için Önemli BilgilendirmeEVGA GTX 1070/1080 Kullanıcıları için Önemli Bilgilendirme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Terminator T-800 -- 5 Kasım 2016; 15:4:8 >

Bendeki 1070 ftw karışıklık oldu sanırım :D
    Master primary slave ise secondary bıos şu an switch hangisindeyse kart o bıosla çalışıyor demektir.Siz yine şu an ki bıosu içeren bir gpu-z görüntüsü paylaşın onda göre hangi bıosda olduğunuzu söyleyelim :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.