Herkese selam , bu yıl üniversiteye başlıyorum (kimya mühendisiği) ve yeni bir laptop almak hasıl oldu . Bilgisayar konusunda temel parçalar dışından detaylı bir bilgim yok . M1 mac air (8gb ram) almayı düşünüyorum ancak sırf ısırık elma için bu kararı vermediğimden emin olmak için siz değerli forum üyelerine bu konuyu açmış bulunmaktayım , umarım benim durumumdaki kişiler için faydalı bir diyalog olur . Uzun yıllar windows kullandım ilk defa macOS kullanmayı düşünüyorum ve çok nadir arada bir girdiğim lol dışında (onu da oynamıyorum artık) rafine bir oyun zevkim ve oyun oynayacağım yok . Bilgisayarda zamanımın çoğunu ; müzik yazılımları , gitar ve klavye pluginlerinde, çeşitli programlama dillerinde (python , C , matlab , AutoCad vs...) gibi yazılımlarda, tarayıcıda bol bol açılan google aramaları , youtubeda ve günlük word,excel, mail gibi uygulamalarda geçireceğim . Alacağım laptop da bunları ısınmadan , kasmadan halledebilsin istiyorum. Sizce bu işler için macbook benim için uygun mudur yoksa aynı fiyat bandında windows daha mı iyi olur ? Dediğim gibi sırf apple olsun diye almış bulunmak istemiyorum . Bir de render almayan ve oyun oynamayan biri için 8GB ram yarı yolda bırakır mı , nolursa olsun 16GB ram olan mı alınmalı ? Yaklaşık 5 yıl kullanmayı planlıyorum , uzun süreli kullanımda programların min sistem gereksinimlerinin artık 16GB olacağı söyleniyor kastedilen şey 5 yıl içinde çoğu programda karşımıza çıkar mı , kısaca benim yapacağım işler için 8gb ram üzer mi ? Yardımlarınızı bekliyorum , extradan bulunacağınız tavsiyelere açığım . |
M1 air 8GB mı 16GB mı ?
-
-
İlk olarak, hangi Mac modelini alacaksan 16gb ram tercih edilmeli bence.
Yaklaşık olarak 25 sene windows PC kullandım, windows 3.1'den windows 11'e kadar. 2-3 ay öncede komple Apple eko sistemine geçtim, Mac Studio, MacBook Pro ve iPhone 11 kullanıyorum. bu cihazlar mükemmel derecede senkronize çalışıyor. Ayrıca, 16gb ram sana yetecektir, window laptop cihazlarda bence min 32gb ram gerekli.
Tüm şifrelerimi iCloud'da saklıyorum, windows pc'de chrome'da eklenti kurmam gerekiyordu, iCloud olduğu için tüm cihazlarda şifrelerim tanımlı geliyor ve face id/ touch id ile sorunsuz giriş yapabiliyorum. Mac'te touch pad kullanımı inanılmaz zevkli, meslek gereği çoğunlukla mouse kullanıyorum ben.
Ekran olarak diğer windows laptop cihazlar göre daha kaliteli, şarj olarakta öne çıkıyor tabii ki, daha iyi ekran, daha iyi pil süresi olan laptoplar var, ama hepsinin bir arada olduğu windows laptop yok sanırım.
Uzun yıllar ben de apple eko sistemine geçmemek için direndim, ama gerçekten farklı bir tecrübe sunuyor.
Hakkını vererek kullanırsan kesinlikle rahat edersin. Alacağın cihaz kullanıcı hataları haricinde seni üniversiteden mezun edecektir kesinlikle.
-
Hocam öncelikle yanıtınız çok güzel teşekkür ederim dikkate alıcam. Aklıma bir şey takılıyor ortalama macbook kullanıcısı genel olarak maddi açıdan daha rahat olduğu için crack veya korsana falan bulaşmıyor (doğal olarak). Ben de bu durumun etik olmadığını fazlasıyla biliyorum ancak öğrenci olarak ihtiyacım olan bütün uygulamalara (müzik için DAW lar ve tasarım programları vs...vs) ücretli erişmek benim için mümkün değil , programlara windowsdaki gibi crack erişim mümkün mü ya da çok mu zor ?
-
Genel olarak Mac OS'un programlarıda bulunabilmekte, windows kadar tabii ki yok, ama bulunabiliyor.
Sen kullanıyor musun diye sorarsan, hayır kullanmıyorum, Adobe'un aylık üyeliğini aldım, lisanlı olarak kullanıyorum. Cevap için etiketlersen daha erken haberim olabilir mesajından.
Program yönünden windows kadar avantajlı olmazsın.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X