Şimdi Ara

Lütfen Bakarmısınız? Yasal Haklarım Nelerdir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
0
Favori
1.846
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar konuyu açma sebebim maalesef bir kiracı olarak ne gibi haklarım olduğunu bilmememdir. Bu durumda sizden yardım istiyorum. Bir tane paragöz doymak bilmeyen 1 lira harcamasına korkan bir ev sahibi ile uğraşıyorum. Bu adamın evinde 2. senem şuan da. İlk sene iyi kötü geçti. İkinci seneye girdik her 2 ay da bir sürekli emrivaki yapar gibi bundan sonra kirayı şu miktarda gönder şöyle böyle demeye başladı bende gönderemem bir sene bu rakamdan otururum kafana göre de kira artıramazsın dedim onu atlattım iyi kötü. Daha sonra bina sakinlerine sormadan bilgilendirmeden kafalarına göre sürekli masraf yapıyorlar atıyorum binanın dış zilini değiştirdik hadi gönder 100-200 lira bilmem şurayı yaptık gönder hemen şu kadar para falan derken geçen gün yine bilgimiz olmadan asansöre bakım yapmışlar her daireden 600 lira para istediler bunun 300 lirasını biz veriyoruz kalan 300'de siz verin diye. Bende kiracıyım veremem şuan dedim. Binanın tamamı kiracı bu arada 1 kişide çıkıp veririm demedi. Şu son 1 haftadır acayip şekilde sinir ediyor insanı sürekli arayıp yada mesaj atıp para istiyor benden. Bir de emir verir gibi bu ay göndereceksin falan diyor. Daha sonra bu vergi kaçırmış sanırım binaya gelmişler maliyeden herkese soru sorup gitmişler. Bugün beni aradı bilmem şu kadar vergi borcu ödedim senin haberin var mı dedi bana bende beni ilgilendirmiyor vergini kaçırmasaydın dedim ileri geri konuşmaya başladı bu sefer de demesin mi zaten biliyorum beni sen şikayet ettin bilmem ne diye bende kapat telefonu dedim suratına kapattım sinirden. Ben maliye neden gelir onu bile bilmem adam resmen iftira attı ben biliyorum sen aradın söyledin gibisinden. Ben senin vergi kaçırdığını nerden bilecem de gidip şikayet edecem. Bu olay ilk çıktığında utanmadan maliyeden gelirlerse kiranı düşük söyle bu kadar veriyorum de daha yeni taşındım falan de dedi bana yani adamlara yalan söyle diyor. Bende kusura bakma doğrusu ne ise onu söylerim dedim. Bu adamın en büyük karın ağrısı kiralar artış gösterdiği için beni evden çıkartıp en yüksek rakamdan başka birine kakalamak. Bunun için yaptığını da biliyorum. Yasal olarak haklarım nelerdir arkadaşlar ne yapmam gerekiyor.








  • Sözleşmeniz var mı mi bilmiyorum ama önceden benzer bi konuda kiracı çeşmeyi bozsa bile ev sahibi yaptırması yasada yazıyor diye hatırlıyorum.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Aref6 kullanıcısına yanıt

    Hocam ilk girdiğim senenin sözleşmesi var ikinci seneye girerken yapmadık ben emlakçıma da sordum gerek yok zaten o otomatik olarak devam ediyor dediği için üstüne düşmedim. 2-3 farklı emlakçıyada sordum bu durumu. Hocam ne olsa sürekli para istiyorlar. Kombi bozuk diyorum bakmıyor bile. Şuan kombi hala bozuk çalışırken traktör çalışıyor gibi ses çıkartıyor sürekli donup kalıyor bazen hata kodu veriyor gidiyor ev buz gibi oluyor öyle sürekli yeniden açıyorum dünyanın gazını yakıyor böyle olunca da. Yahu adam resmen benden geçen deprem sigortasını sen ödesene dedi bana ya  

  • Arkadaşlar bilgisi olan yok mu?

  • Hocam bir iki yıl önce benimde ev sahibi ile sıkıntım olmuştu.Başımdan geçenlerden yola çıkarak şunları söyleyebilirim;


    1-Eğer kira sözleşmeniz varsa ve sözleşmede her yıl otomatik olarak yenilenir gibi bir ifade varsa on yıl boyunca sizi evden çıkartması mümkün değil.Ancak oturduğunuz evde kendisinin ikamet etme zorunda kaldığını beyan ederse ve bunu ispatlarsa evden çıkmak zorunda kalırsınız.Bunun dışında sözleşmenin imzalanmasından itibaren on yıl boyunca sizi çıkartması kanunen mümkün değil.On yılın sonunda ise hiçbir mazeret göstermeden sizi çıkartma hakkına sahip olur.Kira zammına gelince zammı yasalarda belirtilen koşullara göre yapmanız hakkınız.Tabi sözleşmede bunun aksi bir ifade varsa bilemem.Yani yasal olarak kafasına göre istediği şekilde ve istediği zaman kira yükseltemez.


    2-Evde kalıcı olarak kalacak tadilat gibi işlemlerde sorumlu kişi ev sahibidir.Siz kiracısınız.Mesela benim eskiden kaldığım evde şohben eskiydi.Doğal gaz zehirlenmeleri artınca devlet şohbenlerin bacalarının dışarıya verilmesini zorunlu kılmıştı.Bunun üzerine benim oturduğum daireninde şohbeni değişmişti.Değişim işini ev sahibi yapmıştı.Yani yeni şohbenin ücretini ev sahibi ödemişti.Apartmanda yapılan değişimlerden ve tamiratlardan bildiğim kadarıyla kiracı sorumlu değil.Sorumlu taraf ev sahibidir.


    3-Siz en iyisi başka bir eve taşınmaya hazırlanın.Bu tip ev sahipleri paranızla rezil olmanıza neden olur.Sanki evinde bedavaya oturuyormuşsunuz gibi hava estirirler.Daha şimdiden sizinle emir verir gibi konuşmaya başlaması ilerde daha da vites arttıracağını gösterir.Siz en iyisi fırsat bulduğunuz an başka bir eve geçin.


    Benim verebileceğim tavsiyeler bunlar...Hukukçu arkadaşlar daha iyi bilgi verebilir...





  • Long Nightt kullanıcısına yanıt

    Cevabınız için teşekkür ederim hocam.


    Ben buraya babamın tanıdığı bir emlakçı vasıtası ile taşındım. Emlakçı bana 850₺ dedi kirası bir de işte emlakçı ücreti var vs derken tuttuk evi. Ev sahibi bizden önce gelip kağıtları imzalayıp gitmiş. Geri geldiğimiz de abi ev sahibi acele acele imzaladı çıktı gitti dedi biz de okuduk imza attık aldık anahtarı geldik eve. 2 seneden beri tek söylediği laf ben emlakçıya evi kiracı gelirse 950₺ den ver dediğim halde size 850₺'den kiralamış evimin hakkı bu değil falan filan boş konuşuyordu sürekli madem öyle kardeşim gelip kağıda imza atmışsın değil mi orada hiç mi okumadın kira ücreti şu kadar yazmıyor mu kocaman kocaman. Madem az rakam yazıyor neden imza atıp gidiyorsun. Atma imza itiraz et bu rakama veremem de. Biz de ona göre başka ev bakardık imza atıp gidiyor aradan 2 sene geçiyor sürekli bu konuyu açıyor bize. Şuan hala bu konuyu söylüyor. En son dün aradı beni yine aynı şeyleri söyledi.


    Mesela hocam bir arıza olsun söylüyorum bir şey olmaz idare et diyor. Kombi yine arızalandı böyle baktım olmuyor sıcak su açamıyoruz sürekli arıza kodu verip korumaya alıyor kendini. Bende tamirci çağırdım yaptırmak için bu sefer de neden tamirci çağırdın diye beni azarlamaya kalktı. Birader o zaman gel kendin ya tamir ettir yada değiştir öyle değil mi?


    Asansöre bakım yapıldı dedi geldi dünyanın parasını istedi veremem şuan dediğim halde emir verir gibi bu ay şu kadar gönder yoksa evimden çık demelere başladı. Karın ağrısını çok iyi biliyorum. Kiralar artınca bunu çıkartıp evi daha yüksek rakama kiraya veririm hesabını yapıyor şuan. O kadar insan gördüm de bunun kadar paragöz paraya tapan insan görmedim arkadaş.


    Kira vergisini vermemiş vergi kaçırmış maliye de binaya dayanınca beni sen şikayet ettin biliyorum diyor bana benim mesleğim nakliyecilik ben evde olan biri de değilim maliyeyi bile bilmem böyle iftira atması sinirimi bozdu. Ne yapacağımı bilmiyorum şuan da. Utanmadan şu kadar vergi borcu ödedim haberin var mı senin diyor bana :) Ben evden çıkma tarafı değilim pek haklarımı bilirsem ona göre hareket edeceğim çünkü.


    Bir de beni yalancı çıkartacak devlete karşı. Tekrar gelecekler geldiklerin de yeni taşındım kira şu kadar veriyorum diye söyle diye tembih ediyor beni. Sen ne saçmalıyorsun ben yalan konuşmam neyse onu söylerim dedim. Maliyeye beni yalancı çıkartacak kendisi akıllı ya.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ByKayseriLi38 -- 28 Ekim 2021; 1:39:34 >




  • Hocam söylediğim gibi en yakın zamanda başka bir eve taşının.Bu ev sahibi size çok zorluk çıkarır,sinirinizi bozar.Uğraşmaya değmez.İmkanınız varsa direk taşının derim.


    Siz kiranızı ve varsa apartman aidatını vs düzenli ve vaktinde ödüyorsanız sizi hiçbir gerekçeyle yasal yollarla çıkaramaz.Ancak şuan oturduğunuz evden başka evi olmadığını ve kendisinin gelip oturacağını söylerse o zaman çıkmak zorunda kalırsınız ama bunu da ispat etmek zorunda.Sözleşmenin imzalanmasından on yıl geçtikten sonra ancak hiçbir mazeret göstermeksizin sizi çıkartma hakkına sahip olur ki siz daha ikinci yılınızdasınız.


    Size iftira attığı içinde onunla mümkün mertebe konuşmamaya çalışın.Sorunlarınızı SMS yoluyla veya whatsapp üzerinden mesajlaşarak konuşun.Elinizde en azından ters bir durumda kanıtınız olur.Ödediğiniz kiranın banka dekontlarını,aidat makbuzlarını vs de saklayın ki ilerde zorluk çıkarmasın.


    Ama yine de siz kira piyasasını bir araştırın ve en kısa zamanda o evden ayrılın.Böyle ev sahibi olduğu sürece başınız sürekli ağrır.Paranızla rezil olursunuz.Zira gün geçtikçe daha da saldırgan bir üslup takınabilir.Paranızla rezil olmaya değmez yani...





  • Long Nightt kullanıcısına yanıt

    Valla şuan taşınmakta mesele. Ev yok şuan boşta olsa bile bir dünya para istiyorlar. Tek avantajım nakliye ücretim olmayacak aracım var çünkü ama taşınmam zor olacak gibi. Adamın kirada bir sürü dairesi var ayrıca oturduğu evde kendi evi bir kaç tane dükkanı var böyle insanlardan nefret ediyorum yemin ederim.

  • Anlıyorum hocam.O zaman mümkün mertebe adamla konuşmamaya çalışın.SMS ve whatsapp üzerinden konuşmaya özen gösterin ki elinizde ters bir durumda kanıtınız olsun.Kirayı ve aidatı vaktinde ödemeye devam edin.Dekontları ve aidat makbuzlarını saklayın.


    Yine diyorum yasal olarak sizi çıkartması mümkün değil.Ancak kiranızı ve aidatınızı ödemezseniz bunları bahane ederek çıkartmaya çalışabilir.Onun dışında imkansız sizi çıkartması.Ancak arayıp,mesaj atıp sinirinizi bozmaya çalışır.Yani işi çirkinleştirebilir.


    Ufaktan da olsa kenara köşeye bir şeyler atıp taşınmaya hazırlanmanız sizin için en hayırlısı olacaktır.Yasal olarak çıkartamaz lakin böyle sizi sürekli arayıp durduk yere rahatsız edebilir.Bu tip insanlar maalesef böyle.

  • Long Nightt kullanıcısına yanıt

    Bir bakayım hocam sürekli evimden çık çık derse iyi bir küfür eder çıkar giderim evinden. Aslında gece bir anda evi toplayıp gideceksin para da vermeyeceksin de işte öyle kötü insan değiliz bunun gibilere böyle hareketler lazım. Neyse teşekkür ederim hocam.

  • www.emlakdanismanlari.com
    Kiralamalarda Ev Sahibi ve Kiracıya Ait Olan Masraflar Neler | Emlakdanismanlari.com
    https://www.emlakdanismanlari.com/kiralamalarda-ev-sahibine-ait-olan-masraflar-6081/9573

    Bunu en net şekilde öğrenmek için bulunduğunuz yerdeki tüketici derneğine başvurun. Onlar size ücretsiz hukuki yardım yaparlar diye düşünüyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @trakyAli-1986


    Valla hocam linki inceledim maşallah bizim ki ne olursa bana kitlemeye çalışıyor. Asansör bakımı diyorlar her ay fatura asıyorlar bina girişine hep aynı terane yok asansöre bakım yapıldı o yapıldı bilmem ne. Sorup sormadan abuk subuk iş yapıyorlar. Biz kiracı insanız 300-400 lira bile bizim için bir para yani bunu bile her daireden istemeleri saçma. Sürekli taciz eder gibi de arayıp yada mesaj atıp bu parayı istemesi daha sonrasında ise emir verir gibi bu ay kirayla bir gönder demesi çok can sıkıyor. Vergi kaçırır binaya maliye gelir önce beni tembihler böyle söylersin kirayı az söyle bu kadar veriyorum diye sonra da arar beni şikayet etmişsin diyerek iftira atar utanmadan. Bina da o kadar adam var niye benden biliyorsun hayırdır yani. Uzman bir tanıdık emlakçı tanıdığım var gündüz onu arayıp detaylı bilgi alacağım ne yapabilirim bakacağım. Kendisinin de tanıdığı çevresi yok mutlaka yardımcı olacaktır bana. İlk defa böyle bir sorun yaşıyorum. Adamın parasını gönderiyorum havale ile kira seçeneğini seçip gönderiyorum başlıyor hemen öyle gönderme vergi çıkıyor bilmem ne. Banane kardeşim. 50 tane daireden kira alıyorsun bir zahmet ver yani vergini. Elektiriği bile hala üstüme alamadım beyefendi deprem sigortası ödeyecekte bende üstüme alacağım. Utanmadan arayıp sigortayı sen ödesene diyor bana. Yahu onu ödemek kiracının görevi mi? Zaten dünyanın parasını alıyorsun herkesten bu kadar mı düştün. Böyle ev sahiplerini Allaha havale ediyorum.





  • Elektriği üzerinize almanıza ne gerek var?
    Böyle bir ev sahibi tehlikelidir hiç devir ücreti ödemeye değmez.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Siz kiracısınız apartman aidatı hariç birşeye para vermeyin geri kalan tüm masraflar mülk sahipleri tarafından yapılır vermem deyin geçin gerekirse ters konuşun en kirayı asla elden vermeyin verecekseniz de karşılığında kağıt falan belge alın ki ödemedi kiramı diyemezsin açıkca söyleyin telefonda beni rahatsız etme diye sert çıkışın kira her sene enflasyon kadar artar üstü zam yapamaz asla

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Evde bişi bozulursa ben yaptırcam kiradan düşücem yada sen yaptır de kestir at böyle adama ters davran hiç acıma

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • @aLastis Ya hocam kaç kere aradı bir sen kaldın parayı vermeyen diye bende veremem dedim kapattım. Binada herkes kiracı hemen sormaya başladım kime gitsem biz vermedik falan dediler. Hayır neden yalan söylüyorsun vermeyen sen kaldın herkes verdi parasını diye. Bu kadar para göz olunmaz ki ya. En ufak bir şey yapılsa hemen para istemeye başlıyorlar benden. Aldığımız 3 kuruş para ona da göz dikiyorlar.


    @trakyAli-1986 3-4 ay önceki konu hocam elektrik bunların adına çok yüksek geliyordu fatura bende kendi üstümüze alalım bakalım dedim gidince dediler ki binanın deprem sigortası yok ev sahibi ile görüşün onu yaptırsın öyle gelin dediler kaç kere aradım söyledim param yok durumum yok diye bahane üretip yaptırmadı. Geçen gün de aradı beni utanmadan sen ödesene dedi deprem sigortasını falan ben de neden ben ödeyeyim abi hastamısın dedim. Biraz zorluk çıkartıcam her evimden çık dediğin de çıkmıyorum haklarım var diyip kapatıcam suratına. Şuan ev bulup gitmem imkansız. Biraz evlere bakayım dedim en dandik eve bile dünyanın parasını istiyorlar moralim bozuldu .





  • Hiç başka ev ile bakmakla uğraşmayın bence. Kiranızı ödediğiniz takdirde hiçbir şekilde yasal işlem başlatamaz. En fazla böyle sinirinizi bozar. Kirayı da dediğiniz gibi kira olarak seçip de gönderin ki vergi kaçıramasın. Elektriği de üstünüze almakla uğraşmayın. Olur da bir gün evden çıkarsanız son kazığınızı atarsınız bu şekilde hıncınızı almak için. Son faturayı ödemezsiniz yani, sonuçta ev sahibinin üzerine.


    Ben evimi aldığımda içinde kiracı vardı. Direkt içinde oturmak için almıştım. Kiracı da ara tatilde memlekete dönmeyi düşünüyoruz demişti bir ay sonrası için. Öyle olunca aldık evi ve adam da bir anda yan çizdi dönem bitince Temmuz'da çıkacağız, zaten sözleşmem var çıkartamazsın dedi. Ki gerçekten de öyle zaten. O Temmuz'a kadar olan sürede ne çektiğimi bir ben bilirim. Adam kira ödememeye başladı. Bir ara yönetici aradı, senin kiracının aidat borcu birikti ödemiyor, haberin olsun bunlar sana kalır dedi. Aidat borcu da kira parasını geçmiş. Su falan da ortak sayaçtan geçtiği için pay ediliyordu. Ve işin kötüsü adam hem kira ödemiyor hem evi yeni almışım; elimde bütün yasal haklar var ama avukat arkadaşım bırak uğraşma adamla anlaşmaya bak diye söylemişti. Zaten Temmuz'da çıkacaksa idare et, yoksa zaten o tarihe kadar hiçbir şey yapamazsın dedi.


    İşin özeti şu ki boşverin hocam, bırakın söylenip dursun. Aidat dışında ekstra hiçbir şeyi de ödemeyin. Bildiğim kadarıyla kombi bakımlarını falan kiracı yaptırması gerekiyor. Teminini ev sahibi sağlıyor ama sürekli kullanıcısı kiracı olduğu için bakım yapmakla yükümlü, yapmadığı takdirde bozulduğunda da ev sahibi bunu karşılamayabiliyor diye duymuştum. Yani tamirci çağırdıysanız da niye çağırıyorsun deme hakkı da yok. Zaten yok öyle bir dünya hem tamir ettirme, hem de kiracıya niye tamirci çağırıyorsun de. Ayrıca 10 yıldan sonra sebepsiz çıkartabilme hakkını söylemişler zaten ama bir de 5 yıldan sonra da kirada değer artışı yapma hakkına sahip ev sahipleri. Bu şekilde 5 yıla kadar da tüfe üzerinde zam yapamaz zaten. Diyelim sözleşme bitti, seneye bu kadar oldu diye abartı bir fiyat söyledi. Siz direkt sözleşmede yazan artış değerini hesap edip ona göre kirayı yatırın; hiçbir şey yapamaz. Rahat olun yani tüm yasalar zaten kiracıdan yana.





  • Tapuyu da yolla direkt evi üstüme yapayım bari desenize.

    Bir an önce gerekli net bilgiyi alın kira sözleşmenizinde detaylarına bakın çok tatava ederse savcılığa bile şikayet edebilirsiniz rahatsız ediyor diye.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • @trkgncr Cevabınız için teşekkürler hocam. Geldiğimden beri kombi de arıza var yaptır diyorum yok diyor tamirci çağırıyorum neden tamirci çağırdın diyor. Çok cins bir insan ya. Kafalarına göre abuk subuk para istemeler falan sıkıldım yani. Bina da yer süpürseler para istiyorlar. Dün aradı vermiyorum para dedim o zaman evimden çık diye mesajlar göndermeye başlamış yük alıyordum çünkü telefonu arabaya bırakmıştım görmedim. Bir de bir laf bulmuş her seferinde sen benim malımın ortağımısın diyip duruyor. Bende sana da malına da kapat telefonu dedim kapattım hemen suratına. O kadar aidat veriyorum ne zaman kapıya insem faturaların asıldığı yerde asansör ve bina elektrik faturalarında kesme ihbarnamesi görüyorum. Arkadaş o kadar para alıyorsunuz ödesenize faturaları onu da mı biz verelim.


    @trakyAli-1986 Valla hocam böyle devam ederse tanıdık avukatım var onunla görüşeceğim zaten olmadı veririm avukata uğraşsın dursun. Sıkıldım ben. Bir de öyle insanı küçük görüyor ki adımla hitap ederek sonuna da efendi diye konuşuyor dalga geçiyor bir nevi. Ben ödemek zorunda değilim bu parayı diyorum bu ay kirayla bir gönder diyor bana emir veriyor. Ödemiyorum yani kardeşim hayırdır zaten anca geçiniyoruz neden boşuna sana vereyim paramı. Her yerden kira alıyorlar doymak bilmiyorlar rezil herifler.





  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.