Şimdi Ara

Lm338t ile ayarlanabilir güç kaynağı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
34
Cevap
0
Favori
1.121
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • elimde bir adet 12+12 30 watt trafo var.
    lm338t ile ayarlanabilir voltaj reg yaptım.
    10k potansiyometre yandı ayrıca doğrultan diyotlar ısınıp yanıyor.nerde hata yapmış olabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozzyken -- 24 Mayıs 2019; 14:56:9 >

• Hocam resim attıysanız görünmüyor sıkıntılı kartı resimleyip alternatif bir yerden paylaşabilirmisiniz direk foruma da atsanız olur.
  • hocam amatör bir devre buldum.sadece 338t ile değiştirdim.
  • ozzyken kullanıcısına yanıt
    Şurada dataşeti var:
    www.futurlec.com
    LM338T Datasheet
    https://www.futurlec.com/Linear/LM338T.shtml

dataşet içinde örnek uygulamalar verilmiş. 5Amper voltaj regüle entegresi deniyor. T modeli 337 ve 338den daha kaliteli deniyor.

Şimdi ben devre kartında nasıl elemanlar kullandınız bilmiyorum resmi onun için istemiştim.

Evvela girişteki doğrultma katında yüksek ampere dayanıklı diyotlardan kullanmalısınız ki diyotlar yük altında gümbürdemesin.

Bunun için 10Amper hazır köprülerden kullanın.
    ROBOSHOP.COM.TR
    Köprü Diyot 10A 1000V
    https://www.roboshop.com.tr/10a-kopru-diyot
    link açılmıyorsa haber verin ya da 10 diyot diye aratın.

İki yollu mu doğrultma yapacaksınız yoksa sadece 12-12 uçları alıp 24V olarak dört yollu mu yapacaksınız burası önemli. Bundan sonra seçeceğiniz kondansatörün voltajını da ona göre seçeceksiniz yani 24V çıkış için 50V ve üzeri seçerseniz rahat edersiniz.

Doğrultma bitti mi? Bitti sayılır. Şimdi o LM entegresi 5Amper. Soğutucusuz anında cortlar. Bağlantıları doğru yapacak şekilde devreyi yeniden çizin. İyi bir alüminyum soğutucuya araya beyaz macun (termal gres) sürerek vidalayın. Gördüğünüz gibi basit bir regülatör için bile hesap gerekiyor...

Ben yukarıdaki hesaplamada biraz daha büyü değerler seçtim. Çünkü iş garanti olsun istedim. 30W trafo için belki de 5A alamazsınız muhtemelen ama yük durumunda ısınma ve çatırdamalara karşı önlemimizi almış olduk...

• öncelikle detaylı anlatım için teşekkürler.devreyi aynen resimdeki gibi kurmuştum.transformatörün uçlarındaki bacaklarını alıcam ortadaki kalıcak yani devreye 24 v ile girmeyi düşünüyorum.

ama diyotların belli akıma göre olduğunu yeni öğreniyorum sanırım yüksek akımdan yandılar.
    dediğiniz gibi köprü diyot aldım 6 amper onu kullanıcam.birde 35v 1000mf kondansatör aldım.bunu nereye bağlayacağım bilmiyorum ayrıca 5k mı 10 k mı potansiyometre kullansam daha iyi olur.bazen potansiyometrenin sağdaki ve ortadaki bacağını birleştiriyorlar neden bilmiyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozzyken -- 16 Mayıs 2019; 23:0:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Diyotun nasılını gösterdim. Kondansatörün de beyaz şeritle işaretlenmiş kısmı daima EKSİYE GELECEK. DİKKATLİ OL TERS BAĞLARSAN GÖZÜNE BAŞINA PATLAR!!!

Gerisi senin çizdiğin gibi aynen:

YEŞİL KABLOLAR TRAFOYA

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 16 Mayıs 2019; 23:33:12 >

• merhaba hocam söylediğin şemayı kurdum.hatta ilk etapta kondansatör bağlamadım.ama bu devreyi kurunca 5k lik tripot yandı.sağa solaçevirdim multimetrede voltaj hep 22volt göründü ve biraz daha çevirince alev aldı yandı.
    elimde 240 ohm direnç olmadığı için 225+15 şeklinde seri bağladım.

acaba neden yanmış olabilir bir bağlantı hatasımı var? teşekkürler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • LM338 Yanmış büyük ihtimalle... Bağlantılarda hata görünmüyor.
  • Allahallaaa... Ben de anlamadım. Şema dataşetlere ve internetteki önerilere uygun. LM317 patates mi acaba elindeki? Bi de o var. Sahte ürüner dayanıklı olmaz cortlayabilir. Ben hiçbirşey anlamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 18 Mayıs 2019; 14:22:25 >
  • hocam malesef çinden aldığım 1 tane lm350 2 tane lm338 ve 1 tane lm317 hatalı.potları yakıyor.
    bugün şemayı yaptım.lm317 türkiyeden aldığım bir transsistörde sorun çıkmadı.15 volt 1.2 amp verdi devre.
    ama aşırı ısınıyor.denmelerim devam edecek.
    15x1,2=18Watt güç demektir. Bu gücün entegre üzerinde oluşturacağı ısının bertaraf edilmesi için iyi bir soğutucuya bağlanması gerekiyor. Ayrıca doğrultma köprüsü çıkışına mutlaka kapasitör bağlayın. Kapasitörsüz tırtıklı akım da entegreyi yakabilir.
  • hocam çok sağolasın şuan devre çalılıyor sorun çindeki çakma transistörmüş sanırım.
    Tamamdır güle güle kullan. Çıkışa kısadevreye karşı 1A sigorta bağlayıp uygun bir kutuya alırsan her projede kullanabilirsin. Isıyı kontrol altına almak için soğutucu takmamışsın bir iki kullanımda yine yanar. Elinde eski AMD soğutucusudur alüminyum soğutucudur bulursan derhal vidala o entegreyi yoksa cortlar. (Transistör değil o entegre)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 19 Mayıs 2019; 17:22:45 >
  • tamam hocam onuda yapıp uygun bir kutuya alıcam soğutucuda hazır.tekrar teşekkürler

• hazır merak ettiğim bir soruyu sormak istiyorum

trafo 30va olarak geçiyor.
    bu trafo 30 watt tam verebilir mi?

benim yaptığım devrede 1.40amperx18.5volt ölçtüm 4 watt devrede ısıyamı dönüşüyor acaba

• bugün bir deneme yaptım bu sefer lm317 ile.
    normalde datasheet kısmında 1.5a verir yazıyor.
    ama şekilde görldüğü üzere hem trafonun 30 watt değerini hemde lm317 nin 1.5 amperlik değerini geçti.
    36 watt kadar değer aldım.
    ve bu şekilde 30 dakika çalıştı.

bilen arkadaşlardan yorum rica etsem.

• Yorum ne yazalım... Yorum falan yapılcak bir durum yok. Devreyi doğru kurmuşsun, soğutucu da gördüğüm kadarıyla son derece ideal... Yani sınırları zorlamamanı tavsiye ederim, eğer uzun süre dayanıyorsa ciddi bir yükle karşılaşmamasından ve iyi soğutucu kullanıldığından olur.

Bu kadar basit bir yapı ile gayet işini çözücek bir güç kaynağı yapılıp kullanılabilir benim yorumum bu.

O voltmetreyi kaç paraya aldın? Yurtiçinden mi yurtdışından mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 21 Mayıs 2019; 18:20:39 >
  • hocam şundan dolayı merak ettim.
    normalde lm317 datasheet dökümanında 1.5a akıma dayanır yazıyordu.
    benim yaptığım devrede 1.8 ampere kadar çıkıp yarım saat bu gücü kaldırması bana garip geldi.

ayrıca trafonun 30watt olmasını ben hep şöyle düşünüyordum.bu tarafodan 50 watt çekilemez.ama oluyormuş demek.

avometreyi aliexpress üzerinden almıştım .
  • Yerdeki voltmetre
    https://www.direnc.net/
    2.5 V -30V Mini Dijital Mavi Voltmetre Uygun Fiyatıyla Satın Al - Direnc.net®
    https://www.direnc.net/25-v-30-v-mini-dijital-mavi-voltmetre

• aa evet yalnış okumuşum.
    arkadaş linkini vermiş voltmetrenin.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.