Şimdi Ara

LM317 Ni-Mh Pil Şarj Devresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
4.218
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 24V 25W özelliklerine sahip bir adet trafo ile ayrı ayrı 3 adet Ni-Mh 9V 250mA değerlerindeki pilleri şarj etmek istiyorum. Her bir çıkışta bu pillerden 2 şer adet seri bağlı halde bulunacak. Şekilde filtreleme için kondansatör falan eklemedim. Uygulamada olacak tabiki. Potansiyometreler ile akımı ayarlamayı düşünüyorum. Pilleri de 75-140mA seviyelerinde şarj edeceğim. Şekildeki tasarımla, sizce bu mümkün mü?
     LM317 Ni-Mh Pil Şarj Devresi

• Bu durumla ilgili tecrübesi olan yok galiba.. Neyse deneyelim görelim bakalım..
  • Hocam şemayı ben çizdim. Fakat 10mA ve 800mA değerlerini nasıl hesapladınız? Io=1.25/R değil mi formül?
  • I=V/R formul bu... ayarlanabilir direnç akımı ayarlayabiliyosunuz fakat. geçen akıma bağlı olarak ayarlı direnç yanabilir. dikkat etmek lazım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: masterabi

I=V/R formul bu... ayarlanabilir direnç akımı ayarlayabiliyosunuz fakat. geçen akıma bağlı olarak ayarlı direnç yanabilir. dikkat etmek lazım.

LM317'nin referans voltajı 1.25V. Kataloğunda sabit akım kaynağı kısmında anlatmış 1.25/R olayını. Potun dayanacağı max akım nedir acaba? 200mA'de yanacağını sanmıyorum.
  • devre sabit akım kaynağı olarak pil şarjında kullanılabilir. fakat biraz eksik, piller şarj olduğunda (pil gerilimi max şarj gerilime ulaştığında)
    şarjı kesmesi gerekir. bunun için tl431 ile gerilim limiti koysanız iyi olur. nette vardı örneği bulursam koyarım.

http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=729

linkteki devre li-po, li-ion için fakat gerilim ve akım sınırlaması ile sizin devreden daha güvenli olarak
    li-mh bataryaları da sarj eder.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 21 Haziran 2010; 15:50:11 >
  • 250 mA pilleri 75-140 mA seviyesinde şarj ederseniz, bozulma ihtimali çok yüksektir.

Bu tarz hızlı şarjlar, pil dolduğunda şarj akımını kesecek devreler ile yapılmalıdır.

Her durumda pil kapasitesinin % 40 geçilmemesi gerekir.

Sizin devrenizde ideal şarj akımı 25 mA ve 12-14 saat şarj yapılmasıdır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Şarjlı pil ve voltaj
    3 yıl önce açıldı
    60000 mah Powerbank Devresi
    4 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşlar verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Ben mikrodenetleyici vasıtası ile pil gerilimini okuyup şarjı bir röle ile keseceğim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.