Şimdi Ara

LINUX GELECEĞİN İŞLETİM SİSTEMİMİ SİZCE?????????????????????? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
119
Cevap
0
Favori
6.278
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Benim kimseyle bir sorunum yok.

:-)

Peki konuyu toparlayalım.

Sorunun biçiminde eksik var bence. "Geleceğin" ama ne kadar geleceğin? Önümüzdeki 5 yıl GNU/Linux'un yükselişi devam edecek. Fakat 5 yıldan sonra işletim sistemi yapanların birşeyler üretmesi lazım. Yoksa bu biçimleri ile ne Windows'un ne Linux'un geleceğin sistemi olma şansları yok. Alt yapıları ne olursa olsun aslında aynı işi aynı standartlarla görüyorlar. Bir çok kullanıcı işletim sisteminin ne çekirdeğinin, ne güvenliğinin ne de çalışma biçiminin farkında bile değil. Bilgi sahibi de olması gerekmiyor işin açıkcası. Hoş oturup sıfırdan işletim sistemi yazmak da zor iş. En iyisi olanların üzerine yama yapmak.

Gelecekte küçük bir kısım kullanıcı hariç her birimiz görsele önem vereceğiz (şimdi de öyle değil mi?).

Hadi masa üstümüzü değiştirelim:

http://wwws.sun.com/software/looking_glass/details.html

• Linux' un gücünün görülmesi için yeni bir örnek:
    SGI (Silicon Graphics, Inc.) NASA' ya geçenlerde 10240 işlemcili Columbia adında bir supercluster satmıştı. Bu bilgisayar için dünyanın en hızlı bilgisayarı olduğu söyleniyor. Yani Japonların Earth Simulator' ını geçmiş.

Az önce okuduğum Slashdot haberine göre SGI bu sefer de Japon Atom Enerjisi Araştırma Kurumu' na 2048 adet Itanium2 işlemcili Altix 3700 Bx2 adlı bir super cluster hazırlıyor. Bu canavarın tam 13 TB evet evet Terabyte RAM' i var.

Eh tabi her ikisi de üzerinde Linux çalıştırıyor.

İlgili bağlantılar:
    Columbia:
    http://www.sgi.com/features/2004/oct/columbia/index.html

Japonlar için yapılan Altix 3700 Bx2:
    http://www.sgi.com/company_info/newsroom/press_releases/2004/november/jaeri.html

• quote:

Orjinalden alıntı: gurol
    :-)

Peki konuyu toparlayalım.

Sorunun biçiminde eksik var bence. "Geleceğin" ama ne kadar geleceğin? Önümüzdeki 5 yıl GNU/Linux'un yükselişi devam edecek. Fakat 5 yıldan sonra işletim sistemi yapanların birşeyler üretmesi lazım. Yoksa bu biçimleri ile ne Windows'un ne Linux'un geleceğin sistemi olma şansları yok. Alt yapıları ne olursa olsun aslında aynı işi aynı standartlarla görüyorlar. Bir çok kullanıcı işletim sisteminin ne çekirdeğinin, ne güvenliğinin ne de çalışma biçiminin farkında bile değil. Bilgi sahibi de olması gerekmiyor işin açıkcası. Hoş oturup sıfırdan işletim sistemi yazmak da zor iş. En iyisi olanların üzerine yama yapmak.

Gelecekte küçük bir kısım kullanıcı hariç her birimiz görsele önem vereceğiz (şimdi de öyle değil mi?).

Hadi masa üstümüzü değiştirelim:

http://wwws.sun.com/software/looking_glass/details.html

Birşeyler ekliyeyim bu sözlere... sonunda birileri demek istediklerimi anlamış. benim dediklerimin paralelinde cümleler kullanmışsın arkadaşım. bu biçimleri ile ne windows ne linux geleceğin işletim sistemi olmaz. bunu daha önceki yazılarımda altı çizili ve kırmız renkli olarak belirtmiştim. linux'un gelişim göstermesi ve özellikle server bazında son zamanlarda yıldızının giderek parlamasının belli sebeleri var. internet artık günümüzün vazgeçilmez bir parçası. bu durumda TCP/IP, yani internette kullanılan protokol kümesi çok önemli. internet üzerinden iletişim yapacak her bilgisayarda TCP/IP protokol kümesi yüklü olmalı. Bu durumda hemen Unix'e baktığımızda şunu görürüzki unix TCP/IP protokol kümesi bünyesinde barındırır, ve unixte ağ programlaması için sistem çağrıları mevcuttur. bu çağrılar ile ağ üzerinden sistemler arasında iletişim sağlayacak programlar geliştirmek oldukça kolaydır. unix üzerinden ağ konfigürasyonu kolaylıkla yapılabilir. özellikle TCP/IP ağlarda soket düzeyinde ağ programı tasarımı yapmak isteyenler unixi yada linuxu ve c programlama dilini bilmelidir. zaten unix ile c ayrılmaz bir ikili gibidir. Bunun yanında unixin kararlı olması ve çok kullanıcılı bir işletim sistemi olması, unixin yada türevi işletim sistemlerinin sunucularda neden daha çok kullanıldığını bize açıklamaktadır.

bu arada dikkat çeken diğer bir nokta ise unix'in adının c ile anılmasıdır. c programala dilinide incelersek , c orta seviyeli bir programlama dilidir. c aynı zamanda sistem programlama dilidir. işletim sistemleri, derleyiciler editörler gibi sistem programlarının hemen hepsi yoğun bir şekilde c kodu kullanmaktadır. Bu C programlama diline bu kadar deyinmemin sebebi C gibi unixte (ve türevleri) bir anlamda orta seviyeli bir işletim sistem gibi düşünebilir. linux onu daha görsel bir hala getirmiştir. ancak linuxta hala tam anlamıyla insana en yakın yani yüksek seviyeli bir işletim sistemi değildir. linuxta hala belli bazı düzenlemeleri text editörlerle yapmak zorunda kalıyorsunuz hatta kimi yerde c bilginize güvenerek belli şeyleri kurcalıyorsunuz. bu belli bir bilgi ve beceriye sahip insanlara esneklik ve verimlilik kazandırdığı gibi beraberinde bir zorlukta getirmektedir.

iki işletim sisteminin sanki dünyaya bakış açıları farklı gibidir... zaten masaüstlerinde neden windows sunucularda neden unix yada türevi işletim sistemlerinin kullanıldığını bize açıklamaktadır. ve o noktada iki işletim sistemide birbirlerinin bulundukları konumu ele geçirememektedir. belkide geçirmek istememektedir !

geleceğin işletim sistemi ise her konuda çözüm üreten konsepti daha geniş olan bir işletim sistemi olmalıdır. en azından ben öyle düşünüyorum. bu yüzden masaüstü kullanıcılarının vazgeçilmez tutkusunun windows olması yada süperbilgisayarlarda linuxun kullanılması kendi adlarına bir başarı olsada, geleceğin işletim sistemi adına pek birşey ifade etmez. bilmiyorum derdimi anlatabiliyormuyum?

Yani butun gün işi word exel başında olan bir insana sadece visual basic kullanan bir adama linux kullandıramıyacağınız gibi al soket programlama yap diyen bir adamın elinede windows verip ondan birşey bekleyemeyiz. herşey aslında gayet açık ....

• mythief;

Dediklerinize kısmen katılıyorum, kısmen katılmıyorum. Ancak, bana yanlış bir düşünce gibi gelen şu sözleriniz üzerinde durmak istiyorum:
    quote:

Yani butun gün işi word exel başında olan bir insana sadece visual basic kullanan bir adama linux kullandıramıyacağınız gibi al soket programlama yap diyen bir adamın elinede windows verip ondan birşey bekleyemeyiz. herşey aslında gayet açık ....

Bir kullanıcının bütün gün yaptığı eğer sadece Word ile yazı yazmak ve Excel ile tablo oluşturmak ise, işletim sisteminin burada hiçbir fonksiyonu yoktur. Önemli olan kullandığı yazılımdır. MS Office yerine, KOffice de kullanabilir, OpenOffice de kullanabilir. Hiç farketmez. Sadece ikisi arasında geçiş yaparken biraz bocalar. Ama, sonra alışır. Buna bir yazılım geliştirici gözüyle değil, son kullanıcı gözüyle bakıyorum. Onca sene teknik servis ve destek işlerinde çalıştım. Ek olarak 2 yıl kadar da söz konusu Word ve Excel' in kursunu verdim. Bu nedenle "son kullanıcı" yı çok iyi tanırım. İhtiyaçlarını, isteklerini ve tepkilerini çok iyi bilirim. Son kullanıcı için Word bir yazı programıdır. Eğer Word yerine OpenOffice Writer kullandırmaya kalkarsanız, ilk başta garipsese de sonradan alışacak ve rahat bir şekilde kullanacaktır (vaktiyle çok yaptım). Onun için kullandığı yeni programın da adı Word' tür. Değişen sadece görünümü ve bazı fonksiyonlardır.

Eğer VBA (Visual Basic for Applications) ile Word ve Excel makroları hazırlayan birisinden bahsediyorsanız, o zaman tamam OpenOffice' in makro sistemi MS Office kadar gelişmiş değildir. Ancak, Word ve Excel ile VBA kullananların sayısı çok ama çok azdır.

Visual Basic ile program yazan birisine Linux kullandırma konusuna gelince:
    Visual Basic sadece bir programlama dili ve ortamıdır. Eğer bir programcı hayatını sadece Visual Basic üzerine kurduysa o gerçek bir programcı değildir. Bir programcı, ihtiyaç olduğunda karşısına çıkan bir dil veya geliştirme aracıyla yazılım geliştirebilmelidir. Ancak, uzman olduğu bir dil de mutlaka bulunmalıdır. Tercih etme özgürlüğüne sahip olduğunda, ihtiyacına en uygun ve en iyi bildiği dili kullanmalıdır. En iyi bildiği dil Visual Basic olan bir programcının, her zaman için öncelikli tercihi yine Visual Basic olacaktır. Ancak, bu programcının platform bağımsız bir uygulama geliştirmesi gerekiyorsa Visual Basic işine yaramayacaktır. Başka bir dil de bilmiyorsa ya o işe en uygun dili en kısa zamanda öğrenir ya da işini kaybeder. Sadece bir dil bilen birisi gerçek bir programcı olamaz.

Linux kullanmaya başladığım güne kadar en iyi bildiğim programlama dili Visual Basic' ti. Her zaman program geliştirmek için Visual Basic kullanmıştım. Tabi ki bildiğim başka diller de vardı ama en iyi bildiğim VB olduğu için onu kullanıyordum. Şu anda da eğer sadece Windows platformu için bir yazılım geliştireceksem yine VB kullanırım. Ama, UNIX için bir yazılım geliştireceksem, kullanabileceğim diller var. Keza platform bağımsız bir yazılım geliştireceğim zaman da kullanabileceğim farklı diller var. Şu anda çalıştığım şirkette geliştirdiğim yazılım platform bağımzsız ve ben farklı bir dil kullanıyorum.

Eskiden bütün gün Visual Basic ile program yazan birisi olarak Linux kullanmaya başlamam benim için zor olmadı.

Son olarak soket programlama konusuna değinmek istiyorum. TCP/IP zaten UNIX' te geliştirildiği için en iyi uyarlamasının UNIX' lerde olması doğal. Ancak, Windows' ta da çok güzel soket programlama yapılabilir. Winsock kütüphanesi BSD Sockets' e benzer ve oldukça iyi bir araçtır. Eğer soket programlama yapması istenen bir adamın eline Windows verirseniz, bayağı bir şey yapması lazım. Yapamıyorsa, o bir programcı değildir, yerine başkasının bulunması gerekir. Eğer Windows ile iyi soket programlama yapılamıyor olsaydı, Internet' e bağlanabilen o kadar program nereden geliyor? Windows' ta da gayet güzel soket programlama yapılabilir.

İşletim sistemi tercihi ihtiyaçlara göre yapılmalıdır. Eğer ihtiyaç duyulan uygulama ya da geliştirme ortamı sadece bir işletim sisteminde varsa o zaman tercih buna bağlı olabilir. Ancak, aynı uygulamanın veya geliştirme ortamının kaliteli bir alternatifi varsa, o zaman işletim sistemi tercihinde çok büyük bir etkisi olmamalıdır diye düşünüyorum.

• hehe yazımda kusur bulmasan şaşardım zaten

Visual Basic'i bir çok yer bir çok iş kolu programdan saymıyor. çok yüksek seviyeli bir programala dili. olaya tam olarak hakim olmadığınız yerler var. size ne sunuluyorsa onları kullanıyorsunuz. buarada şunuda belirteyim visual basic kullanan sadece onu programlama dili olarak bilen kişi programcı değildir falan da demek istemiyorum. çünkü onunda kullanılması gereken yer var. aynı zamanda visual basic kullanan adam linuxada geçemez öğrenemez de demek istemedim. Sadece kendisine visul basic bilmek yetiyorsa yapacağı işler için visual basic yeterli çözüm sunuyorsa o adama gel sen linux kullan dediğimizde orada visual basic varmı diyecektir bize. yok dediğimizde de bırak kalsın o zaman diyecektir. yani hiç kasmaz kendini bizim gibi linux öğrenecem daha değişik programala dilleri öğrenicem diye. o yüzden o adam linux kullandıramayız. keza bu dediklerim word exel kullanan kişiler içinde geçerlidir. insanlar farkında olmasalarda alışkanlıklarından dolayı word exel fanatiği olmuşlardır bile. senin dediğin gibi OpenOffice Writer kullansa bile adam ona word demektedir. bak sen kendin bile ifade ettin. bu durumda adamlar işletim sistemleri ne yapar ne ederden bihaberdar olarak windows kullanacaklardır. çünkü yukarıda saydığım imkanları onlara sadece windows verecektir. linuxtakiler sadece birer alternatif olabilir.bu alternatiflerin ne kadar iyi olduğuda da tartışılır. OpenOffice için belki şöyle denilebir en az microsoft office kadar iyi denilebilir. ama çok çok daha iyi değil. budurumda kullanımı daha kolay olan microsof office yine tercih sebebi olacaktır. zaten microsof office kullanan kişilerse de zorunlu olmadığı sürecede OpenOffice geçmeyecektir.

bak birde şöyle birşey var bende şuan linux kullanıyorum. linuxu kurduğum zaman kendime yafs ne güzel işletim sistemi işte içinde herşey hop hazırda geliyor. office programları bile var. bu linux bana esneklik ve verimlilikte verecek diyorum. istediğim yeri bilgisayar bilgime güvenerek kafama göre değiştirebilirim. işte işime yarayan şunu yaparım bunu yaparım diyorum. bu durumda olaya çok genel baktığımdan OpenOffice ile microsoft office arasındaki farkları çok incelemem. hangi daha iyi daha kötü diye okadar çok irdelemem. hatta OpenOffice , microsoft office göre biraz eksik bile olsa okadar umursamam. çünkü olaya daha geniş bakıyorum linux bana kazandıracağı diğer şeyler beni cezbediyor. ama işi sadece word exel vs. olan bir insan için o editordeki bir düğümenin eksikliği bile yada düğemin sağda değilde solda olması bile yada aynı işlevi yapsa bile adının farklı olması bile sorun olur. demek istediğimi anlatabiliyormuyum. bak bu sen ben için sorun olmaz. iyi allaha şükür içinde bir office programımızda var iyi kötü işimizide görüyor daha ne deriz. fakat sadece word exel kullanan biri olaya öyle bakmaz. en ince ayrıntısına kadar inceler. o yüzden linuxa openoffice geçmeyi tercih etmezler.

windowsta soket programlama için birşey sunuyor diyorsun. ama bu işi birine yap deseler o adam gene unixi linuxi ve C programlama dilini seçecektir, windowsu değil. çünkü böyle yapmak daha kolay daha verimli.

evet belki o kısacık cümleler anlatmak istediğimi anlatamadım ama şimdi daha iyi izah ettiğimi düşünüyorum.

• Öncelikle şunu belirteyim.
    Ben kusur bulmak için yorum yazmam. Yorumumu yazarım ve kusur bulursam onu da yazarım

Sözüm meclisten dışarı (mytheif üzerinize alınmasın diye) ama programlama dilleriyle ilgili yanlış olan bazı kalıplar vardır. Bunlardan biri de şudur:
    Sanki başka hiç programlama dili yokmuş gibi BASIC, Pascal ve C' yi şöyle tanımlarlar:
    BASIC, başlangıç içindir. Normal program yazarsın. İleri gidemezsin. Sisteme hakim olamazsın.
    Pascal, orta düzey içindir. Yapısal programlamayı öğrenmek için idealdir. Sisteme bir yere kadar müdahele edersin.
    C, uzmanlar içindir. Sisteme çok iyi müdahele edersin. Her türlü programı yazarsın. Manyak dildir falan.

Halbuki hepsi külliyen yalan. BASIC' le assembly de yazarsın, Pascal' la C kadar da sisteme müdahele edersin, C o kadar da yetenekli değildir (Perl' ün yapıp da C' nin yapamadığı yığınla şey var). Örneğin MacOS Pascal ile yazılmıştır.

Bu bağlamda Visual Basic ile de sisteme bayağı güzel müdahele edilir. Ama tabi biraz kasar. Ama ne demiş Larry Wall? "İyi programcı her dille assembly kodu yazabilir".

Soket programlama ve C ile o kadar içli dışlı olup da Windows altında uygulama geliştiren bir yığın insan tanırım. TCP/IP konusunda ve C konusunda UNIX daha üstün olmasına rağmen, Windows çok çok kötü değildir.

Ha ama konu Perl ile büyü yapmaya gelirse, işte o zaman Windows kullanmak abestle iştigaldir.

• arkadaşlar aranızda biraz uzlaşma sağlayıp bize bu bilgileri verebildiğiniz için teşekkür etmek istedim saolun
  • yaw bu ne tartışma bide bazıları bana mail atıyorlar neden başlattın konuyu falan diye

ya bu kadar detaylı cevap beklemiyordum açıkcası

neyse ben çıktım kendinize iyi bakın bayyyyyy

he unutmadan söyleyeyim linux geleceğin işletim sistemi olamaz...
  • quote:

Orjinalden alıntı: AKDENİZ

yaw bu ne tartışma bide bazıları bana mail atıyorlar neden başlattın konuyu falan diye

ulem ortaya yem atiyosun sonra ben ciktim ii valla
  • quote:

yaw bu ne tartışma bide bazıları bana mail atıyorlar neden başlattın konuyu falan diye

Siz buna tartışma mı diyorsunuz? Bu hafiften bir sohbet aslında. Burada hiç kimse, sizin son yazdığınız düşüncenizden anlaşıldığı üzere, Linux' un sizin bilmediğiniz teknik özelliklerinden bahsederek konuyu derinlemesine irdelemiş değil. Böyle bir konuyu başlatıp, insanların uzun uzadıya cevaplar yazmasını seyredip, sonra hiçbirini tek kelime okumadan gelip "
    he unutmadan söyleyeyim linux geleceğin işletim sistemi olamaz.." deyip sırıtarak da, sizden ne geleceğin bilgisayarcısı olur ne de geleceğin tartışmacısı. Bunu bir saldırı olarak değil bir eleştiri olarak algılayın.

Burada hiç kimse bana kızmasın, gücenmesin. Kimseye saldırıyor ya da kimseyi aşağılıyor falan değilim. Benim yaptığım şey "Ortaya bir laf atayım. İnsanlar zaman harcayıp tartışsın, uzun uzadıya yorumlar yapsın, hatta birbirine düşsün. Ben de sadece izleyip kıskıs güleyim. Sonra da o insanlara küfür eder gibi cins bir cevap yazayım" gibi bir düşünceye sahip birisine tepki göstermek.

Madem bir düşünceniz vardı niye yazmadınız? Niye tartışmadınız?
    İnsanları salak yerine koymak hoşunuza mı gidiyor? Egonuz tatmin olmuştur umarım.

• quote:

koptum.... hey allahım yaaa biz bu arkadaşı kendi denizinde mi boğsak ne yapsak ? yok yok biz en iyisi bunun bütün windows cdlerini kıralım eline sadece sarge netinstall CD'si verelimde kursun görsün dünyayı kaç bucakmış mouse scroll'unu tanıtsın bütüngün gerçi ben kolay yapmıştım o işi ama o bu kafayla uğraşır biraz... harbi millet birbirine girdi burada sonra adam gelmiş ne demiş ... neyse arkadaşlar okadar kızmayalım yaa insan durduk yere sinir oluyor yoksa ... gülüp geçelim. bence bu arkadaşa güzel bir ceza verelim. ben önerimi yukarda sundum daha güzel önerisi olan varsa ona da katılırım. hadi millet challenger tekbuz gurol farketmez everybody dig bluecream elessar_y Drazy bişeyler bulmak lazım bu adam için

konudan da koptuk yahu

• quote:

arkadaşım böyle birmesaj biraz saygısızlık oluyor
    bu olay daha sonra senin de başına döner ihtiyacın olan bir anda soruna cevap alamazsın görürsün gününü sanırım buda mythief in sorusuna cevap olabilir

• Bir an bu Akdeniz de kim dedim ama, baktım ki kuyuya taşı atan arkadaşmış.

Konuya geri dönersek, bir gerçek var ki, insanlar artık Windowsu alışkanlıktan dolayı kullanıyor, öğretiyor ve öneriyor. Bir süre sonra -hele ki linux masa üstü bu kadar çekici iken- Linuxlar da aynı şekilde kullanılacak ve tavsiye edilecek. Bu çeşitli platformlarda yaşandı, mesela donanıma bakarsak intel/amd veya nvidia/ati arasında yaşandı ve şu an pazar payları birbirine yakın. Win/Linux arasında da benzer bir olay yaşanacaktır. Zaten linuxun ilerlemesi bunu gösteriyor.

Gelecek konusunda ben hala daha ütopic bir işletim sistemi bekliyorum. Beni alttaki örnek kadar şaşırtmalı.
     LINUX GELECEĞİN İŞLETİM SİSTEMİMİ SİZCE??????????????????????

SKyCar

Yıllardır tartışılan en iyi otomobil sorusu yukardaki örnekle tamamen cevap değiştirecek. Resim Moller'in M400 SkyCar'ı. Evet uçan oto. İşte isletim sisteminde de böyle bir beklentim var. Beni bu uçan araba kadar hoplatabilrmeli. Aklımda açık bir cevap var ki, ne windows ve linux geleceğin işletim sistemi olmamalı. Daha önce dediğim gibi 3-5 yıl boyunca linux yükselecek belki de windowsu geçecek. Ama sonrasında daha iyi birşey çıkmalı.

• quote:

Orjinalden alıntı: mythief

quote:

koptum.... hey allahım yaaa biz bu arkadaşı kendi denizinde mi boğsak ne yapsak ? yok yok biz en iyisi bunun bütün windows cdlerini kıralım eline sadece sarge netinstall CD'si verelimde kursun görsün dünyayı kaç bucakmış mouse scroll'unu tanıtsın bütüngün gerçi ben kolay yapmıştım o işi ama o bu kafayla uğraşır biraz... harbi millet birbirine girdi burada sonra adam gelmiş ne demiş ... neyse arkadaşlar okadar kızmayalım yaa insan durduk yere sinir oluyor yoksa ... gülüp geçelim. bence bu arkadaşa güzel bir ceza verelim. ben önerimi yukarda sundum daha güzel önerisi olan varsa ona da katılırım. hadi millet challenger tekbuz gurol farketmez everybody dig bluecream elessar_y Drazy bişeyler bulmak lazım bu adam için

konudan da koptuk yahu

ben var ya zorluğu severim

• quote:

Orjinalden alıntı: gurol
    Bir an bu Akdeniz de kim dedim ama, baktım ki kuyuya taşı atan arkadaşmış.

Konuya geri dönersek, bir gerçek var ki, insanlar artık Windowsu alışkanlıktan dolayı kullanıyor, öğretiyor ve öneriyor. Bir süre sonra -hele ki linux masa üstü bu kadar çekici iken- Linuxlar da aynı şekilde kullanılacak ve tavsiye edilecek. Bu çeşitli platformlarda yaşandı, mesela donanıma bakarsak intel/amd veya nvidia/ati arasında yaşandı ve şu an pazar payları birbirine yakın. Win/Linux arasında da benzer bir olay yaşanacaktır. Zaten linuxun ilerlemesi bunu gösteriyor.

Gelecek konusunda ben hala daha ütopic bir işletim sistemi bekliyorum. Beni alttaki örnek kadar şaşırtmalı.

SKyCar

Yıllardır tartışılan en iyi otomobil sorusu yukardaki örnekle tamamen cevap değiştirecek. Resim Moller'in M400 SkyCar'ı. Evet uçan oto. İşte isletim sisteminde de böyle bir beklentim var. Beni bu uçan araba kadar hoplatabilrmeli. Aklımda açık bir cevap var ki, ne windows ve linux geleceğin işletim sistemi olmamalı. Daha önce dediğim gibi 3-5 yıl boyunca linux yükselecek belki de windowsu geçecek. Ama sonrasında daha iyi birşey çıkmalı.

gene koptum bugunlerde de hep kopuyorum biri beni bağlasın :) hay allahım ee zaten bende baştan beri bunu diyordum ama , ama işte. neyse canım geç olsun güç olsun ama sonuçta güzel olsun... bende gelecek adına daha güzel daha böyle herkese hitap edecek kullanımı hem çok kolay olacak ama aynı zamanda kullanıcıya esneklik kazandıracak değişik birşey bekliyorum. Belki Lindows gibi birşey olabilir. ama bu bizim bildiğimiz Lindows değilde windowsla linux ikilisinin karşımı ve daha böyle extra extra şeyleri olan bir işletim sistemi. çok şey istiyorum işte alla alla

Madem buradaki herkes kaşınıyor bu işletim sistemi konusunda buna bende dahil.. belki içinizde bilenleriniz vardır belkide bilmeyenleriniz vardır bilemiyorum ama bu siteyi biraz inceleyin isterseniz.http://www.csdos.org/ aha size geleceğin işletim sisteminin temelleri üstelik made in turkey ütopik geliyor aslında ama neden olmasın yaaa bizim neyimiz eksik şu yabancılardan yaaa yaparız valla :)

• CSDOS hakkında çok fazla yorum yapmak istemiyorum. Yaparsam yeni bir tartışma çıkar.

mytheif, CSDOS' ta geleceğin işletim sistemi olacak bir vizyon olduğunu sanmıyorum. CSDOS çok kapalı bir şekilde geliştiriliyor. CSDOS bir işe yaramaz demiyorum. Geliştirilmesi konusuna da bir şey demiyorum. Ancak şu an elde çalışan bir sistem olmadığını düşünürsek ve yine benzer bir şekilde sıfırdan geliştirilmeye başlanan (daha doğrusu Mach çekirdeğinin modifiyeli hali üstüne çıkılan) GNU/Hurd projesi bile yitip gittiğine göre CSDOS' un evimizde günlük işlerimizi yaparken veya sunucularımızda koşturacağımız günlerde hayal edilmesi pek gerçekçi görünmüyor bana.

Kesinlikle ama kesinlikle CSDOS bitmez, bitse de işe yaramaz falan demiyorum. Lütfen yanlış anlaşılmasın. Kaan Aslan da saygı duyduğum ve Türkiye' de eşine ender rastlanabilecek bir geliştiricidir.

Madem "Türk yapımı işletim sistemi, Allah Allah" diyeceksiniz, o halde TÜBİTAK destekli Uludağ' a bir bakın.http://www.uludag.org.tr

• CSDOS hakkında bir iki şey söyliyeyim bende. Challenger aslında bende onlar hakkında öyle bir umut yok cok gibi. çünkü ben onları biliyorum o siteyide biliyorum ... taa ne zamandır bakıyorum o siteye proje süresi hep iki yıl. kaç iki yıl geçti acaba :)
    quote:

Orjinalden alıntı: Challenger

Kesinlikle ama kesinlikle CSDOS bitmez, bitse de işe yaramaz falan demiyorum.

neden böyle dediğini anlayabiliyorum yani Ama Kaan Aslan hakkaten dediğin gibi tam bir değer yani büyük bir değer hatta. TÜBİTAK destekli Uludağ' a gelince ya o da linux işte yani ortada yeni birşey yok. CSDOS hedefi farklı benimde hoşuma giden o zaten. linux türevi değiliz diyorlar zaten sitelerinde. Ama işte pek bir ilerleme olmuyor sanırım. onun için dedim biz kaşınıyoruz yaa geleceğin işletim sistemi üzerine kafa patlatıyoruz katılalım o projeye .

Ama sanırım Tübitak'ın başka bir tane daha projesi var sıfırdan işletim sistemi yazıyorlar ordu için... ama tam emin değilim bilen varsa içinizden biri anlatsın bakalım.
    Bu arada Challenger
    quote:

Orjinalden alıntı: Challenger

CSDOS hakkında çok fazla yorum yapmak istemiyorum. Yaparsam yeni bir tartışma çıkar.

demişin. Yap yorumunu sen yaaa ne tartışması burada ki tartışma yapıyor aaa kimse birşey demez valla hehe

• Diyeceğim şudur:
    Linux çok ama çok güçlü bir çekirdektir. Üzerine inşa edilen GNU/Linux ve bundan türeyen dağıtımlar da çok güçlüdür. Ancak, dağıtım geliştiren şirket ve grupların yaptığı hatalar (Mandrake ve Red Hat' e bir bakın) yüzünden Linux' un yetersiz, güçsüz ve eksikleri olan bir sistem olarak gösterilmesi yersiz olacaktır. Hele hele bu sistem 10240 işlemcili bir süper kümede canavar gibi çalışırken ve üstelik NASA bile bu sisteme güvenebiliyorken, Linux çekirdeğini ve ondan türetilen canavar gibi işletim sistemlerini (Debian, Slackware, SuSE Enterprise Edition, Red Hat Enterprise Edition gibi) çöpe atmak yanlış olacaktır. Masa üstünde yaşadığımız deneyimler, bir işletim sisteminin geleceğin işletim sistemi olup olmayacağı konusunda karar vermemiz için yeterli değildir. Eğer öyle olacak olsaydı, vaktiyle Windows 95' i ilk çıktığında kullanmaya başlayan kullanııların yaptığı yorumlar doğrultusunda, Windows serisinin günümüzün en çok kullanılan işletim sistemi haline gelmemesi gerekiyordu.

Bir işletim sistemin güvenilir bir hale gelmesi uzun bir süreç olabilir. Ancak, işletim sisteminin tek başına güvenilir veya güvenli olması onu gelecekte en çok kullanılan veya en çok ses getirecek işletim sistemi haline getirmez. Öyle olacak olsaydı şu an herkes "Linux mu? Windows mu?" sorusu yerine "acaba GNU/Hurd mı kullansam yoksa FreeBSD mi? veya Plan 9 mu?" diye soruyor olacaktı. Şu an üretilen popüler işletim sistemleri arasında FreeBSD en sağlam sistem olarak bilinir. Misal kurumsal sistemlerde de en sağlamı ve en iyisi Solaris' tir. Ama, Plan 9 da şu anda varolan bütün işletim sistemlerinden çok ama çok daha üstündür. Çok daha üstün bir güvenlik mekanizmasına sahiptir. Eğer teknik anlamda geleceğin işletim sistemi hangisidir diye sorarsanız, "bildiğiniz ve üstün gördüğünüz bütün işletim sistemleri halt etsin, Plan 9 en iyisidir" derim. Teknik özelliklerini incelediğinizde ne demek istediğimi anlayabilirsiniz. Ama işletim sistemi kavramı sizin için sadece GUI' den ve kullanıcı etkileşiminden ibaret ise, o zaman Plan 9 sizin için "geleceğin işletim sistemi" olamayacaktır.

"Geleceğin İşletim Sistemi" tartışması her zaman uzar gider. Ancak, böyle tartışmalar yapılırken, insanlar hep duygusal bir yaklaşım sergilerler. Linux kullanan ve sevenler sonuna kadar Linux' u savunur. Linux kullanan ama sıklıkla sorun yaşamış olan kişiler, "Linux iyi olabilir ama çok eksiği var" der. Linux kullanmış ama becerememiş veya ısınamamış olanlar da Linux' u sürekli kötüler. Microsoft hayranlarının da ne yapacağını tahmin edersiniz. Bu tartışma esnasında teknik konular hep göz ardı edilir. Genellikle GUI, oyunlar ve donanım sürücüleri gibi kavramlar ön plana çıkar. Ama, kimse dosya sistem implementasyonu, süreç yönetimi, deadlock yaklaşımları, kaynak kullanımı ve süreçler arası kaynak paylaşımı gibi teknik konular hiç tartışılmaz. Böyle bir tartışmadan da doğru dürüst bir sonuç çıkmaz. Bu arada yaptığım genellemeyi de kimse üstüne almasın.

Ek olarak geleceğin işletim sistemini sadece biz kullanıcılar belirleyemeyiz. Eğer, büyük şirketler gelecekte bir işletim sisteminin yaygın olmasını istemiyorlarsa, o asla gelecekte yaygın bir işletim sistemi olamaz. FreeBSD' ye bakınız. Çok sağlam ve güçlü olmasına rağmen arkasında direkt olarak bir şirketin desteği olmadığı için çok yaygın değil. Ama, web sunucusu olarak 2,5 milyonun üzerinde web sunucusunda kullanıldığı biliniyor. Bu alanda çok yaygın ama masa üstü veya süper bilgisayarlar?

Demek istediğim, kullanıcıların, geliştirme gruplarının ve şirketlerin bir işletim sistemine yaklaşımları ve onun üzerinde gelecek planları yapmaları, o işletim sistemini geleceğin işletim sistemi yapacaktır. Şu anda bu GNU/Linux' ta vardır. Novell, çok büyük bir destek ve gelecek planlarıyla geldi. IBM' i düşünün. Sun Microsystems' in geliştirdiği "Looking Glass" adlı masa üstü ortamı, Oracle' ın desteği, SGI' ın süper kümelerinde GNU/Linux kullanması. Bunlar hep GNU/Linux' u geleceğin işletim sistemi yapmak için atılan adımlar ve bu adımlar devam edecektir. Bu adımlar da şu anda gördüğüm kadarıyla başka hiçbir sistem için atılmayacaktır. Bu noktada, GNU/Linux' un "Geleceğin İşletim Sistemi" olması için çok ama çok büyük bir potansiyeli bulunuyor. Ben sadece bunu anlatmaya çalışıyorum.

Linux gibi güçlü bir çekirdek ve ondan üretilmiş çok sağlam işletim sistemlerine "yetersiz ve çok eksiği var" deyip, CSDOS gibi daha sadece emeklemeye çalışan ve sadece 32 bit işlemci mimarisi için geliştirilen bir işletim sistemine "Geleceğin İşletim Sistemi" demek çok mantıksız geliyor bana. Uludağ bir Linux türevi falan değildir. Linux dağıtımıdır. Türev farklı bir anlama geliyor. Uludağ da CSDOS' tan kat ve kat öndedir. Yakın bir gelecekte de kullanıma sunulacaktır. Birçok yenilik de içeriyor (PİSİ paket yöneticisi, ÇOMAR konfigürasyon yöneticisi gibi). Eğer Türk yapımı ve yenilik getirecek bir işletim sistemi arıyorsanız Uludağ' a bir bakınız.

Eğer GNU/Linux' a alternatif arıyorsanız aşağıdaki işletim sistemlerine bir bakınız. Bazıları GNU/Linux' tan bazı noktalarda üstünken, bir çoğu da çok ama çok eksik. Ama gerçek olan şu: GNU/Linux, diğer sistemlerden çok büyük bir potansiyele sahip.

Plan 9 (http://plan9.bell-labs.com/plan9dist/index.html ) --> Dünyanın en güvenli işletim sistemi olarak seçildi. Geliştiricileri arasında UNIX' i geliştirenlerden Ken Thompson ve aynı zamanda C programlama dilini de geliştiren kişi olan Dennis Ritchie de var.
    Plan 9 üzerine geliştirilen Inferno dağıtık ağ işletim sistemine bir bakınız: (http://www.vitanuova.com/inferno/index.html )

QNX (http://www.qnx.com ) --> Bu sistemle yönetilen nükleer enerji santralleri var.
    ZetaOS (http://www.yellowtab.com ) --> Bu sistem şu ana kadar geliştirlen en iyi çoklu ortam (multimedia) işletim sistemlerinden biri)
    ReactOS (http://www.reactos.com )
    SkyOS (http://www.skyos.org )
    HaikuOS (http://www.haiku-os.org )

Şimdi hangisi geleceğin işletim sistemi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Challenger -- 8 Kasım 2004, 11:22:28 >

• aslında söylenenlerde bir ortak yan var hangisi büyük şirketlerin desteğine girerse ve hangisi geniş kullanım imkanı bulursa bizim için geleceğin sistemi o olacaktır yoksa nükleer santrali yöneten programların bize nükleer kirlilik ve elektrik sağlamaktan başka bir getirisi yok
  • quote:

Orjinalden alıntı: elessar_y

aslında söylenenlerde bir ortak yan var hangisi büyük şirketlerin desteğine girerse ve hangisi geniş kullanım imkanı bulursa bizim için geleceğin sistemi o olacaktır yoksa nükleer santrali yöneten programların bize nükleer kirlilik ve elektrik sağlamaktan başka bir getirisi yok

O sistem aynı zamanda otomobillerin gömülü sistemlerinde kullanılıyor.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.