Şimdi Ara

Lens temizlemek? Güderi? Havalı fırça?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
8.166
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Konu hakkında arama yaptım bir çok bilgiye ulaştım. bunu ışığıb,nda online sitleri karıştırdığımda uygun 2 ürün buldum.

Weifeng woa2009 Temizlik Seti.
    İçindekiler;

1 adet Mini Fırçalı Pompa ( Lens ve Body için)
    1 adet Temizlik Sıvısı
    20 Yaprak Lens Temizleme Kağıdı

Weifeng woa2010 Temizlik Seti.
    İçindekiler;

1 Adet Güderi
    1 Adet Temizlik Sıvısı
    1 Adet Pamuklu Çubuk
    20 Adet Lens Temizleme Kağıdı

Hangisi daha uygundur fiyat farkları önemsiz. SLR lenslerini temizlemek için kullanacağım. Güderi nedir?

Objektif temizliğinde minik fırçalı pomadan ve lens temizleme kağıdından (solüsyon ile) faydalanabileceğin gibi aynı zamanda çok kullanışlı olan lens pen'lerden de faydalanabilirsin. Ayrıca gövde ve LCD ekran temizliği için de lens pen'den ya da minik fırçalı pompadan faydalanabilirsin.

HAMA LENS PEN

Ancak D-SLR'da başa bela olan bir durum vardı ki, o da objektif değişimi ya da benzeri durumlarda havda bulunan tozların sensör üzerine yapışmasıdır. Sensör temizliği yetkili servislerde (ücret karşılığı ya da ücretsiz olabilir servis/ülke değişiklik gösterebilir) ya da çeşitli aparatlar sayesinde dikkatli bir şekilde kullanıcılar tarafından yapılabilir. Bunun için bazıları havayı emdirme bazıları da üfletme yöntemini seçmektedirler. Gövde içerisindeki havanın emilmesi için vacum cleaner'lardan faydalanılır. Havayı üfletmek için ise küçük havalı pompa yerine büyük, ucu ince pompalardan (pıs pıs) faydalanılır. Hava üfletme konusunda bir de basınçlı hava veren tüpler bulunmaktadır. Ancak bu tavsiye edilmemektedir, çünkü tüp içerisinde yabancı maddeler de olabileceğinden tabiri caizse kaş yapayım derken göz çıkartılabilir.

HAMA POMPA

Bazen sensör üzerinde bulunan tozlar, sensör üzerine yapışıp havalı pompa ile dahi çıkmayabilir. İşte o zaman bu iş için özel olarak üretilen sensör temizleme çubuklarından (Sensor Swab) ve özel sensör temizleme solüsyonundan faydalanabiliriz.

Sensör temizleme çubuğu

Son olarak güderi; genellikle cam ve benzeri yüzeyleri iz bırakmadan temizlemek için kullanılır. Hatta bazı oto yıkama servislerinde ya da gözlük camı temizlemek için de kullanılır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 10 Ekim 2005, 4:53:11 >

• Çok genele ve mükemmel bir açıklama olmuş ama bu ürünler imkan dahilindemi o belli değil?
    Mesela şu lens pen türkiye'de bulunabilirmi? Benim verdiğim linkteki ürünlere ne diyorsunuz? İşimi görürmü?
    Benim yaşadığım yterde bu tip ürünleri bulmak imkansız. Bu yüzden internet üzerinden alıyorum ve baktığım online sitelerde lens pen bulamadım.

Çözüm önerisi olan?

Bu arada sensörü toz kaptırmamak lazım... Objektif değişimi yapılırken dikkatli olmak lazım... Bundan önce SLR kullanmıştım onda böyle bir sorun yoktu sensör olmadığından...

HK: Teyzeciğim durmak yok yola devam!
    Teyze: Dee get!

"Tanrıyı güldürmek istiyorsan, O�na planlarından bahset." :) Amores Perros filminden bir replik.
    "Life's too short for chess." :) Henry James Byron
    "I have a dream... " Martin Luther King, Jr. - Video
    Radikal Gazetesi Orijinal Demokrasi Reklam Filmi (Sansürsüz)
  • Sevgili @sarpuli

Senin almayı düşündüğün setler ile D-SLR temizliği yüzeysel olarak yapılabileceğinden, yapılabilecek en doğru/uygulaması kolay temizlik işlemi için örnekler vermeye çalışmıştım. Örneğin senin vermiş olduğun örnek setler içerisindeki minik fırçalı pompa, ayna ve özellikle sensör temizliği için yeterli olmamaktadır.

Yukarıda benim verdiğim örneklerde bulunan tüm ürünler Türkiye'de bulunmaktadır. Örnek verecek olursam

Lens Pen/Temizlik Kağıdı
    http://www.hepsikamera.com/index.php/cPath/39_312_314
    http://www.ideefixe.com/Fotograf/tanim.asp?sid=I6JCVO2LEP8L2NTYT9N8
    http://www.macrofoto.com.tr/detay.asp?id=353

Hava Pompası:
    http://www.metrofotograf.com/default.asp?gb=altkate&kat=Temizlik%20Malzemeleri&kata=CCD%20Temizliği%20İçin

Sensör temizleme çubuklarını ise Sirkeci'den bir arkadaşım göndermişti, on-line olarak satışı yapılıyor mu emin değilim ama araştırılırsa ulaşılabileceğini düşünüyorum. Konu hakkında soru ya da sorunların olursa yine elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

• quote:

Orjinalden alıntı: mtkn3

Sevgili @sarpuli

Senin almayı düşündüğün setler ile D-SLR temizliği yüzeysel olarak yapılabileceğinden, yapılabilecek en doğru/uygulaması kolay temizlik işlemi için örnekler vermeye çalışmıştım. Örneğin senin vermiş olduğun örnek setler içerisindeki minik fırçalı pompa, ayna ve özellikle sensör temizliği için yeterli olmamaktadır.

Yukarıda benim verdiğim örneklerde bulunan tüm ürünler Türkiye'de bulunmaktadır. Örnek verecek olursam

Lens Pen/Temizlik Kağıdı
    http://www.hepsikamera.com/index.php/cPath/39_312_314
    http://www.ideefixe.com/Fotograf/tanim.asp?sid=I6JCVO2LEP8L2NTYT9N8
    http://www.macrofoto.com.tr/detay.asp?id=353

Hava Pompası:
    http://www.metrofotograf.com/default.asp?gb=altkate&kat=Temizlik%20Malzemeleri&kata=CCD%20Temizliği%20İçin

Sensör temizleme çubuklarını ise Sirkeci'den bir arkadaşım göndermişti, on-line olarak satışı yapılıyor mu emin değilim ama araştırılırsa ulaşılabileceğini düşünüyorum. Konu hakkında soru ya da sorunların olursa yine elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Linklerdeki sitelere bakmamıştım. Şu an vaktim yok sonra incelerim. Ben zaten sensör temizliğ felan yapmam yapamam :) Makinennin garantiside olmadığından ve deneyimsiz olduğumdan cesaret edemem heralde. Ücretli olsada servize yaptırmak en iyisi olsa gerek...

• merhaba
    bu lens penler veya solusyonlar lens üzerindeki metal oksit kaplamaya zarar verir mi? benim makinam panasonic lumix fx8; lens etrafındaki alimunyum silindiri çıkartıp da mı lensi temizleyeceğim? çünkü temizlemek için lens derinde ulaşılması zor oluyor.

Lens Temizligi ile Sensor temizligi ayrı şeylerdir.

Lensi temizlemek için, eğer lens etrafındaki halka çıkıyorsa onu çıkartman temizlik açısından sana kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca yukarıdaki örnekte görülen lens pen'in daha ince uçlu olanlarından satın alıp güvenle kullanabilirsin.
  • Konu açılmışken bir ekleme yapayım. Olympus, Evolt serisinin son modeli olan E500'de kendisine özgü Supersonic Wave Filter teknolojisini kullandı. Bu teknoloji sayesinde makinenin gövdesine ve objektif değiştirirken CCD'ye toz girmesi önleniyor. Sanırım zamanla diğer üreticiler de yeni modellerinde bu tip teknolojiler kullanarak, kullanıcıları zor durumda bırakan bu sorunu tamamen ortadan kaldıracaklardır.
    Ayrıca geçen gece yanlışlıkla objekitife parmağım değdi ve iz bıraktı. Yumuşak bir bezle çok hafif bir şekilde sildim ancak iz tam olarak çıkmadı ben de daha fazla bastırıp objektife kalıcı zarar vermemek için o şekilde bıraktım.
    Bu fırça ile o leke de çıkar mı?
    HP COMPAQ PRESARIO DV6730 ET - Aidata - P IV 2,8 GHz. � 512 Mb. Ram - Win XP SP2 � Nikon D50 � Sigma 17-70 mm. F2.8-45 Macro � Nikon 18-55 mm. F3.5 -5.6 G ED � Nikon Nikkor 70-300 mm. F 4-5.6 G � Nikon SB-600 - Canon EOS 3000V - Canon 28-90mm. DC-Sony Ericsson P990i -Nokia E50 � BlackBerry 7130G - Nokia 8910i - Ipod Nano Siyah 4 GB. � Opel Corsa 1.3 CDTI Essantia 2005 � Besiktas - Ferrari
  • Sevgili @bersoy,

Objektif üzerindeki parmak izini pompalı fırça bir nebze çıkartabilir ama parmak üzerinde bulunan yağ objektif üzerinde kalabilir. Bunun için lens temizleme solisyonu ya da kesin çözüm olarak lens pen kullanabilirsin. Fakat en önemlisi, yeni bir objektif satın alındığında ilk iş olarak, objektif üzerine bir UV 0 ya da sky light filitre takmaktır. Böylece objektif toz ve kire karşı daima koruma altında olacaktır. Daha sonra farklı filitreler kullanılmak istendiğinde bu filitrenin üzerine takılabilir.
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.