Şimdi Ara

Lehim suyu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
9.914
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar lehim suyunun yapısında hangi maddeler ve hangi yüzde oranlarında bulunur? Bunu öğrenmek istiyorum. Bir ödevim var. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler

• Lehim suyu da nesi, Turşu suyu mu? Lehim pastalarını mı soruyosun?
  • Yok arkadaşım lehim pastası görevi gören ve sıvı halde olan lehim suyu..
    http://www.bronzmetal.com.tr/02_17.asp bu adreste resmi var ama hammaddesi yazmıyor..
    mesela katı lehim %40 kurşun ile %60 kalaydan oluşmakta...
    ama lehim suyu nelerden oluşmakta..
  • yada sıvı lehim diyelim..İşte bilgisi olan arkadaşlar lütfen yardım.
  • Plaketlerin pota lehimlemesinden önce kaplanmasında kullanılıyor. Adı Flux. Büyük olasılıkla reçine bazlı, bazı temizleyici bileşikler de bulunabilir içinde. Reçineyi alkolde çözerek hazırlayabilirsiniz. Lehimlenecek bacak bölgesinin dışı baskıyla maskelenmemişse, lehimin aşırı yayılması nedeniyle işi daha zorlaştırıyor. (Tecrübeyle sabit. )

Bir diğer sıvı ise demir bazlı alaşımların lehimlenmesinde kullanılan ZnCl. Tuz ruhuna doyuncaya kadar çinko ekleyerek kendiniz yapabilirsiniz. İçinde daima çözünmemiş bir miktar çinko bulunmasına dikkat edin.

Kolay gelsin.
  • Tamam şimdi oldu. 40 yıl düşünsem bundan bahsettiğin aklıma gelmezdi.

Sıvı lehimin içindeki solventlerin adını bilmiyorum ama yapısı gene kurşun + kalay + solventler

Feray lehim bildiğim kadarıyla sıvı lehim de üretiyor.

http://www.ferayalasim.com/ adresinde emailleri var. Bir yazış istersen.

Ancak lehim pastası görevi gören sıvılar lehim içermez. Sadece metalin oksit tabakasını yok ederken yeni oksitlenmeyi geçici süre için durdurur. Bu son bahsettiğim sıvılarla sıvı lehim farklı şeyler.
  • Sıvı lehim yukarıda sözedilenler değil elbette. Enjektör içinde satılır, havayla temas ettikten belli bir süre sonra donar.

Nerede kullanmak için araştırıyorsanız, daha net yanıt verebilir arkadaşlar.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Tesisat suyu sıcaklığı.
    13 yıl önce açıldı
    Musluk suyu paslı akıyor
    4 yıl önce açıldı
    Lehim havyası
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: ahcan

Yok arkadaşım lehim pastası görevi gören ve sıvı halde olan lehim suyu..
    http://www.bronzmetal.com.tr/02_17.asp bu adreste resmi var ama hammaddesi yazmıyor..
    mesela katı lehim %40 kurşun ile %60 kalaydan oluşmakta...
    ama lehim suyu nelerden oluşmakta..

lehimin suyu falan çıkmaz. demek istediğin, sıvı lehim pastasıdır. genelde cep telefonu yahut bilgisayar kartları gibi yüzey gereçlerinin kullanıldığı alanlarda tercih edilir. sıcak hava üfleyici havyalar için imal edilir. bakır havyalar için uygun değildir.

• Merhabalar...
    Yine bir kavram kargaşası ile karşı karşıya kalmışız arkadaşlar...
    Lehim suyu tabir edilen sıvı , pota ile lehimleme yapmaya başlamadan önce kartın daldırıldığı sıvıya yani FLUX adındaki sıvıya denir. Bildiğim birkaç çeşidi var ama pota işine pek karışmadığım için içeriğini ve çeşitlerinin ne işe yaradığı hakkında bir bilgim yok. Bir nevi lehim pastasının yaptığı işi görür.
    Lehim pastası ise , ZnCl ün su ile oluşturduğu bir kristal yapıdaki maddedir. Havya ile ısındığında , HCl oluştururarak , oksitleri temizler ve iyi bir lehim yapılmasını sağlar.
    Lehim verniği de denilen ve selülozik tinerin içerisinde reçinenin çözülmesi ile elde edilen vernik de lehimin parlak ve temiz olmasını sağlar. Reçinenin kendisi de aynı işi görür.
    Sıvı lehim veya krem lehim ise bir lehimleme alaşımıdır. Genellikle SMD komponentlerin makine dizgisi gibi yerlerde kullanılır. Kurşun içermeyen bir lehim türüdür. Gümüş, kalay ve bakırdan oluşan bu malzeme artık Avrupa birliği sınırlarına girecek tüm cihazlarda aranacak... Lead-Free olarak isimlendirilen bu tür lehimler , kesinlikle kurşun içermez... link teki sayfayı inceleyiniz...
    Saygılarımla.
    http://www.alphametals.com/lead_free/pdfs/Lead-Free%20Alloy%20Selection.SMT11.04.pdf
    http://www.alphametals.com/lead_free/index.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 6 Nisan 2005, 1:04:56 >

• lehim suyu dediğin lehim yapılmadan evvel lehimlenecek yere sürülen maddeden bahsediyorsun sanırım...eğer ondan bahsediyorsan söyleyim karşında 40 yıllık lehimci duruyor çünki.

Sanayi tuzruhunu alacaksın yaklaşık 100 gr.lık bir şişenin yarısına kadar koyacaksın ve içine hurdacılarda satılan ve tenekeye benzeyen çinko (kimyadaki karşılığını bilmiyom) ondan 50.gr. kadar ufak parçalar halinde yavaş yavaş atacaksın sen atarken şişeden duman çıkacak ama yavaş at sakın hepsini birden atma çünki şişe ısını ve patlar sonra soğumaya bırakacan hepsi bu kadar buna sönmüş tuzruhu denir ve ilk aldığın sanayi tuzruhu kadar keskin değildir aman dikkat tuzruhu asittir yani kezzap türü eline ayağına başına gözüne değirme yakarsın bi tarafını
    ayrıca lehim için kullandığın havyanın lehim tutabilmesi için ise nişadır gerekli (beyaz bir taşa benzer) lehim yapmak için ise kurşun oranı %60 kalay oranı %40 olacak tabi bu teneke türü sert işler için ama elektronik parça ve kablo için ise kalay oranını yüksek tutman gerekli

bilgisayarlı lehimci geldiiiiiiiiii

bu anlattıklarım eskiden peynir ve turşu tenekelerinin lehimlenmesinde kullanılırdı
    şimdi elektronik te pasta dediğimiz reçina karışımı kullanılıyor ...
    elektronikte kullanılan lehim telleri çok ince ve kalay oranı yüksektir ki kalay oranının yüksekliği lehim kalitesini artırır iletkenliği sağlar ve kalay kurşuna göre çabuk ergidiği için elektronik parçaların fazla ısınmadan lehimlenmesi sağlanmış olur....

hadi peynir ve turşu tenekeleriniz lehimlenir bilgisayarlı lehimciiiiii.
    eski yaşlılara bir sorun bakalım onlar bu işi iyi bilirler

quote:

Orjinalden alıntı: ahcan

Arkadaşlar lehim suyunun yapısında hangi maddeler ve hangi yüzde oranlarında bulunur? Bunu öğrenmek istiyorum. Bir ödevim var. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi engin_er_26 -- 6 Nisan 2005, 13:23:35 >

• Sanırım bir dil sürçmesi oldu... Kurşunun çabuk erime , kalayın ise yapışma/tutma özelliği vardır. Kalay çoğaldıkça erime sıcaklığı ve sağlam yapışma özelliği artar. Kurşun arttıkça da çabuk erir ama mat ve soğuk lehim tabir edilen türden lehimleme ihtimali artar. Elektronikte kullanılan lehim tellerinin tamamına yakını , içerisindeki kanallarda lehim pastası ihtiva ederler. Çatılardaki çinkoları lehimleyen ustaların ve eski radyatör tamircilerinin de pürmüz/şalama ile tenekecilerin tarzında lehimleme yaptıklarını gördüm. Epeyce hoşuma gittiğinden , saatlerce seyrettiğimi hatırlıyorum. Lehimin kokusunu o zamanlar aldığımdan mıdır nedir , o zamanlardan beri hiç ayrılamıyoruz...
    Saygılarımla.
  • Ben de bi lehim yaptırmıştım o ara gördüm. Çok hoş bişiy. Bi de anlamadığım millet neredeyse üzerine oturuyodu o pürmüzün ama kimse yanmıyodu ...
  • sen yanan yerine denk gelmemmişsin demekki bi denk gelirse ozaman itfaiye arar gezersin ama oda fayda etmez ...
    quote:

Orjinalden alıntı: çılgın prof.

Ben de bi lehim yaptırmıştım o ara gördüm. Çok hoş bişiy. Bi de anlamadığım millet neredeyse üzerine oturuyodu o pürmüzün ama kimse yanmıyodu ...
  • sen bu işi iyi öğrenmişsin yalnız şunuda söyleyim kurşunun zehirleme özelliği vardır...
    elektronikte kullanılan lehimler özel imal edilir ergime sıcaklığı daha düşüktür yani kalay fazla tutulur dediğin gibi kalayın yapışma özelliği vardır kurşun kalaya göre daha geç ergir ama bu ergime sıcaklığı birbirine çok yakındır (biz lehimi kendimiz yaptığımız için yani kendimiz ergitip kalıplara döktüğümüz için ordan biliyorum)ama nişadır/pasta/ve tuzruhu kullanılmassa yani yüzey temiz değilse lehimi yoğurt gibide döksen tutramazsın sen bu işi sevmişsin anlaşılan seni yanıma çırak aldım.kabul edersen..
    quote:

Orjinalden alıntı: untayk

Sanırım bir dil sürçmesi oldu... Kurşunun çabuk erime , kalayın ise yapışma/tutma özelliği vardır. Kalay çoğaldıkça erime sıcaklığı ve sağlam yapışma özelliği artar. Kurşun arttıkça da çabuk erir ama mat ve soğuk lehim tabir edilen türden lehimleme ihtimali artar. Elektronikte kullanılan lehim tellerinin tamamına yakını , içerisindeki kanallarda lehim pastası ihtiva ederler. Çatılardaki çinkoları lehimleyen ustaların ve eski radyatör tamircilerinin de pürmüz/şalama ile tenekecilerin tarzında lehimleme yaptıklarını gördüm. Epeyce hoşuma gittiğinden , saatlerce seyrettiğimi hatırlıyorum. Lehimin kokusunu o zamanlar aldığımdan mıdır nedir , o zamanlardan beri hiç ayrılamıyoruz...
    Saygılarımla.

• aksine lehim içindeki kalay oranı arttıkça erime sıcaklığı düşer
  • Herkes profesör ya, sallayın bakalım!

Alıntı;

''Erime noktaları düşük metalleri tutturma işlemlerinde kullanılan, kalay (Sn) ve kurşun (Pb) elementlerindan oluşan alaşımların genel ismi.(lehim)

Özel lehimleme alaşımlarında gümüş(Ag), çinko(Zn), ve antimon(Sb) içerir. Kurşun içeren lehim saf lehimden daha düşük erime noktasına sahiptir. Ancak bazı lehimler kurşun içermeyebilir.

# Her lehim bireşimi kendi özelliklerini taşır.

# Ötektik lehim bir veya birden çok keskin erime noktasına sahip ve ara “plastik” aşaması olmayan metallerin birleşimidir. Ötektik olmayan birleşimler yarı sıvı sıcaklık derecesi aralığına sahiptir ki bu plastik yapısına karşın metali işlenebilir kılar.

Örneğin kurşunun erime noktası 621°F(327°C) tır ve kalay 450°F(232°C)’ta erir. %63 kalay ve %37 kurşun alaşımı 361°F(183°C)’ ta eriyen ötektik oluşturur. Dikkat edilmesi gereken nokta ise bu alaşımın erime noktasının belirtilmiş metallerinkinden düşük olmasıdır.''

• konuyu hortlatayım :) flux niyetine kullanmakiçin pastayı selülozik tiner eçinde erit ve kullan pota lehimicileri para açısından sıkıntılı bir madde FLUX :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.