Şimdi Ara

Ledger Nano S kullanım rehberi, detaylar, sorular, cevaplar...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
96
Cevap
14
Favori
11.753
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bir süredir Ledger Nano S kullanıyorum. Kurcalayarak epey bir şeyini öğrendim. Türkiye'de de satışı başladı biliyorsunuz.
    Buraya küçük bir rehber hazırlamak istedim. Sizlerin de sorusu olursa bildiğim kadarıyla cevaplayabilirim ve güzel bir kaynak oluştururuz diye düşündüm.
    Konuyu fırsat buldukça, yeni bilgiler öğrendikçe güncelleyeceğim.


    Ledger'ım yeni geldi. Naapmalıyım ki acaba?
    Her şey çok kolay ilerliyor. Sizi yönlendiriyor zaten.
    Kutu içinden çıkan seed kağıdına cihazı ilk açtığınız zaman çıkan kelimeleri azami dikkatle yazın ve bu kağıdı asla ve asla KAYBETMEYİN. Her şey bu seed üzerinden yürüyecek çünkü. Ledger'ı kaybederseniz ya da bozulursa bu seed sizin kurtarıcınız olacak. Coinlerinizi bu seed'le geri alabileceksiniz.
    Kelimeleri yazdınız ve cihazı açtınız. https://www.ledgerwallet.com/apps
    Burdan gerekli eklentileri Chrome'a ekliyorsunuz. "Ledger manager" cihaz içindeki uygulamaları eklemek silmek ve cihaz'ı güncellemek için kullanılıyor. Diğerleri zaten coinlerin pc uygulamaları. Chrome eklentisi şeklinde çalışıyor hepsi. BTC kullanacaksanız açılışta "btc mi bch mi" diye soruyor. btc seçiyorsunuz. sonra da legacy mi segwit mi diye soruyor. Benim tavsiyem segwit seçin ki yeni sistemin nimetlerinden faydalanın.
    Diğer coin uygulamaları da aynı şekilde basit kulllanıma sahip.
    Kurulum için şuraya da göz atmakta fayda varhttp://uzmancoin.com/ledger-nano-s-kurulumu/


    Ledger Nano S neden sadece 4-5 coini "aynı anda" destekliyor???
    2 haftadır Ledger Nano S kullanıyorum. Btc, ltc, eth ve xrp app leri yüklü. Bunlara ek olarak stratis uygulamasını cihaza yüklemek istediğimde memory dolu uyarısı veriyor. Bunun sebebini araştırdım. Ledger yetkilileri güvenlik önlemi olması için kısıtlı alan koymuşlar cihaza. Cihazdan sürekli farklı farklı coinler çekmeyecekseniz çok sorun değil aslında bu durum. Hele benim gibi sadece depolama/saklama için kullanacaksınız hiç önemli değil. Hangi coin i istiyorsanız bi kere kurun, adresi alın kaydedin bi yere. Sonra hep oraya gönderin. Cihazdan o coinin uygulamasını silseniz bile sonra geri yükleyince coini içinde görüyorsunuz yine. Önemli olan size ilk kurulumda verdiği seed i asla ve asla kaybetmemek.

    Ledger CTO'sunun yaptığı açıklama şuradahttps://www.reddit.com/r/ledgerwallet/comments/6s99xv/just_received_my_nano_s_only_install_4_wallets/dlbgfsb/
    Kısaca önemli olan güvenlik olduğu için böyle bir yola başvurulduğu söyleniyor.

    Ayrıca Ledger'ın hafızası hakkında bir bilgi
    "Nano S has 320 Kb flash, 10 Kb RAM, Blue has 480 Kb flash, 12 Kb RAM (less available for applications after the OS is installed)"
    Yani cihazımızda sadece 320 kb'lık bir alan var. Bunun sebebi dediğim gibi güvenlik. Virüs ve malware'lerin boyutu 320 kb'dan fazla olursa cihaza giremiyor bile yani. Kaldı ki cihazın içinde kendi işletim sistemi ve cüzdanları yüklediğinizde zaten 10-20 kb bir alan kalıyor muhtemelen. Bu alana virüs vs girmesi oldukça zor hak verirsiniz ki.



    Ledger'a erc20 yani ethereum bazlı coinleri atabilir miyim? Nasıl oluyor o iş?
    Cevap: Evet atabilirsiniz.
    Ledger'ın size verdiği ethereum adresinize bu tokenleri gönderebilirsiniz. Ben Monetha gönderdim. Lakin... Ledger'ın ethereum arayüzünü pc'den açtığınız zaman bu tokenleri göremiyorsunuz. Sakın panik yapmayın. Tokenleriniz halen orada.
    Eth ve Etc dışındaki coinlerinizi cihazda görebilmek için Ledger'ın da sayfasında resmi olarak desteklediğihttps://www.myetherwallet.com/ sitesini kullanıyoruz.
    Myetherwallet(MEW)'e girdikten sonra "Send Ether & Tokens" kısmına giriyoruz. "Ledger Wallet" seçeneğini seçip Ledger'ımızı bağlıyoruz bilgisayara. Ledger'ın pin kodunu girdikten sonra ledger üzerinden ETH uygulamasını açıyoruz. Burda yapmanız gereken önemli bir şey var. Ledger'dan eth'ye girince ayarlardan "browser support" kısmını "yes" yapmanız lazım ki bir internet tarayıcıdan bağlanma iznini verelim. İzni verdikten sonra MEW bağlanacak ve tokenlerinizi görebilecek, başka adreslere gönderebileceksiniz.
    Önemli not: Browser support açık olduğu zaman Ledger'ın bilgisayardaki eth uygulaması çalışmaz, onun çalışması için browser support'ı "no" yapmanız gerekmekte.



    Ledger üzerinde bir coin için farklı cüzdanlar açabilir miyim?
    Evet. Bunu şimdilik BTC ve LTC'de deneyimledim. ETH ve XRP'de bu yok malesef.
    BTC uygulamasını ledger'dan ve pc'den açtığınız zaman "add account" olayı var. Kendi btc'lerim için bir hesap oluşturdum. Arkadaşımın btc'leri için bir hesap oluşturdum. Onunkileri doğrudan onun cüzdanına gönderip kendi bakiyesi altında görebiliyoruz. Ki bence çok çok iyi bir özelllik. Aynı şey LTC için de geçerli. Fakat ETH ve XRP'de bu destek yok malesef. Nedenini bilemiyorum.
    Not: Açtığınız bir account(hesap) içinde hiç btc ya da ltc yoksa yeni bir hesap açamıyorsunuz. Son açtığınızda bir miktar coin olduğu zaman yeni bir hesap açılabiliyor. Sınırı var mı bilmiyorum. Henüz denemedim





    Ledger destek mesajlarıma geç cevap veriyor, ne yapabilirim?
    Genelde yoğunlar Smiley Reddit iletişim kanalından yazarsanız ilgili arkadaşlar da yardımcı oluyorlar, aynı zamanda Ledger'ın CEO'su ve CTO'su da yazıyor bazenhttps://www.reddit.com/r/ledgerwallet/


    Ledger'ın üstünde yazan kelimeler ne demek?
    Vires in numeris! Ledger'ın sloganı. Cihaz üstünde lazerle işlenmiş olarak yazıyor. Cihazı açıp kullanmadığınızda bekleme modune geçince ekranda da yazıyor.
    Anlamı "sayıların(rakamların) gücü" gibi bir şey. Böyle bir cihaz için mükemmel bir slogan bence







  • Seed kelimelerini firmaya vermiyorsun ki. Ledger cihazı da online bir cihaz değil zaten, uzaktan cihaza erişemezler. 24 kelimeyi kendin güzelce saklar, kimseye söylemezsen, Blockchain’e de bir şey olmazsa, o coinlere kıyamet kopsa da bir şey olmaz.

    Edit: Üç kere şifreyi yanlış girince silinmesi olayı opsiyonel. Varsayılan bir özellik değil. Onun dışında silme işlemi sadece cihazı sıfırlıyor, herhangi bir şeyi silmiyor. Fabrika ayarlarına geri dönüyor yani. Sen elindeki kelimeleri başka bir cihaza girerek o cüzdana, coinlere yine erişebilirsin. Çünkü coinler cihazda değil Blockchain’de, ağın kendisinde saklanıyor. Cihazda saklanan şey private key sadece. Bak şöyle bir benzetme yapalım:

    Paranı bankada bir kasaya koyuyorsun(Blockchain ve ağda saklanan coinlerin), kasanın numarasını ve anahtarını(private key) da evdeki bir kutuya(Ledger) koyuyorsun. Bir kutu(Ledger) düşün, bu kutunun anahtarı da her zaman yanında gezdirdiğin sıradan bir anahtar(Ledger cihazının şifresi). Şimdi sen zaten önceden kasanın anahtarını yedekletmiş, kalıbını almış oluyorsun(seed kelimeleri), yani evdeki kutun kaybolsa bile kasadaki parana bir şey olmuyor. Çünkü kutu, sendeki anahtar dışında açılamıyor(cihaz şifresi). Kalıbını çıkarttığın anahtarı(24 kelime) tekrar yaptırarak(private key) bankadaki kasana erişebilirsin. Anlaşılmıştır diye umuyorum.
  • Sonraki mesajlar için rezerve.
  • merhana şu anda türk bi sitede yaklaşık 500tl ye nano s satılıyor fakat ben fransa dan kendi sitesi üzerinden 58euro ya almak istiyorum. siz nereden aldınız gümrük vergisi de 30euro üzerine eklenecek o da var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: herkes_gibi_

    merhana şu anda türk bi sitede yaklaşık 500tl ye nano s satılıyor fakat ben fransa dan kendi sitesi üzerinden 58euro ya almak istiyorum. siz nereden aldınız gümrük vergisi de 30euro üzerine eklenecek o da var.

    Kendi sitesinden alırsanız aldığınız miktar kadar vergi biniyor. Burdaki ile nerdeyse benzer fiyatlara geliyor.
    Ülkemizde 500 tl civarında satılıyor evet. Ben intranetpazar sitesinden ön siparişle 370 tl'ye almıştım.
  • Üstat bu cihaz bozulduğunda baştaki kelimelerle bütün coinleri geri alabiliyor muyuz? Ben tam olarak bu işi anlamadım. Cihaz zaten offline bir cüzdan. Veriyi içinde saklamıyor mu?Sonuçta tamamen bozuldu ve pc görmüyor. Biz de sıfır bir nano s daha aldık ve onu kullanacağız diyelim; peki pcnin görmediği tamamen bozulan bir cüzdandan coinler buraya nasıl aktarılacak. Teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -spawn- -- 9 Ekim 2017; 14:28:14 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -spawn-

    Üstat bu cihaz bozulduğunda baştaki kelimelerle bütün coinleri geri alabiliyor muyuz? Ben tam olarak bu işi anlamadım. Cihaz zaten offline bir cüzdan. Veriyi içinde saklamıyor mu?Sonuçta tamamen bozuldu ve pc görmüyor. Biz de sıfır bir nano s daha aldık ve onu kullanacağız diyelim; peki pcnin görmediği tamamen bozulan bir cüzdandan coinler buraya nasıl aktarılacak. Teşekkürler.

    Offline saklasa da cihazı bağlayınca senkronize oluyor sonuçta ağ ile. Senkronize olduktan sonra bozulsa da önemli değil.
    Dediğin gibi baştaki 24 kelimeyi yani seed'i yeni bir ledger'a girdiğin zaman hepsine ulaşırsın.
    Muhtemelen o 24 kelimeyi ledger'sız da kullanırsın. Eth için örneğin myetherwallet'a girdiğin zaman eth'leri görürsün mew'de. Btc, ltc için de mutlaka seed girilerek ulaşılan yerler vardır. Electrumda denemek lazım mesela.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: PHI


    quote:

    Orijinalden alıntı: -spawn-

    Üstat bu cihaz bozulduğunda baştaki kelimelerle bütün coinleri geri alabiliyor muyuz? Ben tam olarak bu işi anlamadım. Cihaz zaten offline bir cüzdan. Veriyi içinde saklamıyor mu?Sonuçta tamamen bozuldu ve pc görmüyor. Biz de sıfır bir nano s daha aldık ve onu kullanacağız diyelim; peki pcnin görmediği tamamen bozulan bir cüzdandan coinler buraya nasıl aktarılacak. Teşekkürler.

    Offline saklasa da cihazı bağlayınca senkronize oluyor sonuçta ağ ile. Senkronize olduktan sonra bozulsa da önemli değil.
    Dediğin gibi baştaki 24 kelimeyi yani seed'i yeni bir ledger'a girdiğin zaman hepsine ulaşırsın.
    Muhtemelen o 24 kelimeyi ledger'sız da kullanırsın. Eth için örneğin myetherwallet'a girdiğin zaman eth'leri görürsün mew'de. Btc, ltc için de mutlaka seed girilerek ulaşılan yerler vardır. Electrumda denemek lazım mesela.

    Peki sizce bu senkronize olma olayında çalınma riski var mı sizce? İnceleme için teşekkürler bu arada.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -spawn- -- 10 Ekim 2017; 11:16:48 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: -spawn-


    quote:

    Orijinalden alıntı: PHI


    quote:

    Orijinalden alıntı: -spawn-

    Üstat bu cihaz bozulduğunda baştaki kelimelerle bütün coinleri geri alabiliyor muyuz? Ben tam olarak bu işi anlamadım. Cihaz zaten offline bir cüzdan. Veriyi içinde saklamıyor mu?Sonuçta tamamen bozuldu ve pc görmüyor. Biz de sıfır bir nano s daha aldık ve onu kullanacağız diyelim; peki pcnin görmediği tamamen bozulan bir cüzdandan coinler buraya nasıl aktarılacak. Teşekkürler.

    Offline saklasa da cihazı bağlayınca senkronize oluyor sonuçta ağ ile. Senkronize olduktan sonra bozulsa da önemli değil.
    Dediğin gibi baştaki 24 kelimeyi yani seed'i yeni bir ledger'a girdiğin zaman hepsine ulaşırsın.
    Muhtemelen o 24 kelimeyi ledger'sız da kullanırsın. Eth için örneğin myetherwallet'a girdiğin zaman eth'leri görürsün mew'de. Btc, ltc için de mutlaka seed girilerek ulaşılan yerler vardır. Electrumda denemek lazım mesela.

    Peki sizce bu senkronize olma olayında çalınma riski var mı sizce? İnceleme için teşekkürler bu arada.

    "Bence" bilgisayarla, internetle alakalı olan her şeyin ama her şeyin hacklenme ihtimali vardır. Hiç bir şey %100 güvenilir değildir. Olabildiğince güvenlik önlemi alırız üstümüze düşeni yaparız.
    Ledger bunun en üst noktalarından biri. İki gün sonra "Ledger'ın chrome uygulaması hacklendi bitcoinler çalındı" derlerse şaşırmam. Çünkü her şey hacklenebilir...




  • PHI kullanıcısına yanıt
    Anladım üstat teşekkürler.
  • Ellerine sağlık hocam. Kafama takılan bir konu var. Cihazı bizden önce açıp içindeki kelimelerin alınıp tekrar paketlenme ihtimali varmıdır acaba. Yoksa bir kere kurulumu yaptıktan sonra hiçbir şekilde o kelimeleri kimse artık göremiyor mu. Teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Baveran

    Ellerine sağlık hocam. Kafama takılan bir konu var. Cihazı bizden önce açıp içindeki kelimelerin alınıp tekrar paketlenme ihtimali varmıdır acaba. Yoksa bir kere kurulumu yaptıktan sonra hiçbir şekilde o kelimeleri kimse artık göremiyor mu. Teşekkürler

    Siz cihazı aldığınızda jelatini paketi açılmamışsa sorun yoktur muhtemelen. Jelatini açılmış ise zaten almayın.
    Kurulumu yaptıktan sonra kelimeleri kimse göremez evet.
  • Merhabalar,

    bu cüzdana örnek vermek gerekirse , 10 adet btc , 5000 adet ripple, 30 adet eth gibi coinleri saklayabiliyor muyuz aynı anda, yoksa sadece aynı anda bir tane coine mi izin veriyor?
  • VESRAP kullanıcısına yanıt
    birden fazla coin içinde tutabiliyor
  • zenmate kullanıcısına yanıt
    hocam cevap için çok teşekkür ederim.

    kısaca bir şey sormak istiyorum; Ripple için çoğu kişi çöp coin diyor, gelecek vaadetmiyor diyor. sizce de öyle mi ve neden böyle bir görüş hakim?
  • VESRAP kullanıcısına yanıt
    XRP çoğu zaman spek haberler yayınlayıp pump dump yapılan bir coin ben yatırım yapmıyorum XRP. Çoğu kişi uzun vadede yatırım yapmak mantıklı değil diyor yapılıcaksa kısa vadede al/sat olabilir. Market hacmi'de yaklaşık on milyar dolar bu hacimle ne kadar katlar orası da bilinmez tabi
  • Bu cihazda en fazla kaç farklı coin saklayabiliyoruz net olarak söyleyebilir misiniz? 4 mü 5 mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: VESRAP

    Bu cihazda en fazla kaç farklı coin saklayabiliyoruz net olarak söyleyebilir misiniz? 4 mü 5 mi?

    Sayfasındaki coin'ler bunlar. Ledger Mamager'da bunlara ek olarak ubiq, neo, vert, pivx, via ve expanse de görünüyor şu an. Sayfa güncel değil sanırım.

    Ledger Nano S kullanım rehberi, detaylar, sorular, cevaplar...


    Fakat, teorik olarak erc20 tokenlerini yani ethereum tabanlı bütün coin'leri atabiliyorsunuz.
    Ben bu listede olmamasına rağmen Monetha ve Link de attım mesela...





    Ayrıca;
    quote:

    Merhabalar,

    bu cüzdana örnek vermek gerekirse , 10 adet btc , 5000 adet ripple, 30 adet eth gibi coinleri saklayabiliyor muyuz aynı anda, yoksa sadece aynı anda bir tane coine mi izin veriyor?


    Evet tabii ki aynı anda saklayabiliyorsunuz. Tek saklansa anlamı kalmaz zaten.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • 5ten fazla bitcoin saklanmıyormuş, doğru mu?
  • Mantık olarak imkansız dostum. Çok coini olanın alması için üretilen bir cihazda 5 adet limit olması aptalca olur...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tha Alumni

    5ten fazla bitcoin saklanmıyormuş, doğru mu?

    İlk mesajı okuyun bir zahmet...
    Ledger Nano S neden sadece 4-5 coini "aynı anda" destekliyor??? başlığında yazıyor.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.