Şimdi Ara

Laptop batarya kullanımı hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.182
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Notebook'ların batarya kullanımı hakkında internette çeşitli sitelerde yazılar okudum. Birinin söylediği ile diğerlerinin söylediği birbiriyle çelişiyor. Kafama takılan şu: Notebook'u desktop gibi kullanırken şarjda bırakmalı mıyım bırakmamalı mıyım?

• Laptobu sürekli şarjda kullanmayın. Tam dolduğu zaman şarjdan çekin öyle kullanın. Yoksa masaüstünden ne farkı kalır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vettel -- 24 Kasım 2012; 18:39:01 >
  • 300-400 doldur boşalt'tan sonra pil yavaş yavaş gidiyormuş. Ben olsam pilsiz kullanırım, 15 günde bir 1 kez doldur boşalt yapıp pilin ömrünü maksimum uzatırım.
  • evdeyken pilsiz kullanman daha mantıklı.mantıken bir yandan pili yerken bir yandan doldurmaya çalışacak; bu sayede doldur boşalt olacağından pil ömrü gidecektir.
  • Arkadaşlar laptobun pilini sadece yedek enerji kaynağı olarak düşünmeyin. Laptobu pilsiz kullanmak risklidir. Pil aynı zamanda bir ups görevi görür. Ani voltaj dalgalanmalarını önler. Yani pilsiz olarak kullanırken ani bir yükte anakartın yanma ihtimali bile var. Elektrik kesintisinde işleminizi kaydetmeden kapanır laptop. Eğer oyun oynayacaksanız pil dolu olsa bile prize takılı olsun. Internette işiniz varsa pilde doluysa pilden kullanın ve güç tasarrufu moduna alın. Bu modda enerjiden tasarruf edilir pilde cabuk bitmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vettel -- 24 Kasım 2012; 23:15:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: krmozkn

Arkadaşlar laptobun pilini sadece yedek enerji kaynağı olarak düşünmeyin. Laptobu pilsiz kullanmak risklidir. Pil aynı zamanda bir ups görevi görür. Ani voltaj dalgalanmalarını önler. Yani pilsiz olarak kullanırken ani bir yükte anakartın yanma ihtimali bile var. Elektrik kesintisinde işleminizi kaydetmeden kapanır laptop. Eğer oyun oynayacaksanız pil dolu olsa bile prize takılı olsun. Internette işiniz varsa pilde doluysa pilden kullanın ve güç tasarrufu moduna alın. Bu modda enerjiden tasarruf edilir pilde cabuk bitmez.

Güzel anlattın defalarca anlatıyoruz ama halen bataryayı çıkarıp kullananlar pil zarar görür diyenler mevcut,pil dolduğunda gücü keser fişten besleme yapar ama elektrik gittiğinde birnevi jeneratör gibi çalışır devreye girerek makineyi korur veri kaybını önler.Mümkün olduğunca fişe takılı kullnılabilir istisnai durumlarda mesela üniversitede leptop kullnımını gerektiren dersler var veya şarjı yapılamayacak yerde bataryada kullnılabilir ama evde iş yerinde kullnırken prize takılı kullnılabilir.Haftada 1 kere pil uyarı verene kadar doldur boşalt yapılabilir hücrelerin besleme yapması açısından.Bazıları bataryayı çıkarmakla koruduğunu sana ama maalesef öyle değil uzun süre makineden ayrı kalamsı yıpranma nedenlerindendir.

• Birkaç haftada bir pili doldurup boşalttığınızda pil, performansını mümkün olduğu kadar uzun süre korur. Sonuçta 400-500 döngü ömrü bellli. Ayrıca pili, boşta beklemesinden daha fazla yıpratan bir şey varsa o da ısıdır. 75-80 derecede oyun oynarken pil takılı olduktan sonra artık onun 2-3 saat dayanmasını beklemek anlamsız olur. Çünkü hem ısıya maruz kalıyor hem de bir yandan dolup bir yandan boşalacak.
    Katıldığım nokta ise eğer ofis vb. programlarla çalışıyorsanız elektrik kesintisi anında veri kaybı olur. İnternet zaten o anda modem de kapandığı için farketmiyor. Parçaların zarar görme olasılığı var deniyor ama arızası ve servisiyle ün yapmış casperı 5 yıldır kullanıyorum, pilsizken defalarca elektrik gitti, henüz bundan kaynaklı bir sorun yaşamadım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Öncelikle tüm cevap yazanlara teşekkürler. Buradaki cevapları okuyunca gene kararsız kaldım. En iyisi pili çıkarayım öyle kullanayım haftada 1 de %5'e kadar boşalt doldur yaparım. Zaten Samsung'un bir ayarından dolayı %80'den fazlasına dolmuyor. Ömrü 1000 döngüymüş. Pek inandırıcı gelmedi. Bilgisayar bu:
    Samsung Np350v5c-s0dtr

http://www.vatanbilgisayar.com/notebook-netbook-tablet/samsung-np350v5c-s0dtr-np350v5c-core-i5-3210m-250ghz-4gb-ddr3-750gb-156-dvdrw-2048mb-7670m-bt-win8/productdetails.aspx?I_ID=62943

• Takılı durmasın pil derim ben.
    Benim pil sürekli takılıydı.Şimdi elektriksiz hiç bir işlem yapmasam güç tasarrafunda bile 10 dakika zor dayanıyor.Gerçi laptop 5 yıllık. :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: uppps977

Takılı durmasın pil derim ben.
    Benim pil sürekli takılıydı.Şimdi elektriksiz hiç bir işlem yapmasam güç tasarrafunda bile 10 dakika zor dayanıyor.Gerçi laptop 5 yıllık. :D

Yani bak beş yıllık leptop bu zaman kadar dayanmasını beklemiyorsun heralde bataryanın.Bataryayı belli bir seviyeye kadar koruyabilirsin bunu yapmaya çalışıyoruz ne kadar kollasanızda bir bataryanın ömrü ortalama 2.5-3 senedir yeni tekniklerle bunun ömrü doğru kullanımla 3 sene üzerine %80 koruyacak şekilde çıkaran firmalar var örnek samsung,mesela benimki 22 ay oldu imzamdaki leptop ortalama %12 yıpranma var ama doğu kullanmasam şimdiye elimde patlardı yenisini almış olurdum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: merhaba80

Öncelikle tüm cevap yazanlara teşekkürler. Buradaki cevapları okuyunca gene kararsız kaldım. En iyisi pili çıkarayım öyle kullanayım haftada 1 de %5'e kadar boşalt doldur yaparım. Zaten Samsung'un bir ayarından dolayı %80'den fazlasına dolmuyor. Ömrü 1000 döngüymüş. Pek inandırıcı gelmedi. Bilgisayar bu:
    Samsung Np350v5c-s0dtr

http://www.vatanbilgisayar.com/notebook-netbook-tablet/samsung-np350v5c-s0dtr-np350v5c-core-i5-3210m-250ghz-4gb-ddr3-750gb-156-dvdrw-2048mb-7670m-bt-win8/productdetails.aspx?I_ID=62943

Şuanda tasarruf modunda batteri life extender denilen program bu işlevi görür muhtemelen bazen görev çubuğunda uyarı verir pili tasarruf modunada kullanmanız ömrü uzatabilir diye siz bunu olumlu yaptınız ve %80 üzeri dolamz yapmanız gereken easy settings içine girip dediğim programı bulup açmak ve %100 seçeneğini işaretlemek.Şahsen tasarruf modunda kullnamdım doğu kullnımla uzun süredir cüzi bir yıpranmayla devam ediyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: vercenik53

quote:

Öncelikle tüm cevap yazanlara teşekkürler. Buradaki cevapları okuyunca gene kararsız kaldım. En iyisi pili çıkarayım öyle kullanayım haftada 1 de %5'e kadar boşalt doldur yaparım. Zaten Samsung'un bir ayarından dolayı %80'den fazlasına dolmuyor. Ömrü 1000 döngüymüş. Pek inandırıcı gelmedi. Bilgisayar bu:
    Samsung Np350v5c-s0dtr

Şuanda tasarruf modunda batteri life extender denilen program bu işlevi görür muhtemelen bazen görev çubuğunda uyarı verir pili tasarruf modunada kullanmanız ömrü uzatabilir diye siz bunu olumlu yaptınız ve %80 üzeri dolamz yapmanız gereken easy settings içine girip dediğim programı bulup açmak ve %100 seçeneğini işaretlemek.Şahsen tasarruf modunda kullnamdım doğu kullnımla uzun süredir cüzi bir yıpranmayla devam ediyorum.

Bende şöyle düşünmüştüm; laptobu genelde masaüstü gibi kullanıyorum ara sıra ortam koşulları sebebiyle pilden kullanıyorum. Ben o ayarı özellikle açtım, pil 3-4 yılını doldurduktan sonra ayarı kapatıp kullanılmayan kısmı kullanmayı düşünüyordum.. enpedi.com'da okumuştum pilin hızlı tükenmesi pili erken öldürüyormuş. 22 ayda %12 yıpranma gayet iyi bir rakam. Galiba sistemi yoracak programlar kullanmıyorsunuz. İlginiz için teşekkürler.

• bizim abinin lenovosu var 2 yıllık everestle yıpranmaya baktığımda %3 gösteriyor benim acar var 1 senelik %7 yıpranma gösteriyor ben sürekli doldur boşalt yapıyorum fişte takılı kullanmadım lenova full şarjda ama bataryası taş gibi duruyor süresi felanda hiç azalmamış ne iş bende anlamadım devresi mi var yazılımla mı yapıyor notebooka göre değişiyor galiba
  • quote:

quote:

quote:

Samsung Np350v5c-s0dtr

Bende şöyle düşünmüştüm; laptobu genelde masaüstü gibi kullanıyorum ara sıra ortam koşulları sebebiyle pilden kullanıyorum. Ben o ayarı özellikle açtım, pil 3-4 yılını doldurduktan sonra ayarı kapatıp kullanılmayan kısmı kullanmayı düşünüyordum.. enpedi.com'da okumuştum pilin hızlı tükenmesi pili erken öldürüyormuş. 22 ayda %12 yıpranma gayet iyi bir rakam. Galiba sistemi yoracak programlar kullanmıyorsunuz. İlginiz için teşekkürler.

Programla alaksı yok pile yüklenmiyorum mümkün olduğunca fişe takıl batarya üzerinde kullnırım haftada birdefa pil uyarı verene kadar doldur boşalt yaparım ve bu kullanımı tavsiye ederim.Batarya dolduğunda gücü keser fişten beslenir dolayısıyla bataryaya hiç bir yüklenme olmaz.İstediğiniz kadar ağır uygulamalar kullnın bataryanın yıpranmasının bununla alakası yoktur doğru kullnımla alakalı sıksık doldur boşalt yaparsanız,pil uyarı verdiğinde eğer makinenin kendini kapatmnasına izin verirseniz,bataryayı uzun süreli makineden uzak tutarsanız yıpranma nedenleridir performansı düşer.Evet mesela oyunda pil hızlı tükenir buda doldur boşalt döngüsünü artırır yıpranma olasılığı artar devamlı tasarruf modunda kullnıp geriye kalan bölümü sağlam şekilkde kullnacağınızı zannediyorsanız yanılıyorsunuz yıpranır besleme yapmanız gerekir bataryanın kullnnılmayan kısmı düzenli aralıklarla besleme yapılmazsa yıpranır fişe takılı kullndığınızda ortalama 2-3 gün sonra %98 prize takılı dolmuyor uyarısı alırsınız bunun nedeni batarya üzerinde fişe takılıyken gücü kestiğinden boşatadır ve kendini harcamaya başlar sizin dediğiniz gibi uzun süre sonra o %20'lik kısmı doldurayım dediğinizde yıpranmaya uğramış olur besleme yapmanız gerekir,bu arada tasarruf modunu ben hiç kullnmadım doğru kullndıktan sonra gerekli değil ve bataryada kullnırken bu modu kullanın fişe takılı bu modu kullmanız gereksiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cengaver53 -- 26 Kasım 2012; 1:19:09 >

• quote:

Samsung Np350v5c-s0dtr

geçen bizim teknik servise samsung geldi %80 seviyeden sonra dolmuyordu neyse aynı model notebook vardı aldık bataryayı oraya taktık yine durum aynı müşterinin batarya bizim notebooktada 80den sorna dolmadı bu sefer bizim samsungun pilini müşteriye taktım bu sefer o makina 80de değil 86 ya kadar doldu yine kaldı bizden hdd takıp format attım hiç yazılımda kurmadım sorun geçmeyince garantiye yolladım bataryayı değiştirdiler düzeldi

• quote:

Orijinalden alıntı: ReDTwiSteR

bizim abinin lenovosu var 2 yıllık everestle yıpranmaya baktığımda %3 gösteriyor benim acar var 1 senelik %7 yıpranma gösteriyor ben sürekli doldur boşalt yapıyorum fişte takılı kullanmadım lenova full şarjda ama bataryası taş gibi duruyor süresi felanda hiç azalmamış ne iş bende anlamadım devresi mi var yazılımla mı yapıyor notebooka göre değişiyor galiba

program yanlış ölçebilir batterycare programını ölçün bazı bataryalarda sağlam çıkabilir ama bir anda bitiyorlar lion pillerin ömrü genelde doğru kullanımda 2.5-3 yıl sonra sos vermeye başlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ReDTwiSteR

quote:

Samsung Np350v5c-s0dtr

geçen bizim teknik servise samsung geldi %80 seviyeden sonra dolmuyordu neyse aynı model notebook vardı aldık bataryayı oraya taktık yine durum aynı müşterinin batarya bizim notebooktada 80den sorna dolmadı bu sefer bizim samsungun pilini müşteriye taktım bu sefer o makina 80de değil 86 ya kadar doldu yine kaldı bizden hdd takıp format attım hiç yazılımda kurmadım sorun geçmeyince garantiye yolladım bataryayı değiştirdiler düzeldi

%80 uyarısı yukarda yazdım programdan ayarlı easy settins programı var içerisinde batter life extender programı var %80 ve %100 ayarı var onu değişecektiniz bilginiz olsun birdaha karşılaşırsanız.Öyle yaparsınız bu samsung'un kendi programı ve üzerinde recavery bölümünde kuruludur sizin kurmanıza gerek kalmıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Cengaver53

quote:

quote:

quote:

Samsung Np350v5c-s0dtr

Programla alaksı yok pile yüklenmiyorum mümkün olduğunca fişe takıl batarya üzerinde kullnırım haftada birdefa pil uyarı verene kadar doldur boşalt yaparım ve bu kullanımı tavsiye ederim.Batarya dolduğunda gücü keser fişten beslenir dolayısıyla bataryaya hiç bir yüklenme olmaz.İstediğiniz kadar ağır uygulamalar kullnın bataryanın yıpranmasının bununla alakası yoktur doğru kullnımla alakalı sıksık doldur boşalt yaparsanız,pil uyarı verdiğinde eğer makinenin kendini kapatmnasına izin verirseniz,bataryayı uzun süreli makineden uzak tutarsanız yıpranma nedenleridir performansı düşer.Evet mesela oyunda pil hızlı tükenir buda doldur boşalt döngüsünü artırır yıpranma olasılığı artar devamlı tasarruf modunda kullnıp geriye kalan bölümü sağlam şekilkde kullnacağınızı zannediyorsanız yanılıyorsunuz yıpranır besleme yapmanız gerekir bataryanın kullnnılmayan kısmı düzenli aralıklarla besleme yapılmazsa yıpranır fişe takılı kullndığınızda ortalama 2-3 gün sonra %98 prize takılı dolmuyor uyarısı alırsınız bunun nedeni batarya üzerinde fişe takılıyken gücü kestiğinden boşatadır ve kendini harcamaya başlar sizin dediğiniz gibi uzun süre sonra o %20'lik kısmı doldurayım dediğinizde yıpranmaya uğramış olur besleme yapmanız gerekir,bu arada tasarruf modunu ben hiç kullnmadım doğru kullndıktan sonra gerekli değil ve bataryada kullnırken bu modu kullanın fişe takılı bu modu kullmanız gereksiz.

Alıntıları Göster
    Aslında şöyle daha iyi, herkes değişik değişik kullansın, kimde işe yarıyorsa biz de öyle kullanırız. En garantisi bu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cabriolet1981 -- 26 Kasım 2012; 15:24:11 >

• quote:

Orijinalden alıntı: cabriolet1981

Aslında şöyle daha iyi, herkes değişik değişik kullansın, kimde işe yarıyorsa biz de öyle kullanırız. En garantisi bu

Bence daha fazla riske gerek yok. . Eski laptopta bende aynı problemi yaşadım. Pilini hiç çıkarmadım, belki 2 sene pil hiç çıkarılmadan laptobun üstünde takılı kalmıştır. 2 senenin sonunda pili kullanmak istediğimde ise hüsrâna uğradım. Pil 10 dk bile gitmiyordu. Madem ki eski laptoplarda pil şarj olunca şarjı kesme özelliği yokmuş.

Yukardaki yorumlarda da bahsetmişler. Biz varolan tecrübeden faydalanalım.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.