Şimdi Ara

lambayı yavaş söndürmek yardımmm.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.974
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar,gecikmeli bir devrede role ile 12v luk lambayı yakıyorum.10 sn sonra lamba sönüyor.tabi birden sönüyor.bunu nasıl yavaşça karararak söndürebilirim.basit bir devre vs, yardımlarınızı bekliyorum.tşk.

• Sönme zamanı ayarlanabilir mi olacak yoksa sabit mi olacak? Sabit ise ne kadar zamanda tamamen kararacak?
  • Paralel kondansatör iş görürmü.
    quote:

Orjinalden alıntı: kadir26

arkadaşlar,gecikmeli bir devrede role ile 12v luk lambayı yakıyorum.10 sn sonra lamba sönüyor.tabi birden sönüyor.bunu nasıl yavaşça karararak söndürebilirim.basit bir devre vs, yardımlarınızı bekliyorum.tşk.
  • picler hakkkında bilgin varsa bu işi bir pic bir fetle çok basit olarak yapabilirsin role kullanmadan bunun üzerinde bir araştırma yap pwm olayını araştır
  • ne yapmaya çalıştığınız net değil biraz daha bilgi verirseniz daha kolay cevap alırsınız
  • Eğer sadece lambayı yavaşça söndirmek istiyorsan ve bir engel yoksa bir kondansatör kullanabilirsin. Ama çok büyük zamanlar için düşünüyorsan bu sana uymayacaktır. Başka çözüm üretmen gerekecek.
  • arkadaşlar,lamba 12v 10w lık,zamanı önemli değil istediğim zamanda sönüyor.benim istediğim sönerken yavaşça kararması,arabadaki tavan lambası gibi,devre roleyi tetikliyor, rolede lambayı yakıyor.roleyi kullanmamın sebebi,lambanın tam parlak yanması için,paralel kondansatör bağladım ama beceremedim.lamba üzerinde nasıl bağlamam gerekli.ve de kondansatörün değeri kaç olmalı. ,pic ler hakkında bilgim yok.elektronikte amatör sayılırım.basit şema vs,yardımlarınızı bekliyorum.tşk.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • röleyi ne ile tetikliyorsun?nasıl bir devre kullanıyorsun biraz daha fazla bilgi verirsen yardımcı olmaya çalışalım.
  • arkadaşım,roleyi mosfet tetikliyor bu önemli değil.roleden sonrası ,role lambayı yaktıktan sonra 10sn sonra mosfet kesime gidiyor.lamba sönüyor.sönerken nasıl yavaş söndüreceğm.
  • Basit bir gecikerek enerji kesim devresini( fikir vermesi açısından yardımcı olur umarım) mail olarak gönderiyorum.
    devreyi denedim direnç olmadan netice verecek gibi.transistorü tip121 olarak kullandım,kondansatörün değerini sen kendin tayin edersin yaklaşık 47uf-100uf arası.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ELO185 -- 17 Mayıs 2007; 18:42:11 >
  • arkadaşlar,bu basit bir gecikme devresi,rolesiz de mosfetle lamba yanıyor fakat tam parlak yanmadığı için roleyi ben koydum.sizden istediğim role kesime gitmeden, (yani role lambayı yakarken) yavaşça sönmesini sağlamak.bu kadar çok karışık bişey değil.açık anlattım sanırım.
  • elo185 arkadaşım,gönderdiğin adresim kapalı.yeni adresim. i.aky@hotmail.com
  • quote:

arkadaşlar,gecikmeli bir devrede role ile 12v luk lambayı yakıyorum.10 sn sonra lamba sönüyor.tabi birden sönüyor.bunu nasıl yavaşça karararak söndürebilirim.basit bir devre vs, yardımlarınızı bekliyorum.tşk.

Dostum sanırım aradığın devre tam olarak bu.
    http://www.antrak.org.tr/gazete/101999/ali.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kilitci -- 17 Mayıs 2007; 19:18:46 >

• quote:

elo185 arkadaşım,gönderdiğin adresim kapalı.yeni adresim. i.aky@hotmail.com

gönderdim almış olmalısın,selamlar.
  • dostum evet devre aynı.fakat mosfetle roleyi tetikliyorum. role lambayı yakıyor.ben böyle yaptım.lamba bu şekilde tam parlak yanıyor.ben gecikme devresi aramıyorum.lambayı nasıl yavaş söndürürüm.bunun için uğraşıyom.role olduğu için birden sönüyor. yardımlarınız için hepinize tşk edrim.cevaplarınızı bekliyorum.
  • aldım saol elo185. incelicem.
  • quote:

dostum evet devre aynı.fakat mosfetle roleyi tetikliyorum. role lambayı yakıyor.ben böyle yaptım.lamba bu şekilde tam parlak yanıyor.ben gecikme devresi aramıyorum.lambayı nasıl yavaş söndürürüm.bunun için uğraşıyom.role olduğu için birden sönüyor. yardımlarınız için hepinize tşk edrim.cevaplarınızı bekliyorum.

devrenin çalışma mantığı:röle çekili iken zaten bir etkisi yok zira devreyi rölenin lambaya enerji veren kontakları kısa devre yapmakta devre role enerjisi kesilip kontaklar açıldığında lambanınyanmasına yardımcı olur,bu süreç kondansatör şarj olduğunda biter.yani lamba yavaş yavaş söner.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ELO185 -- 17 Mayıs 2007; 20:09:54 >
  • elo kardeş gönderdiğin şekilde,role bobinleri transistore(c-e) bağlı, bobin kontaklarıda lambaya bağlı gibi anladım.parlak yanması için ,
    bu durumda transistörü kesime götürünce bobin kontağı açılacak.lambada birden sönmezmi ???bana yavaş lazım.tşk.
  • quote:

elo kardeş gönderdiğin şekilde,role bobinleri transistore(c-e) bağlı, bobin kontaklarıda lambaya bağlı gibi anladım.parlak yanması için ,
    bu durumda transistörü kesime götürünce bobin kontağı açılacak.lambada birden sönmezmi ???bana yavaş lazım.tşk.

hayır yavaşca sönecektir.röle bobinin bağlantısın çizmedim zira devrenin çalışlma mantığı ile ilgili değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ELO185 -- 17 Mayıs 2007; 20:12:32 >
  • hernekadar röle olmadanda yeterli aydınlatma olacaksada,arkadaşımızın istediği devreyi yapmak zor değil.
    devreyi yaptım ve çalıştırdım.antraktaki gibi herşeyi dizdim (sadece önemsiz ayrıntı BC 337 nin beysindeki 100k yerine 10 k,150 k yerine 15 k koydum)
    yaptığım ek kısım :Rölemi 12V seçtim ama çift kontaklı,röle bobinin bir ucunu 12Volt a bağladım,diğerini S1 şalterine (BC 337 nin beysini ayırdım).bu durumda kapı açılınca röle çekecek ve kapı kapanıncaya kadar çekili kalacaktır.
    Her iki röle kontağının müşterek ucu (hareketli ucu)GND ye bağlanacak,röle çekince aktif olan uç un herhangi biri BUZ 74 ün D ucuna bağlanacak (röle çektiğinde lamba parlak olarak yanacak).diğer uc ise BC 337 nin beysine bağlanacak.( röle çektiğinde Beys GND olacak).
    devre çizme imkanım olmadığından ancak böyle anlatmaya çalıştım.eğer bir takıntın olursa cevaplarım.selamlar

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.