Şimdi Ara

Kuvvetli-Zayıf Asit-Baz neye göre belirleniyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
329
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ph cetvelinde 0'a yaklaştıkça asidimizin kuvveti vs. mi artıyor? Yoksa iyonlaşma yüzdesi vs. mi?

• Benimde burada aklım karışıyor zaten...

• Sehoka kullanıcısına yanıt

Aklınızı karıştıran tam olarak ne hocam? Benim de bildiğim bir asidin kuvvetli ya da zayıf olması çözününce suya verdiği H+ iyonu yüzdesiyle alakalı. Kuvvetli asitler çözününce moleküller %100'e yakın bir oranda (%100 diye de yuvarlayabiliriz kabaca) H+ iyonu veriyor ortama. Yani 100 HCl molekülünü varsa 100'ü de H+ ve Cl- diye ayrışıyor. Ama zayıf bir asitse mesela HF gibiyse çözünen moleküllerin tamamı H+ iyonu vermiyor ortama. HF aslında çok aşındırıcı bir madde zaten cam asidi diye geçiyor camı bile eritebiliyor ama hidrojen iyonlarının tamamını vermiyor sulu çözeltiye o yüzden zayıf bir asit oluyor

• egehan_45 kullanıcısına yanıt

Hocam mesela ph ı sırf 1 diye kuvvetli asit olabilir mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sehoka kullanıcısına yanıt

Hocam bu zamanında kafama takılmıştı ve internetten bir şeyler okumuştum. Şimdi tam hatırlayamıyorum ne dediğini ama açıklamasının mantığı aşağı yukarı şöyleydi sizin dediğinize de uyarlayınca. Ph = 1 olması demek hidrojen iyonlarının 10^(-1) molar olması demek. Biz zayıf bir asidi görece az hacimli bir çözeltinin içine bol bol eklesek denge şartlarına göre 10^(-1) molar H+ salabilir ortama. Ama denge sabiti mesela 10^(-7) ise ve monovalant ise:

10^(-1) . 10^(-1) / x = 10^(-7) gelir yani çözünmemiş asidin derişiminin 10^5 molar olması gerekir. Ph yine 1 ama kuvvetli bir aside göre çok daha fazla miktarlarda gerekiyor. Yani kesin bir şey dememiz için bize belirtmesi lazım aslında. Sorularda zaten denge sabiti verdiyse falan zayıf asit olduğunu anlarsınız. Ya da HNO3, HCl, HI, HBr, H2SO4, HClO4 diye 6 asitten bahsediyordu aydında bunlar kuvvetliyken bunların haricindekiler zayıf diyordu. Elbette istisnalar olabilir ama lise seviyesinde bu şekilde bilmek yeterli oluyor soruları çözerken

• Basite indirgersek kuvvetli asit iyonunu yüzde 100 suya verirken zayıf asit iyonunu tam anlamıyla veremiyor. Bu şekilde bilmek yeterli olur sanırsam.

Yüzde 100 iyonlaşması bir ideal tabii ki.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kuvvetli asidin veya bazın kuvvetli olmasının sebebi suda tamamen iyonlaşmaları. tek ok olur o yüzden. çok fazla çözündükleri için haliyle iyonlaşma yüzdeleri de yüksek. ph cetvelinde de kendi taraflarına daha yakın olurlar. benim bildiğim kadarıyla böyle

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.