Şimdi Ara

Kutadgu Bilig Dizisi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
419
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar Kutadgu Bilig' i anlamak isteyenler ve bu konuda sabırlı olanlar, 8. bölümde dahil olmak üzere diğer bölümleri çok daha iyi anlayacaklar. Türk-İslam kültürünü birleştirmiş, ve insanı tamamen tefekküre sokan, insanı insan yapan kavramların, ve toplum olarak bunlara ne kadar çok ihtiyacımız olduğunun, hatta dünya insanının bu bilgilere ne kadar ihtiyacı olduğunun farkına varacaksınız. Öncelikle tanıyalım.

    Kutadgu Bilig, Türkçenin en temel ve Türk dili araştırmalarının en önemli kaynak eserlerindendir. İslâmî Türk edebiyatının adı bilinen ilk şair ve düşünürü Balasagun'lu Yusuf Has Hacib tarafından yazılmıştır.

    Eserini Balasagun'da yazmaya başlayan Yusuf, 1068 yılında memleketinden ayrılarak Doğu Karahanlı Devleti'nin merkezi olan Kaşgar'a gitmiş ve eserini 18 ay sonra, 1069 (Hicrî 462) yılında burada tamamlamıştır. Kitabını bitirince bunu, Karahanlı hükümdarı Tabgaç Buğra Han'a sunmuş, Han da eseri çok beğendiği için Yusuf'u, takdiren "Hâs Hâcib (Ulug Hâcib)" tayin etmiştir.

    Kutadgu Bilig'deki kahramanların temsil ettikleri değerler:

    Kutadgu Bilig, dört ana karakter arasında geçen diyaloglardan oluşmaktadır. Eserdeki bu dört ana karakterin her birinin belirli bir sosyal rolü vardır ve her biri belirli bir değeri temsil eder.

    Küntogdı hükümdardır ve hukuku/adaleti temsil eder;Aytoldı vezirdir ve saadeti/devleti temsil eder;Ögdülmiş de vezirdir ve aklı temsil eder;Odgurmış ise akibeti/kanaati temsil eder.


















    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi . . . . . -- 10 Ocak 2018; 12:30:8 >



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.