Şimdi Ara

Kürt sorunu nedir? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
84
Cevap
1
Favori
2.495
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Böyle bir sorun yoktur bunu kullananlar vardır

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • amadeus99 A kullanıcısına yanıt

Size sadece bir soru sormak istiyorum. Sizce Hdp alenen ırkçılık yapmıyor mu ? Türkiye'nin huzuru için bizim etnik temeldeki bir siyaset yerine vatandaş temelli bir siyasete ihtiyacımız yok mu ?

İkinci olarak devletin kendini koruma mekanizmalarının siyasiler tarafından ( başta akp) felç edilmesi sonucu Fetö adlı dinci bir örgüt devlet aygıtını ele geçirip kendi ajandası için birçok haksızlığa imza atmadı mı ?

Ben Selahattin Demirtaş'ın açıklamalarını dinledim. Araştırabilirsiniz. Diyor ki ben normalde üniversite de başka bir bölüm okuyordum fakat Öcalan'ın çağrısı sonucu okuduğum nölümü bırakıp hukuk'a geçtim diyor. Pekçok pkk sempatizanı da devlet aygıtlarında görev alarak kötü niyetli bir takım işler yapmak istiyorlar.

Bu insanlar malesef etnik bazda düşünen kişiler. Irkçılık nedeniyle gözleri boyanmış ve bir dava uğruna hareket ediyorlar.

Samimi olarak size soruyorum devlet pkk sempatizanı olduğunu düşündüğü kişilere kamu alanında , yönetim kademelerinde görev vermeli mi ?

Devlet memurluğu alanında işe girmek isteyen birinin Hdp gibi silahlı bir terör örgütü ile bağları olan bir hareketle ilişkisi bulunmamalı. Onun dışında bizim yasalarımızda ırk temelli bir ayrım yapılmamıştır. Sadece vatandaşlık temelli bir ayrım vardır. mesela Turgut özal'da kürt kökenlidir fakat adam Türkiye'de en yüksek mevkiye kadar çıkmıştır. Ve Türkiye'nin siyaseti farklılıkları kaşımak değil tam tersine toplumun birbirine kaynaşıp bu farklılıkları içinde özümsememesini ve bir bütün haline gelmesini sağlamak olmalıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 24 Eylül 2021; 10:21:54 >

• Periah kullanıcısına yanıt

Hocam HDP'li değilim zerrede sevmem. Ben durumu yazarım. Tam olarak ırkçılık yapmıyor hayır. Bu arada etnik temelli siyasete sonuna kadar karşıyım. Yalnız bunu yapan başka partilerde var. Çoğunluk olunca yanlışlık değişmez.

Pek çok pkk üyesi devlete girecek ele geçirecek falan kısmı ise saçma sapan bir goygoydan ibaret.

Devleti kurallarla yönetirsen liyakata bakarsan ne fetö ne pkk ne devleti ele geçirebilir. Artı Bir zahmet şu devleti kutsayıp durmaktan vazgeçin. Devletin umrunda değilsiniz. Aslolan halktır. Halen devlete tapmak çok tuhaf.

Devlet sizden korkmak zorunda yoksa yarın öyle bir haksızlığa uğrarsınızki devlet tarafından ne olduğunuzu şaşırırsınız.

HDP'ye oy veren herkes terörist ya da terör destekçisi falanda değil. İnanılmaz saçma bir düşünce bu. Ülkenin yüzde 12'si terörist ise ülkeyi kapatalım. Suç bireyseldir. Akp'nin önüne gelene terörist demesinden zillet demesinden ne farkınız var şimdi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amadeus99 -- 24 Eylül 2021; 10:44:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Bilmiyorum farkında mısınız fakat Kılıçdaroğlu Kürt sorununun çözümü mecliste Hdp iledir dedi. Peki Hdp ne yaptı ? Sorunun çözümü bizile değil Pkk terör örgütünün kurucusu Abdullah Öcalan iledir dedi. Ben neden ısrarla Hdp'nin pkk ile olan bağlarını yadsıdığınızı anlamakta güçlük çekiyorum.

Hdp yasal olmayan silahlı unsurlarla ilişkide olan bir hareket durumunda.

Ayrıca sorumu tekrarlamak istiyorum. Geçmişinde Pkk terör örgütüne sempati beslemiş birinin devletin yönetimsel kademelerinde bulunması doğru mudur ?

Liyakatten bahsemiştiniz. Fetö mensupları bu ülkede yurtlara ve dersanelere sahipti. Emin olun sınav sorularını çalmak gibi hukuksuzluklara başvurmasalar dahi yine de önemli bir miktar memuru devlet kademelerine amaçlı bir biçimde sokabilirlerdi ve zaten sokuyorlardı. Liyakat elbette önemli fakat tek ölçüt değil.

Kişinin bireysel amaçlarla gelmesi ve herhangibir örgüt, yıkıcı faaliyetlerde bulunan hareketle bağlantısının olmaması da son derece önemlidir. Sizin açıklamalarınız çok tek boyutlu ve sığ kalıyor bu konuda bana kalırsa.

Az önceki mesajlarınızda Ayhan Bilgen'den bahsetmişsiniz mesela. Ayhan Bilgen'in kendi açıklamalarında dahi Hdp'nin Türkiyelileşme hareketine cephe aldığını ve bir Türkiye partisi olma arzusunda olanları partiden tasfiye ettiğini söylüyor. Peki bunların yerlerine kimler kondu, ırkçılık temelinde siyaset yapan kimseler.

Bilgen, "Kamuoyundaki yaygın kanaatin aksine HDP’nin genişleme sorunları Kandil, İmralı ya da geçmişte sanıldığı gibi cezaevlerinden müdahaleden çok, kendi yönetiliş biçiminden kaynaklanmaktadır," diyerek "Sadece son iki kongre süreci ve aday belirleme süreçlerine kimin, neden, hangi dayatmalarla müdahale ettiğine bakılırsa sorunun tam da benim “tersine Türkiyelileşme” diye tarif ettiğim kişisel hesaplarla bir siyasi mücadeleyi kontrol altında tutma eğiliminden kaynaklandığı görülecektir," eleştirilerini yöneltti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 24 Eylül 2021; 11:2:44 >

Ayhan Bilgen'in eleştirileri son derece doğru.

Peki Ayhan Bilgen ne oldu tamamen haksız şekilde görevden alındı. Adama yapılan haksızlıklar inanılmaz boyutta devlet tarafından. Yerine Kayyum atandı.

Ayrıca hdp yönetimi ve Demirtaş adres imralı demedi, tam tersine çözüm yeri meclistir biz konuşuruz dedi. Hdp kendini ayrı bir temsilci olarak gördü ve pkk'nın üstünde konumlamdırdı. Türkiye için çok iyi ve güzel bir gelişme.

Onu diyen bir vekil ve eski eşbaşkan o da benim şahsi görüşüm dedi.

Hdp'nin bir kısmı elbette pkk ile ilintili. Lakin olmayan tamamen kopmak isteyen kısım daha fazla sayısal olarak. Ve şu anda öne çıkıyorlar bende bunu değerli ve ülke için iyi buluyorum. Hepiniz teröristsiniz geyiği bana inanılmaz saçma geliyor.

Dediğim gibi Akp'nin zillet terörist söyleminden hiçbir farkı yok bunun.

Devlette kim liyakata uyuyorsa o görev alsın. Bir insana Hdp'ye oy verdin diye devlette görev alamazsın demek tek kelime ile iğrenç.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amadeus99 -- 24 Eylül 2021; 11:11:4 >

Bakın ben aslında size demokrasi kavramı dışındaki birşeyden bahsetmiyorum.

Lütfen siyaset için benim gözümde liyakat veya temsilden bile daha önemli olan meşruiyet kavramını biraz olsun araştırın. Görüşlerinizde eksik olan kısım burası.

Ayrıca şu yaptığınız inanılmaz yanlış bir tutum. Hdp'ye eleştiri getiriyorsun, öyleyse Akp'nin politikalarını onaylıyorsun !!? Yazılarımda Akp'nin şu, şu ve şu politiklarını destekliyorum tarzı bir ifade de bulunmadım, hatta sizde çok iyi bilirsiniz ki bende bir muhalifim fakat Hdp'nin eleştirilen noktalarını iktidar partisinin yanlış uygulamalarını göstererek meşrulaştıramazsınız ve bu söylem demokrasi içinde doğru ve sağlıklı bir söylem değildir.

Demokrasi tarihinde sivil ve askeri unsurlar birbiri ile neden ayrıldı ? Atatürk ve Kazım Karabekir gibi isimler niçin siyasete girerken bütün askeri yetkileinden istifa ettiler ? Bütün bunların temelinde demokrasi tarihinde yatan acı olaylar vardır.

Hdp, silahlı ve sivil siyaseti bir arada yürüttüğü için hem demokrasi adına savunulması güç hem de meşruiyeti hem Türkiye hem de dünya standartlarında sorunlu bir partidir. Geçmişte Diyarbakır büyükşehir belediye başkanının Pkk'nın eylemlerini eleştirmesi sonucu kandilden gelen talimatla nasıl Hdp içerisindeki siyasi kariyerinin bitirildiğini gözlerimle görmüş biri olarak bu parti ile demokrasi çerçevinse işbirliği yapmanın Türkiye'nin geleceğine faydalı olma olasılığının yanında tersine büyük zararlar verme olasılığı taşıdığını da düşünüyorum.

Bu konuda da ciddi ve sürekli olarak eleştiriye maruz bırakılarak sadece sivil siyasete geçmesinin teşvik edilmesi gerekiyor. Bu olana kadar da Hdp'nin meşruiyetinin sorunlu olduğu her platformda vurgulanmalı, özellikle bu partinin destekçilerinin bu konuda bilinçlenmesi gerekli.

E bende bunu söylüyorum zaten.

Şu anda hdp sivil siyasete geçiş yapıyor gibi görünüyor.

Peki adamları kapatıp, belediye başkanları yerine kayyum atayıp hepiniz teröristsiniz devlette Hdp'ye oy veren kimse çalışmaz deyince eleştiri mi yapmış oluyoruz ya da sivil siyaseti mi destekliyoruz yoo tam tersi.

Duruma bakıp pkk ilintilileri elemelerini sağlayıp sivil siyasete yakın olanları çıkarmalarını sağlamak lazım. Zira Hdp tabanı benim gördüğüm terörden falan bıkmış, doğru düzgün yaşamak istiyor.

Tamam şöyle konuşalım öyleyse.

Türkiye'de İşid'i desteklediklerini açık açık söyleyen ve İşid'in siyasi kolu olarak bir parti kurulsa. Bu partinin destekçilerini devlet aygıtına elini kolunu sallayarak girmesi veya İşid'in sınır ötesindeki katliamları sürerken Konya, Trabzon gibi yerlerde yerel yönetimleri seçimlerle ele almalarını nasıl karşılardınız

Eğer ki bu soruya alıntıladığım mesajınızdaki gibi yanıt vermiyorsanız o zaman yazılarınızda meşruiyet kavramının eksikliğini ne kadar tehlikeli olduğunu önemi ortaya çıkacaktır.

Madem silahlı örgütler ile demokrasi bağdaştırmayı sorun etmiyorsunuz öyleyse buda sorun olmamalı. Bakalım yazılarınızda şu andan itibaren bir çifte standart görecek miyiz ?

Dini hassasiyetleri olan partiler meşrudur fakat din temelli silahlı örgütlerle bağı olan partiler meşru değildir.

Toplumun bir kesiminin haklarını savunmak isteyen partiler meşrudur fakat ırkçılık temelinde şiddete başvuran örgütlerle ilintili siyasi hareketler meşru değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 24 Eylül 2021; 11:39:32 >

İyide hdp direkt desteklemiyor. Sıkıntı tam orada. Hdp'nin bir kısmı ilintili kesinlikle ama çoğunluğunun tabanının yüzde 95'nin terörle falan ilgisi yok.

Diyarbakır'ı yüzde 70'i terör destekçisi mi şimdi?

Artı o zaman çok pardonda ülkü ocakları adam dövme, vurma, Kaçırma ne var ne yok yapıyor son 2 senedir. Ne yapacağız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amadeus99 -- 24 Eylül 2021; 11:45:29 >
  • Nerede hdpye oy vermiş bir vatandaş tanidiysam hicbiri pkk için teroristtir diyemedi .Demek ki benim çevremdekiler bahsettiğiniz %5 lik kesimde olanlar !

Sana şöyle anlatayım :

Ben ilgilizlerden nefret etsem benim oy vereceğim parti de ingilizler aleyhine hiçbir söylemde bulunmasa ben o partiye oy vermem .Akil sağlığı yerinde olan da vermez degil mi ?

Olaya bir de böyle bak istersen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jocker35 -- 24 Eylül 2021; 12:7:47 >
  • Jocker35 J kullanıcısına yanıt

Valla tanıdığım işçi var bolca. Yurtdışında çalışırken başında olduğum işçilerin çoğu kürttü.

Hemen hepsi pkk'ya bir devlete iki tadında takılıyordu. İnanılmaz bıkmışlar.

Durumu şöyle anlatayım Öcalan tarafsızlık çağrısı yaptı malum belediye seçimlerinde. Sonuç hiçbir HDP'li dinlemedi.

Kusura bakmayında sizin bu kafa yapısıyla aramızdaki en büyük Mhp destekçisi olmanız gerekirdi. Yazılarınızda ciddi bir çifte standart var...

Burada bir çelişki var.

Şöyle anlatayım:

Ben Abd 'den nefret eden birisiyim. Bir parti 30 yıldır abd hakkında hiçbir olumsuz görüş beyan etmeyip ara ara da çıkıp "biz sırtımızi abdye dayiyoruz"vs gibi ifadeler kullansa akil sağlığım yerindeyse ben bu partiye oy verir miyim ?

Ya da verdiysem "oy verdim ama abdyi sevmiyorum "diyenilir miyim?

Birbirimizi kandırmayalım

Yoo yok.

Söylediğim şey inanılmaz basit. Hdp'nin bir kısmı kesinlikle terör ile ilintili.

Ama terör ile ilgisi olmayanlar çok daha fazla ve güçleniyorlar buna destek verilmeli.

Kürtlere karşı ayrımcılık var ve aynı şekilde şiddetle aşırı derecede bağıntılı etnik milliyetçi başka bir parti daha var. Ona kimse bir şey demiyor.

Basit ve net. Gerçek bu. Çoğunlukta olan için elbette rahatsız edici.

• quote:

Orijinalden alıntı: amadeus99

E bende bunu söylüyorum zaten.

Şu anda hdp sivil siyasete geçiş yapıyor gibi görünüyor.

Peki adamları kapatıp, belediye başkanları yerine kayyum atayıp hepiniz teröristsiniz devlette Hdp'ye oy veren kimse çalışmaz deyince eleştiri mi yapmış oluyoruz ya da sivil siyaseti mi destekliyoruz yoo tam tersi.

Duruma bakıp pkk ilintilileri elemelerini sağlayıp sivil siyasete yakın olanları çıkarmalarını sağlamak lazım. Zira Hdp tabanı benim gördüğüm terörden falan bıkmış, doğru düzgün yaşamak istiyor.

Hayal görüyorsun, herkes neyin ne olduğunu çok iyi biliyor.

Hdp sivil siyaset, pehh!...

• Özelde anadilde eğitim gibi spesifik haklar, toplum nezdinde ve insan bazında eşitlik, parlamenter temsil gibi kriterler etrafında dönen fazla tipik denebilecek bir azınlık sorunu. Dünyada böyle sorunlardan çok var. Yani Türkiye'ye özgü değil bir, azınlıkların sorun seviyesi ülkeden ülkeye çok değişir iki, ki bence Kürtlerin Türkiye'deki durumu görece gayet iyi. Parlamenter temsilleri (HDP), devlete bağlı Kürtçe bir kanalları (TRT Kurdi), iktisadi ve sosyal basamaklarda tırmanma imkanları var. Bir de Kürt milliyetçiliği ve Pan-Kürdizm (tüm Kürtlerin tek devlet çatısı altında birleşmesini hedefleyen bir ideoloji) ile alakalı daha genel ve bölgesel bir Kürt Sorunu var ki o Türkiye'deki sorunun ötesinde, esas olarak Kürt azınlık barındıran tüm Ortadoğulu devletlerin toprak bütünlüğünü ilgilendiren bir sorun çünkü Birinci Dünya Savaşı sırasında Batılı emperyal güçler gelişigüzel şekilde Suriye ve Irak'ı yaratırken Kürtler bir devlet kurma imkanına sahip olamamış. Türkiye ve İran'daki Kürtler de eski imparatorluklardan gelen bu ülkelerde sıkıca merkezi otoriteye tabi tutulmuş. Yani Irak'taki Barzani ailesi tarafından yönetilen ve diğer bölgesel aktörlerce tanınmış özerk Kürt Bölgesel Yönetimi'ni saymazsak Kürtler "devletsizler" (ki bölgesel yönetim 2017 Eylülü'nde bir referandum yaparak bağımsız olmaya kalkıştığında Türkiye'nin de desteğiyle Irak devleti tarafından hizaya getirilmiştir).

• Türkiyeyi bir insan olarak düşünürsen kürt sorunu anal fissürdeki hastalıklı kısım gibi birşey.

• Bende bir kürdüm ama bir sorun göremiyorum eski devirlerde (80-90 yıllarda ) varmış ama artık aşıldı onlar

• İzmir'in Menemen ilçesindeki tüm minibüs hatlarını kürt vatandaşlar satın aldılar ama bu topluca satın alım süreci normal şekilde olmadı, ilk önce satanlarınkini aldılar, sonra geri kalanı sindirmeye çabaladılar ve mevcut hat sahiplerinden bazıları yeni oluşan ortama dayanamayıp hattını sattı, hâlâ satmayanları da tehdit ederek hatlarını satmalarını sağladılar.

en son satanlardan birisi benim akrabam. çok direndi ama en son gece evine saldırı oldu, eve ateşli bişeyler atıp kaçan bi grup oldu. bizimkiler zaten sözlü tehdit aldıkları için olayın daha da büyüyebileceğini görüp (sonuçta ailesi var çocukları var) hattını sattı.

sonuçta tüm hatları alan Kürt kesim minibüsçüler bu sefer de kendi içinde üçe bölündüler, birbirleriyle kavgaya girip birbirlerini tehdit etmeye başladılar.

bunların hiçbiri haberlere konu olmuyor. ama Türkiye'nin herhangi bi yerinde alakasız bir olaydan dolayı biri vurulsa, ve vurulan Kürt olsa, hemen "ırkçılık, sırf Kürt olduğu için öldürüldü" diye haber servis ediliyor. sonra araştırıyosun bi bakıyosun, alakası yok, herifler tamamen alakasız bir meseleden zaten sülalecek kavgalılarmış falan filan feşmekan. ama basın bunu "KARŞISINDAKİNİN KÜRT OLDUĞUNU ÖĞRENİR ÖĞRENMEZ ONU ÖLDÜRDÜ" diye servis ediyo.

işte bu haberleri yapanlar gerçek IRKÇI.

bakın ben İzmir'de küçükken çok kürtten dayak yedim, çünkü bizi yakaladıkları zaman güçleri yetiyosa kovalılardı, tanımıyosun etmiyosun ama kovalıyo işte yani o çocuğu kutuplaştırmışlar. yakalarlarsa ve güçleri yeterse vuruyolardı falan işte böyle genelde hesap falan soruyolardı. sonra o kürt çocukları büyüdüler, çoğu mevcut sisteme entegre oldular, artık onlar eskisi kadar öyle manyak değiller. çoğuyla şu anda sokakta karşılaşsak hiçbir sorun yaşamayız asla. zira benim de sırf Kürt olduğu için kimseye ters bakışım yok, birsürü Kürt arkadaşım var, Kürt bir arkadaşımla iki kişi ev açmıştık hatta. yani normal halkın birbiri ile hiçbir alıp veremediği yok. kutuplaştıranlar bu işten çıkar sağlayanlardır. zaten 25-30 sene önce İzmir'deki Kürt çocuklarını kin ile dolduranlar da bunu kasıtlı yapmışlardı. günümüzde de varlar ama sayıları az. günümüzde çoğu Kürt artık senin benim gibi yani bu meseleleri umursamaz. hatta PKK'ya kökten düşman olan birsürü Kürt var çünkü PKK sonuçta doğudaki bazı aşiretlerin çıkarttığı bi oluşum yani ona düşman olan da çok aşiret var, biz mesela 1991-1993 arası öğretmen olan babamın doğu görevi nedeniyle Ağrı'ya gitmiştik, oradaki ev sahibimiz PKK karşıtı olan aşirete mensup idi ve PKK'yı senden benden 100 kat daha çok eleştiriyolardı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 24 Eylül 2021; 15:8:35 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• valla ben de merak ediyorum.

nedir kürt sorunu? daha doğrusu türkiye'de yaşayan kürtlerin ne gibi sorunları var şimdi?

hastaneye gidince tedavi mi olamıyorlar, ne bileyim, kamu kuruluşuna gidince sıraya girince, kürtleri en arka sıraya mı atıyorlar... nedir yani...

bence kürt sorunu falan yok bu ülkede, sadece kimi kürt ırkçıları var. hep de taaa bilmem ne yılında şu oldu bu oldu onu yaptılar bunu yaptılar...

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.