Şimdi Ara

Kürt Nüfusu, Demografik Savaş ve CIA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.645
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • PKK ile müzakere-mütareke ve kirli barış süreci çerçevesinde Kürtler’in anayasal statüsü, eyalet modeli konuları AKP Hükümeti ve müzakere ortağı PKK tarafından gündeme getirilirken kaçınılmaz olarak tartışma konusu olan hususlardan birisi de Kürtler’in Türkiye’de nüfus içindeki oranıdır. Esasen bu konunun stratejik ve sonuç alıcı boyutunu, A. Öcalan’ın İmralı Tutanakları’ndan çıkarılan konuşmalarında “2030’da Kürt nüfusu Türk nüfusunu geçecek. O zaman herşey kendiliğinden hallolacak” dediği, Tutanakların açıklanmayan bu bölümünü ele geçiren Prof. Dr. Özcan Yeniçeri tarafından açıklanmıştır.

Abdullah Öcalan ve PKK tarafından sürdürülen “demografik savaş” diyebileceğimiz bu strateji yeni değildir. Nitekim Abdullah Öcalan 1989’da şöyle demektedir: “Kürt nüfusu ikiye katlanırken Türkler yerinde sayıyor ve önümüzdeki 2000’li yıllara doğru Kürt nüfusunun Türk nüfusunu aşması işten bile değil. Bu çok önemli. Nasıl bir dönem Türkler doğudan Rum asıllı Anadolu’ya doğru akıp halkı Rum olan devlet içinde yer aldılarsa, hem de saldırı ruhuyla bu topraklarda kendilerine yer açtılarsa, biraz daha değişik olsa da benzer bir tarzda Kürtler’in akışı var. Gene doğudan batıya.Şimdiden İstanbulları biliyorsunuz. İzmirler, Adanalar milyonlarca Kürt’e sahip. Hem de en aktif en dinamik kesimler…Türkler ise biraz rehavette! Şehir yaşamı, tüketim toplumu, gevşekliğe, tembelliğe ve savaş kabiliyetinin zayıflamasına yol açmakta.

Nüfus artışının doğal sürecin dışına taşarak etnik bir silah olarak kullanılması hususu örgüt etkisine girmiş vatandaşlar arasında konuşulmanın ötesinde basına dahi açıklanan bir olgu hâline gelmiştir. The Economist dergisine açıklama yapan Diyarbakır ili Sarıdal köyü muhtarı iki eşli 13 çocuklu Abdülkadir Sümer “görevim, Kürt nüfusunu artırmaktır” demiştir.

Öcalan’ın “ya silaha ya da karına sarıl” şeklinde ifade ettiği Türkiye’yi işgal edilecek bir coğrafya olarak gören ve demografik savaş açan bu açıklamasını sadece PKK ile sınırlı görmek de yanlıştır. Molla Barzani’den başlayarak Irak’taki Kürtçü hareketin de ikinci hedefi Türkiye olmuştur. Molla Barzani’nin 26 Eylül 1966’da Yeni İstanbul gazetesinde manşetten verilen söyleşisinde şöyle denmektedir: “Barzani: ‘İkinci hedefimiz Türkiye’dir’dedi"

2011’de Türkiye’yi ziyaret eden K. Iraklı resmi bir grup Ankara’da bir düşünce kuruluşunda yaptığı toplantıda “Eskiden Mersin üzerinde denize açılan bir Kürdistan istiyorduk artık vazgeçtik. Çünkü siz Türkler Anadolu’yu 1000 senede Türkleştirdiniz, Biz 100 senede Kürtleştirebiliriz” açıklaması demografik savaş anlayışının Barzani çizgisinde de hakim olduğunu göstermektedir. Bir süreden buyana PKK’da “İstanbul’u, İzmir’i size bırakmayız. Diyarbakır’ı biz yöneteceğiz, geri kalan bölümü ise birlikte yöneteceğiz” demektedir.

Öte yandan uzun bir süreden buyana Türkiye’de Kürt nufusunun Türk nüfusundan daha fazla arttığına dair yaygın bir söylem vardır.Kürtçü çevreler ve bazı batılı destekçileri Kürt nüfusunu akıl dışı ölçüler içinde tırmandırırken, bazı çevreler ise Kürt nüfusunu olduğundan az göstermektedirler.

Türkiye’de Kürt nüfus oranı ile ilgili son tartışma Tarhan Erdem ile Hasan Celal Güzel arasındaki tartışma olmuştur. Tarhan Erdem, Türkiye’de Kürt nüfusunun genel nüfusun yüzde 17.7’sini oluşturduğunu ve 13 milyon 400 bin Kürtün yaşadığını ileri sürmüştür. Tarhan Erdem’e göre 18 yaş üzerindeki Kürt nüfusu ise yüzde 10.3’dür ve 7 milyon 770 bindir. Hasan Celal Güzel ise bu makaleye verdiği cevapta, Kürt nüfusunun 1965’te dil üzerinden genel nüfusun yüzde 7.07’sini oluşturduğunu ve Kürt nüfusundan yüzde 50 daha fazla arttığı göz önünde tutulsa dahi ancak 2013’de yüzde 8 ile 11 arasında olabileceğini, bununda 6 ile 9 milyon arasında bir nüfusu oluşturacağına dikkat çekmektedir.

Türkiye’deki Kürt nufusu sadece Kürtçü çevreler ve Türkiye’de izlenmemektedir. Bütün dünyada araştırmacıların ülke araştırmalarında ilk başvurdukları kaynaklardan birisi olan CIA World Factbook’ta da Türkiye’de Kürtler’in nüfus içindeki oranı yıllar içinde değişen bir grafik ile izlenmiştir. Bu çalışmanın konusu, Türkiye’deki Kürt nüfus oranına değişik açılardan gerçekleşen bakışların analizini yapıp, bu gelişmelerin çevre coğrafyalardaki yeni jeopolitik durumlar ve Türkiye’de gerçekleşen PKK açılımı ile birlikte ele alındığında hangi sonucu doğuracağını tahlil etmektir.

CIA Kaynaklarında Kürt Nüfusun Evrimi

CIA her yıl World Factbook isimli bir kitap yayımlayarak bütün ülkeler hakkında temel gösterge bilgileri vermektedir. Bu bilgiler arasında ülkelerdeki etnisite oranları da vardır. Her yıl güncellenen bu yayın, son yıllarda dijital ortamda birkaç ayda bir yenilenir hâle gelmiştir. Yıl bittiğinde ise o yılın son verileri ile o yılki kitap kalıcı olarak arşivlenmektedir. 1982-1989 kitaplarıhttp://www.geographic.org/http://www.geographic.org sitesinden, 1990-2010 kitapları bir açık arşiv olan www.gutenberg.org sitesinden erişilebilir. Ayrıca CIA’nın kendi sitesinden de 2000 yılından bu yana olan kitapları indirmek mümkündür.

https://store.donanimhaber.com/f8/42/14/f84214aa2584b826adbbd9c0d1543198.jpg

2009 sonrasında ise nüfus miktarları CIA’nın verdiği oranlar üzerinden alt ve üst sınırlar çerçevesinde aşağıdaki gibi değerlendirilmiştir.

https://store.donanimhaber.com/9b/7e/79/9b7e79745534b37ea4b74b10e9da6462.jpg

Sonuç

Özetle, Türkiye’nin demografik yapısının etnik niteliği önümüzdeki yıllarda birçok spekülasyona ve uluslar arası müdahalelere neden olacaktır. Oysa etnik kimlik ve milli kimlik muhakkak birbirleri ile çatışan kimlikler değildir. Değişik etnik kökenlerden gelmekle birlikte kendilerini Türk milli kimliğinin ayrılmaz bir parçası olarak görenlerin oranı hiçte küçümsenecek gibi değildir.

Oysa etnik ırkçı zihniyet,"Ne mutlu Türküm diyene” şeklindeki demokratik ve milli kimlik anlayışını, “Bu Türk olmayanlara dayatmadır” diyerek reddederken, “Benim etnik kökenim Zaza, Kürt, Kuzey Kafkasyalı, Boşnak olabilir ancak ben Türküm” diyenlerin yaklaşımını ise “Hayır siz milli kimliğinizi seçemezsiniz, etnik kimliğiniz daha önemlidir” diyerek, Hitlerçi-ırkçı yapısını ortaya koymaktadır.

Kaynaklar:
    21.yyte(Tıkla)
    İki Bine Doğru, 22.10.1989
    The Economist,  14-21 Mart 2006
    Radikal, 18 Nisan 2013, Tarhan Erdem, “Türkiye’de Kürt nüfusu”
    Sabah, 23 Nisan 2013, Hasan Celal Güzel, “Türkiye’de Kürt Nüfusu-2"

Buradaki nüfus ve nüfus artış hızında yeni bir veri yerine 2006 verisi aynen kullanılmış ve güncelleme yapılmamış.
     Kürt Nüfusu, Demografik Savaş ve CIA Kürt Nüfusu, Demografik Savaş ve CIA

• En az 3-4 çocuk yapmamız gerekiyor bunun Basbakanla Tayyiple baskasıyla alakası yok gerçekten endişe verici olarak göruyorum bu durumu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Devlet kurmalarından yana karşı değilim.Daha sonrasında zaten İsrailin zulmü altında iyice azaltırlar nüfuslarını.Tarihte her millet ektiğini biçmiştir.Onlarda ektiğini elbet biçecekler.
  • eğitim ve ekonomi . üç çocukla 5 çocukla birşey olmaz. adam gibi eğitim verin iş verin . bu durumda üreme hızı düşer. bu her toplum için böyledir. batıdaki temel sıkıntıdır da aynı zamanda. kadınla çalışup ekonomik özgürlük kazandıkça insanların eğitim seviyesi arttıkça çocuk yapma oranı da azalır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: olağan_şüpheli

eğitim ve ekonomi . üç çocukla 5 çocukla birşey olmaz. adam gibi eğitim verin iş verin . bu durumda üreme hızı düşer. bu her toplum için böyledir. batıdaki temel sıkıntıdır da aynı zamanda. kadınla çalışup ekonomik özgürlük kazandıkça insanların eğitim seviyesi arttıkça çocuk yapma oranı da azalır.

"The Economist dergisine açıklama yapan Diyarbakır ili Sarıdal köyü muhtarı iki eşli 13 çocuklu Abdülkadir Sümer “görevim, Kürt nüfusunu artırmaktır” demiştir. " Yazdım.

Yazıyı okumadıysanız yorum yapmak doğru olmaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sezar312

quote:

Orijinalden alıntı: olağan_şüpheli

eğitim ve ekonomi . üç çocukla 5 çocukla birşey olmaz. adam gibi eğitim verin iş verin . bu durumda üreme hızı düşer. bu her toplum için böyledir. batıdaki temel sıkıntıdır da aynı zamanda. kadınla çalışup ekonomik özgürlük kazandıkça insanların eğitim seviyesi arttıkça çocuk yapma oranı da azalır.

"The Economist dergisine açıklama yapan Diyarbakır ili Sarıdal köyü muhtarı iki eşli 13 çocuklu Abdülkadir Sümer “görevim, Kürt nüfusunu artırmaktır” demiştir. " Yazdım.

Yazıyı okumadıysanız yorum yapmak doğru olmaz.

muhtar dediyse tamam.

her toplum siyasi ve ekonomik açıdan nufusunu arttırarak güç kazanmak ister. çin gibi aşırı kalabalık istisnalar hariç. kürtlerin de nufus arttımak istemesi normal. ama bunu sanki stratejik planmış gibi göstermek yanlış. bu insanların çoğu sosyal yapısından dolayı hızlı ürüyor. batı yavaş doğu hızlı. neden çünkü toplumsal yapı. türkler istesede hızlı üreyemez kürtler kadar. çünkü ekonomik hayat , kadının iş hayatına girmesi gibi pek çok etmen bu hızı düşürür. eğer kürtlerin üremesini istemiyorsan eğiteceksin ve iş sahibi yapacaksın. okuyan ve kendi ayağı üzerinde duran kürt kızı 10 çocuk yapmaz. yine kürtlerin nufusunun çoğu bölücü değil. her kürt kürt milliyetcisi değil. mesela benim tanıdığım kürt arkadaşların çoğu kemalist insanlar. bir kısmı ise şeriatcı gibi. yani akp ye veriyor am HDP ye zerdüst partisi diyor. yani olaya sadece üreme ile bakıp geçmek doğru değil. keşke bütün dünya çin gibi üremeye kısıtlama getirse.

• olağan_şüpheli kullanıcısına yanıt
    Bu konuda da üste bir şey yazdım.

APO 1982 PKK Sempatizanlarına "Ya silahınıza sarılın ya da karınızı"

2011’de Türkiye’yi ziyaret eden K. Iraklı resmi bir grup Ankara’da bir düşünce kuruluşunda yaptığı toplantıda “Eskiden Mersin üzerinde denize açılan bir Kürdistan istiyorduk artık vazgeçtik. Çünkü siz Türkler Anadolu’yu 1000 senede Türkleştirdiniz, Biz 100 senede Kürtleştirebiliriz” açıklaması

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sezar312 -- 29 Nisan 2015; 22:03:19 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • sezar312 kullanıcısına yanıt
    kürtler aleviler asırlardır ayaklanıyor ve ürüyor. kürtlerin büyük kısmı müslümanlaştı ve türkleşti. o dedikleri SADECE ÜREYEREK olmuyor. kürtlerin üremesinin altındaki temel etken geri kalmışlık. ortaoğuda aynı sorun var. batıdada tam tersi bir sorun var. eğitim ve iş olursa nufus artış hızı düşer.o bunu demiş ,şu bunu yazmış önemi yok. RTE üç çocuk dedi diye kaç kişi üç çocuk yapıyor. yapan zaten yapar yapmayan zaten yapmaz. içinde bulunduğu duruma ilgili ,herhangi birinin ağzından çıkan sözle ilgili değil.
  • çok nüfus iyi bir şey değil ileride problemler çıkacaktır bu plansız nüfustan
  • artışta türkiye için bir sıkıntı yok
  • Bu, yoksulluk haritası

Bu da doğurganlık haritası

Bu verilerden anladığımız üzere doğurganlık ve fakirlik paralel.

Kürtler şuursuzca ürüyor diye Türkler'in de aynı şekilde davranmasını beklemek son derece yanlış.Bunun yerine, devlet eliyle doğu vilayetlerindeki aşırı nüfus artışı kontrol altına alınmalı.Çin'in 1979'dan beri yaptığını Türkiye de uygulamalı.3 çocuk teşvik edileceğine, ikinci,üçüncü çocuğu yapmak isteyen vergi ödemek zorunda kalmalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FlameSplasher -- 30 Nisan 2015; 0:21:00 >

• Oha!!! Vıttırık mahallesinin Zıttırık köyünün muhtarı Tıttırıvıttırık bey görevim kürt nüfusunu artırmaktır demiş. Hemen Kürtleri öldürmeli yahut kısırlaştırmalıyız

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim etnik kökenim Zaza, Kürt, Kuzey Kafkasyalı, Boşnak olabilir ancak ben Türküm diyenlerin olması "Ne mutlu Türküm" diyene ifadesini ne kadar demokratik yapar,sonuçta kendisini etnik kökeni ile ifade etmek isteyenler de var ve olacaktır.
  • Fakat Türkler de "Madem burda etnik ayrımcılık yapıcaksın savaştan kaçmıcaktınız" diyor.Ne diyon peki?Türkler kaçak elektriğin faturasını, ülke kaldıramadığı halde vergilerle Suriyelileri çekmek zorunda mı?
  • Sorun o değil ülkenin gelişmişlik düzeyi önce pkkyı temizlersin sonra sanayi tarım hayvancılık gibi üretimi hedeflersin.
    Ama akp 12 yılda ne yaptı derseniz pkkyı yeniden kurdu kürtlere umut verdi akp olmasaydı eminim bu sorunların hiçbiri kalmazdı

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eski çalıştığım yerde doğulu bir arkadaş vardı. Kurtlerin eskisi kadar eskisi kadar çocuk yapmadığını doğudaki vatandaşlarin da bilinclendigini söylüyordu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sadece nüfus arttırmakla bir yerlere varılabileceğini, kas gücüyle bir şeyleri kazanabileceğini zannediyor biçare. Yürek olmadan nasıl olsun zafer. Bunlar anca kirli hesaplar yapar, CIA gibi bir kurum da bol keseden rakamlar açıklayarak destekçi olur.

Zannımca şu an 10 milyon bile değildir Kürt kökenli vatandaş. Ancak hepsi de kirli hesaplarda değil. Vatana sahip çıkan milyonlarca Kürt vatandaş da vardır inşallah.

Okulları yakarak, öğrencileri eğitimden alıkoyup dağlara kaçırarak nasıl bir nesil yetiştirdiklerinin farkında da değiller. Bu şekilde apo emellerine ulaşamaz, ulaşamayacaktır da.
  • quote:

Orijinalden alıntı: wolfestein

Eski çalıştığım yerde doğulu bir arkadaş vardı. Kurtlerin eskisi kadar eskisi kadar çocuk yapmadığını doğudaki vatandaşlarin da bilinclendigini söylüyordu.

Batıya göç eden ve okuyan kesim yapmıyor.Çünkü okuyan çevreden öğrenilen kesimde bir yaşam standardı var.Şehirde geçinmek zor üniversite okumuş ve oranın kültürünü almış diğerlerini görmüş biri 10 çocuk yapıp yoksulluk içinde yaşayamaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Burak Hcvl

Sadece nüfus arttırmakla bir yerlere varılabileceğini, kas gücüyle bir şeyleri kazanabileceğini zannediyor biçare. Yürek olmadan nasıl olsun zafer. Bunlar anca kirli hesaplar yapar, CIA gibi bir kurum da bol keseden rakamlar açıklayarak destekçi olur.

Kılıç devrinde değiliz.Onlar ülkeyi ve silahları ele geçirdiği zaman kurşuna yumruk mu atacağını sanıyorsun?

Bugün bile meclis de 100'ü aşkın Kürt asıllı Milletvekili var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Maggese

çok nüfus iyi bir şey değil ileride problemler çıkacaktır bu plansız nüfustan

Bakınız Türkiye.

Sevişmek için evlenenler topluluğu.

Çoğu kadın kocasının zoruyla rezil olmamak için ilişkiye giriyor.

Skandallar cumhuriyeti.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.