Şimdi Ara

Kötü ve iyinin en iyi tanımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
850
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bana sorarsanız kötü ve iyi'nin en kısa ve öz tanımları

Kötü: Yapılmaması ve olmaması gereken
    İyi: Yapılması ve olması gereken.

Zaten iyi ve kötü temelde içgüdüsel, kısmen de kültürel(öğrenilmiş)tir. Çoğunlukla içgüdüsel olduğundan, insanlara bir şeyin neden kötü yada iyi olduğunu birkaç kere ard arda sorduğunuzda, bilmediklerini ancak öyle olduğunu hissettiklerini ve diğer insanların da aynı fikirde olduğunu söylerler.

Bunlarla, özellikle de evrim ve ahlak ilişkisi ile ilgili 10 numara video var, izlemenizi şiddetle tavsiye ederim

https://www.youtube.com/watch?v=tqzJ7_pZoy0

• illa din konusu mu açalım lan yorum atmanız için he, illa kışkırtmak mı lazım
  • bi şey derdim ama konuyu kapayıp beni uçururlar
  • İyi kavramını tanımlamak isterim. İyi bana göre eril bir kavramdır. Yani güç kuvvet içeriğini taşır. Sanki buz tutmuş bir su birikintisine kuyu suyu haline getirmek için gösterilen çaba gibi bir çaba mevcuttur iyi denen kimsede.

Buz parçasından alır kuyuya atar ve onu su haline getirir. Bu açıdan guçludur. Amaca hizmet etme konusunda akim kalmış kuyuyu(suyu tukenmiş kuyuyu) tekrar suvar.(sular)

Toparlarsak amacını gerçekleştirme konusunda eksik kalmış şeyi güç kuvvet göstererek tekrar amaca hizmet eder hale getiren şey iyidir denebilir.
  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    Yorumun için saol reis
  • Bana göre :

İyi:Çoğunluğun iyi olarak adlandırdığı

Kötü:Çoğunluğun kötü olarak adlandırdığı Benim eyyorlamam bu kadar
  • Beyaz ve siyah

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    en iyi intikam şekli nedir?
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Kotu kavramı ise bence biraz yardıma muhtaçtır. İyi olmak güç kuvvet erk taşırken kotu yardıma muhtaç olandır.

Eksik bir kavram vardır ve bu kavram bu eksiği giderilince harekete geçer.

Bence kotu olmadan önce biri arayıştadır ve kendince kutlu gorduğu mesela anne baba veya ilah rasul gibi kavramlardan yardım ister. Bu kavramlardan aldığı şeyle de kotu olmayı seçer.

İlahi bir kavrama inanan kimse de kotu olabilir. Aslında kotu olan kişi eksiği giderilip gozetleyen olmak ister. Ancak bu gozetleme işini bizler yanlış yorumlarız. O kişi aslında toprağın altında yatan olu gibi olmayı seçmişken biz onu dünyayı acıya boğan kavrammış gibi okuruz.

Kotu insan aslında olumu yeğ tutarken biz onun bu olu haline yas tutmuş kimseler gibi çektirdiği acıya kin tutarız.

Kotu insanın yaptığı şeye yardım eden onun eksiğini gideren şeyi tespit etmek ve bu nesneyi yoketmek veya düzene tertibe sokmak gerekir.

Ben teşekkür ettim. Saygılar...

• quote:

Orijinalden alıntı: gandalff

quote:

evde bunaldın, uzun bir yürüyüşe çıkasın geldi. marketten bir gofret aldın, cebine attın ve yola koyuldun. sokakta bir çocuğa rastladın; ağlıyordu. çikolatayı çıkarıp çocuğa verdin, sevindi ve yedi. yoluna devam ettin. birden müzik dinlemek istedin, kulaklıkların evdeydi, geri dönmeye karar verdin. evine yaklaştığında ambulans sesleri ve feryatlar işitmeye başladın. çikolata verdiğin çocuk şeker komasına girmiş, bilinci kapanmıştı. çünkü ileri derecede diyabet hastasıydı

yapılması ve olması gereken çok değişken kavramlar. bazen yapılmaması gerekeni yaparsın ve hoşnut olunacak bir sonuç elde edersin. herkesin iyisi başkadır

quote:

bu tanım, bireysel olarak bile doğru olmayabilir. örneğin o çocuk rahatsız olduğunu biliyordu fakat bunu pek önemsemedi. ona göre olması gereken şey yemekti. fakat yemesi sonucu yaşayacaklarını yaşamakta istemezdi

insanın bilgi ve kavrayışının kapsamı genişlediği ölçüde neyin iyi olduğunu bilme ihtimali yükselebilir. fakat alçala da bilir. yanlış bilgi ve yanlış kavrayışı, doğru zannederek arttırdığını düşünsene bir kimsenin. ne acayip değil mi?

Allahini seversen videoyu izle, neyi kastettigimi anla oyle yorum yap

Edit: Hayir abi ben ahlakla ilgili milyar tane konu acip cilt cilt yazi yazdim, hic mi okumadiniz anlamiyorum ki

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0E184FE49 -- 10 Ocak 2017; 13:52:29 >

• Pardon
  • Marcus Aurelius idi sanırım, 'iyinin ne olduğunu tartışmayın; iyi olun' gibi bir söz söylemişti. Tanımlarına uyuyor Wick, somut olaylarda iyi ile kötü bazen karışsa da sanki nihayetinde bu tanımlar makul tanımlar oluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: harry11

Marcus Aurelius idi sanırım, 'iyinin ne olduğunu tartışmayın; iyi olun' gibi bir söz söylemişti. Tanımlarına uyuyor Wick, somut olaylarda iyi ile kötü bazen karışsa da sanki nihayetinde bu tanımlar makul tanımlar oluyor.

Ooo meditasyoncu stoik reis, kitabinin pdfini indirdim okumaya baslayacam en kisa zamanda. Hatta simdi baslayayim:D

Okumak isteyenler varsa marcus meditations pdf diye aratsinlar cikiyo direkt
  • İyi: X'in zevk ve çıkarlarına yarayan şeyler.

Kötü: X'in zevk ve çıkarlarına zarar veren şeyler.

"X" yerine istediğiniz kelimeyi koyun ve sihri görün. Örneğin X yerine "toplum" kelimesini koyun ve toplumun ahlakına ulaşın.
  • Liberte von Skepticus kullanıcısına yanıt
    Zevk ve çıkar her zaman uyuşur mu?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Günümüz ahlak anlayışı

Iyi=toplum yararına

Kotu=toplum zararına

Benim düşüncem

Iyi=insan uydurmasi

Kotu=insan uydurmasi
  • LePortaBim kullanıcısına yanıt
    Uyuşmaz. Benim yararıma olan şey bana acı çektirebilir, mutsuz edebilir.
    Bence de. Bu durumda yaptığınız tanım hatalı olmaz mı? Zevk ve çıkar çatıştığında hangisini tercih etmeli? Ya da X'e benlik dersek, benliğimin çıkarına olmayan her şey kötü müdür?
  • LePortaBim kullanıcısına yanıt
    Dostum, haklısın veya değilsin. Yani belki yaptığım tanım kendi içinde çelişkili veya tutarlı. Benim burada yaptığım şey betimlemek idi. Yani ben olması gereken bir iyi ve kötü konseptinden bahsetmedim. Olan türden bir iyi ve kötü konseptinden bahsettim.

Biz insanlar olarak "iyi" dediğimiz yani olumlu olan şeylere tarafsızca baktığımızda üç şey ile karşılaşırız.

1- İyi ve kötü kavramlarının kullanıldığı X'e göre değiştiği.

2- X'e zevk veren şeyler olabildiği.

3- Xin çıkarına olan şeyler olabildiği.

Aslına bakarsan Xin açısından X için olumlu görülebilecek her fiil iyi sayılabilir. Olumsuz görülenlerde kötü.

Gerçeklik akla yatkın olmak zorunda değildir. İnsanların iyi ve kötü konseptlerinde de bence öyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liberte von Skepticus -- 14 Ocak 2017; 19:9:2 >
    Anladım teşekkürler.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kötülük ve iyiliğin hatta bana kalırsa çoğu şeyin nesnel bir tanımı yoktur hepsi kişiseldir. Sana göre iyi bana göre iyi vardır sana göre kötü bana göre kötü vardır.

Şimdi sorarsan bana sence iyi ve kötü nedir diye;

İyi:Doğru olan, işe yarayacak olandır. (Doğru olup olmaması işime yaramasıyla çelişiyorsa o zaman yazı tura atarım)

Kötü:Engel olan,beklenilenin dışında olandır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.