Şimdi Ara

Koşu Bandı Kardiyo Doğru Mu Yapıyorum?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
4.081
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar salona başlayalı birkaç gün oldu. Daha öncede evde evde 2 adet dumbell ile yapılan vücut geliştirme programını uyguluyordum ve haftada 2-3 gün 20 şer dakikalık koşu yapıyordum.

Salonda ağırlık antremanından önce kardiyo yaptırıyorlar. Ben bir arkadaşımın tavisesi üzerine 2dk 11km/s hızla koşu 1 dk 5km/s hızla koşu şeklinde toplam 20 dk koşuyorum bu ne kadar doğrudur daha değişik öneileriniz varsa bekliroum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kassady -- 13 Ocak 2014; 13:56:23 >

• Ben 5 başlarım 1'
    5.5 1'
    6 2'
    6.5 2'
    7 2'
    diye gider

7 koşuya başladığım hızdır.

Bu şekilde yararını gördüm.

Senin yaptığın doğru değil bence
  • Tesekkurler cevabiniz icin baska tavsiyesi olan varsa bekliyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yaptığın hiit cardio. Yağ yakımı için gayet etkilidir ama 2-1 şeklinde değil de süreleri biraz daha artırarak yaparsan iyi olur. 6-3, 8-4 vs şeklinde. Hem kas kaybın olmaz hemde daha iyi yakarsın.
  • agalar abiler dayılar ben ciahzın 9 hızında 15 dakika 20 dakika koşuyordum.2 dakika akdar normal yürüyorum öncesinde.acaba yanlış mı yaptım zamanında.
  • Ne yaparsan yap ama antrenmandan önce değil sonra yap. Ve ikisinin toplamı 1-1.5 saat civarı olsun. İleri seviye olanlar için değişir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Executor06

Ne yaparsan yap ama antrenmandan önce değil sonra yap. Ve ikisinin toplamı 1-1.5 saat civarı olsun. İleri seviye olanlar için değişir.

Hocam ben boş günlerimde yapıyorum kardiyoyu yanlış mı acaba?
  • İmkan varsa en iyisi o

• Arkadaşlar ;

Kardio koşarak yapılmaz, amaç nabzınızı özel bir hesapla size uygun aralığa getirip o aralıkta tutmaktır. Evet siz koşarak nabzınızı hızlandırırsınız ancak, ihtiyacınız olan nabız aralığının üzerindeyse bu size bir fayda sağlamaz. Bu yüzden

Örnek;

Yaşım 30
    Minimum nabız 220-30/%60 =114
    Maksimum nabız 220-30/%80 = 152

yani benim yağ yakabilmem için nabzımı 114-152 aralığına yükseltip bu aralıkta tutmak gerek. Bu sayıların altı ve üstü size yarar sağlamaz...

Benim her kardiyoda en yüksek yağ yakımını sağlamak için ise nabzımı 114- 126 arasında tutmam gerek, bu şekilde yaktığım kalorinin %60 ı yağdan gidecek
    126-138 arasında tuttuğumda yaktığım kalorinin %50 si yağdan gidecek 138-152 aralığında ise yaktığım kalorinin sadece %40 ı yağdan gidecek gördüğünüz gibi nabzınızı korkunç bir hıza dayandırmanız bir işe yaramıyor. Koşmayın, tempolu vaziyette yürüyün, bir de nebız ölçer edinmeyi ihmal etmeyin...

• quote:

Orijinalden alıntı: judasjudas

Arkadaşlar ;

Kardio koşarak yapılmaz, amaç nabzınızı özel bir hesapla size uygun aralığa getirip o aralıkta tutmaktır. Evet siz koşarak nabzınızı hızlandırırsınız ancak, ihtiyacınız olan nabız aralığının üzerindeyse bu size bir fayda sağlamaz. Bu yüzden

Örnek;

Yaşım 30

yani benim yağ yakabilmem için nabzımı 114-152 aralığına yükseltip bu aralıkta tutmak gerek. Bu sayıların altı ve üstü size yarar sağlamaz...

Benim her kardiyoda en yüksek yağ yakımını sağlamak için ise nabzımı 114- 126 arasında tutmam gerek, bu şekilde yaktığım kalorinin %60 ı yağdan gidecek
    126-138 arasında tuttuğumda yaktığım kalorinin %50 si yağdan gidecek 138-152 aralığında ise yaktığım kalorinin sadece %40 ı yağdan gidecek gördüğünüz gibi nabzınızı korkunç bir hıza dayandırmanız bir işe yaramıyor. Koşmayın, tempolu vaziyette yürüyün, bir de nebız ölçer edinmeyi ihmal etmeyin...

En detaylı ve doğru yorum bu oldu sanırım teşekküler dikkat eedeceğim.

• quote:

Orijinalden alıntı: judasjudas

Arkadaşlar ;

Örnek;

Yaşım 30

Bu soruyu sadece siz değil diğer cevap veren arkadşlara da soruyorum. Hocam bugun yaptım dediğinizi benim yaş 21 yani nabzım 120 135 arası olmalı. Koşu bandından kalp atışı ritmini ayarladım 130 a düşünce hızı artıyo geçince azalıyo. Eğer alet doğru kalp atışı ölçümü yapabiliyorsa yağ yakımı için benim için 3.5 km/h yeter de artar. Ama sanki bana bir yanlışlık varmış gibi geldi bu durumda yarım saat boyunca depar atanlar veya hiit kardiyo yapanlar ne yapmaya çalışıyor?

Ben bu şekilde nabza göre hızı alete otomatik olarak ayarlatarak gunde 20 dk yürüyüş yapsam yeterli mi oluyor bu durumda?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kassady -- 15 Ocak 2014; 16:35:56 >

• Yağ yakımı için, yaktığın her kalori fayda sağlar. Şu nabız aşağısı-yukarısı fayda sağlamaz tezlerine katılmıyorum. Tükettiğin kalori< harcadığın kalori = yağ yakımı. Bu dengeyi korurken dengeli bir beslenme yürütürsen kas kaybını engeller yahut minimuma indirirsin.
  • quote:

Yağ yakımı için, yaktığın her kalori fayda sağlar. Şu nabız aşağısı-yukarısı fayda sağlamaz tezlerine katılmıyorum. Tükettiğin kalori< harcadığın kalori = yağ yakımı. Bu dengeyi korurken dengeli bir beslenme yürütürsen kas kaybını engeller yahut minimuma indirirsin.

Ama belli bir ritmin yukarısında daha fazla harcandığıdoğru sanırım hocam.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Reasonable

quote:

Yağ yakımı için, yaktığın her kalori fayda sağlar. Şu nabız aşağısı-yukarısı fayda sağlamaz tezlerine katılmıyorum. Tükettiğin kalori< harcadığın kalori = yağ yakımı. Bu dengeyi korurken dengeli bir beslenme yürütürsen kas kaybını engeller yahut minimuma indirirsin.

Arabanın 3. viteste gitmesiyle 5. viteste gitmesi nasıl ki aynı benzini yakmıyorsa kalp ritmi de o şekilde. Belli oranın üstüne çıkarsan yağ yakımı yavaş gerçekleşen bir süreç olduğu için kastan kaybedebilirsin, zaten çoğu kişi o kondisyonda değil.
    Spor aletlerinde yazan kalp ritmine de takılma, orada 80 yazdığında bakıyorum en az 120-130 dayım.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Reasonable

quote:

Arabanın 3. viteste gitmesiyle 5. viteste gitmesi nasıl ki aynı benzini yakmıyorsa kalp ritmi de o şekilde. Belli oranın üstüne çıkarsan yağ yakımı yavaş gerçekleşen bir süreç olduğu için kastan kaybedebilirsin, zaten çoğu kişi o kondisyonda değil.
    Spor aletlerinde yazan kalp ritmine de takılma, orada 80 yazdığında bakıyorum en az 120-130 dayım.

Hocam peki nasıl koşmamı tavsiye edersiniz bu durumda ? Toplam 20 dk boyunca atıyorum 4 dk 6-7 km/h hızlı tempo yürüyüş 8 dk 12 km koşu iyi midir?

• Executor06, vucudun yağ yakması yalnızca harcanan kaloriye bağlı değil , madem benzin ve araba örneği verdin oradan devam edelim...

Araba full doluyken diyelim 100 km yol yapıyor ancak yedek depoda yolda kalmanı engelleyecek 10 km daha gitmeni sağlayacak benzin var. Amacın benzini harcamaksa senin dediğin kalori yakma hesabına göre 100 km de tamam benzin bitti deyip durman lazım, lakin yağ yakımı 100 km de değil 100 km den sonra ki 10 km de oluyor vucut için... O 10 km yi de geçtiğinde ise araba stop ediyor, bu da kas yıkımı olsun mesela... Temel bilgin kısmen doğru ama eksik...

Bu egzersiz aletlerinin nabız ölçümüne güvenmeyin... Decathlon gibi mağazalarda aşağı yukarı 60 tl ye güvenilir aletler var...

Reasonable, hala koşmaktan mı bahsediyorsun? Bence sen burada soru sorak yerine eğitimli spor eğitmenlerine danış, sana biyolojik süreci açıklasınlar zira burada her kafadan bir ses çıkıyor...

• He kardeşim bir sen biliyorsun, biz sallıyoruz. %60-80 nabız harici kardiyo bir işe yaramazmış

@Reasonable
    Nabıza o kadar kafayı takmana gerek yok, yüksek tempoda gidiyorsan 40dk civarını geçme. Nabız olarak sadece %80 in üzerinde uzun soluklu kardiyo yapmamaya çalışma derim. 300-400 civarı kalori yak yeter, gerisini beslenmeni düzenleyerek ve düzenli olarak ağırlık çalışarak rahatlıkla halledersin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Executor06 -- 15 Ocak 2014; 23:51:00 >
  • Ben koşu bandı yerdine bisiklet tavsiye ediyorum. Bir dönem, bu spor kulvarının aktif olarak içerisinde bulundum ve programı hazırlarken, antrenman öncesi; nabız, vücut ısısı, kasların harekete geçmesi vs. gibi olayların olması için küçük çapta bir kardiyo programı hazırlardım. Koşu bandı kardiyosu için yukarıda doğru/yanlış bir çok bilgi paylaşımı yapılmış ama benim tavsiyem koşu bandına çokta önem verme. Olay tamamen bisiklet ve ip atlamak üzerinden ilerliyo. 30dk'lık koşu bandı neredeyse 15dk'lık bisikletle aynı işlevde. Tempolu yürümek/koşmak vücuttaki her bölgeyi harekete geçirir ve oldukça yararlıdır fakat bisiklet kardiyosunda oturuş pozisyonundan ve zorlayıcılık açısından daha fazla + ile karşılaşılır. Bacak kaslarını daha fazla harekete geçirir ve bilindiği üzre vücudun üst kısmının gelişimi bacak gelişimi ile yüksek oranda doğru orantılıdır. Bu yüzdendir ki hiç bir programda bacak antrenmanı üstünkörü geçilmez. Pek hoşnut bırakmayan bir bölgedir ama yararları müthiştir. Bisiklet kardiyosunun bir diğer artısı ise dediğim gibi oturuş pozisyonundan kaynaklanan karın kasları/yağları harekete geçirmesidir. Bilindiği üzre yağı kasa çevirmek diye bir safsata dolaşmakta halk arasında Bu tamamen yanlış bir bilgidir. Oturuş pozisyonunda yağlar daha çok sıkışır ve harekete geçer.Yağ yakma/erime hızı artar. Yağ oranı çok düşük, kas oranı fazla olanlarda ise kasların harekete geçmesi de asıl olayımız olduğu için bir sıkıntı yok. Aksine, hem yağ hem kasların hacim ve kuvvet yönünden zayıf olan insanlar ise kardiyoyu sadece ısınma, kalp ritmini ayarlama, adrenalin salgılama, ve hali hazırdaki hacme şekil verme olarak görmeli. Aksi takdirde zaten yağsız ve kasları zayıf olan insanlarda kardiyo antrenmanı "gereksizden, bir fazla" olarak tanımlanabilir. Bu olay aslında yağ oranı çok fazla olan sporcular için geçerlidir. Ama dediğim gibi kondisyon arttırmak, yağ yakmak, veya kasları zorlayıp hacim/kuvvet kazandırmak için ilk tercihim bisiklettir. (Bu bisiklet sokakta sürdüğümüz bisiklet değil yalnız salon bisikleti ) Vites ayarları makinaya göre farklılık gösterebilir. Kendini olabildiğince zorlaman gerekir. İmzanda da görüldüğü üzre altın kural " No Pain No Gain! "

• bizim body adam koşturmuyor 30dk sonra ? neden böyle bir şey yapıyor anlamıyorum 30dk boyunca koşmuyurum ki abi ben 15 dk yürüyorum onda
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.