Şimdi Ara

korsan oyun tercih etmek bir etik problemi midir? [Korsan mı yoksa orijinal oyun mu]

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
2.002
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1

korsan oyun tercih etmek bir etik problemi midir? [Korsan mı yoksa orijinal oyun mu]

(En Son Oy Tarihi: 22.6.2018)
Giriş
    özet geç diyenler en alttaki bold olarak yazılmış kısmı okusunlar...

bir süredir orijinal oyun almak ya da korsan indirmek hakkında düşünüyorum.

oyun dünyasında yazılımcı / pazarlamacı firmalar korsan oyunların illegal olduğunu ve ciddi etik problemi teşkil ettiğini bu nedenle orijinal oyun alınması gerektiğini savunuyorlar. herşeyin bir bedeli vardır ve eğer bir mal ya da hizmet satın alınıyorsa bunun bedeli ödenmelidir şeklinde savunma mekanizması üzerinde duruyorlar. hatta "korsan hırsızlıktır ve hırsızlık suçtur" şeklinde bir sloganları bile var.

peki emekten, hakedişten ve karşılığını ödemekten bahseden kapitalizme dayalı bu sistem, acaba oyun fiyatlarını belirlerken yeterince adil davranıp insanların alım gücünü hesaba katıyorlar mı?
    orijinal oyunların özellikle güncel oyunların fiyatları 100 TL nin üzerinde. şimdi bir oyuna 100-150 tl ödemek belki varlıklı insanlar için sorun olmayabilir ama türkiyedeki gibi maddi alım gücü düşük ya da ortahalli kesim için bu rakamlar ciddiyet ve sorun arzediyor. işin aslı ben eğer bir oyuna 150 tl saydırıyorsam önce kendime sorgularım.

peki bugün 150 tl'den satılan BF3 eğer 30-40 TL'den satılmış olsaydı benim gibi düşük gelirli oyunseverler oyunun orjinalini almakta yine tereddüt edecek miydi? şahsen ben gözümü bile kırpmadan bedelini ödeyip steam den indirmeye başlardım. bu durumda ben oyunların etiketteki fiyatlarını hak etmediklerini düşünen biri olarak korsana yöneliyorum.

gelelim asıl soruya:
    Kapitalizmin işine geldiği zaman kullandığı hakediş-emek-bedel çığlıkları altında orjinal oyunu mu yoksa korsanımı tercih edersin? korsan oyun tercih etmek sana göre etik midir?

*birden fazla seçim yapılabilir ama ricam karşıt ifadeler içeren şıkları aynı anda işaretlemeyiniz

• İçinde korsan kelimesi geçen hiçbir şey,korsan odun bile olsa etik değildir.Mesele kapitalizm meselesi değildir ahlaki bir meseledir.Kapitalizmin desteklediği bir fikir ahlaki açıdan uygunsa sırf kapitalizm destekliyor diye buna yanlış denilemez.Fikirleri doğru ya da yanlış yapan bu değildir.Bu arada BF3 zaten 34TL CD Key.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hckr -- 24 Haziran 2012; 23:36:04 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

"The first lesson of economics is scarcity: There is never enough of anything to satisfy all those who want it."
    "The first lesson of politics is to disregard the first lesson of economics."

"Underlying most arguments against the free market is a lack of belief in freedom itself."
    "What is your 'fair share' of what someone else has worked for?"
  • Korsan oyun kullanırım açıkcası steamde kullanırım neden derseniz özetliyim son çıkan oyunların hepsini korsan indirip oynar bitiriririm çok beğendiğim oyunları pc den silmem asla kötü olanları ise yarıda bırakır silerim sonrasında 6 ay yada 1 yıl sonra o oyunun 5-10 dolar seviyesinde görünce orjinal olarak alırım ve tekrar bitiririm vaktim olursa yada online oynarım. Korsanı desteklemem ama kullanırım çünkü türkiyede hayat ve yaşam şartları malesef pahalı bundan dolayı eğer oyunlara ötv kdv zarttv çırtv eklenmese 30-40 tl olsa herzaman alırım ama bir oyun 150 tl olunca alamıyoruz çünkü asgeri maaş 700tl.

Orijinalden alıntı: Blue Fox

Korsan oyun kullanırım açıkcası steamde kullanırım neden derseniz özetliyim son çıkan oyunların hepsini korsan indirip oynar bitiriririm çok beğendiğim oyunları pc den silmem asla kötü olanları ise yarıda bırakır silerim sonrasında 6 ay yada 1 yıl sonra o oyunun 5-10 dolar seviyesinde görünce orjinal olarak alırım ve tekrar bitiririm vaktim olursa yada online oynarım. Korsanı desteklemem ama kullanırım çünkü türkiyede hayat ve yaşam şartları malesef pahalı bundan dolayı eğer oyunlara ötv kdv zarttv çırtv eklenmese 30-40 tl olsa herzaman alırım ama bir oyun 150 tl olunca alamıyoruz çünkü asgeri maaş 700tl.

ortak düşünceler taşıyoruz ama bir oyunu tekrar oynamak insanı sıkıyor
    ikinci oynayışında zaten senaryoyu biliyor olduğun için heyecan kalmıyor aslında
    benim savunduğum nokta oyun ilk çıktığı andan itiibaren makul bir seviyeden piyasaya sunulması gerektiğidir.
    popüler bir oyunun alınabilir seviyeye gelmesini beklemek ise bana mantıksız geliyor. zaten o seviyeye gelinceye kadar oyun popülaritesini kaybediyor...

@hckr
    teorik olarak önemli ve bir o kadar isabetli bir konuya değinmişsin.
    ama fikirleri yozlaştıran, değersizleştiren tek şey paradır. temelinde etik olan değerler para sözkonusu olunca körelir..

• quote:

Orijinalden alıntı: lawli@

Türkiye'de benzin de pahalı ona bakarsanız o zaman benzini çalmak doğru mu?

eğer cezai yaptırımı olmasın milyonlarca insan benzin çalar buna emin olabilirsin
    ve çalma eylemini milyonlarca kişi yapınca bu benzin çalma işi normal ve sıradan bir hale gelir.

Orijinalden alıntı: pcgamebeer

quote:

Orijinalden alıntı: lawli@

Türkiye'de benzin de pahalı ona bakarsanız o zaman benzini çalmak doğru mu?

eğer cezai yaptırımı olmasın milyonlarca insan benzin çalar buna emin olabilirsin
    ve çalma eylemini milyonlarca kişi yapınca bu benzin çalma işi normal ve sıradan bir hale gelir.

Zaten işin acı tarafı bu işin sıradanlaşması.Artık kültür haline gelen bir 'oyuna para verilmez' anlayışımız var.Halbuki yapılan düpedüz hırsızlık.
  • Korsan oyun kesinlikle etik değil ve hiçbir zaman da olmayacak. Orjinal oyun zaten bambaşka bir olay, Multi, Online Co-op vs. Rahat güncellemeler,destek vb. var zaten. Benim fikrim hep böyle zaten orjinal destekleyen kişilerin de böyle olsa gerek. Ama diyeceksiniz ki korsanın hiç mi yararı yok, son birkaç güne dek hep "tabi ki hiç yok" derdim ama E3teki CoD Gameplay'ini görünce ise korsanın faydalarından birini keşfettim, paragöz yapımcıya ders vermek. Bazı oyunlar durmadan devam oyunu yapıp aynı oyunu çıkartıyorlar ve firmalar da hem övüyorlar oyunlarını hem de çıkıp yeni grafik motoruna ne gerek var nasıl olsa satıcam kendimi yoramam havası takınırsa bunlara ders vermek şart. Bu konuda en rahat dersi de korsan oyun veriyor bence bu yüzden de artık kendini tekrar ettiği açık belli olan oyunu oynamasam dahi indirip korsan sayısını artırmaya kararlıyım bleki beyinleri çalışır o zaman bu yapımcıların.

• quote:

Orijinalden alıntı: mertgunes10

Korsan oyun kesinlikle etik değil ve hiçbir zaman da olmayacak. Orjinal oyun zaten bambaşka bir olay, Multi, Online Co-op vs. Rahat güncellemeler,destek vb. var zaten. Benim fikrim hep böyle zaten orjinal destekleyen kişilerin de böyle olsa gerek. Ama diyeceksiniz ki korsanın hiç mi yararı yok, son birkaç güne dek hep "tabi ki hiç yok" derdim ama E3teki CoD Gameplay'ini görünce ise korsanın faydalarından birini keşfettim, paragöz yapımcıya ders vermek. Bazı oyunlar durmadan devam oyunu yapıp aynı oyunu çıkartıyorlar ve firmalar da hem övüyorlar oyunlarını hem de çıkıp yeni grafik motoruna ne gerek var nasıl olsa satıcam kendimi yoramam havası takınırsa bunlara ders vermek şart. Bu konuda en rahat dersi de korsan oyun veriyor bence bu yüzden de artık kendini tekrar ettiği açık belli olan oyunu oynamasam dahi indirip korsan sayısını artırmaya kararlıyım bleki beyinleri çalışır o zaman bu yapımcıların.

oyunun verdiğin parayı hak edip etmediği tamamen farklı bir konu aslında
    bir sürü para sayıp 2-3 saat oynadıktan sonra beğenmediğin için çöpe atacağın oyunlar mutlaka olacaktır.

• Saygi duymayi bilmiyoruz hala. Ben kitabi orjinal alirim oyunu korsan. Cunku bir oyunu bir defa oynamak bana yeter. Kitabi ise en az iki kere okurum guzelse, korsandaki sayfa eksikligini, matbaa hatalarini cekemem hic.

Oyunseverlerde kitabi korsan alir oyunu orj. Cunku kitabi bir defa okumak yeter onlara ama oyunu defalarca oynarlar. Koleksiyon yaparlar, takas yaparlar vsvs.

Saygi kelimesinin anlamini bilmeyip hala giydirenler var birbirine. Ayrica kimse peygamber degil. Hayatinizdaki seylerin yarisi korsan kimseyi kandirmayin.

ya bırak gideyim ya da yükseleyim
  • İlk korsan alırım ben,beğenirsem mp için orjinal alırım.coh tov aldım misal.ucuz buluncada orjinal alırım.5 tlye red river aldım ama açılmadı.benim taktik iyi bence

• devletinin nereden olursa geçiriyim diye düşündüğü halk, nereden olursa kurtarıyim diye düşünür ve beleş imkan varken para vermez, bunda da garip bir durum yok, ayrıca yazılım firmaları isteseler korsanı tamamen yok edemezler mi ederler, ama o zaman pazar güçlerini kaybederler, bilinirliklerini kaybederler, bu durumu bir nevi reklam harcaması gibi düşünün, en basitinden işletim sistemi, microsoft bu kadar görmezden gelmese korsanı birçok kişi alternatiflere yönelir, bir kişiyi belki ömrü boyunca microsoft ürünlerinde tutabilecekken kaybeder

Orijinalden alıntı: Batuhan Kılıç

devletinin nereden olursa geçiriyim diye düşündüğü halk, nereden olursa kurtarıyim diye düşünür ve beleş imkan varken para vermez, bunda da garip bir durum yok, ayrıca yazılım firmaları isteseler korsanı tamamen yok edemezler mi ederler, ama o zaman pazar güçlerini kaybederler, bilinirliklerini kaybederler, bu durumu bir nevi reklam harcaması gibi düşünün, en basitinden işletim sistemi, microsoft bu kadar görmezden gelmese korsanı birçok kişi alternatiflere yönelir, bir kişiyi belki ömrü boyunca microsoft ürünlerinde tutabilecekken kaybeder

+1
    bana kalırsa da bilinçli olarak korsan üzerindeki denetim mekanizması tam anlamıyla çalıştırılmıyor.

orijinal oyun fiyatlarını kırmanın bir başka yolu firmaların reklam uygulamasını genişletmesidir.
    bence oyun içi reklam alınarak yazılımcı-pazarlamacı firmaların ellerini tüketicinin cebinden biraz da olsun çekerek alternatif gelir kapıları oluşturması gerekiyor.

• Yukarıda ki yorumları okumadım ilk bunu söyleyeyim.Benim düşüncem oyunu en fazla 2 kere oynar sonra silersiniz.Bunun içinde bir oyuna 100 lira verilmez.Maddi durumlar belli ve oyun oynayan kesim genellikle öğrenciler.Bir öğrenci ayda 2 oyun alsa o ayı aç geçirir.Ama kitap da mutlaka orjinal alırım.Belki bir ömür saklayacağım belki 10 defa okuyacağım ve en fazla kitap neredeyse 30 40 lira.
    Korsan kullanmak iyi bir şey değil ama çoğu kez mecbur bırakılıyoruz.Asgari ücretle geçinen çoğu kişi varken 100 liraya kimse birşey satın almaz.
  • arkadaşlar gerekli altyapı Türkiyede yok bu pazar için kurulması gerek ki korsan almıyalım,mesela almanyaya gittiğimde oyun kiralama yöntemi vardı 5 liraya alıp kopyalıyordun orjinal oyunu geri veriyordun...bunu hem oyunu yapan şirket hemde satıcı kazanıyor..böyle bi sistem gelsin ki korsan almayalım
  • Bakın problem çok net. amerikalının yıllık kişi başı geliri 50 bin dolar, oyun fiyatları 60 dolar, türkiyede kişi başı gelir 10 bin dolar oyunlar 100 dolar... yani bir türke göre bir amerikalının oyun alması türke 10 koyarken amerikalıya 1 koyuyor... Bunuda geçtim, korsandan bahsediyoruz burada elbette yanlış ve yasal olarak kabul edilebilir değil. Sonuçta birisi bir ürün yapıyor ve bu ürüne bunu verirsen senin olabilir diyor ama biz gidip ona para vermeden sahip oluyoruz. ama bunu bir mağzadan elbise çalmaklada bir tutamayız, zira adam o elbiseyi belli bir ücretle oraya getirip koyuyor ve eğer sen onu çalarsan mağza sahibi gerçek anlamda anında zarara giriyor. ama oyun frimaları, oyunu yaparken zaten korsan olayını hesaba katıp ona göre ne kadar satacaklarını hesaplayıp ona göre bütce ayarlayıp ona göre bir maliyette oyun hazırlıyorlar... ve korsancılık elle tutulur bir zarar sağlamıyor üreticiye bunu ancak şöle açıklayabiliriz, kardan zarar ediyorlar..

Ben korsan oyuna karşı değilim açık ve net sölüyorum bunu, bu oyunların hepsi ithal giriyor memlekete ve cari açığın artmasına katkıda bulunuyorlar, suç mu suç, etik mi değil mi bambaşka bir kavram, etik kurallar çoğunluğun benimsediği kurallardır ve ben şundan çok eminim ki, imkan ve ulaşılabilirlik olsa insanların yüzde 90;'nından fazlası korsan oyunu tercih eder...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.