arkadaşLar kontroL ve otomasyon sistemleri böLümü tam oLarak sanırım fabrika atöLyeLerini hazırLayan ara eLemanı yetişdirmek için açılmış bi aLan mekatronik ile otomasyon arasında ne gibi farklılıklar var acaba bu pnömatik falan ne dir ne işe yarar ? ikiside eLektrik eLektronik teknolujisinin bir daLı fakat farklı konular mı aynı konularmı gösteriliyor biLen varsa tartışırsan memun olurum şimdiden teşekkürler...
Dostum;ses seda çıkmamasından cesaret alarak eksik de olsa bildiklerimi aktarayım.Otmasyon insan müdahalesi olmadan veya enaza indirilerek bir sistemin yönetilmesidir.Genelde bir veya birkaç sitemi kullanır.Mekatronik ise makine ve elektroniğin bereaberce kullanılması ile yönetim şeklidir.Daha geniş imkanlara sahiptir. Örneğin elektronik içinde optiğide barındırır,makine kavramı ise içinde mekanik, pnömatik ve hidrolik de vardır bunu yazılım destekler ve bütünüyle bir kontrol sistemi oluşturur. pnömatik ise basıçlı hava yardımıyla ve pistonlar vasıtasıyla bir kuvvetin veya bir komutun iletilmesidir. bilen arkadaşlar gerekli düzeltmeleri ve katkıları yapacaktır sanırım.slm.
şimdi ben akdeniz üniverstesi kontrol ve otomasyon kazandım çıkdığımda acaba ne gibi iş alanlarım olacak ?
otomasyon birbirleriyle bağlantılı olan sistemlerin, eş zamanlı olarak belli bir düzende çalışmalarını sağlar. örneğin bir fabrikadaki tüm makinalar bir bilgisayar komutuyla aynı anda çalışıp, durdurulabilir. tabi sadece fabrikalarla sınırlı değildir. büyük binaların işletilmesi, enerji sistemlerinin kontrolü, ulaşım vb yerlerde otomasyon sistemleri kullanılır.
mekatronik ise robotik sistemler gibi mekanik, elektrik, elektronik ve bilgisayar sistemlerin birarada kullanıldığı alanları içerir. kontrol ve otomasyonun daha uzmanlık gerektiren bir halidir.