Şimdi Ara

Kondansatörün amacı nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
33
Cevap
0
Favori
9.574
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Led yakma devresindeki kondansatörün görevi nedir acaba? Bir de bu şemanın verimi nasıldır?

Kondansatörün amacı nedir?

Teşekkürler

• kondansatör bu devrede direnc vazifesindedir alper.
  • Uygulanan sinyali doğrultmak için kullanılmış
  • Hangisi ve neden? Yani hesaplamasını da biraz anlatırsanız sevinirim.Lise 2 den RLC lerle ilgili bir şey hatırlıyorum ama pek uygulayamadım açıkçası.

Saygılarımla
  • Kondansatörün Direnci = "1/(2 x (pi) x F x C ) Ohm" dur. Bu olay kapasitif besleme diye de geçer.
  • Burada doğrultma amaçlı kullanılmamış galiba çünkü led bir yukardakine ters ve paralel bağlanmış
  • Neden direnç değilde kondansatör kullanılmış ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu Bilgisayarın Değeri Nedir ?
    3 yıl önce açıldı
    Bu direncin değeri nedir ?
    8 yıl önce açıldı
    Nedir bu volt-amper ilişkisi?
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ben de yapmıştım böyle bi devre 2 sene önce falan ama hala kondansatörün o devrede ne işe yaradığını bilmiyorum. Bendekinde de bir direnç ve bir kondansatör aynı şekilde bağlanmış ve AC akım köprü diyotla doğrultulmuştu. 4 seri beyaz ledi yakıyordu.
  • arkadaşlar kondansatörün direnç olarak kullanılması hakkında tam bilgim yok ama bu devrede dogrultma falan asla değil sadece öndirenç vazifesindedir. gördügünüz gibi ledler 2 yönlü de baglanmıs diyot yerine ledler var burada...
  • arkadaşlar kondansatörerin doğrultmayla filan alakası yok. zaten bu devrede doğrultmayada gerek yok. çünkü ledler ters-düz bağlamış. her iki alternansda da ledler yarı yarıya ışık verir. burada kondansatör öndirenç olarak kullanılıyor. sebebi ise, kondansatörler reaktif devre elemanı olduğu için üzerinde enerji harcamazlar. yani ısınma problemleri olmaz. devrede kondansatör yerine aynı empedansı sağlayacak direnç değerini hesaplarsanız, çok güçlü bir direnç kullanmanız gerektiğini görürsünüz. bu halde bile direnç çok ısınacaktır. gerekli güçte direnç seçilmez ise direnç yanacaktır. bu güçteki dirençlerin boyutuda çok büyük olacaktır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: controller_

arkadaşlar kondansatörerin doğrultmayla filan alakası yok. zaten bu devrede doğrultmayada gerek yok. çünkü ledler ters-düz bağlamış. her iki alternansda da ledler yarı yarıya ışık verir. burada kondansatör öndirenç olarak kullanılıyor. sebebi ise, kondansatörler reaktif devre elemanı olduğu için üzerinde enerji harcamazlar. yani ısınma problemleri olmaz. devrede kondansatör yerine aynı empedansı sağlayacak direnç değerini hesaplarsanız, çok güçlü bir direnç kullanmanız gerektiğini görürsünüz. bu halde bile direnç çok ısınacaktır. gerekli güçte direnç seçilmez ise direnç yanacaktır. bu güçteki dirençlerin boyutuda çok büyük olacaktır.

+100

birde bazı yüksek empedanslı amplilerin çıkışlarındada benzer sebeplerden kaps. var

• Sadece AC akımda kondansatörün direncinden bahsedebiliyoruz sanırım, doğru mu?
  • Evet Ac 'de kondansatörün direncinden bahsediyoruz.
    Kondansatörler dc'de çoğunlukla gecikme sağlamak için kullanılır.

Burada akımı sınırlamak için kullanılmış
    Z=1/2*3.14*50*.00000022=14468.3 ohm
    Imax=V/Z=220/14468.3=15mA

Arkadaşların bahsettiği gibi kapasitif besleme yapılmıştır.

Teorik olarak bu devreden max.15mAmper akım geçecektir.
    Ledleri aşırı akımdan korumak için uygulanmıştır.Yalnız burada ledlerin üzerindeki voltaj değeri yüksek,bu devreyi kurup da sağlıklı şekilde çalıştırabilen(uzun süre) arkadaşlar var mı?
  • peki orda 1 k lık dirençi neden koymuşlar kondansatör direnç olarak kullanılıyosa...
  • quote:

Orjinalden alıntı: tur218

peki orda 1 k lık dirençi neden koymuşlar kondansatör direnç olarak kullanılıyosa...

Evet bu niye?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Shinning Star

quote:

Orjinalden alıntı: tur218

peki orda 1 k lık dirençi neden koymuşlar kondansatör direnç olarak kullanılıyosa...

Evet bu niye?

arkadaşlar sonuçta kondansatörlerin elektronik devrelerdeki asli amacı ön direnç olmak değil. o direnç emniyet açısından akımı sınırlamak için koyulmuştur. uygun kondansatör seçildiğinde devre dirençsiz olarak sadece kondansatör ile de çalışır. peki nerden biliyorum. çünkü daha önce yaptım. burada aslında kondansatörü transformatör gibi düşüneceksiniz. diyelimki elinizde 220/12 volt transformatör var. siz bu transformatörün çıkışına led bağlarken direnç takmak zorundasınız değilmi. bu devrede de aynı şekilde küçük bir direnç kullanmak en iyi seçim olacaktır. yani burada asıl gerilimi düşüren kondansatör ama akımı sınırlayan dirençtir.

• görüşmeyeli forumda baya ilerlemişsiniz.

kond konusunda atıp tutulanlar doğrudur. kondansatör devrede kapasitif bir dirençtir fakat t=0 anında kond gerilimi Vc=0 olduğundan bu arkadaş dolana kadar kısa devre gösterir. bahsi geçen zaman çok kısa bir süre olmasına karşın led lerin bozmsı kuvvetle ihtimaldir. kond ün böyle bir azizlik yapmaması için 1K gibi bir de seri direnç bağlamışlar. 47ohm/1W lık bir direnç için dizayn ederseniz 1K üzerindeki ısınmadan da kurtulursunuz. ayrıca kondansatöre paralel 470K gibi bir dirençte bağlarsanız devreyi beslemeden çektiğinizde kond üzerinde kalan gerilimlnden dolayı çarpılma riskinide engellemiş olursunuz...

• Kondansatörü trafo gibi düşünüp devrenin diğer kısımlarına çalışırken dokunmayın çarpılırsınız.
    Çünkü daima bir taraf yüksek voltaj gösterir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Şehzade34

Kondansatörü trafo gibi düşünüp devrenin diğer kısımlarına çalışırken dokunmayın çarpılırsınız.
    Çünkü daima bir taraf yüksek voltaj gösterir.

nasıl nasıl anlayamadım
  • kondansatörler dc ilk dolum anı dışında açık devredir..elektrik geçmez ama söz konusu olan ac ise kondansaörler farad olarak büyüklügüne göre akım geçirirler deger ne kadar büyürse o kadar çok akım geçer..sanki bir dirençmiş gibi davranır..kapasitif etki...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.