Şimdi Ara

Kombinasyon hesabı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
3.105
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar 10 kutu ve bu 10 kutunun içinde 3 seçenek kaç kombinasyon olur? kombinasyon hesaplama siteleri var 120 gösteriyor. peki kaç olursa olsun 120 kombinasyonuda bana tek tek neresi gösterir? excel ? ve nasıl? teşekkür edeerim.

• 10'nun 3'lusu 120 yapar.

Kendin tek tek yazarak bulabilirsin nasil kombinasyonlar olacagini.

A B C diye gitsin kutular.

ABC BCD CDE .... uzar gider

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 10.9.8 /3.2.1=120

• Phantom II kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim. kendim yaptığım zaman kafam inanılmaz karışıyor 40a kadar gidiyorum. birde işteyim pekte uğraşamadım.bir program yok mu hepsini gösterecek
  • quote:

Orijinalden alıntı: emreyavuzz61

Teşekkür ederim. kendim yaptığım zaman kafam inanılmaz karışıyor 40a kadar gidiyorum. birde işteyim pekte uğraşamadım.bir program yok mu hepsini gösterecek

Hocam ne yapican hepsini gorup.Tamamini gorebilelim diye 3 kutudan 2 tane secelim.

3'un 2'lisi 3 ihtimal var.Kutularimiz a b c olsun.İhtimallere bakalim;
    a b
    a c
    b c

Umarim anlasilmistir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Phantom II -- 15 Şubat 2017; 15:43:50 >
  • Phantom II kullanıcısına yanıt
    1 a b c
    2 a b c
    3 a b c
    4 a b c
    5 a b c
    6 a b c
    7 a b c
    8 a b c
    9 a b c
    10 a b c

hocam olay bu. hepsinin en az 1 kere denk geldiği kombinasyon sayısı 120. yok mu bana direkt hepsini gösterecek program?
  • Arkadaşlar aradığım şey kombinasyon heabı değil. 120 kombinasyonum 120sinide bana şak diye gösterecek bir program lazım.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • kardeş matlab biliyorsan çok kolay yaparsın bunu. yardımcı olayım istersen
  • arkadaşlar şimdi bu kombinasyon dediğimiz şey. şu değil midir? heeeeer seçeneğin en az bir kere biribiriyle denk gelmesi değil midir?

1 a b c
    2 a b c
    3 a b c

bu şekilde 3 kutu düşünelim. hesaplandığında 3.2.1/3.2.1 = 1 çıkıyor. hesapta 1 çıkıyor. ama kafadan bi yazmaya kalksak;

1a 2a 3a
    1b 2b 3b
    1c 2c 3c
    1a 2b 3b
    1b 2a 3b
    1b 2b 3a
    1a 2c 3b
    1a 2b 3c
    ......

şeklinde gider. daha şimdiden 8 tane farklı kombinasyon yaptım bile.

4ün 3e kombinasyonu 4 çıkıyor.

1 a b c
    2 a b c
    3 a b c
    4 a b c

dersek hepsinin en az bi kere denk gelmesi;

1a 2a 3a 4a
    1b 2b 3b 4b
    1c 2c 3c 4c
    1a 2b 3a 4b
    1b 2a 3b 4a

daha şimdiden 5 farklı kombinasyon çıktı ortaya. ama hesaplayınca 4 çıkıyor.

benim yaptığım hesaplama kombinasyon değil mi? değilse nedir?

• emreyavuzz61 kullanıcısına yanıt
    Bir kümenin alt kümeleridir. C(n,r) için n kümenin eleman sayısını ve r bu fonksiyonun kaç elemanlı altkümeleri belirteceğini gösterir.

Bir kümede bir eleman birden fazla bulunamaz.

Fakat iki tane a elemanı belirtmek istersen a(0) ve a(1) gibi özdeş olma durumunu bozacak şekilde belirtebilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HATTUSILI -- 16 Şubat 2017; 10:15:30 >
  • elindeki kutu sayısı ve seçmek istediğin kutu sayısı eşitse kombinasyonda cevap 1 çıkar.

Kombinasyon sorusuna şöyle bir örnek verilebilir:

Alışveriş merkezinde isimleri A B C Ç ve D olan 5 tane gömlek var. Biz 2 tane gömlek almak istiyoruz. Kaç farklı seçeneğimiz var?

Bu soru kombinasyon sorusudur. Nedeni ise 2 tane gömlek almak istememiz durumunda "sırasıyla A ve B gömleğini almak" ya da "sırasıyla B ve A gömleğini almak" arasında hiçbir fark yok ve bu iki durum, tek durum olarak sayılır.

AB AC AÇ AD
    BC BÇ BD
    CÇ CD
    ÇD

Kombinasyona benzer bir de permütasyon var, ona da şöyle bir örnek verilebilir:

Bir yarışmada isimleri A B C Ç ve D olan 5 tane yarışmacı var. Biz ilk 2'yi tahmin etmek istiyoruz. Kaç farklı tahmin seçeneğimiz var?

Bu soru permütasyon sorusudur. Yukarıdaki kombinasyon sorusunun aksine "sırasıyla A ve B" ve "sırasıyla B ve A" durumları farklı iki durumdur ve tek durum olarak sayılamaz.

AB AC AÇ AD
    BA BC BÇ BD
    CA CB CÇ CD
    ÇA ÇB ÇC ÇD
    DA DB DC DÇ

NOT: Ben bu şekilde öğrendim lise yıllarımda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CrashBone -- 16 Şubat 2017; 10:19:19 >

• Permütasyon olanın programını yaptım istersen göndereyim sana.

Örnek 3 ün 3 lü permutasyonu 6 dır. Bunu küme ile gösterirsek. 3 elemanlı küme (1,2,3) olsun. Bunun permutasyonla sıralanması

1, 2, 3
    1, 3, 2
    2, 1, 3
    2, 3, 1
    3, 1, 2
    3, 2, 1

şeklindedir. Kombinasyonda ise aynı kümeler çıkartılır. Mesela 1,2,3 kümesi ile 1,3,2 kümesi kombinasyon için aynıdır bu yüzden sadece 1 tanesi alınır.

Benim yaptığım program permutasyon sıralamalarını gösteriyor sayı sınırı yok istersen 4000 in 3 lü permutasyonu de.

Edit: Sadece 3 lü permutasyonları gösteriyor. Diğer türlü yapardım ama biraz uzun sürecek gibi. Mesela P(70,3) gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F31FE8CB4 -- 16 Şubat 2017; 10:55:33 >
  • Offf konu buram buram kültür kokuyor. Büyük bir ana tanıklık ettim suan.

• arkadaşlar sizlerinde yardımları ve kendi araştırmalarım sonucu çözüme kavuşmuş bulunmaktayım.

3x3x3x3x3x3x3x3x3x3x3x3x3x3x3

15 tane 3 çarpacağız ve 14.348.907 tane farklı kombinasyon çıkıyor.

yani böyle hesaplarla şans oyunlarda zengin olma şansı 14milyonda 1 işte:D
  • Her kutudan bir secenek secme zorunlulugu mu var yoksa her kutudan istedigimjz kadar mi. Ve kac tane cekecegiz.

Eger her kutudan istedigimiz kadarsa 30.29.28... Diye gidecek

Her kutudan 3 secenekten birini secmek zorundaysak 3.3.3.3....=3^10

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lise2 konusu

Nefret ederim matematikten

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.