Şimdi Ara

Klima Tavsiyeleri [ANA KONU] (3190. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: caliskansahis41 , B-2 Spirit , caliskansahis41 Daha Az
3 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 12 Misafir (3 Mobil) - 11 Masaüstü4 Mobil
5 sn
64.937
Cevap
962
Favori
4.900.046
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
99 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
29. Sırada  bugün en iyi #6
Sayfa: önceki 31883189319031913192
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Merhabalar, amacınız sadece soğutma olacaksa Gree Fairy modelini kesinlikle öneririm. Dış ünitesi oldukça sessiz bir modeldir. Midea için verdikleri fiyat bana kalırsa fazla. 35 bin TL veya daha altında bir teklif yapılsaydı tercih edilebilirdi. @boras06

• CihanK. C kullanıcısına yanıt

Merhabalar, bütçeniz dahilinde bulabilirsiniz Bosch 3000i; bulamazsanız da LG Dualcool Plus (PC12SQ) modeline bakabilirsiniz. İki model de sizi memnun edecektir. @CihanK.

• Dış ünite sessizliğinden yola çıkarak, hem verimlilik ve hem de sessizlik konusunda bir not: Belki okuyan arkadaşlara faydası olur.

Dış üniteler, odayı bir kere soğuttuktan sonra genelde sessiz ve düşük sestedir. Sonuçta orada hafif veya orta hızda bir pervane dönüşü ve rölantide çalışan bir kompresör vardır sadece. Fakat klima ilk çalıştırıldığında, hemen tüm üniteler ciddi bir ses yapar. Bu da kompresörün yoğun çalışması sebebiyle olur. Gecenin sessizliğinde de bu ses ciddi bir şekilde rahatsız edici olabilir.

Kompresörleri buzdolapları gibi düşünün. Hani normalde sessizce çalışır o dolap ama arada bir (1-2 saatte veya mevsime göre daha seyrek) ciddi bir sesle 5-10 dakika çalışır ya, işte klimalar için de benzer bir mantık geçerlidir. Fark şu ki, günümüzün inverter klimaları kompresörü durdurup yeniden çalıştırmaz, sadece kompresörü rölantide, minimal seviyede tutarak, enerji tasarrufu sağlar.

Klima ilk çalıştığında, 3 temel iş yapar.

1. Ortam ısısı yüksekse, çok hızlı bir şekilde o ısıyı düşürmeye odaklanır. Çoğu zaman kompresör başlarda tam kapasite çalışır. Bu hem ses, hem de enerji tüketimi demek.
    2. Hızlı bir şekilde nem almaya çalışır. Nem, ortam ısısının etkisini artıran bir faktördür.
    3. Hızlı bir şekilde hava sirkülasyonu yapmaya çalışır. Bu, ağırlıklı olarak iç ünitenin işidir.

Özetle, ortamın istenen sıcaklığını korumak için kompresör, ihtiyaca göre rölantide, orta devirde veya tam kapasitede çalışır. Çünkü ortamın düşük ısısı muhafaza edilmelidir. Odanın büyüklüğü, insan sayısı, dış ısı faktörleri, oyun bilgisayarı şu bu gibi faktörler, bu çalışma aralığının süresini artırır ya da azaltır. İlk soğutma sürecinde de kompresörün yoğun çalışması devreye girer. Klima uzun süredir çalışıyor ve ortam ısısı makulse, gece gibi güneş ısısının fazla olmadığı zamanlar söz konusuysa, bu kompresör çalışma süreleri kısa ve seyrek, çoğu zaman da düşük devirde olur, ısı düşümü gerekmeyen durumda ise kompresör (inverter klimalar için) rölantide çalışır. Ama diyelim ki akşam güneşi almış ve pişmiş odada gece 12 gibi klima açmaya kalkarsanız, ilk 20-25 dakika boyunca çevreyi rahatsız edersiniz. Bunu engellemek için, insanların uyanık olduğu saatte klimayı devreye alıp, eko modunda ön soğutmayı sağlamak daha doğru olur. İlerleyen saatlerde oda ısısı yükseldikçe, kompresör kısa ve hafif çalışmalarla bu ısıyı muhafaza edecek ve çevreye daha az ses rahatsızlığı verecektir.

Basit bir örnek. Diyelim oda ısısı olmuş 30 derece veya üzeri, siz ise 23 derecede uyuyorsunuz. Klimanızın eko modu da 24 dereceye sabitli olsun. Gece 12 de odayı soğutmaya başlarsanız, birden 30 dereceden 23 dereceye inmek zorunda kalacaksınız. Bu da klimanın tam kapasitede uzun süre çalışması demek. Oysa saat 10 gibi klimayı eko modunda açarsanız, yine ses çıkar ama hem daha az ses üretilir, hem de yavaş yavaş soğuma sağlanır. Diyelim 12 'de odaya girdiniz ve yatacaksınız, klimayı 23'e alıp yatıyorsunuz. Burada 24'ten 23'e sadece bir derecelik bir soğuma gerekeceği için, bu iş kısa sürede ve en az sesle hallolur. Diğerinde ise 30'dan 23'e düşmek gerekecektir ve bu çok büyük bir güç tüketimi demek.

Toplam güç tüketiminde hangisi daha avantajlı derseniz, elbette yatacağınız zaman çalıştırmanız daha avantajlı ama öyle aman aman bir tüketim avantajı elde etmezsiniz. Zira klima kompresörü en yüksek güçte çalışırken, verimlilik değeri biraz daha düşük olur. Bunu arabalar gibi düşünün. Maksimum yakıt/tork/beygir dengesini sağladığınız bir devir vardır değil mi? İşte o devir klimalar için de geçerli. Arabada da gazı kökleyip deviri artırabilirsiniz ama bu size yaktığınız yakıt kadar verim sağlamaz. Ama eko modda adeta düşük viteste soğutmayı denerseniz, hem çevreye daha az zarar vermiş olursunuz, hem de daha fazla yaşam konforu elde edersiniz. Eko modunu, arabanın şehirlerarası düz yolda, 90 km sabit hızla gitmesi olarak düşünebilirsiniz.

Bir diğer tasarruf yöntemi de nem alma modudur. Bu mod, havadaki nemi aldığı için, o yapış yapış etkiyi azaltır fakat kompresörün çalışmasına az gerek duyulur. Yani 2-3 saat sonra girilecek bir oda için önce nem alma, ardından eko veya normal modda çalıştırma da düşünülebilir. Bunları yapmak zor gibi gelebilir ama IOT cihazlarda bunları otomatik olarak yapabiliyorsunuz. Eğer klimanız wifi özellikli ise bu aynı zamanda IOT cihaz da olduğu anlamına geliyor.

Bu nem konusu gündeme gelmişken, odalar için klima seçiminde doğru BTU değeri oldukça önemlidir. Yani fazla BTU göz çıkarmaz dememek lazım, çünkü çıkarır. Şöyle ki, klimanın BTU değeri soğutma kapasitesini belirliyor. Ama bir de nem alma faktörü var. Bir odaya haddinden büyük klima koyarsanız, evet odayı daha hızlı soğutur ama bu süre içinde nem alma tamamlanamadığı için, hem soğuk hem de nemli bir oda ile karşılaşma ihtimaliniz artar. Bu da konforu ve yaşam kalitesini düşürür. Hatta belki üşüme ya da çarpma gibi sorunlara da yol açabilir. Dolayısıyla, odalar için makul BTU değerleri ile hareket etmek gerekir. Bir odaya yüksek klima koyayım, evin diğer yerlerini de soğutur belki gibi bir düşünce aslında hem doğru değil, hem de sakıncalı.

Son olarak güç ile ilgili şunu önerebilirim. Diyelim hafta içi her gün sabah 7'de kalkıyorsunuz. Hafta sonları da 9'da. Klimanın otomatik kapanma ayarları varsa (ki çoğunda vardır, yoksa bile wifi olan sistemlerde bunu dolaylı yaparsınız Google asistan ile), kalkma saatinizden yarım saat ile bir saat arası önceden klimayı kapama moduna alabilirsiniz. Bu durumda klima siz uyanmadan bir süre önce kapanır ve ortam ısısı da bir süre muhafaza edileceğinden, size bir konfor kaybı yaşatmaz. Buna karşılık, hem elektrik avantajı elde edersiniz, hem de işe gitmeden önce kazara klimayı açık bırakmış olmazsınız. Düzenli yatıyorsanız, aynı işi klima açılışı için de yapabilirsiniz fakat bazı günler evde olmama ya da ne bileyim havanın zaten serin olması sebebiyle, biz bu modu kullanmıyoruz. Kapanma ayarı ise, klima zaten kapalıysa bir değişim yapmıyor, ama açıksa kapamayı unutmamayı sağladığı için çok işe yarıyor. Tavsiye ederim.

• J.Astb33 kullanıcısına yanıt
    Daikin fiyatları gerçekten çok yüksekmiş. Nerdeyse 2 katı hatta daha fazla. Daha hesaplı bir alternatif marka öneriniz var mı acaba

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Fiyatı 19900 inince hexen 12 btu aldım araştırarak. Özellikleri gayet iyi duruyordu. Kampanyalı stokta 1 günde bitti zaten . İyi mi yaptum acaba , kullanan var mı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ahmett_cann kullanıcısına yanıt

Aracım elektrikli ve uzaktan erişim var, araca binmeden bir kaç dakika önce uygulamadan klimayı açıyorum ve araca bindiğimizde soğumuş oluyor. Bu harika bir özellik ve evime aldığım klimada da wifi özelliğinin olmasını çok istedim ama multi split alınca wifi olmayan bir model almak zorunda kaldım. (Bir daha uzaktan erişimi olmayan araç almam, bu kadar önemli benim için.)

Şimdi evde wifi özelliğinin eksikliğini hiç hissetmiyorum, çünkü ev, araç gibi 60-70 derecelere çıkmıyor, klima çalıştırdıktan sonra çok çok kısa bir sürede ortamı serinletiyor. Öyle eve gitmeden soğutayım gibi bir ihtiyaç hissedilmiyor. Ankara için durum böyle, bütçe de kısıtlıysa wifi olmasa da olur diyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bobby Hatfield -- 22 Temmuz 2025; 13:31:21 >
  • Merhaba arkadaşlar,

Yazın ortasında 12000BTU 10 yıllık Baymak klimam arızalandı. Yaklaşık 50 m² alan için klima almayı düşünüyorum. Gündüz ve gece farklı odaları soğutacağım için toplamda 18.000 - 24.000 BTU arasında bir klimaya ihtiyacım var. Daikin, Mitsubishi gibi üst segment markalar bütçemi aşıyor, bu yüzden onlara alternatif olarak uygun fiyatlı ve dayanıklı marka/model önerebilir misiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DemirKipi -- 22 Temmuz 2025; 9:52:16 >
  • DemirKipi kullanıcısına yanıt

Bütçeniz onları aşıyorsa, onlara yakın performans verip de, fiyatı hissedilir şekilde farklı olan klima çok fazla yok. Midea Extreme Save serisi bakabilirsiniz. Ona da bütçeniz yetmiyorsa, yine Midea tarafından üretilen ve bir önceki prime kasa cihazlar olan Bosch, Kaira gibi modellere bakabilirsiniz. 50m2 de az değilmiş. 24bin modele bakmanız yerinde olur. Tabi bu tek ve açık bir alan ise. Eğer farklı odalar söz konusuysa, salonun büyüklüğüne bağlı olarak çift klima da düşünebilirsiniz. Eğer ev yerleşimi çok uygun değilse, farklı odalar ve koridorlar söz konusuysa, tüm evi tek bir klima ile soğutmak pek de mümkün olmuyor. Yakıt açısından da çok tasarruflu olmuyor. Yekpare bir yerse 24bin, biri büyük salon olmak üzere farklı odalar da söz konusuysa, 18bin + 12bin şeklinde iki klima öneririm. Fiyat olarak biraz daha fazla ödersiniz ama konfor ve zaman içinde tüketim maliyeti açısından kendini amorti eder.

• ray2 R kullanıcısına yanıt

Salon geniş biraz. Tek başına 40m2 falan. Bi de yanında bir oda var. Orası da 10m2. Alanın çoğu salon olduğu için tek klima işimi görüyor. 12000btu bile ciddi rahatlatıyordu beni. Genellikle nem alma modunda çalışıyordu iş görüyordu. Ev pek fazla güneş almıyor o yüzden serinleyince serin kalıyor. 50-60k bütçenin üstüne çıkar mıyım emin değilim. Kaira’yı değerlendiriyorum, onun dışında Samsung ve Gree de önerildi. Şuan kafamda netleştirmiş değilim. Klimada tavsiye edilirken neden onu almam gerektiği genelde belirtilmiyor. O yüzden kafamda bir şey oluşmuyor.

• klima5505 kullanıcısına yanıt

Tekrardan selamlar hocam, vaktiniz ve yanıtınız için teşekkür ederim, yanıtınızı dün gece gördüm, size sorduğum günün akşamı artık sıcaklardan illallah ederek Aksaray’dan midea aldım. Ertesi günü gelip kurulumu yaptılar. Daikin servisi dış ünite montajını sadece Fransız camın pervazına yapabileceğini aksi halde kesinlikle montaj yapamayacağını belirtmişti. Velhasıl mideadan şu anlık memnunum ancak likit akış sesini rahatlıkla duyuyorum çoğu zaman. Acaba bir gariplik mi var anlamayamadım. Sert dönüşler yok borularda ancak rahatsızlık veriyor. İki tane video bırakıyorum. Fikri olan değerli arkadaşlar yorum yapabilirlerse sevinirim. Kolay gelsin…

Klima Tavsiyeleri [ANA KONU]Fatih Kazankayayoutube
    Midea xtreme save dış ünite sesi
    https://www.youtube.com/shorts/RsLvTw0GSSw?si=k42Oijut3l-0nc2F

Klima Tavsiyeleri [ANA KONU]Fatih Kazankayayoutube
    Midea xtreme likit akış sesi
    https://www.youtube.com/shorts/P3u2SIJlamU?si=HalYh6sTsaOQR2S0

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi afkazankayaa -- 22 Temmuz 2025; 13:22:12 >

• afkazankayaa kullanıcısına yanıt
    Ses şunun gibiyse direnaj borusunu kontrol et suyu düzgün tahliye edecek seviyedemi, birde iç ünitede kısık sesle seri tıkırdama yapar.

Benim dış ünite tahliye borusu yüksek kalmış bu sesi yapıyordu, iç ünitedede seri tıkırdama sesi vardı, boru akışını düzeltince sesler kesildi.

Buda iç ünitedeki tıkırdama sesi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hilas28 -- 22 Temmuz 2025; 13:54:40 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• DemirKipi kullanıcısına yanıt

Bu ev koşullarında size tek ünite yeterli olacak gibi duruyor. Midea için konuşursak, 18 ile 24 arasında yaklaşık 10 bin lira oynar. Diğer markalarda da benzer bir durum var. Midea xtreme'i "fiyat performans dengesi" olarak kabul edersek, altında kalan marka ve modellerde aradaki fark 7-8'lere kadar düşer, üstündeki modellerde ise 15-20'lere kadar çıkar. En premium segment için yorum yapamam, orası beni aşan nokta.

Midea ve altındaki markalar için konuşursak, 60 civarına 24 K alabiliyorsunuz. Midea'da ancak ve pazarlıkla, diğerlerinde ise rahatça alınıyor. Ama geçmişte 18 bana yetti diyorsanız ve ağırlıklı nem alma ve hafif serinlik yeterli düşüncesindeyseniz, 18 de olur tabi. Kendi örneğimde konuşursam, 4 kişiyiz, bazen 4 tane, bazen de 2 tane oyun bilgisayarı çalışıyor. 40 m2 salona 18k rahatça yetiyor. Ama salon kapısını kapalı tutuyoruz. Ben de öyle çok soğuk olsun meraklısı değilim, genellikle eko modunda 24 derecede kullanırım. Hatta bugün odada atletle oturup, eko 25 dereceyi denedim ve bunun daha iyi olduğunu gördüm, üstelik dış ısı ise 34-35 derece malumunuz. Ama ben İstanbul'dayım. Ege ve özellikle Akdeniz'de olsaydım, 24'ten aşağı almazdım.

Son olarak, hangi marka ve modeli alırsanız alın, tasarruflu, 4 yön flap, wifi gibi seçenekleri mutlaka alın. Hatta büyük salonlar için kişiyi/kumandayı takip ederek o bölgeye daha iyi üfleme yapan, follow me (kişi takip özellikli) bir klima almanızı öneririm. Küçük salonlar için buna pek gerek yok. Bu follow me, klima kumandasının olduğu bölge odaklı çalışır. Yani tüm odayı soğutur ama üfleme açıları olarak kumanda neredeyse orayı baz alır. Kumanda üzerindeki bir sıcaklık sensörü aracılığı ile klimaya bilgi gönderilir ve klima, o bölgeyi fazla soğutmaz, sadece belirlenen sıcaklıkta sabit tutar. O bölge yeterince soğuksa (ki kısa bir süre içinde bu sağlanır), diğer bölgelere de üfleme yapar. Böylelikle, sizin yaşadığınız bölge, son derece stabil ısıya kavuşur. Konforlu bir iştir.

Bunun dışında iyonizer vb gibi özellikler de var ama ben günlük kullanımda pek artısını görmedim, belki özel koşullarda işe yarar. Bir de bende iyonizerli hava temizleyicileri filan var, belki ondan dolayı bir fark hissetmemişimdir.

• Hilas28 kullanıcısına yanıt

Cevabınız için ederim ederim, böyle bir ses değil, gaz akış sesi fısırtı şeklinde diyebilirim tam betimlemek gerekirse.

düzeltme: iç ünitede herhangi bir tıkırdama sesi yok, zaten dış ünitenin drenajı bağlanmadı pipodan direkt yere akıyor balkonumda olduğu için problem değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi afkazankayaa -- 22 Temmuz 2025; 13:58:2 >
  • afkazankayaa kullanıcısına yanıt
    Benim yeni bağlanan airfelden de bir su akış sesi gibi bir ses geliyor. Servis birkaç güne gelip bakacak. Sese onlar da normal değil dedi.

İsmail YÜKSELyoutube
    Airfel LTXM50N DIŞ ÜNİTE SESİ
    https://www.youtube.com/shorts/n1YMMrgbukU?si=m5aDwbBHH4W_Vm1i

• hardcrss kullanıcısına yanıt

Sizinki gibi Yüksek değil hocam sizin baya fazlaymış, umarım önemli bir şey değildir halleder servisiniz.

• Lg inverter klimam da Cooling ışığı 5 defa yanıp sönüyor. Ana şalterde odanın şalteri atmıştı sonra bu şekilde kaldı. Ankastre duvar içinden geçiyor kablosu. Nasıl düzeltebiliriz?

Klima Tavsiyeleri [ANA KONU]

• Klima Tavsiyeleri [ANA KONU]
    Klima Tavsiyeleri [ANA KONU]donanımhaber forum
    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/161197965

Burada bir çok arkadaş konuya güzel katkılar sağlıyor. Bende geri dönüş yapmazsam olmazdı. En azından benzer ölçü ve konumda ev sahipleri için faydalı olur diye düşünüyorum.

https://www.viessmann.com.tr/tr/urunlerimiz/klimalar/vitoclima-050-s-he-pro-plus-seri.html

Bu ürünü Mayıs ayında aldım. Bugüne kadar sıcaklarda 27 derece düşük fanda kullandım ve fazlasıyla iyi performans yakaladım.

20 derecelere kadar düşürüp yüksek performansta kullansam neredeyse bütün ev soğur gibi ama ihtiyaç duymadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Exnuc -- 22 Temmuz 2025; 16:43:22 >

• 9000 btu uygun fiyatlı hangi klimayı önerirsiniz . Samsung ar35 var aklımda 23 bin civarına buldum . Memnun kalır mıyım . Veya bu fiyat bandında önerebileceginiz başka model varsa sevinirim

• Ayrı bir konu açmıştım ama bir de buradaki arkadaşlardan bilgi almak istiyorum . Eve multi klima takdırdık. Klimanın montajı yapıldı, dış üniteye giren boruların, bakır borularının, 3-5 santime açıkta kaldı, bana bu yanlış gibi geldi. Arçelikten teknik servis kaydı açtım. Aynı gün içinde dönüş yaptılar. Telefonla aradılar. Muti klimalarda terleme yapmaması için böyle bıraktıklarini söylediler. Özetle gelip bakmadılar fotoğrafını da görmediler direk bunu söylediklerine göre böyle yapıyorlar diye düşünüyorum. Eğer bilen biri varsa yardımcı olursa gerekirse tek tekrar servis kaydı açacağım. Fotoğrafını ekledim.

• SEHZADE63 S kullanıcısına yanıt
    Merhabalar.

Klimanız hayırlı olsun. Arızasız güle güle kullanmanızı temenni ediyorum.

Saygılarımla...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 31883189319031913192
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.