Şimdi Ara

Kızılderili - Türk ilişkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.004
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bildiğiniz gibi Türklerin Bering Boğazını geçip Kuzey Amerikaya yerleştiği ve Kızılderililerin kökenini oluşturduğu söyleniyor..

Benim sorum bu bilgiler ne kadar doğrudur ? Kaynak vs. var mıdır bu konu hakkında?

• Bildiğim bir kaynak yok ama Eski Türkçe ile Kızılderililerin kullandığı bazı kelimeler tamamiyle aynı, tesadüf olamaz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tabi bu bir düşüncedir, katılan olur katılmayan olur efsane diyen olur gerçek diyen olur. Azrek, inka, mayalara kadar Türk soyundan gelme olduklarına dair dinsel ve dilsel örnekler var. Atatürk ve mu- Sinan meydan. Bu kitabı okumak belki bazı konuyu daha net düşünmemizi sağlayabilir.

• Kızıl derililerin at,yay,ok kullanışı bana eski orta asya türklerini hatırlatıyor,orta asyada ki boylarla çok benziyor tipleri.Bence kesinlikle bi olay sonucu Bering Boğazını geçip Kuzey Amerikaya yerleştiler.Bering boğazını geçmelerini şans diyorum başka birşey demiyorum yani o teknolojiyle,o gemilerle tek acıklaması bu olsa gerek
  • Kızılderili-Türk Kültürü'nde bir çok şey ortak:

-Çadır Kültürü
    -At Kültürü
    -Ok-Yay Kültürü
    -Doğaya olan saygı Kültürü

Ancak bu onların Türk olduğunu göstermez. Zira Orta Asya'da bu kültüre sahip olan tek millet Türkler değil.

Dil konusuna gelince; Türkçe-Moğolca-Korece akraba dillerdir.

Kızılderililer Orta Asya'dan gitmişlerdir bu çok açık. Ancak bu onların Türk olduğunu ''şimdilik'' göstermez.
  • Kardeşim Reha Oğuz Türkkan'ın bu konuda kitabı var saygı duyarım kendisine ama Mö 30 binli yıllarda Amerika kıtasına geçiliyor buzul çağından sonra kendi şahsi görüşüm o yıllarda daha ırk diye bir kavram yok ortak yaşıyor insanlar.

İnsanlık çıkıyor Afrika'dan Asya'ya oradan Avrupa'ya geçiyor ırklar o dönemde oluşmaya başlıyor Türk diye birşey yok o yıllarda ortak kelimelerimiz tabiki var Amerindler diye geçiyor Kızılderililer ve diğer Amerika kıtası halkları.

Ama ayrı bir ırk olarak tanımlanıyorlar çünkü çok uzun zamandır modern dünya ile bağlantıları yok tamamiyle saf ayrı bir ırk taa ki coğrafi keşifler başlayıp Avrupalılar onları katledene kadar.

Özet geçeceksek Kızılderililerle akrabalığımız orta asyaya dayanıyor o döneme göre konuşacaksak Avrupalılarda Türk sayılır o zaman.
  • Türklerin, Kızılderililerle akrabalığı var. Ama bu akrabalık o kadar eskiye dayanıyor ki fenotip olarak çok ayrılıklar var.
    Mesela Kızılderililer kösedir ama hepsi değil, kanada'nın kuzeybatısında yaşayan ve balıkçılıkla uğraşanları baya baya sakallı hatta cengizhan vari bıyıklı adamlardır
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Türk kızları ile evlenilmez...
    17 yıl önce açıldı
    Türk kızı vs Çinli kız
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Johan Hegg

Türklerin, Kızılderililerle akrabalığı var. Ama bu akrabalık o kadar eskiye dayanıyor ki fenotip olarak çok ayrılıklar var.
    Mesela Kızılderililer kösedir ama hepsi değil, kanada'nın kuzeybatısında yaşayan ve balıkçılıkla uğraşanları baya baya sakallı hatta cengizhan vari bıyıklı adamlardır

Ya bizde öyle birşey varki o kadar eskiye gidilirse tüm insanlık akraba çıkar herkes Türk olur.

Kızılderili birisinin Türkler aslında Kızılderiliydi demesiyle bizim Kızılderililer aslında Türk'tü dememiz aynı mantığa denk geliyor saçma sapan birşey kim çıkardıysa.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bay çene

quote:

Orijinalden alıntı: Johan Hegg

Türklerin, Kızılderililerle akrabalığı var. Ama bu akrabalık o kadar eskiye dayanıyor ki fenotip olarak çok ayrılıklar var.

Ya bizde öyle birşey varki o kadar eskiye gidilirse tüm insanlık akraba çıkar herkes Türk olur.

Kızılderili birisinin Türkler aslında Kızılderiliydi demesiyle bizim Kızılderililer aslında Türk'tü dememiz aynı mantığa denk geliyor saçma sapan birşey kim çıkardıysa.

Orta asya'daki altay zümresine ait olan ırklarla akrabalıkları olduğu için öyle söylentilerin çıkması da kaçınılmaz oluyor.
    Bu topraklarda yaşayan insanlarda öyle bir ego var biliyorum. aslında bu ırk muhabbetlerini hep gereksiz bulmuşumdur. bilimsel olarak ele alınmalı tabi ki

• quote:

Orijinalden alıntı: Ohan

Bildiğim bir kaynak yok ama Eski Türkçe ile Kızılderililerin kullandığı bazı kelimeler tamamiyle aynı, tesadüf olamaz.

günümüzde de çoğu dil arasında bazı benzer kelimeler var; orta asyada kullanılan diller arasında avrupa dilleri arasında veya latin alfabesi kullanan diller arasında benzerlikler mevcut

ki bu kültürel etkileşime dayalı birşey, ayrıca kızılderililerin yaşadığı ortam şartları gereği at kullanmaları çadır hayatı sürdürmeleri gayet normal
    iki topluluk bir nevi şahsına münhasır atadan da geliyor olabilir, köklü topluluklar arasında kültürel sosyal etkileşimler her zaman olacağı için bu da göz ardı edilecek birşey değil

bunların dışında türklerin karşıya geçmesi konusunda ters mantık da yürütülebilir

• quote:

Orijinalden alıntı: waitisova'Blazac

quote:

Bildiğim bir kaynak yok ama Eski Türkçe ile Kızılderililerin kullandığı bazı kelimeler tamamiyle aynı, tesadüf olamaz.

günümüzde de çoğu dil arasında bazı benzer kelimeler var; orta asyada kullanılan diller arasında avrupa dilleri arasında veya latin alfabesi kullanan diller arasında benzerlikler mevcut

ki bu kültürel etkileşime dayalı birşey, ayrıca kızılderililerin yaşadığı ortam şartları gereği at kullanmaları çadır hayatı sürdürmeleri gayet normal
    iki topluluk bir nevi şahsına münhasır atadan da geliyor olabilir, köklü topluluklar arasında kültürel sosyal etkileşimler her zaman olacağı için bu da göz ardı edilecek birşey değil

bunların dışında türklerin karşıya geçmesi konusunda ters mantık da yürütülebilir

Birbiriyle etkileşimsiz iki kıtadan bahsediyorum. Kelime benzerlikleri Türkçe'nin 8. yüzyıl ve civarında kullanılan kelimeler ile Kızılderililer'in dillerindeki kelimeler. O zaman Amerika keşfedilmemişti... Yadsınamaz bir gerçek var.

• quote:

quote:

quote:

Birbiriyle etkileşimsiz iki kıtadan bahsediyorum. Kelime benzerlikleri Türkçe'nin 8. yüzyıl ve civarında kullanılan kelimeler ile Kızılderililer'in dillerindeki kelimeler. O zaman Amerika keşfedilmemişti... Yadsınamaz bir gerçek var.

etkileşim olması için niye illa sınır komşusu olması gerektiğini düşünüyorsunuz ki, adamlar bering boğazı donunca karşıya geçiyorlar da birbirlerine hiç rastlamıyorlar mı, ayrıca her topluluk keşif amaçlı seyahatlerde bulunur, zamanında amerikadan asyaya asyadan amerikaya beringden geçiş olduğu ihtimali hiç de zayıf değildir, bu vesileyle etkileşim gerçekleşmiş olabilir

ben hadi ihtimaller üzerinden konuşuyorum ama siz de öyle bir demişsiniz ki amerika kıtası 1500 lerde keşfedilmeden önce sanki oralarda insan yaşamyordu

• quote:

quote:

quote:

quote:

etkileşim olması için niye illa sınır komşusu olması gerektiğini düşünüyorsunuz ki, adamlar bering boğazı donunca karşıya geçiyorlar da birbirlerine hiç rastlamıyorlar mı, ayrıca her topluluk keşif amaçlı seyahatlerde bulunur, zamanında amerikadan asyaya asyadan amerikaya beringden geçiş olduğu ihtimali hiç de zayıf değildir, bu vesileyle etkileşim gerçekleşmiş olabilir

ben hadi ihtimaller üzerinden konuşuyorum ama siz de öyle bir demişsiniz ki amerika kıtası 1500 lerde keşfedilmeden önce sanki oralarda insan yaşamyordu

Ben insan yaşamıyor demedim, yanlış anlaşılma var. Siz etkileşim sanki keşiften sonra oldu da kelimeler öyle değişti gibi bir hava verince.

• oluyor öyle uzun uzadıya yazmayınca anlatmak istediğimiz bazı şeyler eksik kalıyor

@Ohan
  • Kızılderililer, Eskimolar hariç kendi aralarında ikiye ayrılır, bir bölümünün Türklerle ve Orta Asya kültürüyle alakası yokken, Na Dene(böyle sanırım) Kızılderilileri Orta Asya'dan göçenlerden oluşur. Yaşayışları, dilleri, inanışları, adetleriyle Orta Asya'daki uluslarla benzer özellikler taşırlar. Kızılderililer Türktür denemez fakat belli bir kısmı ile akrabalık vardır.
  • Desenize Türkler Kızıldereliymiş
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kayra Han.

Buzullar erimeden önce sibirya ve alaska birbirine bağlıydı bu da teorileri güçlendirebilir.

Hatta şu an şöyle bir proje var.

/>

Orta Asya'dan gittikleri açık zaten. Ama bu Türk demek değil.
  • Muhtemelen bir bağlantı var. Ama tabi bu Amerikaya göç, Türklerin daha Türk değil de proto-Altay ya da daha eski bir gruptan olduğu dönemlere rastlıyordur.(eski gruplar dediğim Dené–Yenisey, Paleo-Sibirya gibi dil aileleri, kesin kanıtlanmış bağlantılar yok tabi ki)
    15000-20000 yıl önce gibi bazı rakamlar söyleniyor ama araştırmadım. Ancak Y kromozomu üzerinden bazı genetik yakınlıklar tespit edildi. Özellikle Sibirya ve
    Orta Asya halkları ile (Türk,Moğol, Sibirya halkları,Tunguz vs.).
    en.wikipedia.org
    Haplogroup Q-M242 - Wikipedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_Q-M242

http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_C_(Y-DNA)
    en.wikipedia.org
    Y-DNA haplogroups in indigenous peoples of the Americas - Wikipedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_in_Indigenous_peoples_of_the_Americas

Bazı yerlerde Amerikaya atları Avrupalıların getirdiğini söylüyorlar. Ben hep Kızılderilileri at kültürüyle bağdaştırırdım. Bunun tarihini bilen var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burakutus -- 20 Ocak 2014; 23:48:08 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

Kızılderili-Türk Kültürü'nde bir çok şey ortak:

-Çadır Kültürü
    -At Kültürü
    -Ok-Yay Kültürü

Ancak bu onların Türk olduğunu göstermez. Zira Orta Asya'da bu kültüre sahip olan tek millet Türkler değil.

Kızılderililer Orta Asya'dan gitmişlerdir bu çok açık. Ancak bu onların Türk olduğunu ''şimdilik'' göstermez.

Takıldığım tek nokta AT kültürü, çünkü bildiğim kadarı ile Atlar gemilerle Avrupa'dan götürüldü.

1492'de ilk defa götürülmüş.

www.wwwestra.com
    404 - 找不到文件或目录。
    http://www.wwwestra.com/horses/history_horse_america.htm

livescience.com
    The Surprising History of America's Wild Horses
    http://www.livescience.com/9589-surprising-history-america-wild-horses.html

Onun dışında Asya'dan göçmüş olabileceklerine katılıyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Theologist

quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

Kızılderili-Türk Kültürü'nde bir çok şey ortak:

-Çadır Kültürü
    -At Kültürü
    -Ok-Yay Kültürü

Takıldığım tek nokta AT kültürü, çünkü bildiğim kadarı ile Atlar gemilerle Avrupa'dan götürüldü.

1492'de ilk defa götürülmüş.

http://www.wwwestra.com/horses/history_horse_america.htm

http://www.livescience.com/9589-surprising-history-america-wild-horses.html

Onun dışında Asya'dan göçmüş olabileceklerine katılıyorum.

Onlar Avrupa'dan götürülen atlar. Ancak sen bir de Mustang atları araştır. Amerika Kıtası'nın yerli atlarıdır.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.