Şimdi Ara

Kimler Satranç Oynuyor, Satrancın Size Kattıkları ne? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
140
Cevap
3
Favori
5.427
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: neytullah1

AI'ler sadece satrançta yok, bir çok alanda da etkin, zeka sorusu hazırlayan AI'lerde mevcut, öğretilir ve benzerini en iyi şekilde uygular ayrıca insan aptaldır AI'ler ise kusursuz.

aradaki farkı iyi bilmek lazım. Satrancın temeli ise düşünmeye dayalı, karmaşayı analiz etmeli ve çözüm oluşturmalısın, karşılaştığın tablolardan fikirler kapıp başarılı şekilde uygulamak için becerilerini zorluyorsun, konsantrasyon,hafıza,yaratıcı yaklaşımlar(feda gibi) gibi akli becerilere ihtiyacın olacaktır,

Zeka ise basitçe tanımı

"İnsanın düşünme, akıl yürütme, nesnel gerçekleri algılama, kavrama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tümü."

Bilgisayar hamlelere cevap verebilmek için öğretileni uygular, İnsansa zekasına başvurur.

Umarım yeterli açıklama olmuştur sizin için.

Alıntıları Göster
    Boş açıklama, bana bir şey açıklamana gerek yok bu forumdaki herkesten daha zekiyim açıkca belirtiyim.

Satranç boş bir ezber oyunudur.

• quote:

Orijinalden alıntı: HeavenlyBlue

Satranç hakkında bilgin yoksa boş yapma.
    Satranç boş bir ezber oyunudur. 2-3 Maç kazandınız diye kendinizi avutmayın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E94B9CA23

Boş açıklama, bana bir şey açıklamana gerek yok bu forumdaki herkesten daha zekiyim açıkca belirtiyim.

Satranç boş bir ezber oyunudur.

Alıntıları Göster
    Pekâla ..
  • quote:

Pekâla ..

Alıntıları Göster
    Ha ayrıca kare kare her hamleye cevap verebilen AI olduğu bir oyun zeka gerektirmiyordur.

Bu videoyu izlemeni öneririm.

Dota oynayan biri değilim ama Dota bile daha çok beyin istiyordur.

• Matematik de zeka işi değil çünkü sonuçta bilgisayar da çözebiliyor değil mi?
    Kafasından 3 basamaklı iki sayıyı saniyesinde çözebilen çocuk da zeki değil çünkü hesap makinesi ondan daha kısa sürede çözüyor.
    Güzel kafaymış kardeş güle güle kullan.
    Beklediğin ilgiyi de başka yerde ara

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şimdi Final oynanıyor, Carlsen-Nakamura arasında

Carlsen reis 1-0 önde
  • quote:

Satranç boş bir ezber oyunudur. 2-3 Maç kazandınız diye kendinizi avutmayın.

Alıntıları Göster
    Ezber oyunu mu

Güldürdün

• quote:

Orijinalden alıntı: Einar Solberg

Matematik de zeka işi değil çünkü sonuçta bilgisayar da çözebiliyor değil mi?
    Kafasından 3 basamaklı iki sayıyı saniyesinde çözebilen çocuk da zeki değil çünkü hesap makinesi ondan daha kısa sürede çözüyor.
    Güzel kafaymış kardeş güle güle kullan.
    Beklediğin ilgiyi de başka yerde ara
    Ya sen hadi sınavına çalışsana LİSELİ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E94B9CA23 -- 3 Mayıs 2020; 18:7:8 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bernoulli Denklemi

Ezber oyunu mu

Güldürdün

Alıntıları Göster
    Evet %80 ezber oyunudur aksini iddia eden Satranç oynamamıştır. Yapabilceğin hamleler sınırlı bir yerden sonra ve binlerce maç oynamış biri olarak daha önce ki aynı hareketlerin tekrarlanışı bunun için gidin makale okuyun burada mı açıklıyım?

Satrançı iyi oynadığını düşünüp kendini zeki sanan varsa net EZİKTİR. Hayatta ki tek başarısı 2-3 ezberdir.

Ayrıca bu bir genellemedir ve istisnalar kaideyi bozmaz.

Bill Gates bu kadar kısa sürede yenildiği için gerizekalı mı sence yoksa Satranç pratiği mi 0.

O yüzden Satranç bir zeka ölçme aracı değildir ki zeka 2-3 kareden fazlasıdır. Farklı düşünmek diyorsunuz farklı hamlelerere farklı düşünmek denmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E94B9CA23 -- 3 Mayıs 2020; 18:20:32 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Bernoulli Denklemi

Şimdi Final oynanıyor, Carlsen-Nakamura arasında

Carlsen reis 1-0 önde
    Carslen Satrancın Mozartı, gerçekten maçları inanılmaz etkiliyor beni
  • Liseli değilim knk

• quote:

Liseli değilim knk
    O zaman üstte ki bernouli'ye verdiğim cevabı okumanı tavsiye ederim.

Sabah akşam satrançın bir zeka oyunu olmadığını ve bu oyunda en önemli şeyin

> Hafıza ve Pratik olduğunu savunurum.

Satranç oyuncularının %90'inin arasında ki farkı Pratik belirliyor kalan %10 ise Hafıza.

Not: Satranç çok oynamış biri değilim, çocukluk dışında hiç ilgime gelmedi. Bir şeyler programlamak, tasarlamak benim için daha keyifliydi.

Carlsen kesinlikle zeki birisi bunu inkar etmiyorum tabi ki ama başarısının çoğunu hafızasına ve pratiğine borçlu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E94B9CA23 -- 3 Mayıs 2020; 18:34:1 >
  • quote:

Evet %80 ezber oyunudur aksini iddia eden Satranç oynamamıştır. Yapabilceğin hamleler sınırlı bir yerden sonra ve binlerce maç oynamış biri olarak daha önce ki aynı hareketlerin tekrarlanışı bunun için gidin makale okuyun burada mı açıklıyım?

Satrançı iyi oynadığını düşünüp kendini zeki sanan varsa net EZİKTİR. Hayatta ki tek başarısı 2-3 ezberdir.

Ayrıca bu bir genellemedir ve istisnalar kaideyi bozmaz.

Bill Gates bu kadar kısa sürede yenildiği için gerizekalı mı sence yoksa Satranç pratiği mi 0.

O yüzden Satranç bir zeka ölçme aracı değildir ki zeka 2-3 kareden fazlasıdır. Farklı düşünmek diyorsunuz farklı hamlelerere farklı düşünmek denmiyor.

Alıntıları Göster
    Bu konuya neden bu kadar takıldınız çok anlamış değilim ama ek bir açıklama yapayım belki kafanızdaki karışıklıklar biraz olsun aydınlatabilirim

Öncelikle zeka tek bir alana indirgenemez, yani sandığınız gibi bazı zeka aktivitelerini yapamayan insanlar aptal olmuyor doğal olarak buradan bir aktiviteyi yerine getiremediniz diye kimse sizi aptal ilan edemez.

Zeka, bir işlemci değildir , Marilyn Vos Savant'ın(kendisi 228 IQ'ya sahiptir) kitabında yaptığı kısa ve net açıklamasıyla "Yetenekler bütünüdür"

Aynı şekilde Howard Gardner , çoklu zeka kuramını önermiştir, zekanın tek ve baskın yetenek olarak görmekten ziyade çok boyutlu olduğunu öneren modeldir

Nitekim Zekanın simgesi olarak görülen Einstein ise bir balığın ağaca göre yargılanamayacağını ifade etmiştir.

Bu konuda açıklık getirdiğime göre hiçbir zeka aktivitesi ölçüm aracı olarak kullanılmaz ama bu onların zeka oyunu olduğu gerçeğini de değiştirmez,

Bir zeka oyununda iyi olmamanız sizi aptal yapmayacağı gibi sadece bu oyun için gerekli ilgi ve yeteneklerinizin yetersiz olduğunu , daha çok çalışmanız gerektiğini ortaya koyar.

Bu arada zekaya bu kadar takılmayın, akli becerilerinizi zorlayan çalışmaların içerisinde yer alarak gelişiminizi sürdürmeye devam edebilirsiniz.

İyi günler.

• quote:

Bu konuya neden bu kadar takıldınız çok anlamış değilim ama ek bir açıklama yapayım belki kafanızdaki karışıklıklar biraz olsun aydınlatabilirim

Öncelikle zeka tek bir alana indirgenemez, yani sandığınız gibi bazı zeka aktivitelerini yapamayan insanlar aptal olmuyor doğal olarak buradan bir aktiviteyi yerine getiremediniz diye kimse sizi aptal ilan edemez.

Zeka, bir işlemci değildir , Marilyn Vos Savant'ın(kendisi 228 IQ'ya sahiptir) kitabında yaptığı kısa ve net açıklamasıyla "Yetenekler bütünüdür"

Aynı şekilde Howard Gardner , çoklu zeka kuramını önermiştir, zekanın tek ve baskın yetenek olarak görmekten ziyade çok boyutlu olduğunu öneren modeldir

Nitekim Zekanın simgesi olarak görülen Einstein ise bir balığın ağaca göre yargılanamayacağını ifade etmiştir.

Bu konuda açıklık getirdiğime göre hiçbir zeka aktivitesi ölçüm aracı olarak kullanılmaz ama bu onların zeka oyunu olduğu gerçeğini de değiştirmez,

Bir zeka oyununda iyi olmamanız sizi aptal yapmayacağı gibi sadece bu oyun için gerekli ilgi ve yeteneklerinizin yetersiz olduğunu , daha çok çalışmanız gerektiğini ortaya koyar.

Bu arada zekaya bu kadar takılmayın, akli becerilerinizi zorlayan çalışmaların içerisinde yer alarak gelişiminizi sürdürmeye devam edebilirsiniz.

İyi günler.

Alıntıları Göster
    Benim fikrimi savunuyorsan neden baştan beri inkar etme derdinde olduğunu soruyorum?

Satranç %90 Pratik oyunudur ve kalan %10 Hafıza belirler (Yani EZBER oyunudur). Hafıza da zekaya giriyor ama zekanın tümüne değil. O yüzden bir satranç oyuncusu diğerini yeniyorsa bunu zeka belirlemez.

Buna taktığım yok sadece merak edip, araştırmış olarak cevabımı veriyorum. Satrançta biraz pratikle iyi oynadığını düşünen herkes kendini Dahi zannediyor.

Konu başlığı "Satranç size kattıkları ne"

Ben de cevabımı verdim, bir şey katmadı sadece boş bir ezber oyunudur bana göre.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E94B9CA23 -- 3 Mayıs 2020; 18:38:36 >

• Satranç salt zeka oyunu değil ama zeka büyük rol oynuyor. Zeki biri olmasan da sabah akşam ezbee yaparak gayet iyi oyuncu olursun ama zeki adam onun harcadığı eforun çok daha azıyla yapabiliyor bunu çünkü hafıza ve anlama zekayla alakalı.
    Bill Gates demişsin, şunu söyleyeyim, Bill Gates'in altında çalışan birsürü mühendisi var ve aralarında analitik zekası Bill Gates'ten yüksek birçok insan var. Zeka'nın tek bir alanı yok. Mozart müziksel zeka var, Dostoyevski de sözel zeka var, Bill Gates'de ticari zeka var gibi. Şu şundan daha zeki diyebilir misin?

• quote:

Benim fikrimi savunuyorsan neden baştan beri inkar etme derdinde olduğunu soruyorum?

Satranç %90 Pratik oyunudur ve kalan %10 Hafıza belirler (Yani EZBER oyunudur). Hafıza da zekaya giriyor ama zekanın tümüne değil. O yüzden bir satranç oyuncusu diğerini yeniyorsa bunu zeka belirlemez.

Buna taktığım yok sadece merak edip, araştırmış olarak cevabımı veriyorum. Satrançta biraz pratikle iyi oynadığını düşünen herkes kendini Dahi zannediyor.

Konu başlığı "Satranç size kattıkları ne"

Ben de cevabımı verdim, bir şey katmadı sadece boş bir ezber oyunudur bana göre.

Alıntıları Göster
    Alakasız bağlantılar kuruyorsunuz ve hala anlamıyorsunuz,

Satranç, zeka oyunudur. Bunun için akli becerilerinizi zorlarsınız basit bir tahta oyunu olmamakla birlikte, mantığı neticesiyle de konuya felsefi açıdan yaklaşmanızı sağlayan ve yine mantığı açısından gelişim haritanızı olumlu yönde etkileyerek zekanızı geliştirmeye zorlar.
    Bir insan satranç tahtasında rakibinin hamlelerinden ne yapmaya çalıştığını anlamaya çalışarak uygun çözümler oluşturmaya çabalar. Buda analitik zekanızı geliştirir.

Karmaşık problemlerle sürekli karşı karşıya kalan insan zihni, hafıza gibi bir becerisinden faydalanmaya çalışsa da ezberle yanıt vermez, ezberle yanıt verebilecek hafıza gücünü ve pratik gücünü sürekli barındırmaz. İnsan Bilgisayar değildir. Bunun için tüm hamle varyasyonlarını hesaplamalı ve doğru kararlar vermelidir. Basitçe Çoban matı yapmaya çalışabilirsin ama rakibinin verdiği savunma hamleleriyle tekrar yarattığı karmaşık probleme kendi çözümünü oluşturmak zorundasın. Tam bu noktada da ise zekanın tanımı devreye girer.

"İnsanın düşünme, akıl yürütme, nesnel gerçekleri algılama, kavrama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tümü." Bu yüzden zekasına başvurur.

Ayrıca hiçbir zekada o alandaki tecrübe sahibi bir ustayla yarışamaz yani Bill Gates'i örnek vermeniz çok saçma olmuş, yani o videoda arkadaşım, Bir matematik öğretmeniyle hiç matematik bilmeyen yada daha yeni başlamış bir öğrenci yarışıyor.

Buradan "Satranç zeka oyunu değildir" çıkarımı yapmak abestir.

Gelelim konunun gidişatına,

hiç kimse satrancı ölçüm aracı olarak görmedi yada hiç kimse satranç oynuyor diye kendisini çok zeki ilan etmedi, sen kendin çalıp kendin oynadın biraz , lütfen artık gereksiz yorumlarda bulunmayın, konuyu baltalıyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neytullah1 -- 3 Mayıs 2020; 18:54:0 >

• quote:

Satranç salt zeka oyunu değil ama zeka büyük rol oynuyor. Zeki biri olmasan da sabah akşam ezbee yaparak gayet iyi oyuncu olursun ama zeki adam onun harcadığı eforun çok daha azıyla yapabiliyor bunu çünkü hafıza ve anlama zekayla alakalı.
    Bill Gates demişsin, şunu söyleyeyim, Bill Gates'in altında çalışan birsürü mühendisi var ve aralarında analitik zekası Bill Gates'ten yüksek birçok insan var. Zeka'nın tek bir alanı yok. Mozart müziksel zeka var, Dostoyevski de sözel zeka var, Bill Gates'de ticari zeka var gibi. Şu şundan daha zeki diyebilir misin?
    Ben aksini iddia etmiyorum zaten Zeka öğrenme yeteneğidir ama en sonunda iki kişi aynı seviyeye gelir satranç gibi bir oyunda. Farkı net göstericek bir oyun değil.

Zekasını geliştirmek için Satranç oynadığını iddia eden insanlar var, yahu Programlama veya Tasarımla uğraşsan daha çok geliştirirsiniz kendinizi ve belki meslek bile yaparsınız.

Ayrıca dünyanın en iyi satranç oyuncularına dahil değildir yorumum, onlar tabi ki çok zeki oldukları için en iyileri ama ben kalan %99'dan bahsediyorum yani genelden.

• Su gibi terletip baş ağrısına sebep oluyor. Bullet oynuyorum arada bir sarınca aralıksız 3-4 saat oynuyorum sonra koltuk altı sırılsıklam bir baş ağrısı vurmuş kafayı. Pekde iyi birşey değil bana bir faydası olmadı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: BR.YILMAZ

Bullet dediğiniz oyun nasıl bişey varmı link felan arkadaşlar
    1 dakikalık maç
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.