Şimdi Ara

Kılıçdaroğlu'nun büyük yalanı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
1
Favori
850
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Muhalefetin yalanını dünyadaki örnekler çürüttü



    Muhalefetin, anayasa değişikliğinin ardından ‘anti demokratik’ bularak eleştirdiği Anayasa Mahkemesi’ne üye seçimlerinin dünyadaki örneklerine bakıldığında, Türkiye’deki sistemin daha ileri olduğu ortaya çıktı..


    Anayasa değişikliğini engellemek için kılıktan kılığa giren muhalefetin, yargı yalanı elinde patladı. "Cumhurbaşkanı yargıyı tek başına şekillendirecek. Seçtiği üyeler Cumhurbaşkanını yargılamaz" iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirlendi. Anayasa Mahkemesi'ne üye seçimlerinin dünyadaki uygulamalardan daha ileri noktada olduğu görülüyor..

    TÜRKİYE. Anayasa Mahkemesi 15 üyeden oluşuyor. TBMM; iki üyeyi Sayıştay Genel Kurulunun kendi başkan ve üyeleri arasından, her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden, bir üyeyi baro başkanlarının serbest avukatlar arasından gösterecekleri üç aday içinden gizli oylamayla seçecek. Cumhurbaşkanı ise; 3 üyeyi Yargıtay, iki üyeyi Danıştay genel kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden; ikisi hukukçu olmak üzere üç üyeyi YÖK'ün kendi üyesi olmayan yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri arasından göstereceği üçer aday içinden seçeçek. Cumhurbaşkanı 4 üyeyi yöneticiler, serbest avukatlar, birinci sınıf hâkim ve savcılar ile en az beş yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçip mahkemeye gönderecek..


    DİĞER ÜLKELER….


    İNGİLTERE:. Bir başkan, bir başkan vekili ve 10 üyeden oluşuyor. Yasama ve yürütmenin anayasal denetimi bu mahkeme tarafından yapılıyor, mahkeme hukuki fikir beyan etme yetkisine sahip..

    FRANSA:. Anayasa Konseyi 9 üyeden oluşuyor. Üyelerden üçü cumhurbaşkanı, üçü Millet Meclisi Başkanı, üçü de Senato Başkanı tarafından atanıyor. Cumhurbaşkanı Konseyin doğal üyesi..

    İSVEÇ:. Yargı sisteminde Anayasa mahkemesi bulunmuyor. Yasalara karşı dava açılamıyor. Tasarılar Parlamentoya sunulmadan önce Yüksek Hakem Heyeti tarafından inceleniyor..

    ABD:. Yüksek Mahkemenin 9 üyesi de başkan tarafından tayin ediliyor. Ancak Senatonun onayı gerekiyor..

    MEKSİKA:. 11 Yargıçtan oluşan Yüksek Mahkeme üyeleri, Senatonun üçte iki oyuyla devlet başkanı tarafından seçilen adayları onaylamasını takiben atanıyorlar..

    BREZİLYA:. 11 Yargıçtan oluşan Yüksek Mahkeme üyeleri başkan tarafından Senatonun onayı ile atanıyor..

    ARJANTİN: . Yüksek Mahkeme yargıçlarının atamasını devlet başkanı yapıyor, ancak bunun için Senatonun üçte ikisinin oyu gerekiyor..

    G. KORE:. 9 yargıçtan oluşuyor. Başkan atıyor..



    Kaynak:http://www.ahaber.com.tr/gundem/2017/01/31/muhalefetin-yalanini-dunyadaki-ornekler-curuttu







  • A haber

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Feel The Difference F kullanıcısına yanıt
    İçeriğe bak güzel kardeşim. Her zaman sözcü okuyup, halk tv izlerseniz koyun olursunuz.

  • < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

  • < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Metin2nin Demircisi

    İçeriğe bak güzel kardeşim. Her zaman sözcü okuyup, halk tv izlerseniz koyun olursunuz.

    Sağol iki tarafla da ilgilenmiyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 12 eylül 1980 darbesinden önce bu ülkede de yürütmenin başı olan meclis yanında cumhuriyet senatosu vardı kapatılan

    Cumhuriyet senatosuna senatör seçilme koşulu 4 yıllık üniversite mezunu olmaktı. O dönemde cumhurbaşkanı daha çok cumhuriyeti manevi temsil eden bir yapıdaydı.

    12 eylülde senato kapatıldı bir daha açılmadı

    Sahi biz de artık neden senato yok?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0z0z -- 31 Ocak 2017; 13:42:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu sayılan ülkelerdeki sistem bizimkinden daha demokratik. Bunlarla karşılaştırıp nasıl önerinin daha ileri olduğunu ileri sürüyorlar?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: to let myself go

    Bu sayılan ülkelerdeki sistem bizimkinden daha demokratik. Bunlarla karşılaştırıp nasıl önerinin daha ileri olduğunu ileri sürüyorlar?

    Demokratik ülkerin kanunlarını uygulamalarını alırsak bizde daha demokratik olabiliriz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: c888


    quote:

    Orijinalden alıntı: to let myself go

    Bu sayılan ülkelerdeki sistem bizimkinden daha demokratik. Bunlarla karşılaştırıp nasıl önerinin daha ileri olduğunu ileri sürüyorlar?

    Demokratik ülkerin kanunlarını uygulamalarını alırsak bizde daha demokratik olabiliriz.

    O iş kanunla olacak şey değil. Demokrasi ve hukuk bilinciyle olacak şey. O da bizde yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu haberden sonra akpli oldum ve evet diyeceğim!
  • dünyada yalancılıkta atıcılıkta 1 numara olmuş bir zat var rekor onda kimseyede kaptırmaz
  • Verdikleri tüm örnekler önerilen sistemden daha akılcı ve demokratik yalnız. Bu ne saçma haber?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 0z0z

    12 eylül 1980 darbesinden önce bu ülkede de yürütmenin başı olan meclis yanında cumhuriyet senatosu vardı kapatılan

    Cumhuriyet senatosuna senatör seçilme koşulu 4 yıllık üniversite mezunu olmaktı. O dönemde cumhurbaşkanı daha çok cumhuriyeti manevi temsil eden bir yapıdaydı.

    12 eylülde senato kapatıldı bir daha açılmadı

    Sahi biz de artık neden senato yok?

    Ding dong

    Kapı zili çaldı mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0z0z -- 31 Ocak 2017; 13:56:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • al sana habercilik .Biraz araştırdım ve bıldum.Gerçek bilgi budur işte karşılaştır bakalım.

    Karşılaştırmalı hukuka baktığımızda Anayasa Mahkemesi üyelerinin şu şekillerde seçildiği görülmektedir:

    1. ABD[1]

    ABD Yüksek mahkemesi dokuz üyeden oluşur. Üyeler “iyi hâlleri (good behavior)”ni sürdürmeleri şartıyla ömür boyu görevde kalırlar[2]. İyi hâlin kaybı, yani üyenin suç işlemesi durumunda impeachment usûlünün işletilmesiyle senatonun üçte ikisinin oyuyla görevden alınması mümkündür. Ancak kuruluşundan bugüne görevden bu şekilde alınmış bir Yüksek Mahkeme üyesi yoktur[3]. ABD Yüksek Mahkemesine üye atanabilmenin eğitim, meslek vb. koşulları yoktur. Bununla birlikte uygulamada genellikle ülkenin en seçkin hukukçularının üye olarak atandıkları görülmektedir. Üyelerin hepsini atama yetkisi Başkana aittir. Ancak, başkanın ataması “Senatonun görüş ve onayı (advice and consent of the Senate)”na bağlıdır (1787 ABD Anayasası, m.2, sek.2, par. 2). Uygulamada, Başkanların kendi siyasal görüşüne yakın kişileri Yüksek Mahkemeye üye olarak atadıklarına şahit olunmaktadır. Başkanın partisi Senatoda çoğunluğa sahip değil ise, Senatonun atanan kişinin atamasını onaylamadığı da görülmektedir. Uygulamada başkan tarafından atanan üyelerin beşte birine yakın kısmının Senato tarafından onaylanmadığı not edilmektedir[4]. Senato onaylamadan önce Başkan tarafından önerilen adayın sorgulamasını yapmak için bir komite oluşturur. Komitede sorgulama sözlü ve kamuya açıktır. Sorgulamada Komite, adayın siyasal eğilimlerini ve hatta özel hayatını dahi araştırır. Örneğin Başkan Bush tarafından önerilen R. H. Bork’un üyeliğini Senato siyasal görüşleri nedeniyle onaylamamıştır. Bork’tan sonra aday olan D. H. Ginsburg da gençliğinde marihuana içtiği için çekilmek zorunda kalmıştır[5]. Sonuç olarak ABD Yüksek Mahkemeye üye atanması ve onanması işinde siyasal faktörlerin rol oynadığını söyleyebiliriz[6].

    2. Almanya

    Alman Federal Anayasa Mahkemesi 16 hakimden oluşur. Hakimlerin yarısı Bundestag (birinci meclis [millet meclisi]), diğer yarısı da Bundestrat (ikinci meclis [senato]) tarafından seçilir (AY, m.94/1). Mahkeme Başkanı ve Başkan Vekili dönüşümlü olarak Bundestag ve Bundesrat tarafından seçilir. Görev süreleri 12 yıldır. Tekrar seçilmeleri mümkün değildir. Üye seçilebilmek için 40 yaşını doldurmuş olmak ve hakim olma yeterliliğine sahip olmak gerekir. Üniversite öğretim üyeliği dışında başka bir işle Anayasa Mahkemesi üyeliği bağdaşmaz.

    3. Avusturya

    Avusturya Anayasa Mahkemesi bir başkan, bir başkan vekili, 12 asıl ve 6 yedek üyeden oluşur (AY, m.147). Başkan, Başkanvekili, 6 asıl üye ve üç yedek üye Federal Hükümet tarafından; 3 asıl ve 2 yedek üye Ulusal Konsey (=Millet meclisi) tarafından, 3 asıl ve 1 yedek üye Federal Konsey (=Senato) tarafından seçilir. Seçilen adaylar Federal başkan tarafından atanırlar. Federal hükümet tarafından seçilen üyelerin hakim, kamu görevlisi, veya hukuk profesörü olması gerekir.

    4. Fransa[7]

    Fransız Anayasa Konseyi dokuz üyeden oluşur. Eski Cumhurbaşkanları da -dilerlerse- Mahkemenin doğal üyesidirler. Üyeler dokuz yıl görevde kalır. Bir defa seçilen üye tekrar seçilemez. Üyelerin üçte biri her üç yılda bir yenilenir. Fransız Anayasa Konseyine üye atanabilmenin eğitim, meslek vb. koşulları yoktur. Üyelerin üçü Cumhurbaşkanı, üçü Millet Meclisi ve üçü de Senato Başkanı tarafından atanır (1958 Anayasası, m.56). Fransa’da gerek Cumhurbaşkanı, gerek Millet Meclisi Başkanı, Gerekse Senato Başkanı, kendisine yakın kişileri Anayasa Konseyine üye olarak atamaktadırlar. Atanan kişilerin çoğunluğu eski politikacılar veya yüksek bürokratlardır. Atanan kişilerin yaş ortalaması da hayli yüksektir (1980’lerde yaş ortalaması 74 idi). O nedenle Anayasa Konseyi bir “emekliler hükûmeti” olarak nitelendirilmiştir[8].

    5. İspanya

    1978 İspanyol Anayasasının 160’ıncı maddesine göre, Anayasa Mahkemesi, 12 üyeden oluşur. Dört üye Kongre (Millet Meclisi) tarafından üyelerinin üçte iki çoğunluğuyla, dört üye Senato tarafından aynı çoğunlukla, iki üye Hükümet tarafından, iki üyede “Yargı Genel Kurulu (Consejo General del Poder Judicial) tarafından seçilir. Üyelerin mesleklerinde tanınmış yetkinliğe ve en az 15 yıllık tecrübeye sahip hakim, savcı, üniversite profesörü, kamu görevlisi, avukat ve hukukçular arasından seçilmesi gerekmektedir. Üyeler dokuz yıllığına seçilir ve tekrar seçilmeleri mümkün değildir.

    6. İtalya

    1947 İtalyan Anayasasının 135’inci maddesine göre İtalyan Anayasa Mahkemesi 15 üyeden oluşur. Üyelerden üçte biri Cumhurbaşkanı, üçte biri Parlamento, ve üçte biri de adlî ve idarî yargı yüksek mahkemeleri tarafından seçilir (m.135). Seçilen üyelerin yüksek mahkeme üyesi, üniversite profesörü veya en az 20 yıl deneyime sahip avukat olmaları gerekir. Üyelerin görev süresi 9 yıldır. Tekrar seçilmeleri mümkün değildir. Mahkeme başkanı üyeleri arasından kendi üyeleri tarafından seçilir.

    7. Portekiz

    1978 Portekiz Anayasanın 222’nci maddesine göre, Portekiz Anayasa Mahkemesi 13 üyeden oluşur. 10 üye Meclis tarafından, üç üye ise Anayasa Mahkemesinin kendi üyeleri tarafından seçilir. Üyelerin altısı hakimler, geri kalanları ise hukukçular arasından seçilmelidir. Üyelerin görev süresi 9 yıldır. Tekrar seçilemezler. Mahkemenin başkanı, üyeleri tarafından seçilir.

    8. Türkiye

    1982 Türk Anayasasının 146’ncı maddesine göre Anayasa Mahkemesi 11 asıl ve 4 yedek üyeden oluşur. Cumhurbaşkanı, iki asıl ve iki yedek üyeyi Yargıtay, iki asıl ve bir yedek üyeyi Danıştay, birer asil üyeyi Askerî Yargıtay, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştay genel kurullarınca kendi Başkan ve üyeler arasında üye tam sayılarının salt çoğunluğu ile her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden; bir asil üyeyi ise Yükseköğretim Kurulunun kendi üyesi olmayan Yükseköğretim Kurumları öğretim üyeleri içinden göstereceği üç aday arasından; üç asil ve bir yedek üyeyi üst kademe yöneticileri ile avukatlar arasından seçer. Buna göre, Anayasa Mahkemesi üyelerini XE "Anayasa Mahkemesi üyelerini" her halükârda Cumhurbaşkanı seçmektedir. Ancak, 11 üyeden 8’i için birtakım makamlar (Yargıtay, Danıştay, Askerî Yargıtay, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi, Sayıştay, Yükseköğretim Kurulu) Cumhurbaşkanına üç aday göstermekte, Cumhurbaşkanı da bu adaylardan birisini Anayasa Mahkemesi üyesi olarak atamaktadır. Burada aday gösterme yetkisinin çok önemli bir yetki olduğu kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Cumhurbaşkanı, 11 üyeden 3’ünü ise belli şartları taşıyan kimseler arasından doğrudan doğruya kendisi seçmektedir.

    http://www.anayasa.gen.tr/aym-uyesecimi.htm




  • Genel olarak tüm yalancılara ve yalan söylemeye mi karşısın, yoksa sadece CHP ve liderinin yalanları mı ilgini çekiyor?
  • Kılıçdaroğlu ya küfrediyor ya da yalan söylüyor.
    Yeni bir şey mi ?
  • Detaysiz bilgiler verilmis ama haberde bile senato onayi gibi bizde olmayan ek kurumlar varken kalkip bizim sisteme daha ileri demek tam ahaberden beklenecek haraket.
  • Muhalefetin yalanından bişi olmaz ama iktidarın yalanında şehit artı milyarlarca dolar borç çıkar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Metin2nin Demircisi

    İçeriğe bak güzel kardeşim. Her zaman sözcü okuyup, halk tv izlerseniz koyun olursunuz.

    Sen oku benim gibi olma der gibi olmuş.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.