Şimdi Ara

Kendini geliştirmek nedir ? Aşamaları nedir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
2
Favori
1.138
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Günümüz toplumunda Herkesin diline pelesenk olmuş bir cümle. Kendinizi geliştirin geliştirin geliştirin.

peki bu kendini geliştirmek nedir nasıldır ne şekilde yapılır bunu çocuklara anlatan yok.

hadi bir delikanlı anlatsın dinleyelim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Öncelikle şu "dil öğren, kitap oku" gibi saçmalıkları geçelim. Bunlar kişiyi geliştirmez. Hele ki Imdb 250 filmleri izle diyenler bile var :D Siz çok yanlış anlamışsınız. Dediğiniz gibi şu sıralar herkes "önemli olan kendini geliştirmek" deyip duruyor. Ve ne kadar bunu ağzından düşürmeyen insan varsa hepsi boş. Asıl kendini geliştirmeyenler bunlar bundan emin olabilirsiniz. Benim edindiğim tecrübelere dayanarak kendini geliştirmek nasıl olur yazayım. Genelde üni başlayacaklara söylendiği için onlara ithafen yazıyorum:

Öncelikle çevre edinmek bence kendini geliştirmenin başlıklarından biri. En saçma, en alakasız kişi bile gün gelip sana yardımcı olabiliyor. Çevre edinmek hem psikolojik olarak hem ünide akademik olarak hem de iş hayatında çok yarar sağlayacaktır. Yeni üniye başlayan arkadaşlara tavsiyem mutlaka ilgi alanlarına göre bir kulübe gidip sosyalleşmeye çalışmaları.

2.olarak kendini alanında geliştirmek. "Udemy'den kurs al" demeyeceğim merak etmeyin. Mesela benim alanım biyomedikal. Biyomedikal sektörü çok geniş bir sektör, tıbbi cihaz üretiminden tut kalibrasyona, biyoteknolojiden yazılıma kadar tıpla ilgili her türlü alanı kapsıyor. Bu kadar geniş bir sektörde ben kendimi biyosensör ve yazılım alanında geliştirme kararı aldım. Bunun için öncelikle algoritma, programlama ve makine kodlama öğrenmeye ve biyosensör yapmaya çalıştım. İngilizcemi ilerlettim, C dili öğrendim vs.
    Bunlar benim tercih ettiğim yolla alakalı. Mesela cihaz üretimine odaklansam enstrümantasyon ve temel elektronikte kendimi geliştirmem gerekiyordu.
    Ne konuda ilerlemek istiyorsanız ona göre kendinizi geliştirmeniz gerek. Milletin ağzına sakız olmuş "İngilizce zaten şart artık 2.dil gerek" diye. Kardeşim adam neden ihtiyacı yoksa Almanca vs. öğrenmeyle uğraşsın? Veya muhasebeci adama programlama öğren vs. diyorlar...

Kısacası seçtiğiniz yola göre kendinizi geliştirin. (Hobiler ayrı tabii)

3.olarak tecrübe. Bir sektörde kendini geliştirmek için tecrübe çok önemli. Stajı iyi bir yerde yapmak hem iş hayatına adaptasyonu sağlıyor hem de iş fırsatları doğurabiliyor. Zaten tecrübesiz eleman istemiyor hiçbir firma.

4.olarak sertifika,proje vs. Alanınızla ilgili sertifikalar ve okul,Tübitak projeleri vs. ne varsa hepsini yapın. CV ye katkı sağlar. Mühendisseniz tutup piyano kursu sertifikasını falan cv ye koymayın, sertifika bağımlılığı yapmayın. Okullarda Tübitaktan tanıtımlar yaparlar, onları dinleyin fikirleriniz varsa hocalarınızla girişin mutlaka. Okurken Tübitakta çalışmaya başlayanlar tanıyorum.

5.olarak girişimcilik. Arkadaşlar herkeste bu ruh olmayabilir ama okulların Teknokentlerinde farklı fikir ve projeler için imkanlar saglanıyor. Küçük şehir üniversitelerinin teknokentlerinde dahi 3B yazıcıdan tutun elektronik laboratuvarlarına kadar herşey var. Varsa bir girişim fikriniz mutlaka oraları değerlendirin. Okurken Kosgeb den yüksek miktarda hibe alıp iş kuran kişiler biliyorum, hala da devam ediyor.

6.olarak okullarda olan gezilere mutlaka gidin. Sempozyum gezisi bile olsa mutlaka gidin. Hem eğlenirsi iz hem yeni iş fırsatları yakalayabilirsiniz. Ayrıca bu okul sempozyumları uluslararası oluyor, yurtdışı fırsatları da bulabilirsiniz. Gidin, duruma göre değerlendirin.

Daha çok var fakat genel olarak bunlar önemli şeyler. Neyi tercih ediyorsanız ona yatırım yapın. "Kendini geliştirmek için al şu 100 kitap listesini oku gel" veya "Udemy den şu kursları satın al" gibi saçma sapan şeyler ile uğraşmayın. Fırsatları değerlendirin. Üniversitede sap gibi oturursanız sap gibi bir hayat geçirirsiniz.

Üni ve sonrası için ise birşey yazmak istemedim. İşi gücü olan hayatını ufaktan çizmeye başlayan insanın "alanı dışında" kendini geliştirmesini çok mantıklı bulmuyorum. 30 lardan sonra insan etliye sütlüye karışmak istemiyor ve hayatını belli bir rotaya oturtmuş oluyor.
  • “Altmışıma kadar bildiğim şeyler zaten yirmimde öğrendiklerimdi.” demiş yazar.

bana da olay bundan ibaret geliyor. öğrenilecek birkaç ufak şey var, gerisi teferruat.

• kendini geliştirmek bir dine kabul edilmek gibi bir şey değil ki aşamaları olsun hocam. kitap okumak, ilginç filmler izlemek, eğitim almak gibi şeyler kendini geliştirmektir işte.

• Bir konuda usta olmaktır , dil bilmektir vs..

• bir şeyler öğren. Her gün 1 saat dil öğrensen bile olur

• Öncelikle şu "dil öğren, kitap oku" gibi saçmalıkları geçelim. Bunlar kişiyi geliştirmez. Hele ki Imdb 250 filmleri izle diyenler bile var :D Siz çok yanlış anlamışsınız. Dediğiniz gibi şu sıralar herkes "önemli olan kendini geliştirmek" deyip duruyor. Ve ne kadar bunu ağzından düşürmeyen insan varsa hepsi boş. Asıl kendini geliştirmeyenler bunlar bundan emin olabilirsiniz. Benim edindiğim tecrübelere dayanarak kendini geliştirmek nasıl olur yazayım. Genelde üni başlayacaklara söylendiği için onlara ithafen yazıyorum:

Öncelikle çevre edinmek bence kendini geliştirmenin başlıklarından biri. En saçma, en alakasız kişi bile gün gelip sana yardımcı olabiliyor. Çevre edinmek hem psikolojik olarak hem ünide akademik olarak hem de iş hayatında çok yarar sağlayacaktır. Yeni üniye başlayan arkadaşlara tavsiyem mutlaka ilgi alanlarına göre bir kulübe gidip sosyalleşmeye çalışmaları.

2.olarak kendini alanında geliştirmek. "Udemy'den kurs al" demeyeceğim merak etmeyin. Mesela benim alanım biyomedikal. Biyomedikal sektörü çok geniş bir sektör, tıbbi cihaz üretiminden tut kalibrasyona, biyoteknolojiden yazılıma kadar tıpla ilgili her türlü alanı kapsıyor. Bu kadar geniş bir sektörde ben kendimi biyosensör ve yazılım alanında geliştirme kararı aldım. Bunun için öncelikle algoritma, programlama ve makine kodlama öğrenmeye ve biyosensör yapmaya çalıştım. İngilizcemi ilerlettim, C dili öğrendim vs.
    Bunlar benim tercih ettiğim yolla alakalı. Mesela cihaz üretimine odaklansam enstrümantasyon ve temel elektronikte kendimi geliştirmem gerekiyordu.
    Ne konuda ilerlemek istiyorsanız ona göre kendinizi geliştirmeniz gerek. Milletin ağzına sakız olmuş "İngilizce zaten şart artık 2.dil gerek" diye. Kardeşim adam neden ihtiyacı yoksa Almanca vs. öğrenmeyle uğraşsın? Veya muhasebeci adama programlama öğren vs. diyorlar...

3.olarak tecrübe. Bir sektörde kendini geliştirmek için tecrübe çok önemli. Stajı iyi bir yerde yapmak hem iş hayatına adaptasyonu sağlıyor hem de iş fırsatları doğurabiliyor. Zaten tecrübesiz eleman istemiyor hiçbir firma.

4.olarak sertifika,proje vs. Alanınızla ilgili sertifikalar ve okul,Tübitak projeleri vs. ne varsa hepsini yapın. CV ye katkı sağlar. Mühendisseniz tutup piyano kursu sertifikasını falan cv ye koymayın, sertifika bağımlılığı yapmayın. Okullarda Tübitaktan tanıtımlar yaparlar, onları dinleyin fikirleriniz varsa hocalarınızla girişin mutlaka. Okurken Tübitakta çalışmaya başlayanlar tanıyorum.

5.olarak girişimcilik. Arkadaşlar herkeste bu ruh olmayabilir ama okulların Teknokentlerinde farklı fikir ve projeler için imkanlar saglanıyor. Küçük şehir üniversitelerinin teknokentlerinde dahi 3B yazıcıdan tutun elektronik laboratuvarlarına kadar herşey var. Varsa bir girişim fikriniz mutlaka oraları değerlendirin. Okurken Kosgeb den yüksek miktarda hibe alıp iş kuran kişiler biliyorum, hala da devam ediyor.

6.olarak okullarda olan gezilere mutlaka gidin. Sempozyum gezisi bile olsa mutlaka gidin. Hem eğlenirsi iz hem yeni iş fırsatları yakalayabilirsiniz. Ayrıca bu okul sempozyumları uluslararası oluyor, yurtdışı fırsatları da bulabilirsiniz. Gidin, duruma göre değerlendirin.

Daha çok var fakat genel olarak bunlar önemli şeyler. Neyi tercih ediyorsanız ona yatırım yapın. "Kendini geliştirmek için al şu 100 kitap listesini oku gel" veya "Udemy den şu kursları satın al" gibi saçma sapan şeyler ile uğraşmayın. Fırsatları değerlendirin. Üniversitede sap gibi oturursanız sap gibi bir hayat geçirirsiniz.

Üni ve sonrası için ise birşey yazmak istemedim. İşi gücü olan hayatını ufaktan çizmeye başlayan insanın "alanı dışında" kendini geliştirmesini çok mantıklı bulmuyorum. 30 lardan sonra insan etliye sütlüye karışmak istemiyor ve hayatını belli bir rotaya oturtmuş oluyor.

• Çok komplike bir konudur.Ilk once hedef baz alınır.(Kültür,spor,edebiyat,eğitim,sanat vs) ve seçilen konunun ustüne gidilir.Dil öğrenmeye kendini geliştirmek deniyor mesela ama artık normal birşey.Diğer kısmı donanım kazanma.Bayagı uzun kanki.Ama duru bir kafa gerekiyor ya.Birazda sebahat.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: brhmlpy

Öncelikle şu "dil öğren, kitap oku" gibi saçmalıkları geçelim. Bunlar kişiyi geliştirmez. Hele ki Imdb 250 filmleri izle diyenler bile var :D Siz çok yanlış anlamışsınız. Dediğiniz gibi şu sıralar herkes "önemli olan kendini geliştirmek" deyip duruyor. Ve ne kadar bunu ağzından düşürmeyen insan varsa hepsi boş. Asıl kendini geliştirmeyenler bunlar bundan emin olabilirsiniz. Benim edindiğim tecrübelere dayanarak kendini geliştirmek nasıl olur yazayım. Genelde üni başlayacaklara söylendiği için onlara ithafen yazıyorum:

tost mükemmel olmuş hocam  

gerçekten iyi yazmış adam bi beğenin

• Neden 20 - 30 yaş arası adamakıllı eser veren çok az yazar var peki?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle kendini geliştirmek konusundan kastınız sadece iyi bir iş bulmak, başkalarını zengin etmek için daha çok çalışmak, bu sayede para kazanmak ise doğrudur yukarıda yazanlar. Ama bu kadar basite indirgeyemezsiniz bu olguyu. Kitap okumak, dil öğrenmek, enstrüman öğrenmek kendini geliştirmektir, nokta.

• Einar Solberg kullanıcısına yanıt
    Baya eksik biliyorsun ki yazarların/sanatçıların çoğu en önemli eserlerini 20-30 yaş aralığında vermiştir elbette istisnalar olabilir

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Einar Solberg kullanıcısına yanıt

kendini geliştirmek denildiğinde aklıma en son gelen şey para kazanmak. Hee kendini geliştirmek için paraya ihtiyaç olabilir mesela dünyayı gezmekte kendini geliştirmek sayılabilir herhalde.

• SUTURS kullanıcısına yanıt
    Bunu görünce açtım aklıma gelen 7 8 büyük ismi ve tahmin ettiğim gibi hepsi de herkes tarafında en iyi eserleri olarak kabul edilen eserlerini ne 30'u çoğu 40 yaşından sonra çıkarmış. Bir tane bile yoktu içlerinde 20 - 30 yaş arasında yazıp da dünyaya damga vurmuş kitabı olan. Sadece dostoyevskinin insancıklar gibi, öteki gibi kitapları varmış o yaşlar arasında.

• Hocam ben size demedim zaten. Yukarıda öyle bir mesaj gördüm, o yüzden yazdım. Yoksa tabii ki kendini geliştirmek için de para lazım ve bunun için çalışmayın demiyorum tabii. Sadece bu kendini geliştirme işi parayla sınırlı kalmasın, öyle değil demek istedim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-F7923480B

“Altmışıma kadar bildiğim şeyler zaten yirmimde öğrendiklerimdi.” demiş yazar.

bana da olay bundan ibaret geliyor. öğrenilecek birkaç ufak şey var, gerisi teferruat.

Altmış değil atmış

• Kendini geliştirmek mastürbasyondur.Kendini yok etmek ise asıl soruların cevabı kendini geliştirmek demek kendine değer kat demektir mesela dil öğren sigarayı bırak spora başla yazılım öğren insanlarla ilişkilerini geliştir bir konuda uzman vs ol kendi paranı kendin kazan bu şekil vs vs gider bizler tüketiciyiz üret ve tüket düzenimiz budur

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.