Şimdi Ara

Kazım karabekir İle Atatürk'ün arası nasıl idi? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
1
Favori
16.791
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • tarih nette dolanarak ogrenilmez arsivlere dalmak gerekir !!!!! madem arsivlere giremiyorsunuz o zaman buyrun askerlerin anilarini okuyun ben devlet eliyle yazilmis kitaplara fazla guvenmiyorum
  • Limoni...
    Anlatılan bir rivayete göre hazır Rusya' da devrim sonucu karışıklık ve belirsizlik devam ederken Kazım Karabekir ordularını Kars' dan ileri Kafkasların içlerine kadar ilertletmek istemiş. Ama Kemal Atatürk yeni imzalanan antlaşmaya sadık kalınması gerektiğini, Ruslar' ı karşımıza almamız gerektiğine inandığından bunu kabul etmemiş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: jokerwill
    tarih nette dolanarak ogrenilmez arsivlere dalmak gerekir !!!!! madem arsivlere giremiyorsunuz o zaman buyrun askerlerin anilarini okuyun ben devlet eliyle yazilmis kitaplara fazla guvenmiyorum

Eğer bana yazdıysanız yanlış yazmışsınız ben konu ile ilgili değil Emre Aköz ile ilgili bilgi için ve taraflı yorumlarına olan tepki mesajlarını görmek için nette gezinin dedim. Herhalde bu konuda arşive girmek saçma olurdu.

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Burak[Alper]
    Limoni...
    Anlatılan bir rivayete göre hazır Rusya' da devrim sonucu karışıklık ve belirsizlik devam ederken Kazım Karabekir ordularını Kars' dan ileri Kafkasların içlerine kadar ilertletmek istemiş. Ama Kemal Atatürk yeni imzalanan antlaşmaya sadık kalınması gerektiğini, Ruslar' ı karşımıza almamız gerektiğine inandığından bunu kabul etmemiş.

bu rivayet degil GERCEK

İyiki engel olmuş yoksa şuan elimizde Kars filan hatta Türkiye kalmazdı.

Hadi girdik diyelim olayın lojistik tarafı var Sarıkamış Faciasında gördükki lojistik desteği olmayan bir ordunun Kafkas Cephesinde yitip gitmesi içten bile olmazdı. Ayrıca Bolşevikler Çarlık yanlılarını temizledikten sonra eninde sonunda bizim üzerimize yürüyüp Doğu Cephesinin üzerinden geçerdi.

Haliyle Doğu Cephesi olmadanda Kurtuluş savaşı olmazdı. Tarih bir süreç olduğu için atılacak bir yanlış adım sonraki bütün olayları etkiliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: shadow006

quote:

tarih nette dolanarak ogrenilmez arsivlere dalmak gerekir !!!!! madem arsivlere giremiyorsunuz o zaman buyrun askerlerin anilarini okuyun ben devlet eliyle yazilmis kitaplara fazla guvenmiyorum

Eğer bana yazdıysanız yanlış yazmışsınız ben konu ile ilgili değil Emre Aköz ile ilgili bilgi için ve taraflı yorumlarına olan tepki mesajlarını görmek için nette gezinin dedim. Herhalde bu konuda arşive girmek saçma olurdu.

quote:

quote:

Limoni...

bu rivayet degil GERCEK

İyiki engel olmuş yoksa şuan elimizde Kars filan hatta Türkiye kalmazdı.

Hadi girdik diyelim olayın lojistik tarafı var Sarıkamış Faciasında gördükki lojistik desteği olmayan bir ordunun Kafkas Cephesinde yitip gitmesi içten bile olmazdı. Ayrıca Bolşevikler Çarlık yanlılarını temizledikten sonra eninde sonunda bizim üzerimize yürüyüp Doğu Cephesinin üzerinden geçerdi.

Haliyle Doğu Cephesi olmadanda Kurtuluş savaşı olmazdı. Tarih bir süreç olduğu için atılacak bir yanlış adım sonraki bütün olayları etkiliyor.

yoooo sana yazmadim bu konu icin arsive tabi ki girilmez ben bunlari genel anlamda soyledim

iyi ki engel mi olmus ? Rusya tarihi hakkinda biraz arastirma yapmani isterim bolsevik ihtilalinden sonra rusya zaten cokmustu birak karsi, turkiye yi belki su an kafkasyanin bir kismi bizde olucakti ;) bu nedemek biliyormusun ? istanbul nasil anadoluya acilan kapi ise kafkasyada orta asyaya acilan kapidir ;)

kardes sarikamis ile bu mesele ayni mi ? sarikamis faciasi enver pasanin ahmakligindandir baska bir seyden degil ;) rusya turkiye nin uzerine kafkasya icin degil senelerdir ortodokslugun baskenti istanbul icin yuruyor ne kafkasyasi ? kendimizi zar zor nato ya attikta rus belasindan kurtulduk adamlar zirt pirt istanbul uzerinde hak iddia edip duruyorlardi

• Biz sadece Türk arşivlerinden gilbileniyoruz. Rus arşivlerine erişemediğimiz için
  • quote:

iyi ki engel mi olmus ? Rusya tarihi hakkinda biraz arastirma yapmani isterim bolsevik ihtilalinden sonra rusya zaten cokmustu birak karsi, turkiye yi belki su an kafkasyanin bir kismi bizde olucakti ;) bu nedemek biliyormusun ? istanbul nasil anadoluya acilan kapi ise kafkasyada orta asyaya acilan kapidir ;)

kardes sarikamis ile bu mesele ayni mi ? sarikamis faciasi enver pasanin ahmakligindandir baska bir seyden degil ;) rusya turkiye nin uzerine kafkasya icin degil senelerdir ortodokslugun baskenti istanbul icin yuruyor ne kafkasyasi ? kendimizi zar zor nato ya attikta rus belasindan kurtulduk adamlar zirt pirt istanbul uzerinde hak iddia edip duruyorlardi

Senin o çökmüş değin Kızıl Ordu sadece Beyaz Orduyu değil. ABD, Büyük Britanya, Japonya, Yunanistan Krallığı, Sırbistan, Çekoslovak Lejyonu, Romanya, Fransa, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya askerileri veya bunların desteklediği güçler ile savaştı.

"........I. Dünya Savaşı'nın yıkımlarının üstüne, bir de üç yıl sürecek olan dış devletlerin ve onlarla bağlaşan iç güçlerin müdahalesine karşı savaş başladı. Nitekim daha 1917 Aralığı'nda Romanya, Fransa'nın desteğiyle, Besarabya'yı işgal etti. 1918 Martı'nda Fransız, İngiliz ve Amerikan birlikleri, Murmansk'ı ve Arhangelsk'i ele geçirdiler. Nisan'da önce Japonlar, sonra Amerikalılar, Vladivostok ve Sovyet Uzakdoğusu'na asker çıkardı. Almanlar Ukrayna'yı işgal etti. Mahnovistlerin özgür bölgelerine girerek onları, parti, devlet ve Kızıl Ordu'nun otoritesi altına almak istediler. Bunun üzerine, Kızıl Ordu ile Mahnovistler arasında üç yıl süren bir iç savaş başladı. Aslında Mahnovistler Çarlık rejimine karşı Bolşeviklere destekveriyordu fakat bu nedenlerden dolayı Mahnovistler ve Bolşevikler arasında bir savaş başlamıştır. Güneyde, Ağustos ayında İngilizler Bakü'ye girdi. İçeride yabancılarla birlikte General Denikn (Ukrayna Beyaz Orduları Komutanı), Amiral Aleksandr Kolçak (İmparatorluk Karadeniz Donanması Komutanı, General Lavr Kornilov, Gn. Yudeniç (Türkiye Cephesi Orduları Komutanı), Gn. Pyotr Vrangel (Ukrayna Ordusu Komutanı) ülkenin dört bir yanında silahlı ayaklanmaları yönettiler. Ayrıca ülkede, I. Dünya Savaşı'ndan kalma 60 bin kişilik bir Çekoslovak Lejyonu vardı. Tutsak iken serbest bırakılan bu askerler ülkelerine dönmek üzereyken, Sibirya demiryolu hattı boyunca, Sovyet karşıtı uluslararası saldırı koaliyonuna katılmaya zorlandılar. Bu askerleri ABD silahlandırdı. Sol SR, Brest-Litovsk Antlaşması'nı bozmak amacıyla terör hareketlerine giriştiler. Bu dönemde Alman Büyükelçisi Kont Wilhelm von Mirbach katledildi ve suikast sonucu Lenin ağır bir biçimde yaralandı (30 Ağustos 1918). 1920 yılı sonlarında varlığı 5 milyona ulaşan Kızıl Ordu saflarında, Budyani, Frunze, Komenov ve Mihail Tuhaşevski gibi komutanlar sivrildiler. Üç yıl süren bu savaş, 1920 başlarında Sovyet Kızıl Ordusu'nun gerek ABD, İngiltere, Fransa, Japonya vb. dış devletlerin güçlerine, gerekse Çarlık rejimini canlandırmak isteyen ya da burjuvazinin egemenliğini kurmaya çalışan, onlarla bağlaşık iç güçlere karşı kazandığı başarılarla son buldu. 1918'den 1922'ye kadar Rus İç Savaşı sürdü. Devrime karşı gelenler cezalandırıldı ve SSCB içerisinde istikrar sağlandı......" http://tr.wikipedia.org/wiki/Rus_%C4%B0%C3%A7_Sava%C5%9F%C4%B1

Haliyle Sarıkamış faciası senin tabirinle nasıl ahmaklık ise Kafkasyanın bir kısmının kısa bir süre bizde kalması için onbinlerce şehit vermekte aynı derece ahmaklıktır. Daha kendi ana yurdunu savunmakta zorlanan bir ülkenin Kafkasya gibi çetin bir coğrafyada meçhul bir ideal uğruna asker kaybetmesinin izahatı yoktur.

Ve tekrar diyorum ki Allah razı olsun Kemal Paşadan iyiki Kazım Paşanın bu teklifini geri çevirmiştir yoksa kurtuluş savaşında anadolunun bel kemiğini oluşturan Doğu cephesi belki bu kadar güçlü olmayacak, belkide hiç olmayacaktı. Çünkü çoktan Kafkasyada bir hiç uğruna tüketileceklerdi. O ordu olmadanda Kurtuluş savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti olmazdı.

• quote:

Limoni...

Tam rivayet olmuş gerçekten.

Türk askeri yerel güçlerle birleşerek Eylül 1918 de Bakü'yü alarak Hazar denizine dayanmıştır. Müttefik devletler adına İngiltere ile 30 Ekim 1918 de imzaladığımız Mondros ateşkes antlaşması gereği savaş öncesi sınıra geri çekildik. Tarihsever arkadaşlar önce tarihi doğru öğrenmeliler.

• @ shadow006

kardes bolsevik ihtilali sonrasi rusya da neler olup bittiginden pek haberin yok galiba !!!!! o senin gozunde buyuttugun koca rusya ordusuna sahip rusya brest-litowsk gibi bir anlasma imzalamak zorunda kalmistir kusura bakma tarih bilgin biraz eksik ayrica kopyala yaptistirdan ziyade kendi yorumu yap lutfen cunki senin kopyalayip yapistirdiklarinin ben fazlasini biliyorum emin ol benim gormek istedigim okudugundan ne anliyorsun ?

rusya nin deli petrodan bu yana en buyuk arzusu ve istegi istanbulu almaktir birak kafkasyayi sunu bunu rusya sadece istanbula karsilik topraklarinin yarisini vermeye hazir bir devlet !!!!! ( bunu bir kitapta rus komutanin anilarini okurken gormustum )

gelelim tartistigimiz konuya rusya kendi icinde ic savasa girdiginde dis baskilarin hepsine boyun egmistir bu sebeple rusya iran ve hindistan uzerinde ki emellerinden de vazgecmistir sen hala kafkasyanin derdindesin !!!!! ulkelerin biraz yerlestikleri somurgeler uzerinde ki tarihlerinide arastirin lutfen

ah ah simdi kafkasyanin bir kismi bizde olacakti yanarimda ona yanarim

• quote:

quote:

Limoni...

bu rivayet degil GERCEK

Bu sözde gerçeği hele bir açıklayın sonra Tarih konusunda atıp tutmaya yine devam edersiniz.
    Madem meraklısınız öyleyse niye öğrenmiyorsunuz tarihi?

• quote:

Orijinalden alıntı: lehrer35

quote:

quote:

Limoni...

bu rivayet degil GERCEK

Bu sözde gerçeği hele bir açıklayın sonra Tarih konusunda atıp tutmaya yine devam edersiniz.
    Madem meraklısınız öyleyse niye öğrenmiyorsunuz tarihi?

aciklasam anliyacakmisin ? sirf bana olan dusunce zitligin yuzunden ben Allah 1 desem sen 2 diyeceksin

o yuzden bosuna vakit harcamaya gerek yok

• Burası çocuk bölümü değil jokerwill, ciddi bir bölüm. Akla esen bir şey üfürülmez. Bir şey söylendiğinde doğru olması gerekir. Buyrun üfürmenizi kanıtlayın. Yoksa dezenformasyon denemeniz nedeniyle şikayet edileceksiniz.
  • quote:

@ shadow006
    kardes bolsevik ihtilali sonrasi rusya da neler olup bittiginden pek haberin yok galiba !!!!! o senin gozunde buyuttugun koca rusya ordusuna sahip rusya brest-litowsk gibi bir anlasma imzalamak zorunda kalmistir kusura bakma tarih bilgin biraz eksik ayrica kopyala yaptistirdan ziyade kendi yorumu yap lutfen cunki senin kopyalayip yapistirdiklarinin ben fazlasini biliyorum emin ol benim gormek istedigim okudugundan ne anliyorsun ?
    rusya nin deli petrodan bu yana en buyuk arzusu ve istegi istanbulu almaktir birak kafkasyayi sunu bunu rusya sadece istanbula karsilik topraklarinin yarisini vermeye hazir bir devlet !!!!! ( bunu bir kitapta rus komutanin anilarini okurken gormustum )
    gelelim tartistigimiz konuya rusya kendi icinde ic savasa girdiginde dis baskilarin hepsine boyun egmistir bu sebeple rusya iran ve hindistan uzerinde ki emellerinden de vazgecmistir sen hala kafkasyanin derdindesin !!!!! ulkelerin biraz yerlestikleri somurgeler uzerinde ki tarihlerinide arastirin lutfen

@ jokerwill

Şu üslubu ne zaman bırakacaksın?. Sürekli karşındakini cehaletle şuçlamak marifet mi?. Her cevabında sen onu bilmiyorsun o öyle değil böyle diyorsun ama dediğini kanıtlayacak bir copy paste mesajı bile yazmıyorsun. Madem benim wikiden alıntım yanlış bu bilgileri çürütecek bildiğin engin bilgileri bizle paylaşırmısın. Merak ediyorum Rus iç savaşını kızıllar değilde beyazların ve müttfiklerinin kazandığını kanıtlayabilecek bir bilgin mi var?. Madem ruslar bu kadar acizdi, 5 sene süren iç savaşı nasıl kazandı.

Brest Litovsk anlaşmasında kızılların toprak kaybetmesini zafiyet olarak görebilecek kadar öngörüden yoksunsan diyebilecek bir şeyim yok. Devletler tarihinde her daim galibiyet ve zafer yoktur, gün gelir şartlara göre geri çekilmede bir zaferdir. Yeni olmuş bir devrimde devrimin kurumları kurulmadan ve kökleşmeden devrimi tehlikeye atacak hamlelerin yapılmaması zafiyet değil olsa olsa bir zeka belirtisidir. Eğer o geri çekilme olmasaydı Rus devrimi belki başlamadan bitecekti.

Rusyanın Boğazları istemesinin konu ile ilgisi ne, Neticede bu daimi tutkuyu, rusların sıcak deniz feştiliğini bilmiyen yok bunu habire seslendirmen anlamsız. Ha konuyu biz Kafkasları alsaydık Rusyanın umrunda olmazdı, çünkü onların isteği İstanbuldu ya getiriyorsan. Yanılıyorsun, Ruslar İstanbul gibi bir macera için arka bahçesi olan Kafkaslardan asla vazgeçmez. Çünkü Batı İstanbulu asla Ruslara vermez. 93 harbinde Yeşilköye kadar giren Rusları Osmanlıyı yıkmaktan ve Boğazları almaktan alı koyan şey neydi?. Cevabı tabiki biliyoruz Filosunu boğaza gönderip Paris Antlaşmasını bahane edip Mudahale edeceğini Söyleyen İngilizlerdi değil mi?. Ruslarda İstanbulun ulaşılmaz bir hayal olduğunu pekçok defa gördü. Haliyle Kafkaslara girip işgal ettiğimzde Rusların buna seyirci kalacağını düşünmek sadece çocukluktur.

Son olarak lütfen bilgiye bilgiyle karşılık ver, mesnetsiz suçlamalar ile değil.

• quote:

Orijinalden alıntı: shadow006

quote:

@ shadow006

@ jokerwill

Şu üslubu ne zaman bırakacaksın?. Sürekli karşındakini cehaletle şuçlamak marifet mi?. Her cevabında sen onu bilmiyorsun o öyle değil böyle diyorsun ama dediğini kanıtlayacak bir copy paste mesajı bile yazmıyorsun. Madem benim wikiden alıntım yanlış bu bilgileri çürütecek bildiğin engin bilgileri bizle paylaşırmısın. Merak ediyorum Rus iç savaşını kızıllar değilde beyazların ve müttfiklerinin kazandığını kanıtlayabilecek bir bilgin mi var?. Madem ruslar bu kadar acizdi, 5 sene süren iç savaşı nasıl kazandı.

Brest Litovsk anlaşmasında kızılların toprak kaybetmesini zafiyet olarak görebilecek kadar öngörüden yoksunsan diyebilecek bir şeyim yok. Devletler tarihinde her daim galibiyet ve zafer yoktur, gün gelir şartlara göre geri çekilmede bir zaferdir. Yeni olmuş bir devrimde devrimin kurumları kurulmadan ve kökleşmeden devrimi tehlikeye atacak hamlelerin yapılmaması zafiyet değil olsa olsa bir zeka belirtisidir. Eğer o geri çekilme olmasaydı Rus devrimi belki başlamadan bitecekti.

Rusyanın Boğazları istemesinin konu ile ilgisi ne, Neticede bu daimi tutkuyu, rusların sıcak deniz feştiliğini bilmiyen yok bunu habire seslendirmen anlamsız. Ha konuyu biz Kafkasları alsaydık Rusyanın umrunda olmazdı, çünkü onların isteği İstanbuldu ya getiriyorsan. Yanılıyorsun, Ruslar İstanbul gibi bir macera için arka bahçesi olan Kafkaslardan asla vazgeçmez. Çünkü Batı İstanbulu asla Ruslara vermez. 93 harbinde Yeşilköye kadar giren Rusları Osmanlıyı yıkmaktan ve Boğazları almaktan alı koyan şey neydi?. Cevabı tabiki biliyoruz Filosunu boğaza gönderip Paris Antlaşmasını bahane edip Mudahale edeceğini Söyleyen İngilizlerdi değil mi?. Ruslarda İstanbulun ulaşılmaz bir hayal olduğunu pekçok defa gördü. Haliyle Kafkaslara girip işgal ettiğimzde Rusların buna seyirci kalacağını düşünmek sadece çocukluktur.

Son olarak lütfen bilgiye bilgiyle karşılık ver, mesnetsiz suçlamalar ile değil.

ben kimseyi cehaletle suclamam !!!!! cunki cahil adamla muhattap olmam copy past yazamiyorum cunki ben bu tip seyleri internet basinda ogrenmem elimin altinda bir suru kitap var ordan okuduklarimla burda bir seyler yazmaya calisiyorum

koca rusya !!!! hemen hemen butun turk devletlerinin ustune cokmus, balkanlarda ki hemen hemen butun devletlere pan slavizm politikasini kabul ettirmis koskaca osmanliya ya sayisiz yaralar acmis rusyadan bahsediyoruz

1. dunya savasi sirasinda ittifak devletlerinin en buyuk zaferi brest litowsk antlasmasidir eger amerika bosalan yeri doldurmasaydi almanya ortaligi tir tir titretecekti sen brest litowsk antlasmasinin maddelerini bi zahmet arastir o asya da, avrupada teror estiren rusya bak bakalim ne maddeler imzalamis !!!!! gozunde o kadar buyuttugun rusya nasil boyle bir anlasma imzalamis onu bir arastir

rusyanin kafkaslara olan ilgisi kafkas petrolleridir o bolsevik bunaliminda elini etegini herseyden ceken, dusman ne istediyse boyun egen rusya kafkaslarami takilip kalacak ? rusya nin zaten bir kolu batida, bir kolu doguda, diger koluda guneyde orta asyada rusya nin o vakitler en buyuk derdi osmanliyi savasa cekip istanbulu isgal etmekti bereket ihtilal patlak verdide osmanli ile almanya rahatladi

• quote:

ben kimseyi cehaletle suclamam !!!!! cunki cahil adamla muhattap olmam copy past yazamiyorum cunki ben bu tip seyleri internet basinda ogrenmem elimin altinda bir suru kitap var ordan okuduklarimla burda bir seyler yazmaya calisiyorum
    koca rusya !!!! hemen hemen butun turk devletlerinin ustune cokmus, balkanlarda ki hemen hemen butun devletlere pan slavizm politikasini kabul ettirmis koskaca osmanliya ya sayisiz yaralar acmis rusyadan bahsediyoruz
    1. dunya savasi sirasinda ittifak devletlerinin en buyuk zaferi brest litowsk antlasmasidir eger amerika bosalan yeri doldurmasaydi almanya ortaligi tir tir titretecekti sen brest litowsk antlasmasinin maddelerini bi zahmet arastir o asya da, avrupada teror estiren rusya bak bakalim ne maddeler imzalamis !!!!! gozunde o kadar buyuttugun rusya nasil boyle bir anlasma imzalamis onu bir arastir
    rusyanin kafkaslara olan ilgisi kafkas petrolleridir o bolsevik bunaliminda elini etegini herseyden ceken, dusman ne istediyse boyun egen rusya kafkaslarami takilip kalacak ? rusya nin zaten bir kolu batida, bir kolu doguda, diger koluda guneyde orta asyada rusya nin o vakitler en buyuk derdi osmanliyi savasa cekip istanbulu isgal etmekti bereket ihtilal patlak verdide osmanli ile almanya rahatladi

Yapma şimdi, koca nette bir tek güvenilir kaynak yok mu dediklerini destekleyecekte ben sadece okuduğumu yazıyorum diyorsun.

Niye tarihi cephe alarak yorumluyorsun?. Rusya Orta Asta Türk devletlerinin üzerine çöktüyse yada Osmanlının Balkanlarda kolunu kanadını kırdıysa bu Rusyanın suçumu yoksa Osmanlının yada Türk Devletlerinin suçu mu?. Rusya fırsatını bulmuş her devletin yapacağını yapıp rakip devletleri safdışı etmiş. Bizimkiler güçlü olsaymış Rusyanın yaptığını onlar yapsaymış. Rusyanın kabati mi bu şimdi?.

Bolşevik Rusyanın yeni yaptığı devrimini ayakta tutabilmesi ve iç savaş öncesi güç toplaması için toprak kaybetmesine rağmen dikkatini çekerim ana yurdundan toprak kaybetmemiştir Brest Litovsk anlaşmasını neden imzalaması gerektiğini, bu anlaşmayla toprak kaybetsede Devriminin temellerini daha sağlam attığını. Bu geri çeklimenin devrim için zarardançok yarar sağladığını yukarıda yazdım aynı şeyleri tekrar ettirme lütfen. İttifak Devletlerinin bu anlaşma ile kazandığı zafer önemli olmakla birlikte, savaşın sonundaki yenilgi neticesinde bu zaferin ne yazıkki bir getirisi olmadı.

Bolşevik bunalımı dediğin Rus içsavaşı 5 sene sürdü, o süre zarfından Kafkasları hangi askerlerle alacaktık aynı dönemde önce 1. Dünya savaşı ardındanda Kurtuluş Savaşını vermedik mi?. Daha ana yurdumuzdaki işgalcileri kovmak için debelenirken Kafkaslar bizim neyimize. Ayrıca Kurtuluş savaşı sırasında Bolşeviklerden aldığımız askeri ve ekonomik desteği ne cabuk unutuyorsun. Belki o destek olmasaydı bu gün Türkiye dediğimiz yer iç anadolu bölgesinden ibaret olucaktı.

Binaley tekrar yazıyorum ve konuyu bitiriyorum. Kafkasya dün için aptalca ve sonu olmayan bir hayaldi. O bölgeyi almak ve elimizde tutmak için hiçbir zaman şartlar tam olarak olgunlaşmamıştı. Gelecek için konuşmak zor ne olur onu bilemem ama daha bir 100 yıl o bölgede ki Rus hegemonyası bitmez, haliyle bizde orada kök salamayız buda bir gerçek.

• iyi senin mantigina bakarsak ermeniler de anadoluda katliam yaptiginda soyle diyelim o zaman ? " bizimkiler de kuvvetli olsaymis izin vermeselermis adamlar firsatini buldular bagimsizliklarini kazanmak icin bir suru Türk astilar kestiler " boyle mi diyelim simdi ? tamam dediklerin dogru haklilik payi var ama benim demek istedigim istanbul gibi bir yer dururken rusya kafkasya ile bu kadar ugrasmaz

mubarek sen sadece madalyo nun bir yuzunu goruyorsun rusya toprak kaybetmis veya kaybetmemis olabilir zaten rusya haritasina baktigin zaman Rus topraklarinin o kadar verimli olmadigini gorursun hep soguk hep kis ;) rusya nin en buyuk amaclarindan biride kucuk devletlere pan slavizm politikasini kabul ettirmek ve 2. dil olarak rusca konusmalarini saglamakti eger o brest litowsk antlasmasi imzalanmamis olsaydi bugun balkan devletlerinde slavlarin yarisi rusya nin etkisi altinda olacakti sen sadece ise niye toprak kaybetmek olarak bakiyorsun ki ?

Rusyada devrim ciktigi zaman millet birbirini oldurmekle mesguldu saga solada kafasini kaldirmayada pek niyeti yoktu !!!!! kazim karabekir pasa ermenilerin hakkindan geldikten sonra orayada mi el atamiyacakti ? nasil olsa rusya ic savasta gir oraya rusya kendine gelene kadar biz zaten kafkas ya ile daha da guclenirdik ;) kurtulus savasinda bolseviklerden aldigimiz destegin sebebini biliyormusun ? 1. dunya savasi bittikten sonra Rusya'nin muttefiklerinin rusya aleyhine antlasma yapmalari yuzundendir karsilik olarakta rusya da kurtulus savasinda bizlere yardim etti ;) devletlerin dostlari yoktur menfaatleri vardir

senin kendi dusuncen saygi duyarim fakat ben keske alsaydik diye dusunuyorum

• İyiydi fakat partiler ayrılıp Kazım Karabekir'in partisine "Dine Saygılıdır" yazısı hiç hoş durmadı.
  • Kazım Karabekir'in kızı ile Fatih Altaylı arasında geçen sohbet
    http://www.facebook.com/home.php#!/video/video.php?v=119774338039382&oid=107159885992381&comments
  • Kazım KARABEKİR hilafetçi falan yalanlarına inanmayın. Ülke kurtulduysa bunda en çok emeği olanların başında gelir.

Karabekir, İstanbul’da görev alarak pasif hale gelmenin, vatanın karşılaştığı felakete seyirci kalmak demek olduğunu ve genç komutanların Anadolu’ya ordularının başına gönderilmesi zaruretini ve kendisinin de doğuya tayin olunmasını, ilgililere telkin ve teklif etmiştir. Bu arada, Milli Mücadeleye girişmek isteyen Mustafa Kemal Paşa ile Şişli’deki evinde yaptıkları görüşmeler, büyük tarihi değer taşımaktadır.

Vatan kurtuluşunda müspet bir hizmet başarabilmenin ancak hep birlikte Anadolu’ya geçmekle mümkün olacağına inanan Karabekir, tayin edilmiş olduğu Tekirdağ’daki 14. Kolordu Komutanlığından doğudaki orduya verilmesini sağlanmıştır.

Kâzım Karabekir, 24 Şubat 1919’da Erzurum’daki 15. Kolordu’nun başına geçmesi gerektiği emrini almış ve amacına kavuşmuştur. Bunun üzerine 12 Nisan 1919 yılında Gülcemal adlı bir yolcu vapuruyla Trabzon’a doğru yola çıkmıştır. 19 Nisan’da buraya varınca Muhafaza – i Hukuk Heyeti üyeleriyle görüşmüş ve onların kendisine bağlanmalarını sağlamıştır. Trabzon’dan ayrıldıktan sonra ise Erzurum’a geçen Karabekir, buradaki Müdafaa – i Hukuk Heyeti’nin üyeleriyle görüşmüştür. Müdafaa– i Hukuk Heyeti onun emirlerinden çıkmayacağını belirtince halka moral kazandırmak ve durumdan haberdar etmek için mitingler ve görüşmelerde bulunmuştur. Bu görüşmelerde üzerinde önemle durduğu konular şunlardır: tüm şartları zorlayarak silahlanmayı sağlamak ve yurttan düşmana kesinlikle silah veya cephane yardımı yapılmasını engellemek; Ermeni propagandalarına inanmamak; Erzurum’da Doğu illeri temsilcilerinden oluşan büyük bir kongre toplamak. İzmir’in işgali ile beraber kongre önerisi kabul edilmiş ve 30 Mayıs 1919’da her tarafa davetiyeler yazılmıştır.

Bu sıralarda Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmıştır ve hemen Kâzım Karabekir ile temasa geçmiştir. Erzurum Kongresi’nin toplanma kararını öğrenen Mustafa Kemal bunu takdir ettiğini Kâzım Karabekir’e telgraf ile bildirmiştir. Ayrıca 22 Haziran’da Amasya Genelgesi’ni yayınlayarak kongrenin toplanacağını yurdun dört bir yanına bildirmiştir. Böylece kongre yöresel değil de ulusal önem kazanmıştır. Bu olay üzerine, Mustafa Kemal’in Anadolu’daki eylemlerinden çekinen İstanbul Hükümeti (İngilizlerin baskıları sonucu), Paşa’yı İstanbul’a çağırmıştır. Bu emre Mustafa Kemal’in şiddetle karşı çıkması üzerine İstanbul Hükümeti kendisini tutuklamak için Kâzım Karabekir Paşa’yı görevlendirmiştir. Bunun sonucu ulusun geleceğini etkileyen çok önemli bir olay yaşanmıştır:

Mustafa Kemal tutuklanmayı beklemektedir. Karabekir Paşa odaya girerek Mustafa Kemal Paşa’yı saygıyla selamlar ve şunları söyler :
    - Kumandamda bulunan zabitan ve efradın hürmet ve tanzimlerini arza geldim. Siz bundan evvel olduğu gibi bundan böyle de muhterem kumandanımsınız. Kolordu komutanına mahsus araba ile maiyetinize bir takım süvari getirdim. Hepimiz emrinizdeyiz.”

Mustafa Kemal Karabekir’in boynuna sarılarak bu eski arkadaşını birkaç kez öper. Kurtuluşun yıldızı o gün Erzurum’daki tarihi konakta parlamıştır.Bu olaydan sonra da Kâzım Karabekir ile Mustafa Kemal arasındaki haberleşme düzenli olarak devam etmiştir.

10 Temmuz’da toplanan Erzurum Kongresi’nin Türk Milli Mücadelesi’ndeki yeri ve önemi çok büyük olmuştur. Bu kongrenin Temsil Heyeti’ne seçilen Karabekir, Sivas Kongresi çalışmalarını da yakından takip etmiş ve kongrenin aldığı kararları desteklemiştir.
    Milli Mücadele hareketi boyunca Edirne Milletvekili ve Doğu Cephesi Komutanı olarak görev yapmıştır. 1920’de Ermenilerce işgal edilen doğu illerini geri aldıktan sonra 31 Ekim 1920’de Ferikliğe (Korgeneralliğe) yükseltildi. 2 Aralık 1920’de Ermenilerle Gümrü anlaşmasını imzaladı. Rus ve Kafkasya Hükümetleri ile yapılan Kars Antlaşmasına ait görüşmeleri Ankara Hükümeti Murahhas Heyeti Başkanı olarak başarıyla sonuçlandırdı.

Doğudaki başarının ardından Batı Anadolu’daki Orduların başarılarını sağlamak üzere, doğudaki ordunun büyük kısmının askeri güç ve mühimmatını Mustafa Kemal’in ordusuna sevk etti.

MUSTAFA KEMAL'in bildiri ve emirlerinde padişahın ismini yazmasına, onun emrinde olduğunu bildirmesine " O Hainin ismine de gücüne de ihtiyacımız yok. Bir daha bunu kullanmayın" demiş insana gerici hilafetçi demek ne derece doğrudur. Hanedanın sürgünüde Kazım Karabekir paşanın isteğidir.

• Ugur Mumcu'nun "Kazim Karabekir Anlatiyor" incelemesini okumanizi oneririm.
    Nutuk'tan, Karabekir'in Istiklal Harbimiz kitabindan ve diger zamininda yakilmis olan kitaplarindan yola cikarak yazilmis olup, Ataturk ile Kazim Pasa'nin yollarinin neden ayrildigina deginmis.

http://www.idefix.com/kitap/kazim-karabekir-anlatiyor-ugur-mumcu/tanim.asp?sid=OG0E9GNQMK5AR87905U4
  • Kazım Karabekir Kurtuluş savaşının seyrini değiştiren paşalardan biridir.Atatürk ile Kazım paşanın arasının açılmasının nedeni inkılaplar olabilir.fakat siz onu bunu bırakında Atatürk 1937de İsmet İnönü'nün infazını emrettiği doğru mu? İnönü savaş sonrası Atatürk'ün arkasından baya iş çevirmiş araştırmalarıma göre...
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.