Şimdi Ara

Kaza yapan araca yardım edermisiniz (ölü ve yaralı var) lütfen dürüst cevap (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
0
Favori
2.681
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • böyle durumlarda bilginiz yoksa sakın müdahale etmeyin kaza geçirenlere böyle durumlarda yanlış bir müdahale sonucu sakat kalma ihtimali çok yüksek çünkü yardım etmek isterken ömür boyu sakat kalmasına neden olabilirsiniz bu tür durumlarda hemen ambulansı arayın ambulans gelene kadar çevrede İLKYARDIM BİLEN BİRİSİ! varsa müdahale etsin yoksa dokunmayın derim ben..

Orijinalden alıntı: spinalsurgeon

arkadaşlar bn tıp okuyorum ve ailem dolayısıylada bu camianın içinde yetiştim. gel gelelim açık sözlü olmak gerekirse bnde büyük ihtimalle yardım etmezdim(kesin konuşmuyorum başıma gelirse ne yapcağımdan emin değilim). sebebinede gelirsek uzun süredir yurtdışında olan ama Türk halkının hoşgörüsü, yardım duygusu sayesinde çok geç gelmiş yeni bir akım var: dava açmak. adamın canını kurtarıyorsun ve MECBUREN şartların elverdiği ölçüde sağlıklı müdahele yapıyorsun. sonra bi bakmışsınız dava açılıyor vay efendim sn niye bana dokundun iznimi almadan yardım ettin, niye orayı öyle yaptın niye burayı böyle yaptın... helede yanınızda sağlam bir şahidiniz yoksa(ki genelde olmaz) sonra otur uğraş... ambulansa biner, acile gelir kapısından geçer bi hemşire izin kağıdı imzalatırken hastane personelinin şahitliğinde benim görevim başlar. evet yoldaki araçları uyarırım, ambulans polis haber veririm ama o kadar. bi sürü böylece büyük cezalar alan başı yanan tanıdığım var. tabiki yine bu benim fikrim.

Mesele davaysa kaza yerinde ''hayrına''müdahale eden doktora gelene kadar hastanedeki doktor var, ambulans şoförü var, başhekim var ve hatta sağlık bakanlığı bile var. Bütün doktorlar böyle düşünse görev yapacak hoca bulamayız. Ayrıca anlattığın şekildeki bir davayı da şimdiye kadar hiç duymadım. Basitçe kıvırıyorsun. İşin başında kem küm edeceksen hiç hipokrat yemini etme. Senin gibi doktor olmasa da olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: tahsin053

Basitçe kıvırıyorsun. İşin başında kem küm edeceksen hiç hipokrat yemini etme. Senin gibi doktor olmasa da olur.

Sayın tahsin053,

Aşağıya bazı notlar ekledim , umarım istifade edersiniz. Kişileri suçlamak yerine aramızdaki hukuki ilişkiyi düzenleyen metinlerin öne çıkartılarak karşılıklı yükümlülüklerimizin belirtilmesi diğer forumdaşlarımızın da istifadesi açısından önemli diye düşünüyorum.

Artık tartışma konusu dahi yapılmayarak kabûl edilen görüşe göre tedavi sözleşmesi, hukukî nitelik itibari ile özel niteliği haiz bir “vekâlet sözleşmesi”dir. Vekâlet sözleşmesinin tarafları olan vekil ve müvekkil, tedavi sözleşmesinde hekim ve hasta olarak karşımıza çıkar. Burada vekil hekim, müvekkil hastadır.

Vekâlet sözleşmesinin unsurları şunlardır:
    * Konusunu iş görme (tedavi) oluşturur,
    * İş görme zamana bağlanamaz,
    * Vekil (hekim), gerekli dikkat ve özeni gösterdiği takdirde kötü sonuçtan sorumlu tutulamaz,
    * İş görme (tedavi), müvekkilin (hastanın) menfaat ve iradesine uygun olarak yürütülmelidir.

2. Tanıya uygun tedavi seçme ve yürütme yükümlülüğü:
    Tedavi faaliyeti hastanın iyileştirilmesi amacını taşır. Hekim tedaviyi meslek kurallarına uygun olarak seçmelidir. Aksi halde tanı kusuru ortaya çıkar ve zarardan sorumlu olur.
    Hekim tedaviyi kendi yöntemlerine göre yürütür, bu konuda hastadan talimat almaz. Zaten vekâlet sözleşmesinde de müvekkilin vekile talimat verme hakkı yoktur. Hasta ile aralarında güven ilişkisi yoksa, hekim acil durumlar hariç olmak üzere tedaviyi bitirmeden hastayı bırakabilir. Bu iki durum, “hekimin tedavi özgürlüğü ilkesi”ni oluşturur.
    Tıbbî Deontoloji Tüzüğü’nün 19. maddesine göre, hekim şahsî veya meslekî sebeplerle hastayı reddedebilir ya da devam eden tedaviyi bitirmeden hastasını bırakabilir

SAĞLIK HUKUKUNDA ACİL DURUMLAR ve ACİL HASTA

Yeni yasal düzenlemelerle hasta hakları, özellikle acil hâllerde üst düzey koruma altına alınmaya çalışılmaktadır. Bu bağlamda, hangi yerde olursa olsun (ister hastanede, ister sokakta, ister parkta) acil durumdaki hastaya bir hekimin olanağı varken tıbbi müdahalede bulunmaması, “ihmâlî davranışla işlenmiş öldürme veya yaralama” suçu teşkil edebilecektir.
    Türk Tabipler Birliği Genel Kurulu tarafından 11.10.1998 tarihinde kabûl edilen Hekimlik Meslek Etiği Kurallarının 10. maddesi uyarınca, “Hekim, görevi ve uzmanlığı ne olursa olsun, gerekli tıbbi girişimlerin yapılmadığı durumlarda ilk yardımda bulunur.”
    Bu emredici bir hükümdür ve hekimi tıbbi müdahalede bulunmaya zorunlu kılmıştır.
    Hükmü maddeler hâlinde açmak gerekirse;
    * Hekimin görevi ve hangi alanda uzman olduğunun önem taşımaması,
    * Gerekli tıbbi girişimlerin yapılmamış olması,
    * Acil bir durumun (Hasta Hakları Yönetmeliği md.24/4’e göre “hayatı veya hayatî organlardan birisini tehdit eden acil hâller”) söz konusu olması,
    * Hekimin ilk yardımda bulunma yükümlülüğü.

Bu saydığımız koşulların var olmasına karşın, hekim gerekli müdahalede bulunmazsa ve yaralı ya da hasta kişi ölürse, bu “kasten öldürmenin ihmâli davranışla işlenmesi” sayılacak ve hekim Türk Ceza Kanunu’nun 83. maddesi ile yargılanacaktır.

http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=7852

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oldsalt -- 29 Şubat 2012; 7:53:12 >

• eğer bu tıp fakültesini düzgün bitirebilirsem. öyle bir tablo gördüğüm de açılın ben doktorum diyeceğim ve müdahale edeceğim.

Orijinalden alıntı: oldsalt

quote:

Basitçe kıvırıyorsun. İşin başında kem küm edeceksen hiç hipokrat yemini etme. Senin gibi doktor olmasa da olur.

Sayın tahsin053,

Aşağıya bazı notlar ekledim , umarım istifade edersiniz. Kişileri suçlamak yerine aramızdaki hukuki ilişkiyi düzenleyen metinlerin öne çıkartılarak karşılıklı yükümlülüklerimizin belirtilmesi diğer forumdaşlarımızın da istifadesi açısından önemli diye düşünüyorum.

Artık tartışma konusu dahi yapılmayarak kabûl edilen görüşe göre tedavi sözleşmesi, hukukî nitelik itibari ile özel niteliği haiz bir “vekâlet sözleşmesi”dir. Vekâlet sözleşmesinin tarafları olan vekil ve müvekkil, tedavi sözleşmesinde hekim ve hasta olarak karşımıza çıkar. Burada vekil hekim, müvekkil hastadır.

Vekâlet sözleşmesinin unsurları şunlardır:
    * Konusunu iş görme (tedavi) oluşturur,
    * İş görme zamana bağlanamaz,
    * Vekil (hekim), gerekli dikkat ve özeni gösterdiği takdirde kötü sonuçtan sorumlu tutulamaz,
    * İş görme (tedavi), müvekkilin (hastanın) menfaat ve iradesine uygun olarak yürütülmelidir.

2. Tanıya uygun tedavi seçme ve yürütme yükümlülüğü:
    Tedavi faaliyeti hastanın iyileştirilmesi amacını taşır. Hekim tedaviyi meslek kurallarına uygun olarak seçmelidir. Aksi halde tanı kusuru ortaya çıkar ve zarardan sorumlu olur.
    Hekim tedaviyi kendi yöntemlerine göre yürütür, bu konuda hastadan talimat almaz. Zaten vekâlet sözleşmesinde de müvekkilin vekile talimat verme hakkı yoktur. Hasta ile aralarında güven ilişkisi yoksa, hekim acil durumlar hariç olmak üzere tedaviyi bitirmeden hastayı bırakabilir. Bu iki durum, “hekimin tedavi özgürlüğü ilkesi”ni oluşturur.
    Tıbbî Deontoloji Tüzüğü’nün 19. maddesine göre, hekim şahsî veya meslekî sebeplerle hastayı reddedebilir ya da devam eden tedaviyi bitirmeden hastasını bırakabilir

SAĞLIK HUKUKUNDA ACİL DURUMLAR ve ACİL HASTA

Yeni yasal düzenlemelerle hasta hakları, özellikle acil hâllerde üst düzey koruma altına alınmaya çalışılmaktadır. Bu bağlamda, hangi yerde olursa olsun (ister hastanede, ister sokakta, ister parkta) acil durumdaki hastaya bir hekimin olanağı varken tıbbi müdahalede bulunmaması, “ihmâlî davranışla işlenmiş öldürme veya yaralama” suçu teşkil edebilecektir.
    Türk Tabipler Birliği Genel Kurulu tarafından 11.10.1998 tarihinde kabûl edilen Hekimlik Meslek Etiği Kurallarının 10. maddesi uyarınca, “Hekim, görevi ve uzmanlığı ne olursa olsun, gerekli tıbbi girişimlerin yapılmadığı durumlarda ilk yardımda bulunur.”
    Bu emredici bir hükümdür ve hekimi tıbbi müdahalede bulunmaya zorunlu kılmıştır.
    Hükmü maddeler hâlinde açmak gerekirse;
    * Hekimin görevi ve hangi alanda uzman olduğunun önem taşımaması,
    * Gerekli tıbbi girişimlerin yapılmamış olması,
    * Acil bir durumun (Hasta Hakları Yönetmeliği md.24/4’e göre “hayatı veya hayatî organlardan birisini tehdit eden acil hâller”) söz konusu olması,
    * Hekimin ilk yardımda bulunma yükümlülüğü.

Bu saydığımız koşulların var olmasına karşın, hekim gerekli müdahalede bulunmazsa ve yaralı ya da hasta kişi ölürse, bu “kasten öldürmenin ihmâli davranışla işlenmesi” sayılacak ve hekim Türk Ceza Kanunu’nun 83. maddesi ile yargılanacaktır.

http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=7852

Sn. oldsalt;

Ben de randevuyla muayenehaneye giden hastayı kastetmiyorum zaten, acil durumdan bahsediyorum. ACİL DURUMLAR ve ACİL HASTA başlığı altında da sıralamışsınız. Yerinde bilgilendirme olmuş, teşekkürler.

• geçen hafta su kanalına düşen motosikletçiye yardımcı oldum. 130kg motoru tek başına çıkarma şansı hiç yoktu, ama ona yardım etmeden önce kendi motosikletimi güvenli bi yere parkettim, bu durumda yardımcı olmaya çalışan araçlara çarpanlar çok oluyor, önce kendinizi emniyete alın sonra diğerlerini.

quote:

Orijinalden alıntı: spinalsurgeon

arkadaşlar bn tıp okuyorum ve ailem dolayısıylada bu camianın içinde yetiştim. gel gelelim açık sözlü olmak gerekirse bnde büyük ihtimalle yardım etmezdim(kesin konuşmuyorum başıma gelirse ne yapcağımdan emin değilim). sebebinede gelirsek uzun süredir yurtdışında olan ama Türk halkının hoşgörüsü, yardım duygusu sayesinde çok geç gelmiş yeni bir akım var: dava açmak. adamın canını kurtarıyorsun ve MECBUREN şartların elverdiği ölçüde sağlıklı müdahele yapıyorsun. sonra bi bakmışsınız dava açılıyor vay efendim sn niye bana dokundun iznimi almadan yardım ettin, niye orayı öyle yaptın niye burayı böyle yaptın... helede yanınızda sağlam bir şahidiniz yoksa(ki genelde olmaz) sonra otur uğraş... ambulansa biner, acile gelir kapısından geçer bi hemşire izin kağıdı imzalatırken hastane personelinin şahitliğinde benim görevim başlar. evet yoldaki araçları uyarırım, ambulans polis haber veririm ama o kadar. bi sürü böylece büyük cezalar alan başı yanan tanıdığım var. tabiki yine bu benim fikrim.

Mesele davaysa kaza yerinde ''hayrına''müdahale eden doktora gelene kadar hastanedeki doktor var, ambulans şoförü var, başhekim var ve hatta sağlık bakanlığı bile var. Bütün doktorlar böyle düşünse görev yapacak hoca bulamayız. Ayrıca anlattığın şekildeki bir davayı da şimdiye kadar hiç duymadım. Basitçe kıvırıyorsun. İşin başında kem küm edeceksen hiç hipokrat yemini etme. Senin gibi doktor olmasa da olur.

@spinalsurgeon:

bahsettiğiniz malpraktis yasalarıyla ilgili ama henüz kamuoyu çok net bilmiyor bu durumu. sadece doktorlara bu yönde sürekli bir kaygı yaratıldı. aynı durum bütün memuriyetlerde olmasına rağmen hakim savcılarda durum biraz farklı. hakim ve savcılar verdikleri kararlarda hata yaptıkları zaman onlar aleyhine açılacak tazminat davalarının muhatabı adalet bakanlığı iken bizde doğrudan hekim sorumlu tutuluyor. malum sigorta da bu yüzden yapılıyor ama gerçekten hastaya dokunmaktan korkutan bir durum. bugün kadın doğumun ve birçok cerrahi branşın popülaritesinin kaybı da bu sebeptendir.

gelgelelim hekimlik bu tür kaygılara rağmen boşuna kutsal bir meslek olarak addedilmiyor. günümüzde hekimlere yönelik tu kaka politikası mı güdülüyor nedir anlamış değilim. herkesin dilinde konu açıldığında söyleyecek birçok hakareti oluyor.

şahsi görüşüm; hekimlik her ne kadar bir meslek ise de bir zaman sonra( tıbbiyenin ilk yıllarından itibaren hissetmeye başlarsınız bu durumu) bir yaşam şekline dönüşüyor. yarın meslek hayatınıza başladığınızda o kadar çok davanın muhatabı olacaksınız ki nerden seçtim ben bu tıbbı demeye başlayacaksınız! yaptıklarınızın karşılığını alamamaktan dert yanacaksınız vs vs.

bu demek değildir ki hastadan uzaklaşalım müdahale de bulunmakta tereddüt edelim. hastayı görünce hele hele bu acil yardıma ihtiyacı olan hasta ise; öğrendiklerinin en iyisini yapmaya çalışacaktır hekimler. bu spontan gelişen bir durum. isteseniz de istemeseniz de refleks olarak o yardıma muhtaç kişiyi , o durumdan kurtarmak için çabalarken bulursunuz kendinizi. eğer bir gün bu durumdaki birisini görür ve yardımcı olmazsanız çooooook büyük bir vicdani yükle kalan ömrünüzü tamamlamak zorunda kalırsınız.

umarım hekimlerin kıymetinin daha iyi anlaşılacağı günler çok uzak değildir diyorum.

@tahsin053: malesef spinalsurgeon un yazdıklarının bir kısmı doğrudur. böyle davalar var ama bizler o anki durumun gereğini yaptıktan sonra kendi aramızda söylenip dururuz. genel olarak hastaya müdahaleden imtina etmeyiz . ve inanın buna kazaya sebebiyet verenlerden daha çok suçlamalara maruz kalıyor doktorlar, özellikle de ilk müdehaleyi yapan olay yerindeki doktorlar.

@@@ : aslında buraya ankara çevre yolunda tanık olduğum bir kazayı paylaşmak için gelmiştim ama biraz okuyunca yukarıdaki yorumlarımın daha yerinde olacağını düşündüm. kaza sonrası müdahalede öncelikle kazaya karışmamaış olanların güvenliğinin sağlanması gerekir . reflektör vs kullanmanın öneminden bahsedecektim belki daha sonra... saygılarımla

• Hemen gerekli yerlere haber veririm.Eğer yeterli ilkyardım bilginiz yoksa herkesin böyle yapması lazım.Malum yapılan yanlış müdalelerden hayatını kaybeden vatandaşımızın sayısı belli. Birde eğer trafiği engelleyeceksem yol darsa durmam.Çünkü ülkemizde meraklı sürücüler kazayı izleyim derken başka kazalara sebep olabiliyor.

http://forum.donanimhaber.com/m_68413227/tm.htm
  • Birini ölümden kurtarırsanız, bütün insanları kurtamış kadar sevabınız olur.
    laubalilikten hoşlanmam. ciddiyeti severim, disipline hayranım.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.