Şimdi Ara

Karlı ve buzlu yolda araç kullanımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
34
Cevap
0
Favori
1.290
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bugun basımdan gecen bir olayı paylasmak istedim. Bugun eve gelirken kar bastırdı ve uzunca bir rampa inmek zorunda kaldım, fakat buz olduğunu görünce rampsya girmeden cıkmak istedim. ama arac bir anda kaymaya basladı öne doğru hemen vitesi bire atıp ayağımı frenden cektim ve arac bu seferde tam tur döndü tam yine dönecekken vitesi 2 ye alıp yola tutundum ama arac iyice hız kazandı,kornaya basarak 400 metre kadar ilerledim ve birde viraja girdim sonra yavaslayamayıp önümdeki araçlara carptım sizce vitesi 2 ye cekmekle hatamı yaptım ?

• Kışlık kastik yoksa yola çıkmanız bile hata.
  • Frene neden basmadınız ki;araçta ABS varsa basabilirdiniz,eğer yoksa freni arka arkaya basip-çekme şeklinde (abs de bu şekilde ama çok hızlı yapar) yine kullanabilirdiniz.Araç kayma yaparsa frene hiç basılmaz diye yanlış bir inanış var maalesef.
  • D.Baran kullanıcısına yanıt
    Araç kayarsa frene kesinlikle BASILMAZ bastığınızda veya vites düştüğünüzde araçta ani kontrolsüz kaymalar başlar. Özellikle spin atma olayı gerçekleşir. Panik oluşur bunun devamında genelde kaza meydana gelir. Daha çok aracın hızı en stabil artan 2. Vites mantıklıdır. Kaymalar kontrollü olmalıdır gaz tepkisi ise ayak sanki yumurtaya basıyor ama kırmadan basmak gibi nazik olmalıdır. Mümkün mertebe kaymalar kontra tekniği ile kontrol altına alınmalıdır. Yinede söylüyorum karda lütfen zaruri olmadıkça yolculuk yapmayın veya toplu ulaşımı kullanın. Siz ne kadar bilinçli ve tecrübeli olsanız da acemi birisi veya yaz lastiği takılı birisi gelir çarpar. Gerçi karın altında donma meydana geldiğinde veya sert rüzgarlı yerde kar hafif tutmuşsa ne lastiği olursa olsun araba kayar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mevsimsiz_kar45

Araç kayarsa frene kesinlikle BASILMAZ bastığınızda veya vites düştüğünüzde araçta ani kontrolsüz kaymalar başlar. Özellikle spin atma olayı gerçekleşir. Panik oluşur bunun devamında genelde kaza meydana gelir. Daha çok aracın hızı en stabil artan 2. Vites mantıklıdır. Kaymalar kontrollü olmalıdır gaz tepkisi ise ayak sanki yumurtaya basıyor ama kırmadan basmak gibi nazik olmalıdır. Mümkün mertebe kaymalar kontra tekniği ile kontrol altına alınmalıdır. Yinede söylüyorum karda lütfen zaruri olmadıkça yolculuk yapmayın veya toplu ulaşımı kullanın. Siz ne kadar bilinçli ve tecrübeli olsanız da acemi birisi veya yaz lastiği takılı birisi gelir çarpar. Gerçi karın altında donma meydana geldiğinde veya sert rüzgarlı yerde kar hafif tutmuşsa ne lastiği olursa olsun araba kayar.

4X4 + Kışlık lastikler = Eğlence

• mevsimsiz_kar45 kullanıcısına yanıt
    Sevgili dost aracinın tam ne durumda olduğunu,yani kış lastiği varmi yokmu yada abs desteği varmı bilmiyoruz ama seninde dediğin "frene basılmaz" anlayışının kurbanı olmuş maalesef.Özellikle abs varsa aracın hızlanmasına izin vermek yerine kısa süreli ama sertçe frene basması gerekirdi.Zaten anlattığı gibi yavaşlamanın olmazsa olmaz olduğu bir durumda vites küçültme ve frenleme dışında da başka bir yol yok.
  • Herkesin surusu farkli ben asla 2 yi gecmem

Kural 1 vites 2 yi gecmez

Kural 2 ani fren yapilmaz

Duramicagini anladigin anda gaza basmalisin yani onun bossa kaccak bi yerin varsa gaza basarsin ve yola tutunursun

Kural 3 fren pompalanir abs varsa absde yapar bunu

Sen duz yolda mi 400metre kaydib bayir asagi mi onu anlamadim duz yolda kaydiysan 400 metre iyi valla zor is yani arabayi tutabilmelisin
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • BekiRoRo B kullanıcısına yanıt
    Birde frenleme yapsaydınız sorunumuzu çözmüş olacaktınız.
  • Eger kis lastigi yoksa kullanilmaz
  • quote:

Orijinalden alıntı: D.Baran

Birde frenleme yapsaydınız sorunumuzu çözmüş olacaktınız.

Oldu mu?

• önündeki araçların suçu neydi, daha kaç araç sizin yüzünüzden hasar alacakkış lastiği taksan ne olacak yollar cahil dolu
  • BekiRoRo B kullanıcısına yanıt
    Normalde bütün aracarda kış lastiği takılı fakat 1 tanesi hariç biladerler kar lastiği olanları alıp erkenden eve döndüler banada bu arac kaldı.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mevsimsiz_kar45 kullanıcısına yanıt
    Vurduğum aracların hepsinde kar lastiği vardı gercekten günaha girdim inşallah helallesebiliriz hepsiyle

Aracta kış lastiği yoktu,frene yola tutunduktan sonra asıldım var gücümle abs desteği var ama lastik yazlık olduğu için bir faydası olmadı frenlemenin, aksine dahada hızlandı okul cıkısı olduğu içinde riske girmek istemedim ve yüzlerce oğrencinin arasından hiç frensiz sıyrıldım yayalar olduğu içinde baya korktum çünki arac kızaklarken nerdeyse 60 km hıza kadar cıktı

Yani yaklasık %20-25 bi eğim vardı 400 metre rampa asagı indim sonra karsıdan gelen bi aracla önümde seyreden aracın tam ortasından geciyordumki önümdeki araç kornaya basmama ragmen durmayınca o boşlukta kapandı ikisin ortasından vurup geçtim sonra 40-50 metre daha kızaklayıp diğer araclara carptım. Arac renault dacia idi ki gecen hafta aracın kuru zeminde bile yolu tutmadığını söylüyordu biladerler.

Ara ara frene asıldım fakat arkalar önden önce kilitleniyordu ve frene bastıkca hızlandı resmen

• quote:

Orijinalden alıntı: Zxcvc76

Yani yaklasık %20-25 bi eğim vardı 400 metre rampa asagı indim sonra karsıdan gelen bi aracla önümde seyreden aracın tam ortasından geciyordumki önümdeki araç kornaya basmama ragmen durmayınca o boşlukta kapandı ikisin ortasından vurup geçtim sonra 40-50 metre daha kızaklayıp diğer araclara carptım. Arac renault dacia idi ki gecen hafta aracın kuru zeminde bile yolu tutmadığını söylüyordu biladerler.

arabayı olduğu yerde bırakıp toplu taşımayla gitseydin. zormuydu yani? şimdi bir dünya uğraşıcaksın.
  • Kış lastiği ile ilgili yazılanları dikkate alsan iyi edersin,

Gelelim sorunun cevabına kış şartlar altınd kış lastiği derin diş aralıklarına kar alarak tutunmayı arttırır,

Karda yağmurun aksine öndekinin lastik izinden gidilmez. Daha derin kara girip lastiğin karları kar topu yapar gibi tutması önemli.

400metre fazla gibi geldi. 2.Vites 3.vites falan palavra hızına göre mesela 90 ile giden adama 2.vites denmez. O anki sürüklenme hızına göre yere direnç göstermeyeceği bir vites seçmelisin ve lastikte sürtünmeden Ziyade yuvarlanmayı arttırarak tutuşu sağlamalısın

Bunların hepsi çalışır ama kışlık lastik var ise yoksa yazlıklarda o az diş kalınlığı varken işin çok zor. Daha doğrusu fren yaptıkça kızak gibi hızlanır ama istediğin vites olsun lastikler yer ile neredeyse sürtünmesiz olduğu için ancak kızak etkisi yapar yine de yukarıda yazdıklarımdan başka yapılacak çare yok

400 metre ve Çarptığım arabalar dedin ya resmen içim acıdı bizi umarım gerçek değildir bu konu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AIRBOSS -- 7 Ocak 2017; 8:33:5 >

• Dün istanbulda yağan "buz" yizunden 4 saatde 20 km yaptim. Aracimda 4 mevsim lastik vardi, sadece mahalle aralarina giremiyordum onun harici tatli tatli kalkabiliyordu 2013 aracim. Ama kesinlikle patiye dustugu noktalarda arac dirrk kendj frene basiyor ve gaz veremiyorsun, dun bu sacma esp sistemi yuzunden ssbit hizla yokus cikamadim. Dedigim gibi aracimds 4 mevsim lastik vardi. %3 belki %5 egimli bir virajda bile 2den bire cekerken arac maalesef ivmeleniyor. Ben yere dusen karın buz şeklini hemen alicsgini istanbulda dusunmezdim.

Evime 1 km kala son dik bir kavsak var, temden cikiyorsun ve sagdsn kaciyorsun 4 swrtilik yolun 3 seridinde kalan otobusler arabalar var. Tum tepkiye ragmen onumdeku arac yokusu tirmanana kadar bekledim, ve sonra sabit hizla cikmaya basladim yokusun sonlarinda esp(antipatinaj olarak) girdi devreye ve bana yokusun tam diklesecegi yerde ayagini gazdan cek diyor.....

Dedigim gibi, buzda arac kullanmak icin zincir cozum "olabilir". Fakat ksr lastigi BUZDA kullanmayi kolaylastitmsz bile. Yok frene dokun, yok vites dusur... Arac dun 3 kez kaldirima dogru kaydi sogukkanliligimi korudum fakst kaldirimda yaya yok diye... Eger olsaydi cidden heyecandan elfreni bile cekerdim

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Normalde araçların hepsinde kış lastiği takılı, babamda 320 d var Mesela arka itiş olmasına ragmen bağcılardan büyükcekmece gölüne kadar o karda sıkıntısız götürdü beni arada arka bırakıyor ama cekiş arkada olduğu için toplayabiliyorsun aracı, kaza işte oldu ama sıkıntı şu ki gorunen bir kazaydı allah beterinden saklasın

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.