Şimdi Ara

Kardeşler arası varlık ve yönetim kavgaları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
2
Favori
1.664
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba DH ailesi bir sorun var ve çözümü konusunda emin değilim. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

Konu başlığı gayet açık aslında. Bizim babamız yok 6 kardeş ve annemle yaşıyoruz. Yaşlar en büyük 27 ben olmak üzere en küçük 15 yaşında. Biz birlikte çalıştık birlikte kazandık. Ben neyi nasıl yapacaklarını anlatan kişi oldum hep. Fatura nasıl ödenir den şirket yönetimine kadar her şeyi ben öğrettim. Özellikle yanımda durup benden çok şey öğrenen aramızda bir kardeş olan Y. isimli kardeşim. Bununla biz çok kavga ediyoruz, özellikle aşırı derecede asabi ve sinirli bir kişi. Annem ve babam bu çocuğu hep bizden ayrı tutmuşlardı ve halen annem bu ayrımı hissettiriyor. İş hayatına ilk atıldığım zaman bana maddi olarak çok desteği oldu ancak işin başında hiç durmadı. Ben hem başka bir işte çalıştım hem okula gittim hemde bu işimizi geliştirdim. Bu kardeşim de sürekli memlekete gitti oraya gitti buraya gitti ta ki şirketimiz kayda değer bir büyüme yakalayana kadar. Tabi bu arada oda bizimle olduğu zamanlarda işle ilgileniyordu ancak şimdi ki kadar sahiplenmemişti. Aradan geçen zamanda biz bu kardeşimle çok kavgalar ettik. Genel olarak küfür ediyor, eline bıçak alıyor ve bana eline geçeni fırlatıyor. Bu kavgalar sırasında annem her seferinde araya girdiği için ben anneme belki bir tokat denk gelir belki bir yumruk denk gelir diye müdahale etmiyorum. En son ki kavgamızda bunu memlekete gönderdim 6 ay durduktan sonra bir daha bizi bu şekilde rahatsız etmeyeceği şartıyla gelmesine izin verdim. Geldikten sonra işle ilgilenmeye başladı bende öğrettim. Biz aile olarak her zaman hesabımızı annemize yaparız, günlük haftalık ve aylık gelir gider vs hesabını beraber yaparız. Son 5 ayda kardeşim Y. işleri iyice öğrendikten sonra bakıyorum hesap vermiyor sorunca da kaçamaklar küsmeler asabileşmeler vs. benden habersiz bazı yatırımlar, benden habersiz bazı görüşmeler yapmaya başladı. Gençtir tecrübe etsin diye dokunmuyorum ancak baktım şirketi kendi malı gibi görüyor bende her seferinde üstüne basa basa şirketin "bizim" ve bu güne getirenin ben olduğumu dile getirdim. En son annem için beğendiğim bir altın ziyneti almak istediğimde "vermiyorum" diye tepki geldi. Zaten ertesi günü yani cuma günü çok kötü kavga ettik. Başıma isabet eden bir tabak ile polisi ve aile büyüklerini aramam bir oldu. Annem her seferinde olduğu gibi onu korumaya alıp karşılık vermemi engelledi. Bende şirketin para kaynağı kanalları kapatmaya hazır hale getirdim. Çantamı toplayıp evden çıkıp gittim. Araya giren aile büyükleri memleketten gelene kadar eve dönmem konusunda ikna ettiler bende geri geldim.

Evet arkadaşlar biraz uzun oldu kusura bakmayın. Bu Y. isimli kardeşime sevdiği kızı alacaktık hatta nişanı kurban bayramında yapmayı planlıyorduk. 2 Hafta önce kullanması için kendisine 100bin lira civarında bir parayla araç bile aldım. Şimdi bu asabi ve düşmanca davranan Y. isimli kardeşime ve aileme ne yapacağımı bilemiyorum. Hepsini hayatımdan tamamiyle çıkarmak bir seçenek. Şirketi boş kabuk hale getirmek ve gitmek de öyle. Annem gelsin elini öpsün sen büyüksün affedersin diyor. Bu kardeşime karşı nasıl davranmalıyım bilemedim. Bu konuda en azından sizinle dertleşmiş oldum, siz de fikirlerinizi yazarsanız çok memnun olurum. Şimdiden herkesin Ramazan Bayramını kutluyorum.

• Ne olursa olsun aile herşeyden gelmeli benim düşüncem. Ama iş hayatında da duygusallığa yer yok. Herkes yerini, görevini bilmeli. Kardeşinin işin başında durmaması göz yumulur birşey ama şirkette senin sözün geçiyorsa patronun kim olduğunu da bilmeliler. Aile fertlerini ve yapılarını bilmiyorum ama benim başıma böyle bir durum gelmiş olsa önce kavga etmeyecek kadar sakinleşmeyi bekler 1-2 hafta sonrada bir yemek düzenler herkesi konuşmak için çağırırdım.(bizde yakın koşullarda bazen bunu yaşıyoruz) Hepsine ailemin önce geldiğini ama bu şirkette beraber çalışmanın bize zarar verdiğini söyleyip fikirlerini sorardım(önce onlara sormak icap eder ki patronculuk olmasın) ve fikirlere göre ortak bir karar alınıp kalmak isteyen herkesin görevinin belli olacağını şirket içinde aile değil herkes vasfıyla söz sahibi olacağını söyler hem kimseyi kırmadan ailemi korur hemde şirket politikasını da biraz daha profesyonelleştirmeye yönelik adım atmış olurdum.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• y. den kurtulun

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • linkorn kullanıcısına yanıt
    Evet gayet güzel bir fikir, memleketten aile büyükleri gelecekler onlarla zaten böyle bir konuşma yapılacak ancak ben kardeşimin aileden ayrılması konusunda ısrarlı olacağım. Her ne kadar kas gücü gerektiren işleri yapıyor olsa da ilk okul terk olduğu için temel işlemleri bile yapamıyor. İnsan ilişkileri keza böyle, en son kargo şubesini bastığı için n11 mağazamızdaki 100 den fazla siparişin girişi yapılmadı ve geçikmeye girdiler. Şirket içinde yer almasını artık doğru bulmuyorum yada sizinde dediğiniz gibi herkes en iyi yaptığı işi yapsın. Teşekkür ederim öneriniz için, iyi bayramlar.
  • sioux kullanıcısına yanıt
    Kurtulmak çok anlama geliyor, şirketten uzaklaştırsam da hisse sahibi olacağı için yine de maydanoz olacak. Bu işi çözmek çok zor, psikolojik destek almasını şart koşacağım.
  • Dışarıdan konuşmak kolay o yüzden sonuçta kim ne derse desin siz karar vereceksiniz. Ama anlattığınız gibiyse o kişinin bu saatten sonra değişmesi pek kolay gözükmüyor ve sorunlarınız büyüyerek artacaktır. Ancak aile ve profesyonel destek ile yine de daha iyi bir kardeşlik ilişkiniz olabilir. Kardeş ile ticaret yapmak ve aile ortaklı şirket işleri zor ve riskli oluyor. Genelde de sonu iyi bitmiyor. Bence ilk yapmanız gereken işinizi güvence altına almanız. Bunun için kardeşinizin payını/varlık değeri karşılığını ödeyip onu "iş hayatınızdan" çıkartabilir veya şirketi (ne kadar büyük bilmiyorum) kompartmanlar halinde ve yetki dağılımı ile yönetmeye bakabilirsiniz. Yetkisi az olursa verebileceği zarar da az olacaktır. Ayrıca madem kendisi de şirket işleri ile haşır neşir oldu ve hatta sizden habersiz "görüşmeler" yapıyor, o zaman kendisi ister aynı sektörde/ister farklı sektörde sermayesini kullanıp iş yapabilir.

İş hayatınızdan çıkartmanız komple hayatınızdan çıkartıp hiç görüşmemek demek değil sonuçta. Ama hareketlerini kontrol etmekte güçlük çekecek ve fiziksel hasar vermekten/saldırmaktan çekinmeyecek asabilikte bir kişi sizin ve aileniz için her zaman tehlikedir. Kendi adıma kardeşim bile olsa etkileşimimi asgari seviyeye indirgerdim. Ama elbette psikolojik destek almasını sağlayabilir ve durumunu kontrol edebilirsiniz. Sorunlu kişilerin yardım talebini dışavurum yöntemlerinin başında sevdiklerine/çevrelerine karşı asabiyet ve şiddet eğilimi göstermesi geliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oup59 -- 24 Mayıs 2020; 9:32:46 >

• Hedef2020 kullanıcısına yanıt
    Sanırım en mantıklı hareket bu olacak. Kardeşim ayrıca daha önce asla bir patron emrinde çalışmayı kabul etmedi. Kaç defa kavgayla sonuçlandı işleri. Kendini baba şirketi de mafya sanıyor. Aramızda yaşanan sorunlar sadece bununla da sınırlı değil, daha söylemediğim çok şey var.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Komşu Kavgası ve Mahkeme
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • oup59 kullanıcısına yanıt
    Psikoljik destek almasını ve payını alıp kendi yoluna bakmasını sağlayabilirim. Ancak annem böyle olursa değişik işlere ve kişilere bulaşabileceğini ve eğer evlenirse en azından sorumluluk duygusuyla düzelebileceğini düşünüyor. Ben ise karısına sinirlenip ona zarar verebilir fikrine vardım. Bu yüzden evlenmesini kabul etmeyecegim. Ha evlenir ancak yine payını alır gider. Yabacı olsa basarsın tekmeyi de işte kardeş olunca işler öyle kolay değil. Bi yerlerde başına bişey gelse vs yine ilgilenmek gerekiyor. Eklemek istiyorum: Ben bekarım, normal şartlar altında benim evlenmem gerekirdi ama yine abisin büyüksün idare edeceksin telkinleri havada uçuşuyor.

Şirket çok büyük değil. Yıllık ciro 2 milyon civarında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CECCBCE5F -- 24 Mayıs 2020; 9:55:17 >
  • Hereşyi geçtim."Evlenirse düzelir" fikri bence yanlış. Evlilik ile üzerine çok daha fazla sorumluluk yüklenecek. Evlilik kararını vermeden önce çok emin olması gerekir.
    Bende ondan korkuyorum, ailem de sağolsun eğitim ortalaması lise terk. Tek okumuş benim, sağolsun annem sen okudun hayatını kurtardın fedakarlık yapmak zorundasın diyor. Ne işin tadı kaldı nede bu genç yaşta sahip olduğum maddi imkanların tadı. Bu çocuk evlense evinde sinirlenip karısına bişey yapsa nasıl hesap vereceğim bilemiyorum.

• Hocam anneniz ailenin tek okuyanı sensin, fadeakarlık yapacak da sensin diyorsa o zaman madem tek okuyan benim hepiniz benim sözümü dinleyeceksiniz diye üste çıkacaksınız. Birisinin karar alıp uygulaması lazım. Öbür türlü işin sonu daha kötü yere çıkıyor. Diğer kardeşler ile bir durum/sorun yok anladığım kadarıyla. O zaman sorun çıkaran kardeşi karşınıza alıp seçeneklerini sunarsınız. İster kendisine çeki düzen verir ister ayrılıp kendi yoluna bakar. Düzeleceğim deyip yine tekrarlarsa benzer durumları bu durumda geriye seçenek kalmıyor doğal olarak. Anlaşarak/yasal olarak ne yapılması/verilmesi gerekiyorsa payını alır gider.

Evlilik işi, özellikle de süreçte siz de yer alırsanız, sonradan sizin de başınızı ağrıtır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oup59 -- 24 Mayıs 2020; 10:5:16 >
  • Hukuk işlerinden anlamam ama bu şirket olaylarından anlayan bir avukatla konuşup bir şekilde şirketi yavaştan yeni bir isim altında yeniden yapılandırsan kardeşini de yavaştan işten uzaklaştırmaya çalışabilirsin.
  • Şirket ne merak ettim

Ben öğrenciyken yanıma gelmek zorunda kaldılar. Kimisini mafyadan kaçırdım kimisini sokaktan topladım kardeşlerimin. Okuluma tam 4 sene ara verdim, iş yok güç yok bir partime iş ve kyk bursu ile 2 yıl tüm masrafları karşıladım. Düşünün 7 kişi ve istanbul. Köşe başındaki bakkala bile gitmeye çekiniyorlardı. Şimdi ise her biri bir şirketi yönetecek kadar bilgili, en küçük iki tanesi okula gidiyor. Bir tanesine pc öğrettim pc alıp satıyor okul parasını çıkarıyor, en küçüğünü tanıdığım bir arkadaşıma yetişmesi için çırak olarak verdim şimdi arkadaşım ile aramızdaki şirket işlerini yürütecek kadar öğrendi. Ama bu Y. Halen kazma halen odun. Bi kdv bile hesaplayacak kadar öğrenmedi. Demekki insan geldiği yeri unutunca böyle oluyor. Kusura bakmayın çok doluyum.

• patatessiz patso kullanıcısına yanıt
    Hocam böyle sinsi işleri kendime yakıştırmam. Ne yaparsam alenen ve ortalıkta yaparım.

• Evlense başka bir aileninde başını yakacak,payını versende onuda batırıp tekrar dönecek,o yüzden annen araya girmediği bir vakit iyice ağzını burnunu kır,biraz sakinler ama kesin çözüm değil eninde sonunda gene başını ağrıtacaktır.
    Uzaklaştırmak için başka bir yola sevketmek lazım,gaza getirip ünüformalı bir düzene girse kafası meşgul olur.
    En iyisi gaz ver bekçilik,sözleşmeli er falan olsun,uzaklaşır kafası dağalır.

• Babam ile amcamin 1987 de muazzam is yaptigi bir sirket varmis babam cezaevine girmiş 10 ay sonra amcam ortak oldugumuz sirketi sahiplenmis ve anneme para vermeyi kesmiş babamla amcam 32 yildir konusmazlar...
    Kardeştir bir tolerans sağlarsın iki tolerans sağlar doğruyu göstermeye çalışırsın ama reşitse ve anlamamakta ısrar ediyorsa inceldiği yerden kopsun çünkü yarın bir gün mal mülk kavgası daha büyük olabilir.

• Merhaba @ComertSoylu,

Öncelikle sizin de Ramazan Bayramınız kutlu olsun.

Sizi, geçen gün bir forum konusunda atmış olduğunuz banka hesapları fotoğrafından hatırlıyorum, yanlış hatırlamıyor isem oto döşeme, kılıf vb gibi şeylerin üretim ve satışını gerçekleştiriyordunuz.

Anladığım kadarı ile geleneksel köy düzeni tarzı bir aile yapınız mevcut, büyük olan işleri yönetir, evdeki büyük kişi ki bu anneniz oluyor otoriteyi sağlar ve evlatlar arasında tampon bölge oluşturur ve düzen otorite sağlayan hayattan ayrılana kadar kör topal devam eder. Ancak sonrasında ise daha büyük kaoslar meydana gelir. Şirket dağılır, kardeşler arası anlaşmazlıklar ayyuka çıkar yavaş yavaş kardeşler de gruplaşır, can ciğerler ve kanlı bıçaklı olanlar olarak iki gruba dönersiniz.

Şu anki düzende geliriniz tek bir hane içinde toplanıyor ve meblağ olarak büyük olsa da yol yakınken kimin bu şirkette ne kadar hakkı var, kimin ne kadar ortaklık durumu var resmi yollardan kağıda dökmeniz gerekmekte diye düşünüyorum. Aile şirketi zihniyetinde kör topal ilerleyen bir firma olmaktansa kurumsal yöne dönün, muhasebeciniz ve avukatınız olsun, formal yöne girin.

Gerekirse ailenizdeki her bireye şirket ortaklığı durumuna göre hisse belirleyin, aylık kazanca göre maaşa bağlayın. Bu tür gelir kapıları ''Aman Y oğlum üzülmesin aman B oğlum kırılmasın'' tarzına dönünce maalesef kapanır. Herkes patronun, idarecinin kim olduğunu bilsin. Aksi takdirde sürekli akrabaların burnunu soktuğu bir düzende huzur ve bereket kalmaz.

İyi günler, Allah yardımcınız olsun...

• godmother mısınız siz yönetimi kafına bırakmak da nesi

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.