Şimdi Ara

KOOPERATİF HİSSELİ HOBİ BAHÇESİ ALMAKMI YOKSA MÜSTAKİL TAPULU BAHÇE ALMAKMI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
31.715
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bayadır hayalini kurduğum ankara golbaşinda 500 ila 700 metre arasi hobi bahcesi almak için harekete geçtim.
    Hobi bahcelerinin bir küme olarak toplandığı çeşitli mahalleler var (köyler) buralara gittigimde gördüm ki bu iş sanıldığı kadar kolay değil.
    2 farkli seçeneğim var
    Birincisi yaklasik 40 50 donum arazi üzerine bazi kişiler kooparatif kurmus buralari 500 er metrelik alanlara ayirip herbirini tel örgüyle ayırmış her ayri bölüme su, elektrikli hatti döşemiş ortak alanlar oluşturulmuş cocuk parki, kamelyalar yapmışlar, kilit taşlardan yollar yapmışlar, guvenlik kulubesi yapmışlar. Bahce islerinde ihtiyac olcak masrafli alet edavatlar ortak olarak kullanima sunuluyor. Kapici tarzi calisani cagiriyorsunuz o ucretsiz olarak bahcenizi aletle capaliyor gerekli bakimlari yapiyor yani.Anlayacağınız ev yaptirdiginizda rahatca gidip kalabilceginiz , komsularinizla sosyal ortamlar kurabilceginiz , nezih sakin tam istedigim hayal ettigim ortamlar. Tek sorun olarak düşündüğüm şey buralarda arsa veya tarla tapusu verilmiyor haliyle kooparatif hissesi oluyor . Dolayisiyla ben ilerde bir sorun yasarmiyim bu kooparatif batarsa nolur(sonuçta kooparatifler bir şirket) kurucular sahtekarsa cekip giderlerse onca param yatirimim nolur diye düşünmeden edemiyorum. Bi taraftanda bu kadar satin alan insan bunlari düşünmüştür heralde deyip kendimi rahatlamaya çalışıyorum. İlerde biri gelse ben ekip bictigim ev yaptirdigim o 500 metrelik alanin bana ait olduğunu nasil ispatlarim. Ilerde kooparatif yonetimi sermaye artirarak baska birilerine devrederse yönetimi, ben kendi hakkimi nasil ispat ederim tereddüt yaşıyorum. (Not:: Saticilarla emlakcilarla tabiki konuştum hepsi birbirini yalanlayarak konuşuyor)
    Ikinci seçeneğim mustakil yani direk olarak şahsa ait çevresi bakımsız elektrik ve su icin beni ugrastircak sosyal bir ortami olmayan bildiginiz bahçelerin ortasinda tek tük düzensiz olarak sıralanmış bahçe evlerinin arasinda kalmis bir yer. Avantaji kooperatif hissesi değil tapu oluyor elinizde. Baska kimseye bagimli degilsiniz, kooperatifte genel kurul kararlarindaki çoğunluğun alacagi kararla bağlısınız. En büyük eksisi bolge oturmamış bir yer oldugundan yalniz hissetcem kendimi korunak yok kendi cektirdigim tel orgu dışında. Mesela çapa makinasi gibi pahali malzemeleri kendim gidip alcam.
    Siz olasaniz ne yapardınız cevrenizde kooperatiften hobi bahcesi almis birileri varmi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DH Anonim -- 12 Nisan 2019; 0:28:44 >







  • Merhaba. Bende tam dediğiniz durumdayım. Aynı duyguları yaşıyoruz. Bu tarz bir konu ve bilgi paylaşan internette de yok. Dediğiniz gibi arsa sahibi ile konuşuyom kooperatiflerden uzak dur diyor. Kooperatifle görüşüyom 2b den uzakdur der. 2b sahibi alcaksan 2b al üzülürsün diyor. Vay arkadaş memlekette birşey alıp satan dürüst insan kalmadı mı?
  • hort olur mu bilmiyorum ama şuan bende de öyle bir durum var. Hissemi alacağız yoksa tapulu bir yer mi karar veremedim. Anlaşılan o ki soru soran arkadaşlarda geri dönüş yapmamışlar.
  • Tosun911 T kullanıcısına yanıt

    Hocam merhaba


    Bir karara vardınız mı acaba? Araştırdığınız ve bildiğiniz kadarıyla bilgilerinizi paylaşabilir misiniz ?


    Ben de Ankara Gölbaşı'ndan hobi bahçesi, arazi, köy evi vs. düşünüyorum ama artıları eksileri nelerdir pek bilgim yok.


    Kooperatif işinde başkalarına bağımlı olma, aidat işi ve tapu meselesi sıkıntı olabilir gibi geliyor. Bir de yeni çıkacak yasa var hobi bahçeleri, bölünmüş tarım arazileriyle ilgili. Bakalım bu yasa ne getirir ne götürür.

  • tapu almanız mümkün değil, sadece bir tarlanın bir bölümü kağıt üstünde size ait. Resmiyette başkasına aittir. Hobi bahçesi geleceği olmayan bir kurnazlık hikayesidir. Adam dönümünü 10 bin liradan aldığı tarlayı 300-500 m2 alanlara bölerek parselini 25-30 bin hatta 50 binli rakamlara satmaktadır.

  • Kendine ait tarla.

  • Tarla alsak üzerine prefabrik ev vs. yapamıyoruz değil mi ?

  • hobi bahçeleri tarıma engel oluyor diye mecliste oylama vs yapılıyordu kaldıralacak diye biliyorum

  • Konu hort olucak ama bende bu hobi bahçeleri için soru sorayım umarım bilgili bir arkadaş vardır.


    500 m2 merkeze yakın bir hobi bahçesi için satışına "Resmi tapulu koperatif hisseli" deniyor diğer alanlar tapu eklemiş resmi olarak tapu var bu koperatif hisseli kısmı sonradan sıkıntı çıkartırmı ? Bana ait tapu olucak sonuçta elimde ??

  • Kooperatiflerde eskiden hisseler kooperatif yönetim kurulunun imzası ile el değiştirebiliyordu ancak artık kooperatif hisseleri de noter satışı ile el değiştirdiği için resmi bir belge oluyor alan kişinin elinde. Ancak tabi ki o an için verilen resmi belge, senin o anda parsellenip yapı da kurduğun ve üretim yaptığın, yaşadığın bölümü net olarak gösteren bir belge değil, sadece o kooperatife ait olan arazinin kaçta kaçına ortak olduğunu belirten bir belge. Ama noter onaylı resmi bir belge tabi ki.
  • Arkadaşlar merhaba haliyle açtığım konuyu unutmuşum kimsede uzun süredir ilgilenmediginden aklımdan çıkmış.
    Ben bu konuyu baya bir irdeledim ancak hali hazırdaki kurulmuş şahane herseyiyle göze hitap eden o hobi bahçelerini makyajlama olarak gördüm hep. Mantığıma bir türlü yatmadı işin resmi boyutu kafamı çok kurcaladı. Kendimi bile isteye dolandiriliyormus gibi hissettim, bu konularda yasal mevzuata hakim olamadığımdan ve insanlara guvenemedigimden kaynaklanıyor.
    Temellide Kooperatif hobi bahçesi alan tanıdıklarım oldu mutlu mesut gidip geliyorlar o ayrı konu ama ben tercih etmedim.
    Kendim 2019 ekim ayında sincan yenikentte köyiçi 450 metre bir arsa aldım. Köyiçi olmasının avantajı müstakil tapum var kale gibi, 2 katli toplam 110 metrekare betonarme ev yaptirdim elektirik su işleri köyiçi arsası olmasindan dolayı cok kolay halloldu ,etrafında yerlesim yerleri var bazıları yaz kış surekli kalıyor, komşuluk ilişkileri kurduk, köy islerini öğrenmeye başladım komşunun traktöre atlayip gidiyoruz tarlaya, bahçeye , hayvancılık öğreniyorum, vs vs vs . Süslü plaza vari bi hobi bahçem olmadığı için mutluyum . Hatta bende yaz kış devamlı köye tasinma planları yapıyorum artik. Her gün gidip geldigim işime 30 km ist yolundan basinca 40 dk da işimde oluyorum hiç zor gelmiyor.
    Allah herkese gonlundekini nasip etsin. Selametle.




  • Alp90 A kullanıcısına yanıt
    Aldığınız karardan mutlu olmanıza sevindim hocam bence de en doğrusunu yapmışsınız.
  • Konuyu hortlatalım, hisseli tapu ile kooperatif hisseli tapu aynı değildir, kooperatif hisselerinde bir uyum ve ortak hareket vardır, kooperatif defteri vardır, her yıl yönetim kurulu toplantıları hükümet komseri eşliğinde yapılır ve kararlar deftere kanunen işlenir. Kooperatif hisseleri haczedilemez, devlet tarafından istimlak edilemez.

  • Şu konuyu bilen bir arkadaş anlatsa çok faydalı olacak.Atıyorum 30 a bölünmüş yeri 60 kişiye satma durumları olabilir mi nasılsa tapu yok.
  • Sonradan köylü diye bir parodi lafı duymuştum. O aklıma geldi.


    Hangi açılardan neyin avantajlı olduğunu ise ben de merak ediyorum.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.