Şimdi Ara

Kapasitör ölçmem lazım anlatabilecek var mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
8.996
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Çok soruldu biliyorum ama elektronik konusunda hiçbir eğitimi olmayan, elinde de sadece bir multimetre olan birine açıklayabilecek biri varsa lütfen şu kapasitör ölçüm konusunda yardım edin. 12V220uF kapasitör 3ohm direnç verirken hemen yanındaki 12V47uF kapasitör 153Ohm direnç veriyor. Kapasitörün direnç göstermesi mi sağlam olduğuna işarettir göstermemesi mi? Bazı kapasitörler 150, 160 gibi bir direnç değeri verip daha sonra 1 ohm'a düşüyorlar. Bazı kaynaklar bunun sağlamlık işareti olduğunu söylemiş. Bazı kapasitörlerimse 40ohm civarında sabit kalıyor, 0'a düşmüyor. Bu arızalı olduklarını gösterir mi? Her halükarda hepsini değiştirmem gerekecek ama bu konuyu da öğrenmek istiyorum. Anlatabilecek olan var mı?

• multimetrede kapasitör ölçüm özelliği yoksa normal bir multimetre ile ölçmek için ac gerilim kaynağı lazım.en basit gerilim kaynağı evdeki prizdir ama kond. 12v olduğundan dirençle gerilim bölücü yapmak gerekecektir.
  • Kullanma Kılavuzunda aynen şöyle yazıyor:

2.8) Kapasite Ölçümü:
    1) Anahtarı kullanılacak olan F aralığına getiriniz.
    2) Test kapasitörünü Vohm mA ve COM girişlerine takıp ölçüm yapınız.

Ben de bunu aynen yaptım. 220uF için 2000 Ohm değerine ayarlayıp ölçüm aldım ama sorunun yarısı cevapsız kalmış. Ölçüm alıyorum evet ama sağlamlığın göstergesi nedir? Nasıl okumalı? Yazdıklarıma göre talimat verebilecek olan var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thunderwatcher -- 25 Temmuz 2010; 23:20:04 >
  • ohm kademesinde kapasitenin değer değiştirip inip kalkması gayet normal ancak sağlam olduğunun kanıtı değil.
    F aralığına getirip 2000 ohm da ölçmek nasıl oluyor onuda anlamadım!!!
    Kapasiteler ayrıca üzeride yazan değerin aynısını vermeyebilir bunun birinci sebebi tolerans ikinci sebebi ölçüm yapan cihazın kalibrasyonuyla alakalı birde problar kirli veya kalitesiz ise ölçüm tam olmaz.

thunderwatcher multimeterle kapasite ölçmek pek sağlıklı olmaz kapasite kapasitemetreyle ölçülmeli zaten sende onu biliyorsundur.
  • İlk mesajınızda yazdığınız direnç değerlerinin doğruluğundan emin misiniz? DC'de 3 Ohm iç direncin kapasitörde müthiş bir sızıntı akımı gösterdiğini düşünüyorum. Yüzlerce Kohm veya Mohm mertebesinde bir iç direnç okumanız normaldir fakat Ohm mertebesinde bir direnç görmeniz bence pek rahatlatıcı değil.
  • Dijital ölçü aletini buzer konumuna al kutuplu kondansatörlerin kutubunda değidirdiğinde önce dıııt sesi duyulacak sonra azalıp tamamen duracaktır. Dıııt sesinin uzunluğu kondansatörün kapasitesi ile doğru orantılıdır. Eğer kondansatörün kapasitesi çok düşük ise dıt sesi çok kısa duyulup kesilir. Ölçme sırasında dıııt sesinin çıkmasının sebebi şudur; kondansatör dolana kadar bir akım geçişi olur dolayısı ile buzer öter, kondansatör dolduğunda ise akım geçişi olmayacağından buzerda susar. Kondansatörü devre üzerinde ölçmeniz yanıltıcı sonuçlar verebilir. Örneğin paralel bağlı bir direnç buzerın sürekli ötmesine sebep olabilir.
    Kutupsuz kondansatörler bu şekilde ölçülmez. Kutupsuz kondansatörün iki ucu sonsuz direnç göstermeli. Zaten yapıları basit olduğu için herhangi bir arıza fiziksel olarak gözlenebilir.Fiyatları ucuz olduğu için şüphelendiğiniz kondansatörü söküp yenisi ile değiştirmek en basit çözümdür.

Ayrıca ölçü aletinizde kapasite ölçüm özelligi yoktur.

• Cevaplar için teşekkür ederim yeterince aydınlatıcı oldu. Tüm kapasitörleri değiştirteceğim. Her ihtimale karşı...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.