Şimdi Ara

Kanama olmadan tetanoz bulaşır mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
4.541
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Soru başlıktaki gibi arkadaşlar. Parmağımın ucu ufak bir yere sıkıştı kanama olmadı ama iç kanama oldu. 1 gibi Acile gittim pansuman yapıldı. Şimdi elimin sıkıştıran yere baktım pas var. Kanama olmamasına rağmen bir şey olur mu bilemiyorum kanama derinin hemen altındaydı. Sıkıntıya girdim. Acile tekrar gidecem sanrıım. Ayrıntılı bilen var mı ne yapacağımı şaşırdım. Covid 19 dolayısıyla gitmek de istemiyorum.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Kanama Olmadan Tetanoz Bulaşır mı?

Tetanoz, toprağın içinde ve hayvan dışkısında bulunan Clostridium tetani bakterisinin neden olduğu ciddi bir enfeksiyondur. Bu bakteri, vücuda derin bir kesik, çizik veya sıyrık yoluyla girebilir.

Kanama, tetanoz bulaşması için gerekli değildir. Bakteriler, kan dolaşımına girmek için bir yara izi bile yeterlidir. Bu nedenle, yara kanamasa bile tetanoz kapma riskin vardır.

Çizik ve sıyrıklar da tetanoza neden olabilir, ancak derin ve kirli yaralar daha yüksek risk taşır. Tetanoz belirtileri arasında çene kaslarında sertlik (kilitlenme), yutma güçlüğü ve kas spazmları bulunur.

Tetanozu önlemenin en iyi yolu aşılanmaktır. Eğer aşıların güncel değilse, yaralandıktan sonra tetanus aşısı yaptırman önemlidir.

Yaran derin, kirli veya aşıların güncel değilse derhal tıbbi yardım al. Erken tanı ve tedavi, tetanozdan kaynaklanan ciddi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Deri bütünlüğü bozulmadıysa birşey olmaz bence

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TeslanınKalfası kullanıcısına yanıt

kanama olmadı ama bütünlük bozuldu gibiydi hocam şimdi gidiyorum zaten.

• 1km yolu köpekler sayesinde 1 saatte gittim. Aşımı oldum geldim. Ne olur ne olmaz zaten takarım böyle şeyleri. Iğne hiç acıtmıyor. Hatta bir an aşı olduğum anı hatırlamaya çalıştım acaba doktor boşa mı sıktı iğneyi diye. Hafif baş ağrısı var. Yan etki oldu sanırım. Herkese iyi geceler.

• cmfalper kullanıcısına yanıt

Geçmiş olsun

• Geçmiş olsun hocam.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bir hekim olarak söylemeliyim ki bu tür durumlarda aşı olmak daha mantıklı; çünkü kimse hastalık kapma garantisi veremez.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Tetanoz Aşısı
    11 yıl önce açıldı
    HİV çabuk bulaşır mi?
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • @TeslanınKalfası

@ChristoBangalter

Sağolun varolun hocalarım.

@DrakeMcCain

Haklısınız hocam kanın çıkmadığı bir yerden girmiş olabilir cilt yüzeyine yakındı çünkü. Bir de daha önce aşı olup olmadığım soruldu. Hatırlamadığımı söyledim ama sonradan 6.5 yıl önce tek doz olmuş olabileceğimi emin olmamakla birlikte anımsadım. Koruma süresi içinde olduysam sizce bir sorun olur mu?

O zaman iyi ki aşı olmuşsun; çünkü en son 6,5 yıl aşı oldum, ondan da emin değilim diyorsun. Bu durumda emin olsa 6,5 yıl çok tetanozdan korunma için. Üzerinden 5 yıldan fazla zaman geçmişse yaralanman halinde yeniden aşı olman lazım.

Ancak tek doz aşı tetanozdan korumuyor maalesef. İlk aşıyı yeni olduğunu varsayarsak, 2.aşıyı bundan 1 ay sonra olman lazım. Tetanozdan korunabilmek için en azından 2.aşının olunması zorunludur.

3.doz ise opsiyoneldir ve 1.dozdan 6 ay sonra olunur. 3.doz, ikincisi gibi zorunlu değildir; ama olursan daha iyi koruma sağlar.

Anlattıklarına göre yaran kirli değilmiş, bu durumda aşılarını dediğim şekilde olsan yeterli. Ancak yaran açık olsaydı ve toz-toprak bulaşmış, kısacası kirli olsaydı aşıların yanında ilave tedaviler de gerekirdi.

Senin bundan anlayacağını şey, aşılarını ihmal etmemen, tabi hayat senin hayatın, aşılarını olup olmaman sana kalmış. Benimkisi sadece bir hekim tavsiyesi.

Geçmiş olsun. Başka sorun olursa, sor yanıtlarım.

• quote:

Orijinalden alıntı: DrakeMcCain

O zaman iyi ki aşı olmuşsun; çünkü en son 6,5 yıl aşı oldum, ondan da emin değilim diyorsun. Bu durumda emin olsa 6,5 yıl çok tetanozdan korunma için. Üzerinden 5 yıldan fazla zaman geçmişse yaralanman halinde yeniden aşı olman lazım.

Ancak tek doz aşı tetanozdan korumuyor maalesef. İlk aşıyı yeni olduğunu varsayarsak, 2.aşıyı bundan 1 ay sonra olman lazım. Tetanozdan korunabilmek için en azından 2.aşının olunması zorunludur.

3.doz ise opsiyoneldir ve 1.dozdan 6 ay sonra olunur. 3.doz, ikincisi gibi zorunlu değildir; ama olursan daha iyi koruma sağlar.

Anlattıklarına göre yaran kirli değilmiş, bu durumda aşılarını dediğim şekilde olsan yeterli. Ancak yaran açık olsaydı ve toz-toprak bulaşmış, kısacası kirli olsaydı aşıların yanında ilave tedaviler de gerekirdi.

Senin bundan anlayacağını şey, aşılarını ihmal etmemen, tabi hayat senin hayatın, aşılarını olup olmaman sana kalmış. Benimkisi sadece bir hekim tavsiyesi.

Geçmiş olsun. Başka sorun olursa, sor yanıtlarım.

Sağolun varolun hocam. Siz de olmasanız yarın aile hekimimize gidecektim sormak için. Bir arkadaş vasıtasyıla öğrendim ki okulda 6 yıl önce olmuşuz(doğduğumda da programa göre aşılarım yapılmış). Yazdıklarınızı anladım ama kafama bir nokta takıldı. Korunabilmek için 2. dozun olunması lazım demek isterken 3. doz kadar olmasa da nispeten uzun bir süre korumadan mı bahsettiniz yoksa 1. dozun koruma için hiçbir işlevi yok mu? Yanlış anlamayın hocam bana hastanede 1 ay sonra gene gel demedikleri için kafama takıldı. Çünkü bana sadece bu olay için koruma sağlasa yeter. Malum virüs yüzünden şimdilik gitmeye çekiniyorum. Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

Bir de diyelim ki bağışıklığım varken aşı oldum. Tetanoz aşısında bakterinin kendisi olmadığı için bu aldığım kimyasal da bağışıklığı sağlatmak için bir kimyasal olduğu için bir işlev görmeyip vücuduma zarar verebilir mi? Şu an halsizlikle beraber dalgınlık var biraz. Mesela biraz önce yanlışlıkla sekmeyi kapayınca evham yaptım. Yanıtınız için de ayrıyeten çok teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cmfalper -- 20 Ağustos 2020; 14:55:35 >

Evham yaptım demişsin, yaşadığın şeyler psikolojik, takma kafana aşı yan etkilerini.

Tetanoz aşısı yıllardır yapılan bir şey, o halde niye içindekiler sana bir şey yapsın? Ya da şöyle düşün, doktor niye zararlı olacağını bile bile aşı yapsın?

Sana orada 2.doz konusunda bir şey dememişler; çünkü daha önceden aşı olup olmadığın konusunda net bir açıklama yapmamışsın doktora.

• DrakeMcCain kullanıcısına yanıt

Hocam geçen sene şantiyede elime çivi girmişti paslı gittim tetanoz aşısı oldum. Oradaki ebe bana 2 doz daha yaparsa ömür boyu tetanozdan korunma garantisi verebileceğini söylemişti ve o aşılar için tarih vermişti. Şimdi o dozlarıda olsam gerçekten ömür boyu korunur muyum? Çünkü şantiyelerde çalışıyorum ve ihtiyacım olacak gibi görünüyor. Üstelik askerde falanda olmazsın dedi aşı kartını gösterip geçersin dedi.

• Heisenbergin asistanı kullanıcısına yanıt

Ömür boyu diye bir şey yok. Eğer yaralandıysan ve yara kirliyse, yani toz-toprak-kum-çakıl-pas vs. bulaştıysa ve son 5 yıl içinde aşı olmadıysan aşı gerekir.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.