Soru başlıktaki gibi arkadaşlar. Parmağımın ucu ufak bir yere sıkıştı kanama olmadı ama iç kanama oldu. 1 gibi Acile gittim pansuman yapıldı. Şimdi elimin sıkıştıran yere baktım pas var. Kanama olmamasına rağmen bir şey olur mu bilemiyorum kanama derinin hemen altındaydı. Sıkıntıya girdim. Acile tekrar gidecem sanrıım. Ayrıntılı bilen var mı ne yapacağımı şaşırdım. Covid 19 dolayısıyla gitmek de istemiyorum. |
Kanama Olmadan Tetanoz Bulaşır mı?
Tetanoz, toprağın içinde ve hayvan dışkısında bulunan Clostridium tetani bakterisinin neden olduğu ciddi bir enfeksiyondur. Bu bakteri, vücuda derin bir kesik, çizik veya sıyrık yoluyla girebilir.
Kanama, tetanoz bulaşması için gerekli değildir. Bakteriler, kan dolaşımına girmek için bir yara izi bile yeterlidir. Bu nedenle, yara kanamasa bile tetanoz kapma riskin vardır.
Çizik ve sıyrıklar da tetanoza neden olabilir, ancak derin ve kirli yaralar daha yüksek risk taşır. Tetanoz belirtileri arasında çene kaslarında sertlik (kilitlenme), yutma güçlüğü ve kas spazmları bulunur.
Tetanozu önlemenin en iyi yolu aşılanmaktır. Eğer aşıların güncel değilse, yaralandıktan sonra tetanus aşısı yaptırman önemlidir.
Yaran derin, kirli veya aşıların güncel değilse derhal tıbbi yardım al. Erken tanı ve tedavi, tetanozdan kaynaklanan ciddi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.