Şimdi Ara

kablosuz elektrik iletimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
82
Cevap
0
Favori
26.468
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • nikola tesla 40 km. uzaktan 200 tane lambayı arada hiçbir bağlanyı kullanmadan yakmayı başarmış...
    bu kanıtlanmış bir olaydır...
    sistemin çalışma prensibini bilen var mı??



  • valla bende bu konuyu ilerde bitirme tezi olarak hazırlamayı düşünüyordum.Ama tesla nın böyle bir şeyi yaptığından haberim yoktu. biraz baktımhttp://www.komikparti.org/default.asp?id=119 adresinde kablosuz elektrik transferini amarika kullanmak istiyor tabi masum bir amaçla değil silah olarak. bi bak istersen daha fazlasını bulursan yine yaz ok?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerems -- 30 Mart 2005, 16:58:47 >
  • bu 200 lambanın elektriğinimi yollamış, yoksa sinyalle lambaların olduğu yerdeki elektriğemi yol vermiş. bir daha araştır bence.
  • direkt olarak yakmış diye geçiyo. Ama anlamadığım şey neden tesla hep böyle mistik. FBI'ın teslanın ölümünden sora notlarına el koyup gizlemesi de ilginç.

    Boşveriyim bunları da , cidden bilen var mı bu işi?
  • havadan elektrik iletimi için havayı iyonlaştıracak bir potansiyel farka ihtiyaç vardır(yıldırım gibi).Bahsettiğimin adı tesla coil olarak geçiyordu. google dan aratınca ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsin.sorduğun olayı doğru anlamışımdır umarım.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: _tesla_

    nikola tesla 40 km. uzaktan 200 tane lambayı arada hiçbir bağlanyı kullanmadan yakmayı başarmış...
    bu kanıtlanmış bir olaydır...
    sistemin çalışma prensibini bilen var mı??




    hadi be !!!!!!! 40 km uzaktan mi?

    atmiyon di mi?

    kaynak gösterir misin ?
    cok ilginc...
  • deneylerde kullandığı aletleri şu anda sihirbazlar gösterilerinde kullanıyorlarmış. belgeselde seyretmiştim.yaptığı reaktör de hala tamamlanmamış olarak duruyormuş galiba.not olarak birşey bırakmadığını, ölünce o yüzden projesinin yarım kaldığını duymuştum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ben de tam tersine ölünce notlarına FBI'ın el koyduğunu okudum. Tesla'nın 40km uzaktan lambaları yaktığı her yerde yazıyo da prensipleri üzerine bilgiye ulaşamadım.
  • Konuya fazla ilgi olmamis ama, aslinda oldukca ilginc. Keske konuyla ilgili olarak teorik bilgisi fazla olan arkadaslar da girerek biraz daha katki saglasalardi...

    Aslinda teorik olarak yapilabilir gibi çünkü; mesela uzun dalga 1200 KW bir vericiyle diyelim ki 500 Khz de yayin yapiyor ve bunu yüzlerce kilometre öteden kücük bir bobin vasitasiyla alarak demodüle edip hoparlörümüzden ses olarak duyuyoruz. Bu vericilerdeki cikis tüpleri de genelde 10,5 KV civarindadir. Simdi, örnegin bunu 10.5 degil de 10500KV ve verici cikisini da 1200000 KW yaparak atmosfere yayinlasak acaba ne olur? Ya da söyle diyelim, havanin direncini yirtamiyacak ve dolayisiyla yildirim, simsek gibi ark olusturmayacak belirli bir esik seviyesine kadar arttirarak yayin yaparak bunu yine radyo alicilarindaki gibi bir tür bobinle alarak bu defa ses enerjisi degil de, dogrudan is görebilir bir enerji seklinde kullansak acaba mümkün olabilir mi... Burada verici bir trafonun primeri, hava nüvesi ve radyo alicisi da sekonderi malum... Sanirim Tesla'da temelde bu prensiple o devasa kuleleri insa etti ama, koca eyaletin jeneratörlerini de patlatti...

    Cünkü yaptigi sistemle atmosferde elektrik arklari olusturarak cok büyük güclerin topraga kisa devre yapmasi buna neden olmustur diye düsünüyorum. Hatta öyle ki, atlarin nallarindan topraga serareler olusuyormus. Oysa elektromanyetik dalgalarin yayilmasinda havanin dogrudan bir etkisi olmadigini bilyoruz aksi halde uzay boslugunda asla ilerleyemezlerdi. Bu durumda akla havanin oldugu yerde, yani bizim atmosferimizde belirli bir gerilim esiginden sonra havanin iletken hale gelerek elektirigi ilettigini de bildigimize göre, öyleyse gerilimi belirli bir sinirda tutarak ve uygulanan güc ve frekansla oynanarak birseyler yapilamaz mi?

    Saygilarimla...




  • [Deleted by Admins]
  • Nasıl yani yau şimdi Tesla elektiriği direk paket olarak iletmişmi mevcut elektiriğe yol mu vermiş? Eğer elektiriği ilettiyse bu dünyanın en büyük buluşu olur be hemde 40 km haa. 40 a da gerek yok 1 km iletsin o da yeter. Elektirikli arabalar yapılır. Yol kenarlarında da 1 km aralıklı elektirik iletim santralleri kurulur. Arabalar yoldan geçerken bu istasyonlarda hiç durmadan hareket halindeyken elektirik alır. Araba sahibinede aylık fatura gönderilir. Bu müthiş olur.
  • Teslanın kmlerce uzaktaki lambaları yaktığını bende eski tarihli ansiklopedilerden okumuştum. Ama hiç bir yerde lambayı çalıştıracak enerjiyi havadan ilettiğine dair bilgi yok. Bu şu anlama da gelebilir, Tesla kmlerce ötedeki lambanın şalterini uzaktan harekete geçirdi. Zira hiç elektronik devre kurmadan da bu iş yapılabiliyor.

    Yanlış hatırlamıyorsam Bilim Teknik degisinin eski sayılarından birisinde uzay gemilerine enerji aktarmak için yeryüzünden laser ışını yada mikrodalga gönderme gibi düşüncelerden bahsediliyordu.

    Elektromağnetik dalgalarla enerji aktarmak mümkün olsa da özellikle alçak frekanslarda dalga belirli bir bölgeye kayıpsız yönlendirilemeyeceğinden teslanın elektromagnetik dalgalarla 40km gibi bir mesafeden lamba yakacak kadar enerji iletmiş olması biraz gerçekçi durmuyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 28 Nisan 2005, 3:08:19 >
  • benim bildiğim kadarı ile (asında bunu deneye yenıla buldum) frekans ne kadar yüksek ise dalga o kadar uzağa gidebiliyor. 200 volt'u bir ileri bir geri sallarsak ne olur?
  • aslında bu olay frekans sayesinde olabilir ama yinede bu konuda fazla bilgim yok sana allah kolaylık versin ne diyeyim
  • quote:

    Orjinalden alıntı: horselogy

    benim bildiğim kadarı ile (asında bunu deneye yenıla buldum) frekans ne kadar yüksek ise dalga o kadar uzağa gidebiliyor. 200 volt'u bir ileri bir geri sallarsak ne olur?



    Biraz düzeltme yapmama izin verirseniz; Kisa dalgalar en ufak bir engelde yansirlar. Oysa orta ve uzun dalgalar engelin içinden gecerler ve mesela radar, sonar v.b gibi cihazlar bu temel üzerine, yani yansiyan dalganin dedekte edilmesiyle çalisirlar. Yine mesela oldukça yüksek frekanslarda çalisan karasal tv ve fm radyo vericileri yakin gecmise kadar ya birbirini görerek, ya da linklerle yayin alip aktarma yapmak zorundaydilar... Uydularin yayginlasmasiyla link ve aktarma yerini direkt olarak uydudan alarak yansitan vericilere birakmaya basladi ancak, bunlar da yine o yüksek frekanslarin çesitli yeryüzü sartlarinda yansiyarak çok fazla uzaga gidememesinden dolayi, neredeyse her yerlesim alanina bir verici yapilmak zorunda kaliniyor. Yoksa çok uzaga gidebilen dalgalar olsa, neden onca masraf ve eziyete girilip bir sürü verici istasyonunun ve bunlarin kurulum ve isletim masraflarina katlanilsin, degil mi ama...

    200 voltu ileri geri sallarsaniz sadece evlerimizde kullandigimiz 220v a.c nin 200 voltu olur. Onu da eger saniyede 50 kez sallarsaniz. Daha fazla sallarsaniz da çok sallanmis yani yüksek frekansli bir 200v olur, hepsi bu...

    Saygilarimla...




  • Tesla adamım benim ya neden mi okuyun bi...

    Nikola Tesla

    Tesla belkide bilimin arka sayfalarına itilmiş yalnız bırakmış, belkide geçen yüzyıl dünyaya gelen en çatlak ama en dahi insanıdır. çünkü delilik ile dahilik arasında gidip gelen bir hayat yaşamıştır. Belkide zamanında öyle lanse edilmiştir. Nikola TESLA Sırp asıllı amerikalı bir bilim adamıdır. 10 Temmuz 1856’da Avusturya-Macaristan’da (şimdiki Yugoslavya) Likanın eyaletinde dünyaya gelmiştir. Graz Politeknik Enstitüsü’nde fizik ve matematik, Prag Üniversitesi’nde felsefe öğreniminden sonra elektrik mühendisliği dalında çalışmaya başlamıştır. Budapeşte’de yeni kurulmuş bir telefon santralında çalışırken, 1981’de yeni tip bir telefon tekrarlayıcısı (telephone repeater) geliştirmiştir. Daha sonra Fransa ve Almanya’da üç yıl çalışmıştır.

    700den fazla buluşu vardır. Alternatif akımın (AC) babası olarak kabul edilir. Bugün kullandığımız tüm elektrikli aletleri; bilgisayar, televizyon, radyo ve belkide interneti aslında Teslaya borçluyuz.

    Modern radyonun Tesla tarafından bulduğunu Amerikan yüksek mahkemeleri 50'li yıllarda kabul etmiştir. Oysaki herkes radyoyu Guglielmo Marconi icat etmiştir diye bilmektedir.

    "Note: Nikola Tesla is now credited with having inventing modern radio; the Supreme Court overturned Marconi's patent in 1943 in favor of Tesla"

    "Modern radyonun mucidi Nikola Tesla olarak kabul edilir. Amerikan Yüksek Mahkemesi 1943 yılında Marcon'nin sahip olduğu patent haklarını Tesla lehine değiştirmiştir."
    kaynak :http://inventors.about.com/library/inventors/blradio.htm

    Tesla'nın esas ilgi alani elektrik oldu. O dönemlerde elektrik henüz emekleme dönemini yasayan çok yeni bir bilim dali durumundaydi. Akkor telli ampul daha icat edilmemisti bile.

    Tesla 1884 yilinda ABD'ye geldi. Cebindeki tavsiye mektubunun yardimi ile mucit Thomas Edison'un yaninda çalismaya basladi. Edison o günlerde akkor telli ampulü yeni icat etmisti ve elektrigin aktarilmasi konusunda bir sistem gelistirmeye çalisiyordu. Edison bu noktada dogru akima (DC) güveniyordu. Ancak DC o kadar çok sorun çikariyordu ki bir türlü istedigi sonuçlari elde edemiyordu. Bir gün Tesla'yi yanina çagirdi ve sistemdeki sorunlari çözerse kendisine büyük bir maddi ödül verecegini söyledi. Tesla, Edison'u, o günün parasi ile 100,000, bugünün parasiyla milyonlarca Dolarlik bir masraftan kurtararak sistemdeki aksakliklari giderdi. Ama Edison vaadettigi ödülü vermedi. Tesla, bu durum üzerine Edison'un laboratuarindaki görevinden istifa etti. Edison, sözünden dönmekle kalmadi bir de Tesla'nin bundan sonraki bilimsel kariyerini kötülemeye, onu asagilamaya basladi. Bugün Tesla'nin bu kadar az bilinen bir isim olmasinin altinda Edison'un bu çabalarinin büyük payi vardir.

    Tesla elektrigin taşınmasi için Edison'unkinden çok daha iyi bir sistem gelistirdi. Sistemde DC yerine alternatif akim (AC) kullandi. Tesla'nin gelistirdigi transformatörler vasitasi ile elektrigi ince kablolar üzerinden uzak mesafelere kayipsiz tasimak mümkündü artik. Oysa DC temeline dayanan aktarim sisteminde her bir mil kare için büyük bir elektrik santrali kurmak ve çok kalin kablolar kullanmak gerekiyordu. Ancak tasinacak elektrigi kullanacak cihazlar olmadan bu sistemin herhangi bir pratik anlami yoktu. Tesla bundan sonra elektrikle çalisan motorlar yapmaya basladi. 19uncu Yüzyil'in sonlarinda hiçbir bilim adami, AC kullanan motorlarin gerçek olabilecegine ihtimal vermiyordu. Ama o bunu başardı.

    teslasociety.com/pictures/pic3.jpg" align="middle" border="0" alt="">
    1888- Tesla'nın Elektrik Motoru. Bugün birçok alanda bu motoru kullanıyoruz. Tesla'nin Elektrik Motoru tüm zamanların en büyük 10 icatından biridir.


    Tesla'nın hayatı boyunca yapmak istediği şey, elektrik dalgalarını, aynı radyo dalgalarında olduğu gibi atmosferde (iyonesfer tabakasını kullanarak) iletebilmekti. böylelikle tüm insanlık için bir merkezden üretilen, bedava elektrik sağlanmış olacaktı.

    teslasociety.com/pictures/pic5.jpg" align="middle" border="0" alt="">
    Tesla İletim Kulesi


    1899-1900 yıllarında Colorado Springs'teki bir deneme istasyonunda ilk kablosuz iletim gerçekleştirilmiştir.

    Sürekli bu hedef üzerine çalıştı durdu, ancak amerikan elektrik dağıtım şebekesinin patronları bu fikri pek beğenmediler. Önce edison'un şirketi, sonra westinghouse ona verdikleri destekleri bir bir çektiler, oysa tesla ta o zamanlar kısıtlı imkanlarıyla şu bahsedilen Tesla Bobini aracılığı ile şimşekten dahi güçlü arklar yaratmayı başarmıştı.

    teslasociety.com/nikolapic.jpg" align="middle" border="0" alt="">
    Tesla Colorado Spring'teki laboratuvarında Tesla Bobin'in yanında oturuyor. Bu bobin 100000 Hz değerinde milyonlarca volt eletrik üretiyor.


    " Tesla 100'lerce patenti olan, zamanının ötesinde bir dahi (hatta einstein'ın rölativite teorisinde hata bulacak ve bu yıllar sonra ispatlanabilinecek kadar büyük bir dahi); ancak isminin 1920'lerden beri kitaplardan yavaş yavaş silinmesi insana "ne hikmettir" dedirtmiyor, açıkladık işte neden dedirtmiyor, nedeni işte budur, böyledir "
    kaynak :http://sozluk.sourtimes.org/




  • Tesla, 1900 yılında, Rocky Mountains'de 200 karbon lifli, 10 Kilowat'a
    gerek gösteren bir santral kurdu ve bunu, 25 mil ötedeki bir güç kaynağından ateşledi,
    Hem de arada bir nakil hattı olmaksızın!
    Bunu nasıl yaptığı bilinmiyor, bir şey keşfettiği açıktır!
    Yeryüzü yüzeyi ile atmosferin üst tabakası arasında
    2 Milyar volt civarında bir elektriksel güç vardır.
    Tesla iddia ediyordu ki bu güç, eğer doğru frekansı bilinirse
    harekete geçirilebilir ve böylece aynı frekansa ayarlanmış
    bir araca sınırsız enerji çekilebilir.
    Nitekim iki parmağı arasında tuttuğu, frekansı ayarlanmış
    Bir lamba ile bu iddiasının uygulamasını gösterdi: Lamba yanıyordu!"
    deniyor...(Bilim Teknik Dergisi-sayı:137-Nisan 1979)

    ABD ve Deprem topiğinde geniş bilgiler var dost.
  • Tesla'nin hedefi herhangi bir uzaktan kumanda falan degil de, kablosuz ve havadan iletmek... Zaten bunun için o devasa kuleyi insa etmeye girisiyor ama astronomik bütçe ihtiyaçlari ( baska bir teze göre de, onun insanlik adina ideaist düsüncelerinin büyük çikar çevrelerinin isine gelmemesi ) nedeniyle bu günkü White Westinghause sirketinin mali destegini keserek adami ortada birakmalariyla olay ortada kaliyor.

    Zaten bir önceki nisbeten düsük güçlerde yaparak iste bilmem kac kilometre ötedeki lambalari yaktigi söylenen ama bu sirada bölgeyi besleyen jeneratörleri patlattigi konu tam olarak bu... Ama asil düsündürücü olani, o patlayan jeneratörleri de icat eden ve White Westinghause sirketine kuranin yine Tesla olmasi.




  • aslında nasanın böyle bir projesi varmış. uzaya dev bir uydu gönderip foto voltoik pillerle güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine dönüştüreceklermiş. sonrada üretilen elektriği mikrodalgalara bindirip dünyaya göndereceklermiş.
    nicola tesla ise sizin dediğiniz gibi atmosferi iletken olarak kullanmış bir zatı muhteremdir. hatta sanırsam atmosferin iyonosfer katı bu iş için çok uygunmuş. adı üstünde iyonn...
    birde modülasyon yöntemiyle iletim var ama. bu konu ben aşar. daha 5 wattlık verici yapamıyorum.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.