Şimdi Ara

Jeoloji Mühendisliği - Jeolog

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
1
Favori
5.344
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Neden böyle bir meslek dalı vardır merak ederim güzel ülkemde.
    Yani neden var demek yerine Jeolog yerine neden Jeoloji mühendisi denir bu insanlara
    bilimsel araştırma sahası dışında neden ihtiyaç vardır mesela

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zaman Ötesi -- 1 Aralık 2012; 22:45:30 >

• Baraj, tünel ve otoyol inşaatlarında iş bulabiliyormuş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Albert De Salvo

Baraj, tünel ve otoyol inşaatlarında iş bulabiliyormuş.

benim anlam veremediğim nokta da o zaten
    inşaat mühendisinin yetki ve ilgi alanında neden jeoloji mühendisi bulunuyor
    esasında jeolog demek lazım zira sadece türkiyede mühendis unvanı alıyor jeologlar
  • Çok iş imkanı yok devlete kapak atılmadığı sürece. Puanları çok düşük.
  • Açılın ben jeoloğum. (hep bunu söylemek istemiştim.)

Jeoloji o kadar geniş bir bilim dalıdır ki diğer bilimlerin çoğuyla doğrudan ilişkilidir.
    mineraloji,paleontoloji,volkanoloji,astrojeoloji... liste çok uzun.
    Maden aramalarında çok aktif rol oynarız.
    Onun dışında mühendislikle ne alakası var derseniz çok haklısınız. Sadece Türkiye'de mühendislik fakültesi altında okutuluyor. Diğer ülkelerde jeoloji mezunuysanız bilim adamı ünvanı alıyorsunuz. Ama güzel ülkemde adını soyadını sınav kağıdına yazan herkesi aldıkları için bölümün kalitesi ve imajı yerlerde.

Kaldı ki jeoloji tek başına çok çok zor bir bilimdir. Herşeyi en ince ayrıntısına kadar mükemmel ve şaşmaz doğrularla öğrenmeniz gerekir. Bunun üstüne birde mühendislik dersleri ekleniyor Türkiye'de.
    Mesela ben şuan paleontoloji ve statiği aynı dönemde alıyorum. Olaya bakar mısınız ?

Mühendislik alanında ne çalışmalarınız var diye sorarsanız. İnşaat firmaları için zemin etütleri yapıyoruz. Zorunlu hale geldi artık bu. Onun dışında köprü,baraj vs gibi yapımlarda da yer alıyoruz.

Sorunuz olursa elimden geldiğince...

• quote:

Orijinalden alıntı: Jeolog.

Açılın ben jeoloğum. (hep bunu söylemek istemiştim.)

Jeoloji o kadar geniş bir bilim dalıdır ki diğer bilimlerin çoğuyla doğrudan ilişkilidir.
    mineraloji,paleontoloji,volkanoloji,astrojeoloji... liste çok uzun.
    Maden aramalarında çok aktif rol oynarız.
    Onun dışında mühendislikle ne alakası var derseniz çok haklısınız. Sadece Türkiye'de mühendislik fakültesi altında okutuluyor. Diğer ülkelerde jeoloji mezunuysanız bilim adamı ünvanı alıyorsunuz. Ama güzel ülkemde adını soyadını sınav kağıdına yazan herkesi aldıkları için bölümün kalitesi ve imajı yerlerde.

Kaldı ki jeoloji tek başına çok çok zor bir bilimdir. Herşeyi en ince ayrıntısına kadar mükemmel ve şaşmaz doğrularla öğrenmeniz gerekir. Bunun üstüne birde mühendislik dersleri ekleniyor Türkiye'de.
    Mesela ben şuan paleontoloji ve statiği aynı dönemde alıyorum. Olaya bakar mısınız ?

Mühendislik alanında ne çalışmalarınız var diye sorarsanız. İnşaat firmaları için zemin etütleri yapıyoruz. Zorunlu hale geldi artık bu. Onun dışında köprü,baraj vs gibi yapımlarda da yer alıyoruz.

Sorunuz olursa elimden geldiğince...

Zemin etüdü zorunlu hale getirilmesi iyi oldu bizim açımızdan bir jeolog olarak dediğin gibi çok geniş bir dal jeoloji,ilk başlarda sıkıyor ama sonra zevkli bir bölüm haline geliyor her ne kadar dersler de madara olsak da Dediğin gibi sadece devlet de çalışmıyor ,Sondaj,petrol,deprem ,zemin etütleri vs. daha birçok alanda iş yapabiliyorsunuz,bizim bölüm için Mta(maden teknik arama) biçilmiş kaftan herhalde ,berki bir İnşaat müh. Endüstri vs. değil ama Puanı Jeolojiden iyi olan Çevre müh. den çok daha iyi bir bölüm ne diye çevre okurlar anlamam , 2002 de herhalde geleceğin mesleği diyorlardı Çevreye ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi k0be -- 2 Aralık 2012; 10:48:19 >

• Jeoloji iyidir gerçekten bir çok dalda mutlaka lazım olurlar. Bak ben daha yeni Jeofizik öğrencisiyim daha pek bir şey görmedim ama geniş gibi duruyor meslek alanları mesela geçen bankada kart başvurumu alan kızda jeofizik mühendisiydi böylede geniş bir dal işte
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    inşaat mühendisliği
    2 yıl önce açıldı
    Endüstri müh Kimya Çap
    5 ay önce açıldı
    İtü inşaat mühendisliği
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • mühendis denilmesinin sebebi güzel ülkemde biraz daha para almak.yoksa yurtdışında jeoloji jeofizik mühendisligi yok.

ayrıca olay şöyle gelişir.

mta daki ileri gelen jeolog ve jeofizikçileri nasıl daha fazla para kazanırız diye bir yuvarlak masa etrafında toplanırlar ve birisi derli biz mühendis olmalıyız der ve olurlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konuda sürekli sorun yaşayan mühendisler biliyorum. İnşaat dalında inşaat mühendisleri genelde bu sınıfı çekemez. Çünkü adamlar biraz gayretle ciddi yerlere gelebilmektedir. O kadar ki kimi şantiyelerde gayet dominant konuma gelmişlerdir. Geçen yaz gittiğim bir şantiyede 8 jeoloji mühendisi, 7 inşaat mühendisi vardı. Lab şefi, zemin kontrol mühendisi vs. tamamı jeoloji branşından idi.

Madencilik sektöründe ise maden mühendisleri ile didişdiklerini biliyorum.

Sorun bence mesleğin tanımlanmasında. Jeoloji mühendisi ünvanı verip 4 yılda şişik bir müfredatla mezun ettiğin adam kendisine ben neyim sorusunu soracaktır. Kendisinden önce de ekmeğin arslanın midesinde olduğu bir dönemde başkaları tarafından da aşağılanacaktır. Şahsen jeologları sevmiyorum. Ama Jeoloji mühendislerinin iyi olduğunu düşünüyorum.

Yurt dışında ise sanılanın aksine Jeoloji mühendisliği bölümleri mevcuttur. Jeoloji mühendisliğinin sorununun öğrenci kitlesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Ne derseniz deyin OSYM bu işi biliyor ve aynı kumaşın adamını bir bölüme dolduruyor. Jeolojinin talihsizliği öğrencilerinin kalitesizliğinde gibi.

GeoPrac.net
    Engineering Geologists vs Geological Engineers vs Geotechnical Engineers - GeoPrac.net
    http://www.geoprac.net/geonews-mainmenu-63/rockmans-ramblings-mainmenu-96/931

• tabii ki yurt dışında jeoloji mühendisligi vardır ancak çok nadirdir ve mühendislik jeolojisi alanına yoğunlaşır.

• Okunmasi zor bi bolum

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben de zor diye biliyorum
  • Zaman Ötesi kullanıcısına yanıt
    Yerin altindaki hersey bu meslek dalinin tekelindedir. Tunel, baraj, otoyol, metro, maden kisacasi yerin altinda aklina neresi gelirse Jeoloji Muhendislerinin coplugudur. Oralarda onlarin borusu oter. Maden muhendisleri de genelde bu hiyerarsik duzende Jeoloji Muhendislerinin altinda calisirlar. jeoloji Muhendisi'ne neden ihtiyac vardir? Sadece mantikli olarak bile dusunuldugunde zemin bilimi basli basina apayri bir dunyadir. Bunun projesel ve saha kismi olarak ikiye ayirirsak;

1) Projesel: En basitinden zemin etudu olmadan hicbir yapi projelendirilemez. Cunku yer altinda ya da yer ustunde oldugu farketmeksizin yapilan her bina, kopru, tunel, gokdelen bir zeminin uzerinde tasinir. Iste o zemin etudunun altinda jeoloji muhendisinin imzasi vardir. Ayrica zemin tahkimat projelerinde de jeoloji muhendislerin onaylari bulunur.\

2) Saha/Santiye; Zemin tahkimati yapan firmalarda (kazik, diyafram, palplanj, ankraj, sondaj, jet grout vs vs), acik malzeme ocaklarinda, kapali madenlerde, tunellerde ozellikle kazi asamasinda, kara yollarinda kisacasi zeminle alakali heryerde jeoloji muhendisleri staff pozisyonunda calisirlar. Genelde alt kademeden ust kademeye kadar yoneticilik, saha organizasyonu vs. pozisyonlarda calisirlar. Santiyecilerin/Sahacilarin %99'unun kaderinde oldugu gibi onlarda isin en alt kismindan, camurun topragin ortasindan baslar, zamanla tecrube ve yas ile birliklte sef'lik, yoneticilik gibi pozisyonlara gelirler. Ayrica isi sadece yapan tarafta calismazlar, tum bu saydigim is sahalarinda isi denetleyen musavir tarafinda da jeoloji muhendisleri denetci olarak gorev yaparlar.

Jeoloji muhendislerinin kaderi genelde medeniyetin pek ugramadigi daglarda, uzak diyarlarda calismaktir. Isin zorluklari ve evden uzak olmanin goturusunu cok guzel para kazanarak amorti ederler

• quote:

Orijinalden alıntı: Leipold

Yerin altindaki hersey bu meslek dalinin tekelindedir. Tunel, baraj, otoyol, metro, maden kisacasi yerin altinda aklina neresi gelirse Jeoloji Muhendislerinin coplugudur. Oralarda onlarin borusu oter. Maden muhendisleri de genelde bu hiyerarsik duzende Jeoloji Muhendislerinin altinda calisirlar. jeoloji Muhendisi'ne neden ihtiyac vardir? Sadece mantikli olarak bile dusunuldugunde zemin bilimi basli basina apayri bir dunyadir. Bunun projesel ve saha kismi olarak ikiye ayirirsak;

1) Projesel: En basitinden zemin etudu olmadan hicbir yapi projelendirilemez. Cunku yer altinda ya da yer ustunde oldugu farketmeksizin yapilan her bina, kopru, tunel, gokdelen bir zeminin uzerinde tasinir. Iste o zemin etudunun altinda jeoloji muhendisinin imzasi vardir. Ayrica zemin tahkimat projelerinde de jeoloji muhendislerin onaylari bulunur.\

2) Saha/Santiye; Zemin tahkimati yapan firmalarda (kazik, diyafram, palplanj, ankraj, sondaj, jet grout vs vs), acik malzeme ocaklarinda, kapali madenlerde, tunellerde ozellikle kazi asamasinda, kara yollarinda kisacasi zeminle alakali heryerde jeoloji muhendisleri staff pozisyonunda calisirlar. Genelde alt kademeden ust kademeye kadar yoneticilik, saha organizasyonu vs. pozisyonlarda calisirlar. Santiyecilerin/Sahacilarin %99'unun kaderinde oldugu gibi onlarda isin en alt kismindan, camurun topragin ortasindan baslar, zamanla tecrube ve yas ile birliklte sef'lik, yoneticilik gibi pozisyonlara gelirler. Ayrica isi sadece yapan tarafta calismazlar, tum bu saydigim is sahalarinda isi denetleyen musavir tarafinda da jeoloji muhendisleri denetci olarak gorev yaparlar.

Jeoloji muhendislerinin kaderi genelde medeniyetin pek ugramadigi daglarda, uzak diyarlarda calismaktir. Isin zorluklari ve evden uzak olmanin goturusunu cok guzel para kazanarak amorti ederler

tünel, baraj, otoyol, metro nasıl jeolog çöplüğü oluyor tam olarak anlayamadım

zemin etüdü yapımı yani numune alımı ve laboratuvar aşamasında inşaat mühendisleri ile birlikte bulundukları doğrudur.
    ama bu raporun uygulamaya dönük kısmı yani değerlendirilmesi inşaat mühendisi yetki alanındadır. şu anda jeologlarda imza atabiliyor bu noktada

ancak bahsettiğin rapor altındaki imza kısmı bir hocamızın söylediğine göre yakın zamanda hazırlanacak bir yönetmelik ile değişecek sadece deney ve numune safhasında kalıp değerlendirme kısmı inşaat mühendisliğine gelecek

zemin tahkimat projelerinde neden jeolog imzası geçerlidir onu da anlamam

saha şantiye ortamında büyük projelerde bulunması faydalıdır
    zira zemin yapısı ile ilgili karar noktasında fikrine danışılması gerekir fay hatları gibi noktalarda mesela

• quote:

Orijinalden alıntı: Zaman Ötesi

quote:

Orijinalden alıntı: Leipold

tünel, baraj, otoyol, metro nasıl jeolog çöplüğü oluyor tam olarak anlayamadım

zemin etüdü yapımı yani numune alımı ve laboratuvar aşamasında inşaat mühendisleri ile birlikte bulundukları doğrudur.
    ama bu raporun uygulamaya dönük kısmı yani değerlendirilmesi inşaat mühendisi yetki alanındadır. şu anda jeologlarda imza atabiliyor bu noktada

ancak bahsettiğin rapor altındaki imza kısmı bir hocamızın söylediğine göre yakın zamanda hazırlanacak bir yönetmelik ile değişecek sadece deney ve numune safhasında kalıp değerlendirme kısmı inşaat mühendisliğine gelecek

zemin tahkimat projelerinde neden jeolog imzası geçerlidir onu da anlamam

saha şantiye ortamında büyük projelerde bulunması faydalıdır
    zira zemin yapısı ile ilgili karar noktasında fikrine danışılması gerekir fay hatları gibi noktalarda mesela

Simdi konuyu acmanin nedeni "jeoloji muhendisligi'nin gerekliligi" mi yoksa "jeoloji muhendisligi'nin gereksizligi" mi bunu tam anlayamadim. Yazdiklarindan yola cikarak sanirim "jeoloji muhendisliginin gereksizligi" uzerine bir arguman yaratiyorsun.

Oncelikle memleketimizde her meslekte oldugu gibi bu meslek dali da inanilaz bilincsizce ve fazla sayida mezun verdigi icin dunyada gordugu degeri gormeyen bir meslek dali. Dunyada gordugu deger nedir diye sorarsan Avusturalya'da yasayan ve calisan Jeoloji Muhendisi cocukluk arkadasimin gordugu deger. Adamin kazanci Avusturalya standartlarinin bile uzerinde.

Neyse konuya gelirsek Neden tunel,baraj,metro jeoloji muhendislerinin coplugu oluyor bunu anlatayim. Aslinda hepsi insaat muhendislerinin coplugu. Sonucta projelendirme olsun, sahada isin tepesindeki proje muduru olsun %95 insaat muhendisidir. Yalniz bu islerdeki en zor ve en cetrefilli is toprak isleridir. Yer altinda kazi ve tahkimat yapmak yer uzerinde yapmaya benzemez. Bunun icin cok iyi bir zemin bilgisi ve tecrube gerekir. hangi klas zeminde nasil ilerleyecegin, nelere dikkat edilecegi, NATM veya TBM methodolojisi ve zemin tahkimati konularinda Jeoloji Muhendisleri bas rolu oynarlar. Ha bunu yapan insaat muhendisleri ya da maden muhendisleri yokmudur? Kesinlikle vardir ama genelde bu sektor jeoloji muhendislerinin tekelinde gider. Usta-cirak iliskisi gibidir birnevi. Jeoloji muhendislerine cok daha fazla intiba edilir ki dogrusu da budur. Adamlarin sonucta meslegi zemin bilgisi.

Zemin etudleri ile ilgili olarak da sistemin Jeoloji Muhendisleri uzerinden gitmesi kadar dogal birsey dusunemiyorum. Sonucta insaat muhendisine lazim olan doneler zemin karakteristigi, zemin sinifi, YASS, zemin profilleri, zeminin tasima tahkiki vb. bilgiler. Insaat muhendisinin derdi burdan sonra baslar. Bu noktadan oncesinin sorumlulugunu Jeoloji Muhendislerine vermek hem riski dagitmak hem de sorumlulugu paylasmak adina gayet uygun bir sistem. Hocanin dedigi sekilde yonetmelikde yapilacak herhangi bir degisiklik Insaat muhendisi olarak bana mesleki etikten uzak geliyor.

Kisacasi Insaat muhendisi olarak meslegimdeki yillar icerisinde donem donem tunel,metro gibi projelerde ve bir donem proje burosunda calistim. Gerek isin proje kisminda, gerekse saha kisminda jeoloji muhendisleriyle paralel bircok konumuz oldu. Ve bu nedenlerle Jeoloji Muhendisliginin ve Jeoloji Muhendislerin gerekliligine bizzat sahit oldum diyebilirim.

• Petrol sektöründe çalışan bir Jeofizik mühendisi olarak cevaplayayım:

Yukarıda arkadaşların bahsettiği inşaat sektöründeki görevlerden ziyade, doğalgaz ve petrol aramacılığında Jeofizik Mühendisleri ile birlikte aktif bir rol üstlenirler. Doğalgaz ve petrol rezervlerinin belirleyen grubun başında Jeolog ve Jeofizikçiler vardır.

Ülkemizdeki puanlara bakıp gereksiz gibi görmemek gerekiyor. Yurtdışında yerbiliyimciyim (Jeolog ya da Jeofizikçi) dediğinizde size saygıyla bakıyorlar.
  • Bizim köyde dağın başında mermer ocağı var oranın şefi jeoloji mühendisiydi.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • hortlatmak istezdim ama...

odtü, itü ve hacettepe jeoloji mühendisliklerinden hangisini seçmeliyim, karar veremedim. bu konuda bir bilginiz var mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: Masturchiknaste

hortlatmak istezdim ama...

odtü, itü ve hacettepe jeoloji mühendisliklerinden hangisini seçmeliyim, karar veremedim. bu konuda bir bilginiz var mı?

Tavsiyem jeoloji okumamanız   illa okuyacağım diyorsanız odtü.

• Jeoloji mühendisliğini son sınıfta bıraktım, hiç pişman değilim :)

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.