Şimdi Ara

İstemezsen üflemezsin ! (alkol muayenesi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
1
Favori
7.943
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Oya ARMUTÇU/ANKARA23 Ağustos 2012

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, mevzuatta boşluk olduğunu, Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki (CMK) ayrık düzenlemenin özel kanunlarda yeterli karşılığı bulunmadığını, polisin sürücünün rızası olmadan nefes ve kan yoluyla alkol testi yaptırmayacağını söyledi.

İstemezse kan da alamaz

Hancı Hürriyet’e, “Alkol muayenesi de bir muayenedir. Kanuna göre hekim olmayan kişi bu muayeneyi yapamaz. Alkollü sürücü, ‘Üflemem’ derse polis üfletemez. Kan testi de yaptıramaz. Çünkü yasalarda kişinin bu muayeneyi kabul etmemesi durumunda nasıl bir yol izleneceği ve yaptırımı konusunda düzenleme mevcut değil” dedi. Hancı’nın bahsettiği konu Ulaşım ve Trafik Güvenliği Dergisi’nde makale olarak da yayınlandı. Makalede özetle şu bilgiler yer aldı:
    “CMK’nın yürürlükteki ilgili maddelerine göre sürücülere yaralamalı ve ölümlü kazalar hariç kişinin rızası olmadan alkol tespiti ve muayenesi yapılması mümkün değildir. CMK’ya göre üst sınırı 2 yıldan daha az hapis cezasını gerektiren suçlarda kişi üzerinde iç beden muayenesi yapılamaz, kişiden kan veya benzeri biyolojik örneklerle saç, tükürük, tırnak gibi örnekler alınamaz.”

Anayasaya engel

“Trafikte yapılan alkol tespiti uygulamalarında solunum havası ile yapılan alkol tespiti itiraz halinde hukuken geçerli olmayıp aslolan kandaki alkolün tespitidir. Anayasanın 17’nci maddesine göre kişi zorla muayene edilemez. 1219 sayılı kanun ve hasta hakları yönetmeliği ile Karayolları Trafik Kanunu ve yönetmeliğine göre kişilerin muayeneyi kabul etmemeleri durumunda nasıl bir yol izleneceği ve yaptırımlarla ilgili düzenleme mevcut değildir.”

Rıza yoksa muayene de yok

Mevcut mevzuatlara göre sürücülerin rızası olmadan solunum havasında alkol tespiti yapılamaz, kan alınamaz ve yine rızası olmadan adli tabiblikçe fiili muayene yapılamaz. Alkol alımı konusunda adli raporun ekinde yalnızca şahsın ‘Alkolünün ölçülmesini kabul etmediği’ belirtilebilmektedir. Klinik muayeneyi reddetmesi durumunda da ne yapılacağı öngörülmemiştir.

Haber linki:
    www.hurriyet.com.tr
    İstemezsen üflemezsin
    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/21283134.asp

O zaman her alkol alan trafiğe çıksın, çevirmede de muayeneyi kabul etmesin.Hem ceza yemesin hem de başkalarının can güvenliğini tehlikeye soksun.

• quote:

Orijinalden alıntı: oldsalt

Bu mesaj silindi.
    Belçikada benim başıma geldi. Üflemedim, erkek hemşire ile kan testi yapmak istediler ona da itiraz edince cart diye 1.500 euro civarında para cezası kesildi. Orada kanunda açık madde var, "test yaptırmayana kanında en yüksek seviye alkol çıkmış muamelesi yapılır" deniyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ohara -- 23 Ağustos 2012; 14:09:29 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ohara

Belçikada benim başıma geldi. Üflemedim, erkek hemşire ile kan testi yapmak istediler ona da itiraz edince cart diye 1.500 euro civarında para cezası kesildi. Orada kanunda açık madde var, "test yaptırmayana kanında en yüksek seviye alkol çıkmış muamelesi yapılır" deniyor.

Alıntıları Göster
    Viskim nerede benim?
  • quote:

Orijinalden alıntı: canozpinar

Viskim nerede benim?

Alıntıları Göster
    Aferini devam etsin bu kafasıyla. Yakında biri çıkar "polisin çevirme yapması yasal değil" der. Herkes başına buyruk yaşasın. Alkolü alan çıksın trafiğe ve üflemesin. Alkollü haliyle devam etsin.
  • Prof sarhoş halde iken konuşmuş.böyle birşey olamaz.tamam tr de çok salaklik gördük ama kanunda böyle bir açık bırakmak en salaginin bile yapmayacagi birşey olmalı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muayene cezadan kurtulmak için gereken bir işlem. Zaten alkollüyeseniz, veya paranız çoksa ben muayene yaptırmak istemiyorum diyerek en yüksek cezayı ödemeye gönüllü olabilirsiniz. Polis'in itiraz edeceğini sanmıyorum.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: *President*

Muayene cezadan kurtulmak için gereken bir işlem. Zaten alkollüyeseniz, veya paranız çoksa ben muayene yaptırmak istemiyorum diyerek en yüksek cezayı ödemeye gönüllü olabilirsiniz. Polis'in itiraz edeceğini sanmıyorum.
    ben alkollü araç kullanmıyorum üflemek zorundamıyım? değilim... bu kadar basit olay...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    kaçak sigara almak
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ope ope yaptirirlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: iniyesta

Prof sarhoş halde iken konuşmuş.böyle birşey olamaz.tamam tr de çok salaklik gördük ama kanunda böyle bir açık bırakmak en salaginin bile yapmayacagi birşey olmalı.
    Niye herkes kötü algılıyor ki, adam sadece "yasada boşluk var" demiş.

Düzgün işleyen bir hukuk sistemi mi istemiyorsunuz?

An itibari ile yapılan muamelede kişi reddediyorsa ne oluyor biliyor muyuz? Tamamen şans ne olacağı.

Halbuki kan testini de reddedene "3500TL para cezası" dese, boşluk da kapanır, reddederseniz başınıza ne geleceğini bilirsiniz, her polis iyi değil biliyorsunuz. Yasalar bizleri korumak için var. Gerekirse copun duhulünü engellemek için de var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

An itibari ile yapılan muamelede kişi reddediyorsa ne oluyor biliyor muyuz? Tamamen şans ne olacağı.

Halbuki kan testini de reddedene "3500TL para cezası" dese, boşluk da kapanır, reddederseniz başınıza ne geleceğini bilirsiniz, her polis iyi değil biliyorsunuz. Yasalar bizleri korumak için var. Gerekirse copun duhulünü engellemek için de var.

Alıntıları Göster
    böle saçmalık olurmu hiç alkollü araç kullanmak demek adam öldürmeye teşebbüsten farkı yoktur En ağır ceza ile cezalandırılmalı

• quote:

Orijinalden alıntı: acme45

böle saçmalık olurmu hiç alkollü araç kullanmak demek adam öldürmeye teşebbüsten farkı yoktur En ağır ceza ile cezalandırılmalı

Alıntıları Göster
    uygulama doğru olmasada doğrudur. böyle haklarımız var esasında.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

Alıntıları Göster
    * Evet kişi zorla muayene edilemez lakin denetim esnasında memurun yaptığı tespit esastır İdari Para Cezası uygulamalarında.

* Nasıl ki emniyet kemeri v.b durumlarda ceza kestiğinde fotoğraf çekmek zorunda değilse bunun içinde herhangi bir test yapmak zorunda değil temelde.

* Yani memur sizin alkollü olduğunuzdan şüpheleniyorsa siz aksini ispat etmek durumundasınız.

* Aksi halde üst limitten karalar cezayı gık diyemezsiniz.

* Keşke bunlardan da bahsetseymiş değerli hukuk uzmanı.

• Bu adam neden duyurma ihtiyaci duymus....

Gitsin gerekli yerlere iletsin, amaci ne?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bnu ogrendigim iyi oldu bir gun kurtulamazsam en son care bunu soylerim polise

• quote:

Orijinalden alıntı: sissil

ben alkollü araç kullanmıyorum üflemek zorundamıyım? değilim... bu kadar basit olay...

Alkollü araç kullanmadığını sen biliyorsun, polis nereden bilecek?
  • quote:

Orijinalden alıntı: vectrac

quote:

Orijinalden alıntı: sissil

Alkollü araç kullanmadığını sen biliyorsun, polis nereden bilecek?

Alkollu arac kullanmiyorum , ve o igrenc seyi de uflemek zorunda degilim. Kan testi yapsinlar daha iyi zaten ayda 1 kere veriyoruz kan.

• Şimdi beni bombardımana tutarlar ama olsun sevdim bu konuyu mesajimin bulunmasında fayda var yarın bir gün çevirmeye girdiğimde polisin burnuna dayarim bu konuyu

• quote:

Orijinalden alıntı: son_samuray

Şimdi beni bombardımana tutarlar ama olsun sevdim bu konuyu mesajimin bulunmasında fayda var yarın bir gün çevirmeye girdiğimde polisin burnuna dayarim bu konuyu
    savcılık kararı gerekir kan testi için.genelde rıza olduklarından gerek kalmıyor.

savcılık izni olmadan kan testi yapılırsa ne olur rızada olmazsa .polis memuru acil hekimi ve başhekim hakkında soruşturma açılır.haklarınızı bilin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: RECEP____KOVBOY

savcılık kararı gerekir kan testi için.genelde rıza olduklarından gerek kalmıyor.

savcılık izni olmadan kan testi yapılırsa ne olur rızada olmazsa .polis memuru acil hekimi ve başhekim hakkında soruşturma açılır.haklarınızı bilin.

Alıntıları Göster
    Ben 2006 yılında 1 ve yarım bira içtim ( yasal sınır 2 sanırım) , çok kısa süre sonra arabaya bindim ve çevirme oldu , 121 promil çıktı , itiraz ettim kan sayımında 54 promil çıktı.

Şunu anladım ki o eldeki cihazlar neredeyse iki katı fazla ölçüyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: ridleyscott

Ben 2006 yılında 1 ve yarım bira içtim ( yasal sınır 2 sanırım) , çok kısa süre sonra arabaya bindim ve çevirme oldu , 121 promil çıktı , itiraz ettim kan sayımında 54 promil çıktı.

Şunu anladım ki o eldeki cihazlar neredeyse iki katı fazla ölçüyor.

Alıntıları Göster
    Nefesten muayene ilk çıktığından beri itiraz hakkı vardı. Hatırlatma olmuş.

Uçlarının her seferinde değiştirilmesi gerekiyor, ama polis bu kurala bazen uymuyordu. Hijyenik veya başka nedenlerle itiraz hakkının olması bence doğrudur.

Beden üzerindeki tasarruf hakkı sadece kişinin kendisine aittir. Ortaçağdan itibaren her şey, özelikle de demokrasi bu temel hak üzerine inşa edilmiştir. Eğer bu hak korunamıyorsa anyasaya da gerek yoktur.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.