Şimdi Ara

İstemezsen üflemezsin ! (alkol muayenesi) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
1
Favori
8.093
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: uurll

quote:

Orijinalden alıntı: vectrac

quote:

Orijinalden alıntı: sissil

ben alkollü araç kullanmıyorum üflemek zorundamıyım? değilim... bu kadar basit olay...

Alkollü araç kullanmadığını sen biliyorsun, polis nereden bilecek?

Alkollu arac kullanmiyorum , ve o igrenc seyi de uflemek zorunda degilim. Kan testi yapsinlar daha iyi zaten ayda 1 kere veriyoruz kan.

O konuda kesinlikle haklısın. İğrençliğini geç ayrıca güvenmiyorum o alete. En temizi kan testi...
  • Arkadaşlar doğrudur.

Çevirme esnasında üflememe hakkınız var. O zaman ekip sizi hastaneye götürür. Hastaneye gittiğiniz zaman kan vermeme hakkınız da var. Doktor zorla kan falan almaz, alamaz.

Ancak sizi hastaneye sevk eden ekip günün nöbetçi savcısıyla görüşür ve savcı ehliyetinize el koymalarını emreder.

Yani savcı emriyle ehliyetinize el konulur.

Bazı sivri zekalılar bu habere sevinmiş olabilirler. "Çekerim içkiyi, basarım gaza. Polis çevirse de bir şey yapamaz." zihniyetinde olabilirler. Ama ehliyetiniz savcı kararıyla sizden alınır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: turkcu

Arkadaşlar doğrudur.

Çevirme esnasında üflememe hakkınız var. O zaman ekip sizi hastaneye götürür. Hastaneye gittiğiniz zaman kan vermeme hakkınız da var. Doktor zorla kan falan almaz, alamaz.

Ancak sizi hastaneye sevk eden ekip günün nöbetçi savcısıyla görüşür ve savcı ehliyetinize el koymalarını emreder.

Yani savcı emriyle ehliyetinize el konulur.

Bazı sivri zekalılar bu habere sevinmiş olabilirler. "Çekerim içkiyi, basarım gaza. Polis çevirse de bir şey yapamaz." zihniyetinde olabilirler. Ama ehliyetiniz savcı kararıyla sizden alınır.

Sivri arkadasım o halde savcı da suc işlemiş olur savcı nereden bilecek bendeli promili belki sadece 1 yudum bira ictim uzun lafın kısası değil savcı feristahi gelse ispatlayamadan hiç bir şey yapamaz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ya sayın Prof. Dr. Hamit Hancının yaptığı açıklamada yada açıklamada aktarıcı olan gazetede bir aksaklık olduğu kanaatindeyim.

Ceza Muhakemesi Kanunu madde 75 beden muayenesini düzenler

ŞÜPHELİ VEYA SANIĞIN BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI

Madde 75 - (Değişik madde: 25/05/2005-5353 S.K./2.mad)

(1) Bir suça ilişkin delil elde etmek için şüpheli veya sanık üzerinde iç beden muayenesi yapılabilmesine ya da vücuttan kan veya benzeri biyolojik örneklerle saç, tükürük, tırnak gibi örnekler alınabilmesine; Cumhuriyet savcısı veya mağdurun istemiyle ya da re'sen hâkim veya mahkeme, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısı tarafından karar verilebilir. Cumhuriyet savcısının kararı, yirmidört saat içinde hâkim veya mahkemenin onayına sunulur. Hâkim veya mahkeme, yirmidört saat içinde kararını verir. Onaylanmayan kararlar hükümsüz kalır ve elde edilen deliller kullanılamaz.

(2) İç beden muayenesi yapılabilmesi veya vücuttan kan veya benzeri biyolojik örnekler alınabilmesi için müdahalenin, kişinin sağlığına zarar verme tehlikesinin bulunmaması gerekir.

(3) İç beden muayenesi veya vücuttan kan veya benzeri biyolojik örnekler alınması, ancak tabip veya sağlık mesleği mensubu diğer bir kişi tarafından yapılabilir.

(4) Cinsel organlar veya anüs bölgesinde yapılan muayene de iç beden muayenesi sayılır.

(5) Üst sınırı iki yıldan daha az hapis cezasını gerektiren suçlarda, kişi üzerinde iç beden muayenesi yapılamaz; kişiden kan veya benzeri biyolojik örneklerle saç, tükürük, tırnak gibi örnekler alınamaz.

(6) Bu Madde gereğince alınacak hâkim veya mahkeme kararlarına itiraz edilebilir.

(7) Özel kanunlardaki alkol muayenesine ve kan örneği alınmasına ilişkin hükümler saklıdır.

Görüleceği üzere ceza yargılamasında usül işlemlerini düzenleyen genel yasa yani Ceza Muhakemesi Yasası alkol muayenesi ve kan örneği alınması konularının özel yasalarda düzenlenebileceğini ifade etmektedir.

Polisin alkol tespitine yönelik kullandığı ve üflemek suretiyle ölçüm yapan portatif cihaz iç beden muayenesi kapsamında kabul edilmemektedir. Zaten sürücünün bu cihazın kullanılmasını kabul etmeme hakkı vardır. Yani gönüllü olarak cihaza üflemek istemesseniz kolluk sizi alkol ölçümü yapan sağlık kuruluşuna götürür. Cihazı kullanmaya zaten zorlamaz.

Orada kan vermek istemesseniz ne olacak ?

Türk Ceza Yasasının 179/3 maddesine bakmanızı öneririm.

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma

MADDE 179. - (1) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hâle getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek hâlde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

Yani alkollü olduğunuz şüphesi var ise "araç sevk ve idare edemeyecek durumda olmanıza rağmen araç kullandığınız için" TCK madde 179 maddesi 3. fıkrasının şüphelisi olursunuz.

Bu suçun öngördüğü ceza nedir ? Bir yıldan altı yıla kadar hapis.

CMK 75 / 5 te aranan "üst sınırı iki yıldan az olmamalı" şartı gerçekleştimi ? Gerçekleşti

Hakim kararı alınarak eğer hakime ulaşmak mümkün değilse yada gecikmede sakınca varsa savcının talimatı ile sağlık kuruluşunda paşa paşa kanınızı alırlar. (Savcının işlemi 24 saat içerisinde hakim onayına sunulur)

Tıp mesleği mensubu birinin yasa ve yönetmeliklere yeter derecede vakıf olmadan bu tip açıklamalar yapması çok doğru olmasa da son 8-10 senedir herkes herşeyin uzmanı olduğu için yadırgayamıyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi In absentia -- 23 Ağustos 2012; 12:27:44 >

• Bir kaç cümle yazıyorum..Gece vakti trafik polisleri çevirdiler..Kafa iyi ..Üflemiyooooruuumm..Diyorsunuz..Peki Siz bilirsiniz..Ağzınız içki kokuyor.Gözleriniz baygın....Buyrun arabanızı bağlıyoruz. Emniyet otoparkına çekiliyor.. En yakın hastaneden alkol raporu getirip arabanızı teslim alın...Diyorlar...Atla taksiye...Git hastane bul...Doktor bul...Alkol testi yaptır...Raporu al taksiye bin gel..Alkol seviyen çok düşük ise arabanı kurtar.. Buda bir yol...Yöntem.. Aklı olan birini yapar..Hangisini ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: taşkafa

Bir kaç cümle yazıyorum..Gece vakti trafik polisleri çevirdiler..Kafa iyi ..Üflemiyooooruuumm..Diyorsunuz..Peki Siz bilirsiniz..Ağzınız içki kokuyor.Gözleriniz baygın....Buyrun arabanızı bağlıyoruz. Emniyet otoparkına çekiliyor.. En yakın hastaneden alkol raporu getirip arabanızı teslim alın...Diyorlar...Atla taksiye...Git hastane bul...Doktor bul...Alkol testi yaptır...Raporu al taksiye bin gel..Alkol seviyen çok düşük ise arabanı kurtar.. Buda bir yol...Yöntem.. Aklı olan birini yapar..Hangisini ?

Sİz portatif alkol ölçüm cihazını redettiğiniz an memur bunu tutanağa bağlar ve saat-dakika-tarih yazar. Hastaneye gittiğinizde kan testi yapılır, memurla ilk karşılaştığınız süre ile hastanede kanın alındığı süre arasındaki zaman farkı hesaplanır. Alkolün zamanla vücutta emilimi olduğundan bu zaman farkı oranında kan tahlili sonucuna +alkol değeri eklenir. (bunun bilimsel hesap yöntemleri vardır) Yani zamana oynamak çözüm olmaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

Niye herkes kötü algılıyor ki, adam sadece "yasada boşluk var" demiş.

Düzgün işleyen bir hukuk sistemi mi istemiyorsunuz?

An itibari ile yapılan muamelede kişi reddediyorsa ne oluyor biliyor muyuz? Tamamen şans ne olacağı.

Halbuki kan testini de reddedene "3500TL para cezası" dese, boşluk da kapanır, reddederseniz başınıza ne geleceğini bilirsiniz, her polis iyi değil biliyorsunuz. Yasalar bizleri korumak için var. Gerekirse copun duhulünü engellemek için de var.

+1
  • quote:

quote:

ben alkollü araç kullanmıyorum üflemek zorundamıyım? değilim... bu kadar basit olay...

nasıl polis nereden bilecek... azın içki kokar bi kere... hayatında hiç içki içmedinmi ?

agız kokusu ciklet çignemeyle gitmez bi kere mideden geliyor o koku...

neyse polis senin gibi biriyse anlamaması gayet normal... zaten bu tipleri polis yapıyorlar...
  • quote:

Orijinalden alıntı: ca3sar

* Evet kişi zorla muayene edilemez lakin denetim esnasında memurun yaptığı tespit esastır İdari Para Cezası uygulamalarında.

* Nasıl ki emniyet kemeri v.b durumlarda ceza kestiğinde fotoğraf çekmek zorunda değilse bunun içinde herhangi bir test yapmak zorunda değil temelde.

* Yani memur sizin alkollü olduğunuzdan şüpheleniyorsa siz aksini ispat etmek durumundasınız.

* Aksi halde üst limitten karalar cezayı gık diyemezsiniz.

* Keşke bunlardan da bahsetseymiş değerli hukuk uzmanı.

park cezası yazarken aracın fotoğrafını çekiyorlar. cezaya itiraz ettiğinizde fotoğraf yoksa ceza iptal oluyor.

hız ihlali cezası yazarken radar çıktısı alıyorlar. itiraz ettiğinizde radar çıktısı yoksa ceza iptal oluyor.

bu iki trafik suçunda uygulama böyleyken niçin emniyet kemeri ve alkolde aksini ispat etmek zorunda kalsın vatandaş?

ayrıca hangi hukuk suçlandığında aksini ispat etmek zorunda bırakır suçlanan kişiyi bilmiyorum.

suçlayan taraf isnad ettiği suçu ispat etmek zorundadır. emniyet kemeri de takmasa, alkol de alsa, adam da öldürse bu böyledir.

bu yüzdendir ki kişiye isnad edilen suçlar ispat edilemezse kişi delil yetersizliğinden beraat eder.

ve bahsi geçen adli tıp uzmanı da bu suçu ispat ederken yeterli hukuki dayanağın olmadığından bahsetmiş. örnek verecek olursak, uyuşturucu kullanmak da suç ama polis sizi yoldan çevirip kan testi yaptırmak istese ne düşünürsünüz?

yani suçluları ayırt ederken masum vatandaşın haklarına tecavüz edemezsiniz. yoksa tabi ki karşıyız alkollü araç kullanılmasına, yanında hukuksuz uygulamalara da karşıyız ama.

• üflettirirler
  • quote:

Orijinalden alıntı: iniyesta

Prof sarhoş halde iken konuşmuş.böyle birşey olamaz.tamam tr de çok salaklik gördük ama kanunda böyle bir açık bırakmak en salaginin bile yapmayacagi birşey olmalı.

Aynen, sacmalamis.
  • quote:

Orijinalden alıntı: rubinstein

quote:

Orijinalden alıntı: ca3sar

* Evet kişi zorla muayene edilemez lakin denetim esnasında memurun yaptığı tespit esastır İdari Para Cezası uygulamalarında.

* Nasıl ki emniyet kemeri v.b durumlarda ceza kestiğinde fotoğraf çekmek zorunda değilse bunun içinde herhangi bir test yapmak zorunda değil temelde.

* Yani memur sizin alkollü olduğunuzdan şüpheleniyorsa siz aksini ispat etmek durumundasınız.

* Aksi halde üst limitten karalar cezayı gık diyemezsiniz.

* Keşke bunlardan da bahsetseymiş değerli hukuk uzmanı.

park cezası yazarken aracın fotoğrafını çekiyorlar. cezaya itiraz ettiğinizde fotoğraf yoksa ceza iptal oluyor.

hız ihlali cezası yazarken radar çıktısı alıyorlar. itiraz ettiğinizde radar çıktısı yoksa ceza iptal oluyor.

bu iki trafik suçunda uygulama böyleyken niçin emniyet kemeri ve alkolde aksini ispat etmek zorunda kalsın vatandaş?

ayrıca hangi hukuk suçlandığında aksini ispat etmek zorunda bırakır suçlanan kişiyi bilmiyorum.

suçlayan taraf isnad ettiği suçu ispat etmek zorundadır. emniyet kemeri de takmasa, alkol de alsa, adam da öldürse bu böyledir.

bu yüzdendir ki kişiye isnad edilen suçlar ispat edilemezse kişi delil yetersizliğinden beraat eder.

ve bahsi geçen adli tıp uzmanı da bu suçu ispat ederken yeterli hukuki dayanağın olmadığından bahsetmiş. örnek verecek olursak, uyuşturucu kullanmak da suç ama polis sizi yoldan çevirip kan testi yaptırmak istese ne düşünürsünüz?

yani suçluları ayırt ederken masum vatandaşın haklarına tecavüz edemezsiniz. yoksa tabi ki karşıyız alkollü araç kullanılmasına, yanında hukuksuz uygulamalara da karşıyız ama.

* O genel hukuk anlayışında o şekilde olabilir.

* Ama bahsettiğim durum farklı.

* Bir "memur" tutanağında, kanuna aykırılık tespit etmiş ise memurun tespiti esastır ve özel durumlar haricinde bu tespiti kanıtlamak "zorunlu" değildir.

* Kısacası burada bir suç isnat edilme durumundan ziyade, devlet tarafından görevlendirilmiş bir memurun suç tespiti var.

* Trafik ve ilkyardım seti olmadığında, emniyet kemeri takılmadığında v.b durumlarda delil gerekmeksizin yapıştırıyorlar işte cezayı.

* Bu alkol durumundan açıkçası çok emin değilim ben ama eğer bu şekilde bir polis memuruyla inatlaşır iseniz -bence- haklı olarak görmezden geldiği ufak tefek kusurlarınız üzerinden de gayet canınızı yakabilir.

* Bu durumun bir "muayene" olarak algılanması da yanlış bir bakış açısı bence.

* O insanlarda trafikteki diğer insanların güvenliğini gözetmek maksadıyla bu alkol testini yapıyorlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: günerkanat

Yani alkollü olduğunuz şüphesi var ise "araç sevk ve idare edemeyecek durumda olmanıza rağmen araç kullandığınız için" TCK madde 179 maddesi 3. fıkrasının şüphelisi olursunuz.

supheye gore mi ceza veriliyor Turkiyede? "araç sevk ve idare edemeyecek durumda olmanıza rağmen araç kullandığınız için" bu durum nasil kanitlaniyor, hukukcu degilim ama sadece supheye gore ceze verilemez gibi geliyor.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: taşkafa

Bir kaç cümle yazıyorum..Gece vakti trafik polisleri çevirdiler..Kafa iyi ..Üflemiyooooruuumm..Diyorsunuz..Peki Siz bilirsiniz..Ağzınız içki kokuyor.Gözleriniz baygın....Buyrun arabanızı bağlıyoruz. Emniyet otoparkına çekiliyor.. En yakın hastaneden alkol raporu getirip arabanızı teslim alın...Diyorlar...Atla taksiye...Git hastane bul...Doktor bul...Alkol testi yaptır...Raporu al taksiye bin gel..Alkol seviyen çok düşük ise arabanı kurtar.. Buda bir yol...Yöntem.. Aklı olan birini yapar..Hangisini ?

Sİz portatif alkol ölçüm cihazını redettiğiniz an memur bunu tutanağa bağlar ve saat-dakika-tarih yazar. Hastaneye gittiğinizde kan testi yapılır, memurla ilk karşılaştığınız süre ile hastanede kanın alındığı süre arasındaki zaman farkı hesaplanır. Alkolün zamanla vücutta emilimi olduğundan bu zaman farkı oranında kan tahlili sonucuna +alkol değeri eklenir. (bunun bilimsel hesap yöntemleri vardır) Yani zamana oynamak çözüm olmaz.

Taksiyle kan testi yaptırmaya giderken alkol aldım o yüzden kanımda alkol çıkmıştır dersek noluyor? (Yasak değil sonuçta) Kanunda boşluk var bence.

• quote:

Orijinalden alıntı: efemos

quote:

supheye gore mi ceza veriliyor Turkiyede? "araç sevk ve idare edemeyecek durumda olmanıza rağmen araç kullandığınız için" bu durum nasil kanitlaniyor, hukukcu degilim ama sadece supheye gore ceze verilemez gibi geliyor.

Şüpheye göre ceza verilmez arkadaşım. Fakat suç soruşturması genellikle "şüphe" ile başlar. Suç işleyenler cezadan kaçmak isteyecklerinden "şüphe" iyi bir başlangıç noktasıdır.

Kolluk görevlisine yasada gösterilen sınırlı haller dışında inisiyatif bırakılmamıştır. Kolluğun görevi trafikte durdurduğu, hal ve vaziyetinden kuşkulandığı (sürücünün konuşma bozukluğu, yanında şişeler olması, içki kokması, şüpheli şekilde davranması, kaçmaya çalışması ... vs) sürücü hakkında savcılığa bilgi vermektir. Polisin süper güçleri veya telepatik yetenekleri olmadığı için "makul şüphe" ile adli makamları harekete geçirmek durumundadır. Savcı gerekiyorsa kan tahlili için hakimden karar alır yada gecikmesinde sakınca olması durumunda bizzat şüpheliden kan örneği alınması yönünde işlem yapar. Bu kararını 24 saat içerisinde hakim onayına sunar. Zaten bunun başkada bir yol yada yöntemi bulunmuyor. Kişinin muayenesi sonucu kanında limitin üzerinde alkol bulunması ise son derece yeterli ve bilimsel bir kanıttır.

İnsanların sokakta durdurulması, adli bir takım presedürlere maruz bırakılması elbette kulağa hoş gelmiyor. Fakat toplum yararınıda gözetmek gerekir. Ortalıkta serbest dolaşan sarhoş sürücü sizi yada yakınlarınızı öldürmeye-sakat bırakmaya aday sürücüdür. Henüz nişanlı olan ve evlilik tarihi kararlaştıran bir dostum arkadan çarpan yüksek promil alkollü sürücü sebebiyle felç kaldı. Yaşamını "sürünerek" ve ailesinin desteğiyle sürdürüyor. Tabi ona yaşam denirse. Bir kimsenin içki alemi yapması ve genç bir insanın vücudunun neredeyse tamamen felç olması, kalan ömrü boyunca bebek gibi kaşıkla beslenmek zorunda kalması arasında seçim yapılması gerekiyorsa akıl, vicdan, hukuk elbette bu durumu önlemeye yönelik çalışmalıdır.

Ceza yasası hükümlerimiz kusursuzdur veya Türkiye'de insan hakları gelişmiş düzeydedir demiyorum. İnsan hak ve özgürlüklerine yönelik en ağır ihlallerin yaşandığı ülkelerden birinde yaşıyoruz. Fakat eleştirilecek nokta alkollü sürücüye yapılan işlemler değildir. Zira bu noktada bir usulsüzlük, kanunsuzluk yok ve yukarıda da belirttiğim üzere sayın profesör uzmanı olmadığı bir sahada bana göre talihsiz bir açıklama yapmış.

Bir not: Adli tıp doktorluğu hukuki mütalaa vermek üzerine kurulu bir branş değildir. Adli tıp uzmanları Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca "bilirkişi" sıfatındadırlar. Tıp doktoru olmaları sebebiyle muayene ve otopside mesleki bilgilerine başvurulan kişilerdir. Açıklamayı yapan hocanın bu konulara mesleki sıfatının dışında özel merakı olabilir ancak onada neden katılmadığımı gerekçesi ile belirttim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi In absentia -- 23 Ağustos 2012; 14:17:35 >

• * Hayır anlamakta sıkıntı çektiğim nokta şu:

* Sırf adı "alkol muayenesi" diye bu yapılan kontrolü tıbbi muayene kılıfına sokup ardından kişi rızası dışında muayene edilemez dolayısıyla bu iş hukuk dışıdır diye akıl yürüten zihniyet neyin peşindesin?

* Gün geçmiyor ki alkollü "hayvanlar" bir faciaya sebep olmasın.

* Peki bu suçsuz, zavallı kurbanları bunların elinden nasıl koruyacağız?

* Öneriniz nedir yani? Bu zeka patlamasıyla çok parlak yöntemler bulabilirsiniz sanırım.

* Bu bakış açısıyla sonuçta her yöntem bir çeşit muayene olarak algılanıp kişinin kendi rızası dışında alkollü olup olmadığının tespiti imkansız hale geliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: *President*

Muayene cezadan kurtulmak için gereken bir işlem. Zaten alkollüyeseniz, veya paranız çoksa ben muayene yaptırmak istemiyorum diyerek en yüksek cezayı ödemeye gönüllü olabilirsiniz. Polis'in itiraz edeceğini sanmıyorum.

Ama ehliyet alınacakmı asıl o kısım önemli bence , sadece para cezası ise böyle muayene reddedecek çok kişi tanıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: canozpinar

Viskim nerede benim?

:))
  • quote:

quote:

quote:

Alkollu arac kullanmiyorum , ve o igrenc seyi de uflemek zorunda degilim. Kan testi yapsinlar daha iyi zaten ayda 1 kere veriyoruz kan.

Aynen katılıyorum bırak alkollü araç kullanmayı hiç alkol almıyorum. Üflemek zorunda da değilim leş gibi alkollü dudaklar değiyor ona ondan sonra da bizden üflememizi istiyorlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: -Pisagor-

quote:

quote:

quote:

Aynen katılıyorum bırak alkollü araç kullanmayı hiç alkol almıyorum. Üflemek zorunda da değilim leş gibi alkollü dudaklar değiyor ona ondan sonra da bizden üflememizi istiyorlar.

Anlaşılan siz hiç alkol muayenesine girmemişsiniz. Her muayene için tek kullanımlık kamış kullanılır ve onu sizin gözünüzün önünde paketinden çıkarır alete takarlar, herkese aynı kamıştan üfletmezler, üfletemezler yani bilmeden konuşmayın.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.