Hem tespit edemiyorsun hem de etrafında koruyucu uçakları oluyor ordu şeklinde geziyorlar havada tek değil ki |
İsrail - İran Savaşı Başladı !!! 13/06/2025 (127. sayfa)

-
-
İran yer yüzündeki en tiyatrocu devlet oldu her zaman. İran hayranları sanki iran abd ve israilin kaşrısında duran bir kahramanmış gibi bağırıp çağırdılar, oysa ki aynı iran 60 senedir PKK'nın en büyük destekçilerinden biriydi. Irak, Afganistan ve Suriyeye yaptığı kötülüğü bize de yapmaya çalıştı, tek farkı, bizi bölemediler. Bize karşı da daima abd ve israil ile el sıkıştılar. Bu gün bile Suriye'de bize karşı terör örgütünün tarafındalar.
Azeri - Ermeni savaşınta ermeni tarafını tuttular. Doğu akdenizde önümüze set çekilmesi için her şeyi yaptılar, Zengezur koridoru açılmasın diye gittiler hemen derme çatma konsolosluk bile kurdular ki saldırı olursa savaş sebebi saymak için, yolu açtırmamak için.
İran şia yönetiminin her zaman tek düşmanı Türkiye, Irak, Afganistan, Suriye (bilhassa sünni toplulukların yoğun olduğu yerler) oldu. Yapmadığı kötülük, katletmediği adam kalmadı.
Aşağıda da paylaşıyorum iranın itiraflarını. Irak - Afganistan işgalindeki paylarını.
Sen eğer kendi çevre coğrafyanı sırf sünni diye abd'ye ingilize işgal ettirirsen, onları korumak yerine üstüne bi de gidip bölüp parçalayıp üstlerine sen çöker ve istikrarsızlaştırırsan, tek yaptığın şey yahudiye hizmet etmek olur ki iran şia yönetimi yıllar boyu yahudilerin en büyük hizmetkarı oldu. Kendi itiraf ediyor zaten biz olmasak işgal edemezlerdi diyor. E doğru, o kadar istikrarsızlaştırlar ki adamlar yahudiyle mi uğraşsın iran şiasıyla mı. Güçleri yetmedi ve bölündüler.
Türkiye hariç.
Peki şimdi ne oldu, iranı her yeri bölmek için bir aparat olarak kullanan israil ve abd, son kullanma tarihi dolan iranın silindir gibi üstünden geçiyor. İranın füze stoğu bittiği anda Gazze'ye döner. İsrail kara savaşçısı bir ülke değil, hava ve istihbarat savaşçısı bir ülke. Sen sadece günde 50 füze sallayarak yenemezsin burayı.
Adamlar senin içine mossadı sokmuş dışardan F35'le vurduğunun 5 katı içerden istihbaratla vuruyor seni. Yetmiyor getiriyor abd'yi 15 tonluk bomba attırıyor tesislerine.
Nasıl yeneceksin oğlum böyle bir gücü füze atarak?
Nasıl yenebilrdin söyleyeyim mi? Irakı, Afganistanı, Suriye, Türkiyeyi kollayarak, yanlarında olarak. Pkk'yı desteklemeyerek. Ermenistanı desteklemeyerek. Doğu akdenizde Türkiyenin yanında durarak.
Hiç birini yapmadın, kendi etrafını kendi ellerinle sardırdın düşmanlara. Sebep? Sünnileri katledecem şii hilali kuracam. E niya abi sen sünnilerden 1 mermi yedin mi bu güne kadar? Senin tesislerine 1 füze, ya da bir drone atıldı mı bu güne kadar sünnilerden? Sana bunu isral yaptı, abd yaptı, ama sen kendi ellerinle bu günleri hazırladın. Ha nüfusu sünni olan ama lideri satın alınmış (bin selman gibi) yerler gırla gidiyor. Bu, asla bir halka mâl edilemez, ama bunları bir kalkan olarak kullanıp mezhepçilik yaptınız. Sonunda ne oldu? Mezhepçilik yaptığın "halklar" sana hiçbir zarar vermiyor ama her yeri işgal ettirdiğin abd ve yahudiler bir oldu seni silindir gibi eziyor...
Bu son kullanma tarihi dolan aparat iran şia yönetiminin üstünden sillindir gibi geçiliyor oluşu bu ülkeyi bölmek isteyen terörist sevdalılarına da ders olsun.
Bu ülkenin doğusunu kopardın kürdistan denilen paçavraya çevirdin diyelim. Lan 1 hafta yaşatmazlar sizi orada, orayı böldükleri anda sizin üstünüzden de silindir gibi geçecekler zaten. Milyon dolarlar harcamış 100 sene plan proje yapmış o topraklar için, orayı öyle basitçe mağara adamı pkk'lılara mı verecekler yani? Bu mu? Lan sizin kafanız hiç çalışmıyor mu pkk yandaşları? Sizin gözünüz bu kadar mı kör?
Bakın irana nasıl kullanım tarihi dolunca 15 ton bombayı gömdüler üstlerine? Nasıl içerden dışardan dünyanın bütün kâfiri bir olmuş bombalıyor?
- Ben, iranın yönetiminin bunca zaman bize karşı ve coğrafyadaki diğer ülkelere karşı yaptığı kötülüklere rağmen, keşke bir mucize olsa da israili yok etse diyorum. Bunu istiyorum. Ama kardeş burası sebepler alemi, sen bir şey yaparsın ve Allah sana o yaptığının karşılığını verir. Bu, iyi veya kötü manada olabilir. Sen yanlış yaparsan, karşlığında kötülük bulursun. Bu bilimsel gerçektir, Allah'ın adetidir, ne yaparsan onu alırsın.
İranda maalesef ne yaptıysa onu alıyor şu an.
Son sözümde Gazze bizim davamız değil, Suriye bizim davamız değil, Irak bizim davamız değil vs. vs. diyen sözüm ona medeni, modern, kendini bilim okur yazarı sanan değişiklere: İran da aynını diyordu, şimdi üstlerinden silindir gibi geçiyorlar...
Senin çevren senin davandır, Rusya niye Ukraynayı dağıtıyor sırf NATO biraz daha sınırına yaklaşmasın diye? Çünkü er veya geç abd'nin irana yaptığının aynını kendine yapacağını biliyor. Bu yüzden sırf nato gelmesin diye koca bir ülkeyi mahvetmeye razı yeter ki gelmesinler diye.
Senin güvenliğin senin sınırında başlar. Sen ona benim davam değil buna benim davam değil dersen, o dava gelir senin başına 15 ton sığınak delici bomba olarak yağar, elin kolun bağlanır gebermeyi beklersin.
Bu coğrafyada yaşanan her şey sizin davanızdır. Ama bilemediniz, geç kalındı zaten.
Finalde Türkiye var. Hadi ayılıp bayıldığınız avrupaya mülteci olarak girmeye çalışmaya hazırlanın. Bakalım "mülteci" konumunda göç edeceğiniz yahudi destekçisi avrupalılar size nasıl bir işkenceli ölüm hazırladı...
Hani diyor ya kimileri, Türkiye'de doktor olacağımı avrupada çöpçü olurum diye. Savunma sanayiine laf eder, siha yaparsın maket der, füze yaparsın onu damat yaptı der, uçak yapmaya çalışırsın TEMU'dan almış diye dal geçer. Salak salak laflar burnunun dibinde şehirler yıkılıyor topluluklar katlediliyor, yavaş yavaş sıra kendine geliyor hala haberi yok. Çöpe bile muhtaç ederler sizi, yalatırlar o çöpleri.
Hoş, savunma sanayiine bile siyasi sebeplerle düşmanlık eden sözüm ona modern medeni gençlerimiz yine israili desteklerler zaten.
Fark etmez kendi mahallesi bile bombalansa der ki "medeni israil geri kalmış Türkiye'yi bombalıyor bombala anam, bombala ailemi de bombala" Hele bi de camilere bomba atsalar ooo ellerine biraları alıp kutlama yaparlar. Fark etmez kendi toprağındaki bir yerin bombalanıyor oluşu. Öyle boşaltılmış beyinleri.
İrana iyi bakın. Geçmişte nasıl iranın kendi eliyle bu günlere zemin hazırladıklarına iyi bakın. Sırf ırkçılıktan, sırf mezhep düşmanlığından, sırf içi boş bir şii imparatorluğu hayalinden, kendisine yahudilerin sattığı bir hayal, şimdi döndü kendilerine saplandı.
Türkiye'de 100 senedir oynanan oyunlara da iyi bakın. Şu an israil medyasında konuşmaya dahi başladılar, Finalde Türkiye var diye.
Hazır mısınız la? Öldük bittik yok olduk batsın bu ülke bitsin bu dünya gibi şeylerin, ilk bombanın sesini ve oluşturduğu 3 şiddetinde depremi ayaklarınızın altında hissettiğinizde, patlayan ilk bombanın kulaklarınızda 1 dakika çınlama sesi oluşturduğunda, şok dalgasının organlarınızı salladığını hissettiğinizde anlarsınız ölmek, bitmek, mahvolmak nasıl bir his...
Sallamaya devam edin bu ülkenin füzesine sihasına savunma çalışmalarına. Yalvartırlar sizi keşke daha çok füzemiz olsaydı keşke 1'e 5 katılsaydı keşke en büyük desteğimizi buna verseymişiz diye gözlerinizden kanlı göz yaşı döktürürler.
İranı izleyin. Gazzeyi izleyin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kabus2224 -- 22 Haziran 2025; 23:48:31 >
-
trump kadarda dengesiz bir abd başkanı görmedim şu ana kadar şimdide rejimi değiştirelim diyor kendini uyanık sanıyor ihtiyar narsist çok sanki bilmiyorduk böyle olucağını.
-
goduumunun boyalı saç trumpu
-
- İran, ABD’ye karşı misilleme kararı aldı...
-
ABD kara harekatina hazirlik yapiyor olabilir. Burda kimi danisikli dovus demis, kimi yarina anlasirlar demis. Olayin ciddiyetini kavrayamamis cogu. Hurmuz bogazi hayati onem tasiyor ve kapatilmasi savas ilanidir. Ipler koptu artik Iran son gucuyle Israili vurur. ABD karadan asker yollar. Onumuzdeki gunler pek hayra alamet degil. Iranin daglik cografyasi yeni bir Afganistan yapabilir Irani. Uzun yillar surecek bir savas cikar, ABD Iranin basina kendi maskotunu gecirmeye calisirken Iran daglarindan direnis hareketi dogar ve tipki Afganistandaki gibi yonetimi devralir. Mollalar gitmeli ama bu sekilde degil, icerden gelen devrimle gitmeli. Iranida Irak ve Suriye gibi yapacaklar belkide Afganistan gibi olacak.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Bu B-2 hayalet uçağının her gün farklı bir şeyini öğreniyorum aga olaya bak 2 gündür nasıl aralıksız uçuş yapıyorlar diyordum ben de.
"B-2 gizli bombardıman uçağı pilotları, uzun uçuşlarda tuvalet, yatak ve mikrodalga gibi imkanlarla ihtiyaçlarını karşılar. İki pilot, 30 saati aşan görevlerde dönüşümlü olarak dinlenir; genellikle birkaç saatlik uyku molaları verirler. Uçuş öncesi uyku düzeni ayarlanır, hafif yiyecekler tüketilir ve su veya Gatorade ile hidrasyon sağlanır. Görev planlaması, kalkış, yakıt ikmali ve dinlenme zamanlarını dengeler. Yorulmayı önlemek için ağır yemeklerden kaçınılır ve gerekirse ilaç kullanılır. Bu yöntemler, 44 saate varan uçuşlarda pilotların zinde kalmasını sağlar."
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlackLead -- 23 Haziran 2025; 0:54:2 > -
iran cumhurbaşkanı istifa etti deniyor ama kesinliği yok.
x (formerly twitter)
Mila Joy (@MilaLovesJoe) on Xhttps://x.com/MilaLovesJoe/status/1936897510355910896
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 23 Haziran 2025; 0:57:46 > -
İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri insanlık için en büyük tehditlerdir ve ellerinizle canavarı besliyorsunuz. İsrail, Filistinlilerin soykırımını sürdürürken İran'a yasadışı olarak saldırıyor....”
https://x.com/partisan_12/status/1936707372178661845?s=46
—İspanyol Avrupa Parlamentosu Üyesi Irene Montero, İsrail'in İran'a Saldırısına Destek Nedeniyle AB Liderlerini Eleştirdi.
Umarım doğru değildir
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
İran'a ve politikalarına giydirmissin ama tek taraflı bir yazı objektif değil. Benzerini Türkiye için de yazabilirim. Ya da anti tezlerini yazarım. Fakat anlamsız bir uğraş olur.
En basitinden Suriyede rejim yıkıldı Türkiye hemen kendi yapmış gibi sevindi. Sonuç ortada Kürt bölgesi fiilen kuruldu ve Suriye İsrailin kankasi. Benzer durun İrak için de oldu. Yani senin şu yazının benzerini bir İranli da Türkiye için yazabilirdi.
Doğru bakış açısı bu değil. Dünya ve bölge güç dengelerini gozeterek ülke menfaatine gelecek bir politika benimsemek gerek. Bu politika da guclulerin aleyhine olmamalı. Siyaseten mahir olmak budur. Yoksa esip gurleyip İran durumuna düşmek de var
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1F607C30A -- 23 Haziran 2025; 1:15:38 >
Netanyahunun yalanlariyla ABD nin ona olan inanciyla bir Dunya savasina dogru gidiyoruz. Israil Halkinin basina bela olan adam artik tum Dunyanin basina bela oldu. Birzamanlar Iraktada ayni yalanlari soylemisler ve milyonlarca Irakli katledilmisti. Ayni seyler bugun yine tekrarlaniyor ve yine Netanyahu var. Hem Israil artik guvende degil hemde Israilliler. Netanyahu onlari asla dusunmedi, dusunse idi Irana saldirmadan once Iranda yasayan Yahudilerin guvenligini saglardi. Tarih tekerruden ibarettir demisler, tarihten ders almayan insanlik dersini yeniden yapacak.
Dünya anlamında kötü bir zamanda olduğumuzu sanmıyorum. ABD bu hareketi mecburen yaptı ve etkisiz kaldı bakma etkili laflarına İran aptallık yapmaz ABD ye saldirmaz ise bu iş burada biter İranin ABDye saldırma hakkı var ama zamanı değil bunu yaomayafakalrini düşünüyorum. Bundan sonra olaylar durulmaya başlar.
Şu an iranın, kendi elleriyle ettikleri yüzünden bu hale düştüğünü düşünürsek doğru bakıyorum.
Herhangi bir şii Türkiye için her şeyi yazar söyler zaten. Hatta söylüyor, geçmişte de söylüyordu. Şu an üstlerinden abd ve israil isimli iki silindir hunharca geçiyor.
Kendileri itiraf ediyor biz işgal ettirdik orayı burayı diye. Bölünen yerlere de çöktüler istikrarsız ortadoğu ülkelerinin bir parmağı hep iran oldu. Pkk'yı da desteklediler hep, biz 60 sene iranın içinde bomba patlatıp askerlerinin ayağının altına mayın koyan birilerini destekledik mi?
Herhangibir iranlı, benim irana yaptığım eleştirinin 10'da 1'ini bile yapmakta haklı değil benim yüzümden iranlılar 50.000 asker kaybetmedi çünkü. Ama iran şiası yüzünden ben kaybettim. Tabii pkk'nın tek destekçisi iran değildi, başını abd ve israil çekiyor ama onca yıl bu derece fiilen desteklemeselerdi bizim için işler en az 3'te 1 oranında daha hafif atlatılır olacaktı.
Hadi Türkiye rejim devrilince kendi yaptı gibi sevinmiş olsun. Biz yapmadıysak, bizim bir etkimiz yok demektir. Neyi eleştireceksin ki o zaman. Yine yapan eden israil, yine eleştirilen suçlanan biz mi olacağız? Saçmalık yani onun bile suçu bize atılabilir senin dediğine göre.
İranlı ne derse desin kısacası.
-
Keske dedigin gibi olsa. ABD Askerleri karadan saldiracaklar. Olay buyuyecek, Cinde dahil olacak, gerisi corap sokugu gibi gelir. Bizim farkinda olmadigimiz cok baska hesaplar var burda. Olaya Israil icin bombaladi gozuyle bakanlar yaniliyorlar, ABD ninde kendi hesaplari var. Çinle yaptiklari soguk rekabet Ortadoguda sicak savasa dogru hizla gidiyor. Ben olaylari bu yonde okuyorum.
Şimdi o kadar ekonomi ve para politikaları üstüne bir yol izleyip çini bastırmaya çalışırken büyük ve zorlu bir coğrafyaya asker çıkarmaz abd.
Saplanıp kalacağını biliyor, milyar dolarlar para akıtması gerekecek. Çine karşı %100 kaybetmeyi göze alması lazım.
Yahudi lobisi abd'yi kenardan kenardan dahil eder olaylara, ama karaya asker çıkarmak çok farklı bir olay. Bunu yapmazlar. Hatta bombalamazlar bile artık, israil şu an için istediğini aldı, iranı 1 asır geriye attı nükleer bakımından. Üst düzeyler, bilim adamları, katlettiler hepsini. İran füze fırlatıp duruyor elindeki tek seçenek bu. Karaya asker çıkarsan ne yapacaksın, zaten yenmişsin. İranı işgal etmenin abd'ye bir faydası yok.
Yani asker çıkarma seçeneği her bakımdan mantıksız ve masraflı abd için.
-
İran'da ekonomik sıkıntılardan dolayı halkın molla rejimine ve derin molla devletin karargahı Kum'a bağlılığı azalırken İsrail ve ABD İran'a saldırdı ve halk molla derin devleti Kum karargahına bağlılığını arttırdı kenetlendi.
Hani deniyor ya Türkiye'de Erdoğan seçim zamanı "vatan millet,devlet" konuşması yapıyor ve halkı kendine çekiyor diye.
Bunu İsrail saldırdığından beri İran dini lideri Ayetullay Hamaney yapıyor.
Kimse demiyor mu bu adam dini lider,neden Cumhurbaşkanı,Savunma Bakanı,Dışişleri Bakanı konuşmuyor da hep dini lider askeri işleri ve savunma konularını konuşuyor?
Çünkü halkı kendine çekecek,hallkın kendine bağlılığını arttıracak. Öyle de oldu.
İran ile defalarca çok yönlü stratejik işbirliği aşamalarına geldik,İran Cumhurbaşkanları,Bakanları yanaştı yapmak istediler ama Ayetullah reddetti.
Acayip kendini beğenmiş,kendilerini üstün gören hallerdedirler. Kendilerini süper güç görürler,Türkiye'yi hatta Rusya ve Çin'i küçümserler.
Allah korusun bunlar nükleer bomba yapsın ilk hedefleri Türkiye ve Pakistan olur.
Ayetullahlar,sunnileri müslüman olarak görmez,şeytan olarak görürler müslümanları.
Suriye'de sunni diye müslüman öldürdükçe şeytan işbirlikçisi öldü diye seviniyorlardı.
İsteseler Suriye'den Pkk'yı çıkarırdı İran ama Devrim Muhafızları efsane lideri Kasım Süleymani pkkya hep destek oldu.Oysa pkknın ateist marksist ideolojide bir örgüt olduğunu iyi biliyorlardı.
İran'ın diğer bir dostu hindular müslümanları canlı canlı kesip doğrayan etini yiyen bir halktır.
İran'ın koruduğu diğer devlet Ermenistan'dır. Bunlar tesadüf değildir. Mollaları İran'ın başına getiren Siyonistlerdir. Humeyni Paris'de keyifteyken İngiltere Humeyni'yi kahramanlaştırarak İran halkına İslam devrimcisi olarak yutturmuştur.
Humeyni göstermelik şeriat uygulamalarıyla halkın gözünde islami lider görülmüştür.
Kum şehrinde lüks içinde ve aşırı güvenlik tedbirleri ile yaşarlar.
Halkın gözünde kahramanlaşan Devrim Muhafızları komutanlarını da öldürten Kum derin devleti mollalardır. Kasım Süleymani halk tarafından kahraman vatansever görülüyor,darbe yapabilir diye ölüm emrini verip ABD'ye öldürttüler.
Kasım Süleymani öldürülmeden yardımcılarının belirlenmesi konusunda Kasım Süleymani bunlara kafa tutmuştu bunların atadığı yardımcıyı istemeyip kendi seçtiği yardımcı ile dolaşmak istemişti Irak ve Suriye'de.
İran iç ilişkilerini takip edenler bilir. Son İsrail saldırısında öldürülenler de büyük ihtimalle Kasım Süleymani'nin ekibindendir. Mollaların kendilerine ait istihbarat ekibi konumlarını İsrail'e vermiştir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Biliyorum. Şia ile yahudi arasında hiçbir fark yok o yüzden. İsrailin Gazze'de katlettiğinden fazla müslümanı, Şia rejimi Suriye ve Irakta katletti uzun yıllar. İsrail kadar göze batmadılar iç savaşın böyle bir karanlık tarafı vardır.
İran aslında İsraile nükleer tehdit değil, yine de israil sahip olmalarını istemiyor. İran sadece sünni nüfusun yoğun olduğu yerlere nükleer tehdit.
Atarsa Suriyeye atar, Iraka atar, Afganistana atar, Türkiye'ye atar. İsraile bir kurşun bile atmaz, ağır saldırılar altında kalınca cevap vermek zorunda kalıyor sadece onun için şu anki yaygara.
Neticede israil ve abd, şii hilali hayali satarak iran rejimini kullandı ve son kullanma tarihi dolunca çöp gibi buruşturup mok çukuruna atmakla meşgul.
İran halkınında hatırı sayılır kesimi rejimi sevmez zaten. Ben iranı eleştirirken hep rejim odaklı eleştiririm mesela. Halkına bir düşmanlık etmem, her yerde bize düşman bir halk kesimi var ama bizi seven veya en azından bize düşmanlık beslemeyen kesimde mutlaka var.
-
İran halkının en az %35-50 oranındaki kesiminin aşırı şia bağımlılığında olduğu,mollalar için canını vereblecek bağlılıkta olduğunu duymuştum.
Halkın %50`si zaten Türk-Kürt bileşenlerinden oluşuyor ama Türklerin de çoğu şii inancında. İran`ın %30`u Türk diye kendimize çok pay çıkarıyoruz
Türkiyede bile şii Türkler Türkiye`den çok İran`ı seviyor destekliyor.
Şuan Erdoğan İran`ın yanında savaşa girmiyor diye fitne fesat çıkarmaya çalışanlarla dolu X Twitter.
2 tane de burada var.
Bizde vatan hainliği ucuz bir şeydir ve popülerdir.
Kimi iran için ülkeyi satar savaşa sokmak ister, sokamazsa fitne çıkarmaya çalışır.
Kimi pkk için.
Kimi avrupaya ilah gibi tapar Türkiye'nin doktoru olmam Avrupa'nın çöpçüsü olurum der.
Kimi sırf din düşmanlığından ülke işgal edilse bira çekirdek alıp kutlama yapar -ki buna benzer bir yorumu da görmüştüm. Bu ülke savaşa girse çekirdeği alır izlerim diyordu din düşmanlığından sırf. Yani yeter ki bütün müslümanlar ölsün kendi sülalesindeki dedeleri nineleri dahil. Adam razı namusunu şerefini işgal ettirmeye razı yani.
Kimi siyasi partisi için ülkeyi mahvetmeye razı. Hiçbir şey için sokağa dökülmezler bilmemnerenin başkanı için dökülürler mesela. Yeter ki kaos olsun ülke zarar görsün kendi istediği olmuyorsa ülke batsın yansın önemli değil.
Bizde popüler yani böyle şeyler. İrancı bir Türk'ün Türkiye'yi İran için ayaklar altına alabilecek olması sürpriz değil, kaos çıksın savaşa girilsin yeter ki irana bir şey olmasın. İrana gitmesi gereken füzeler Türkiyeye atılsın adam buna razı bundan memnuniyet duyar. Tam tersi olsaydı sürpriz olurdu ve hatta şüpheye düşerdim, rol mü yapıyor derdim yani.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kabus2224 -- 23 Haziran 2025; 2:12:20 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X