Şimdi Ara

İsmet İnönü'ye neden ' diktatör ' deniliyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
1
Favori
3.631
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet neden diktatör deniliyor anlamadım.
    Mesela İnönü Atatürk öldüğünde kağıt paraların üzerine Atatürkün resmini çıkartıp kendi resmini bastırmıştı.

• adam herşeyi ile dikdatör ezanı tükçe yapmak nedir yada camileri samanlık yapmak paraların üzerine atamızın resmini söküp kendi resmini bastırmış birisidir.
  • O zamanki kanuna göre paranın üstüne reisi cumhurun resmi basılırdı.o zamanki cumhurbaşkanı da ismet inönü olduğu için onun resmi basılmıştır diye biliyorum.

ama diktatör çok acımasız zira kendisi türkiyede çok partili seçimi getiren kişi.ha siyasi yönlerden hatası vardır orası ayrı ama diktatör değildir kendisi.
  • Şimdi öyle denmesinin sebebi ezanı türkçeleştirmek Kur an ın arpçalarını yasaklamak ve bunun gibi bir çok dini yasaklama getirildiği söyleniyor gerçekliği bilinmez ama sorunun cevabı halk arasında geçenler bunlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: karakorsan95

adam herşeyi ile dikdatör ezanı tükçe yapmak nedir yada camileri samanlık yapmak paraların üzerine atamızın resmini söküp kendi resmini bastırmış birisidir.

Biraz bilgi lütfen..
    Paranın üzerine resmini bastırması tamamen yasadan ötürü..

Bknz,
    "16 Mart 1926 tarihinde , “ Elli, yüz, beş yüz ve bin liralık banknot basılır ve ön yüzüne reis-i cumhur hazretlerinin resmi bulunur” hükmünün yer aldığı 3322 sayılı kararname yayımlandı. Bu yasa gereğince, 1927 yılında basılan paralara Atatürk resimleri konuldu."

Cami ahır,samanlık yapıldı uydurmadan ibaret.
    İkinci Dünya Savaşı olduğundan ötürü olası bir düşman saldırısında camilere saldırılmayacağından camilerin kullanılmayan bölümlerine samanlık yerleştirilmiş,içlerine çeşitli mühimmat ve malzeme konulmuştur.
    Keza "ahır yapılması" da benzer bir durum teşkil eder.Halkin köylü kesimi fakir,ahiri yok geçici olarak da kullanılmayan camilerin bölümlerini ahır olarak köylü kullanmış.
    Kaldı ki bakıma muhtaç olduğundan hizmete açılmayan camileri de chp restore etmiştir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Konuya bak.Resmen bilgi sahibi olmadan nasıl fikir sahibi olunabildiğinin kanıtlarını sunuyor.İnönü ye diktatör diyenler Menderese demokrat diyorsa o kişileri ciddiye almayın sakın.İnönü diktatörse Menderes onun bir üst seviyesi olur.Gidin Menderes döneminde yapılan uygulamalara bakın.
    Şu paraya resim bastırma olayınıda artık sunmayın.Atatürk döneminde bizzat çıkartılmış yasayı Atatürkün resmini kaldırttı diye savunmak neyin cehaletidir.Hayır bu yasa Atatürk öldükten sonra çıkartılsaydı haklıydınız.Ama Atatürkün çıkarttığı yasayı İnönüyü kötülemek için kullanıyorsunuz.Şaka mısınız gerçektende.

İsmet İnönü'ye neden ' diktatör ' deniliyor?

Adam harbidende din düşmanıymış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Wayne -- 9 Temmuz 2014; 0:56:12 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Torneinas151

quote:

adam herşeyi ile dikdatör ezanı tükçe yapmak nedir yada camileri samanlık yapmak paraların üzerine atamızın resmini söküp kendi resmini bastırmış birisidir.

Biraz bilgi lütfen..
    Paranın üzerine resmini bastırması tamamen yasadan ötürü..

Bknz,
    "16 Mart 1926 tarihinde , “ Elli, yüz, beş yüz ve bin liralık banknot basılır ve ön yüzüne reis-i cumhur hazretlerinin resmi bulunur” hükmünün yer aldığı 3322 sayılı kararname yayımlandı. Bu yasa gereğince, 1927 yılında basılan paralara Atatürk resimleri konuldu."

Cami ahır,samanlık yapıldı uydurmadan ibaret.
    İkinci Dünya Savaşı olduğundan ötürü olası bir düşman saldırısında camilere saldırılmayacağından camilerin kullanılmayan bölümlerine samanlık yerleştirilmiş,içlerine çeşitli mühimmat ve malzeme konulmuştur.
    Keza "ahır yapılması" da benzer bir durum teşkil eder.Halkin köylü kesimi fakir,ahiri yok geçici olarak da kullanılmayan camilerin bölümlerini ahır olarak köylü kullanmış.
    Kaldı ki bakıma muhtaç olduğundan hizmete açılmayan camileri de chp restore etmiştir.

Siz İsmet İnönü'yü pek sevmezdiniz hocam baya değişiklik gördüm sizde

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    2.Abdülhamid ve Erdoğan
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Canis Majoris kullanıcısına yanıt
    Benim ismet İnönü'yü sevmediğime dair tek bir mesajımi bulun, dişimi kırarım.Bunu da nerden çıkardınız ?

Yukarıda @Mr.Wayne'nin koyduğu fotoğraf,sanırım Mete Akyol'un gizlice çektiği fotoğraftı.İnonu' de bu fofograf için dinin siyasete alet edilmemesi hususunda gerekli tepkiyi vermişti. Bu yönünü , aynı zamanda dünya savaşı döneminde başarılı siyasi politikasını ve askeri zekasını takdir ederim.Kendisine atılan "meze haline gelmiş" iddiaları da yakışıksız bulurum. Dindar bir insan olmam, realist olmama engel değil.

• kendini çok seven birisi
  • inönüye laf atanlar cumhuriyeti ve laikliği sevmeyen kuyruk acısı çeken insanlar.İnönünün eleştirilecek bir şeyi yok.

• İnönü'den nefret etmeyen kesim Türkiye'de azınlıkta galiba islamcısı sevmez, milliyetçisi sevmez, muhafazakarı sevmez, bir tek Kemalistler sever diyebiliriz herhalde.

Ben şuna bağlıyorum İnönülü yıllarda ekonomik olarak Türkiye çok zor durumdaydı hepimiz biliyoruz ekmeğin dahi karneyle satıldığı temel besin maddelerinin bulmakta zorlanıldığı dönemler haliyle insanlarımızın nefreti o dönemde milli şef yani İnönü'ye yöneldi.

Milli mücadelenin silahlı safhasından sonra Atatürk'e yönelik halk desteğinin de azaldığı söyleniyor sebebi aynı ekonomik zorluklar.

Ayrıca Atatürk döneminde yaşanan bazı olumsuz gelişmelerde İnönü'ye yüklenmiş hepimiz duymuşuzdur Lozan'da İnönü adaları ve Musul'u bilerek bıraktı söylemini. Bu tip gelişmeler İnönü'nün hep eleştirilmesine sebep oldu.

Elbette yanlışları var bende pek sevmiyorum açıkçası benim sevmeme gerekçem 3 Mayıs 1944'de Türkçülere yönelik uyguladığı anlamsız gereksiz baskı ve işkencelerdi ama hakkını yemekte olmaz elbette ülkemize katkısı olduğuna inandığım bir devlet adamıydı. Artık bunu aşmamız gerek bunlarla zaman kaybetmek çok gereksiz.

Son olarak İnönü demokrasinin gelişmesine engelleyen biriydi şeklinde yapılan eleştiri ise son derece gereksiz yıl olmuş 2014 hala demokratikleşme çabalarımız var ve ülkemiz de ciddi bir oranda demokrasinin yeterince gelişmediğine inanan kesimler var elbette 1940 - 1950'lerde demokratik bir tavır beklemek oldukça gereksiz.

• quote:

Bu ülkede hiç bir camii samanlık yapılmamıştır. Yalan konuşmayın!

Türkçe ezan gayet mantıklı bir uygulamaydı. Senin ana dilin Türkçe değil mi?

Bugün ülkede bilimin ilerleyişinin durmasının temel sebeplerinden birisi nedir? Dili yabancı olmasıdır! Çevirmeye üşenenlerimiz var!
  • quote:

Benim ismet İnönü'yü sevmediğime dair tek bir mesajımi bulun, dişimi kırarım.Bunu da nerden çıkardınız ?

Yukarıda @Mr.Wayne'nin koyduğu fotoğraf,sanırım Mete Akyol'un gizlice çektiği fotoğraftı.İnonu' de bu fofograf için dinin siyasete alet edilmemesi hususunda gerekli tepkiyi vermişti. Bu yönünü , aynı zamanda dünya savaşı döneminde başarılı siyasi politikasını ve askeri zekasını takdir ederim.Kendisine atılan "meze haline gelmiş" iddiaları da yakışıksız bulurum. Dindar bir insan olmam, realist olmama engel değil.

Dindar olmanıza veya realist olmanıza bir lafım yok.Sadece sizle bir konuda İsmet İnönü ile ilgili tartıştığımı hatırlıyorum eski hesabınızda.

• quote:

Orijinalden alıntı: Canis Majoris

quote:

Dindar olmanıza veya realist olmanıza bir lafım yok.Sadece sizle bir konuda İsmet İnönü ile ilgili tartıştığımı hatırlıyorum eski hesabınızda.

Inönü ile ilgili değildi sanırım o .
    Oladabilir ben de hatırlayamadım.

• quote:

Orijinalden alıntı: BARIŞ55

quote:

Bugün ülkede bilimin ilerleyişinin durmasının temel sebeplerinden birisi nedir? Dili yabancı olmasıdır! Çevirmeye üşenenlerimiz var!

Türkçe ezanı dinledim hiç güzel gelmedi bana. Diğer her şeye katılıyorum ama dışarı çıkın tabelaları okuyun Allah için Türkçe kelime kalmamış türkçe yavaş yavaş asimile olmaya başladı bile malsf

• quote:

Orijinalden alıntı: LeokinQ

quote:

quote:

Türkçe ezanı dinledim hiç güzel gelmedi bana. Diğer her şeye katılıyorum ama dışarı çıkın tabelaları okuyun Allah için Türkçe kelime kalmamış türkçe yavaş yavaş asimile olmaya başladı bile malsf

Her şeyi halkın beğenisine bırakırsak ortaya günümüz tablosu çıkıyor.

Hükumet hükumet olsa amenna. Abd kuklasından ne bekliyorsunuz?

• Diktatörlük ağır bir ithamdır her görülen şey için hemen diktatördü demek yanlış olur, yukarda zaten arkadaşlar da söylemiş banknotlarda reisi cumhurun fotoğrafı olması kanuni bir mesele İnönüye atfedilemez, hatta bu uygulama bizzat kendisi zamanında kaldırılıyor, bu konuda belki neden Atatürk böyle bir uygulma yapmış diye tartışılabilir başka başlıklar altnda

Tabi herkesin herkesi sevmesi diye bir kaide yok, siyasi ideolojik tercihlerden ve uygulamalardan dolayı İnönüyü sevmeyen birçok insan var tabi, ama herşey göründüğü kadar şeffaf değil, zamanın şartlarına göre tercih hakkı onları sorumluluk altına sokuyor, bu da bize eleştirme hakkı veriyor ama insaflı olmak lazım, yani bu banknot meselesi olur ikinci dünya savaşındaki tutumu olur örneğin ya da diktatör demek istiyorsan illa ki açık oy gizli sayım üzerinden birşey yazmayı dene arkadaşım saf olma

Nasıl düşündüğün önemli değil siyasi ideolojik tercihin önemli değil doğru bilmek önemlidir, mesela bazıları sırf gördüğü bir resim için bile saf ayağına yatmayı seviyor, ama başka mevzuda cin kesilirler, resmi gazeteye karşı bilmem kimin kitabndan kaynak gösteren bile gördüm kültür bilimde, doğru kaynak doğru mantık doğru bilgi ve en son doğru fikir elde etmek önemlidir

Velhasıl İnönü ye diktatör diyemeyiz, zamanı itibariyle demokratik bir ortam olsa belki

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0299B8CF8 -- 10 Temmuz 2014; 15:10:52 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Ezanı Türkçe yapan Mustafa Kemal. Hatta Mehmet Akiften Kur'an ıda tercüme etmesini istiyor. Mehmet Akif Tercüme ediyor fakat sonradan ülkede Ku'an ın arapça değil türkçe okutulacağını oğreniyor ve Çeviriyi de alıp Mısır a kaçıyor. Sonra dan bir arkadaşına bu çeviriyi veriyor ben ölünce yak diyor. Arkadaşı kıyamıyor oluna veriyor yak diyor. Oğlu yakıyor ( Ekmeleddin İhsanoğlu )
  • quote:

quote:

Cennetin dili Arapça'dır. Kur'an ın dili Arapça'dır. Müslüman isen Kuran'ı Arapça okuyacaksın , Ezan'ı Arapça dinleyeceksin İslamda kural bu beğenmeyen çıkar dinden dinde zorlama yok , reform yok ilk indiğinde ilk yaşanışında nasılsa şimdi de öyle olacak son ilahi din , Son ilahi kitap hiç değişmiyecek hiç bozulmayacak. Beğenmeyen çıkar dinden ( Gerçi İslam kurallarına göre dinden çıkanın kellesi uçuyor ama isteyen çıksın )

• quote:

Orijinalden alıntı: Tarihçi Adayı

quote:

quote:

Cennetin dili Arapça'dır. Kur'an ın dili Arapça'dır. Müslüman isen Kuran'ı Arapça okuyacaksın , Ezan'ı Arapça dinleyeceksin İslamda kural bu beğenmeyen çıkar dinden dinde zorlama yok , reform yok ilk indiğinde ilk yaşanışında nasılsa şimdi de öyle olacak son ilahi din , Son ilahi kitap hiç değişmiyecek hiç bozulmayacak. Beğenmeyen çıkar dinden ( Gerçi İslam kurallarına göre dinden çıkanın kellesi uçuyor ama isteyen çıksın )

Buna sen mi karar veriyorsun?

Dili yabancı olan bir şeyi tam olarak öğrenemezsiniz. Aynı şey bilim için de geçerlidir. Sadece ezberlersiniz.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.