Şimdi Ara

İşlemci Çok Sıcak :(

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.692
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • çok fazla şekilde ses çıkaran,uğultulu fanımdan dolayı yeni bir fan almaya karar vermiştim.en sonunda Arctic Cooling Freezer 7 Pro Soket 775 CPU Cooler adlı ürünü beğendim ve bugün gidip bimeks'ten aldım.fan takma sökme işleminden pek anlamadığımdan dolayı evimin yakınındaki bilgisayarcıya fanı taktırdım.

eve geldiğimde gayet güzel çalışıyordu.eski uğultu sesi gitmişti.ama işlemcinin sıcaklığı hala aynı kaldı.everest ile ölçtüm 96 C.yazılımın sonucuna güvenmeyip,bios'tan bakıyım dedim,orada da aynı.henüz 96 C 'nin altına inmiş değil.ayrıca sitede fan hızının minumum 300 maksimum 2500 RPM (PWM) yazmasına rağmen fan hızı 2700 lerde.

neden böyle oluyor anlamadım gitti.önerileriniz nelerdir ? bu işlemci sıcaklığını nasıl düşürebilirim ? firebal.net de bu fanın altında yazan yorumlarda şöyle bir yazıya rastladım.

quote:

12.02.2007 17:44:03 Tarihli hatalı yorumumu düzeltmek için tekrar yorum yapmak istedim. Yeterli bilgiye sahip olmamamdan dolayı devir ayarı yapmam gerektiğini bilmiyordum. İlk sinirle neler yapabilirim diyerek BIOS ayarlarıyla oynarken anakartımın müsade ettiği en düşük değeri (60%) seçtim ve ses falan kalmadı. Aynı şekilde ısı olarakta 45 derece civarında dolaşıyor. O da termal macunun tam adaptasyonundan sonra dahada düçecektir sanırım.

devir ayarı nasıl yapabilirim ? bios'tan hangi ayarları seçmem gerekir ? speedfan programıyla devir ayarı yapmayı deneyecektim ama programı tam çalıştıracakken hata veriyor ve kapanıyor nedense...

pc

Gigabyte GA-8I915P-G anakart
    intel pentium 4 3,00 ghz
    512 mb ram

yardımlarınızı bekliyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nkA -- 23 Ağustos 2007; 18:45:00 >

• Anlaşılan bilgisayarcı arkadaş iyi montaj yapamamış.
    İşlemci üzerine termal macun sürmemiş olabilir 96 C çok abartı bi değer.
    Bide kasayı açıp bak soğutucunun fanı dönüyormu bazen dalgınlakla fanı bağlamayı unutuyorlar
    eğer fan çalışıyorsa kesinlikle montaj hatasıdır büyük ihtimal altına gres sürmemiştir.
    birçok bilgisayarcı bu konularda hala yetersiz yani bilgisayarcı diye herkesede fazla güvenmemek lazım.
    ne adamlar bilgisayarcı oluyor görünce insan şaşırıyor resmen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Snd -- 23 Ağustos 2007; 19:13:24 >
  • işlemci üzerine termal macun sürmesine gerek yoktu çünkü aldığım fanda termal macun sürülü olarak geliyordu.adam sadece fanı anakarta taktı.ve fan kablosunu anakarta bağladı.fan sabit bir şekilde duruyor.

gres diyerek neyi kastettiniz acaba ?
  • quote:

Orjinalden alıntı: MoonStar06

işlemci üzerine termal macun sürmesine gerek yoktu çünkü aldığım fanda termal macun sürülü olarak geliyordu.adam sadece fanı anakarta taktı.ve fan kablosunu anakarta bağladı.fan sabit bir şekilde duruyor.

gres diyerek neyi kastettiniz acaba ?

Arkadaşım Fan dönüyormu yoksa duruyormu ?
    eğer dönmüyorsa soğutması için fanın elbette dönmesi gerekir.

Termal gres, işlemciyle soğutucunun arasına sürülen beyazımsı krem şeklinde bir maddedir.
    El kremlerini anımsatır. ısı iletimi çok yüksek özel bir maddeden yapılmıştır bu sayede
    soğutucunun metal kısmıyla işlemci arasındaki ısı transferini çok yüksek düzeye çıkarır.

kullanılan gres iyi dağıtılmamış olabilir yada soğutucu üzerinde bulanan koruyucu bant sökülmedende monte edilmiş olabilir.
    Montaj kesinlike yanlış yapılmış.
    eğer mümkünse bir iki resim eklersen daha iyi yardımcı olabiliriz.
    96 c yüksek bi değer daha yüksek ısılarda işlemciye zarar verebilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Snd -- 23 Ağustos 2007; 21:39:31 >

• Arkadaşım, bu soğutucuyu 6 aydan fazla kullandım.Orthos'u çalıştırıp, fanın fişini söktüm, yine de 70c den yukarı çıkartamadım.(Prescot 542 -3.2 işlemci ile)Sınıfının en iyisidir yani..
    Bilgisayarcı demişsin de, kasa fanından bîhaber sözde bilgisayarcılar gördüm. Muhakkak yanlış takmış veya oturtamamıştır.
    Ayrıca bu ürüne sürülü olarak kendi macunu üzerinde geliyor.Ayrıca macuna gerek yok..
    Kolay gele...
  • işlemci fanı tabiki de dönüyor.termal macun fanı aldığımda üzerinde sürülüydü.

bir kaç tane resim çektim.

işlemci fanı ramlerin bulunduğu tarafa doğru bakıyor.

• fan montajı yapmak oldukça kolay.15 ytl ye Arctic Silver 5 alıp işlemcinin ortasına pirinç tanesi kadar damlatıp azcık dağıtman gerekiyor.sitesinde her model için nasıl sürüldüğü pdf dökümanı ile anlatılmış.geriye fanı takmak kalıyor ki en önemli nokta fanın yerine oturduğundan emin olmak.

büyük ihtimalle fan yerine oturmamış.başka bir açıklaması yok.o fanı oradan çıkartsan aynı sıcaklıkta kalır işlemci.

tavsiyem pc yi kapatıp doğru düzgün montaj yapana kadar forumu başka pc den takip etmek yönünde olacak.işlemci yanarsa kokusu 1 hafta geçmez o oadadan.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • fan sanırım yerine oturmuş durumda.fanı tutup oynatmayı denedim.hiçbir şekilde sallanmıyor.sabit bir şekilde anakartın üzerinde duruyor.

fanın kendi termal macunu var.bu niye etkili olmadı anladım.bundan önceki fan intelin kendi stok fanıydı.o zamanda sıcaklık 96 C idi.fanı değiştirdim hala aynı.acaba sorun başka birşeylerde olabilir mi ?
  • quote:

fan sanırım yerine oturmuş durumda.fanı tutup oynatmayı denedim.hiçbir şekilde sallanmıyor.sabit bir şekilde anakartın üzerinde duruyor.

fanın kendi termal macunu var.bu niye etkili olmadı anladım.bundan önceki fan intelin kendi stok fanıydı.o zamanda sıcaklık 96 C idi.fanı değiştirdim hala aynı.acaba sorun başka birşeylerde olabilir mi ?

Fanda ziyade işlemciyle soğutucunun metal kısmı arasında ısı transferi yeterli olmayabilir.
    yani düzgün temas sağlanmamış olabilir.
    Diğer bir ihtimalde anakartındaki termometre bozuk olabilir o yüzden hep aynı sıcaklığı göstyeriyorda olabilir.
  • sicaklik hic deismediyse sorun anakartin bios veya driverlarinda olabilir...

Kendi sitesinden 2 sini de guncellersenn. Bide sogutucunun uzerindeki yapraklara dokunursan. 96 dereceyse elini cok kotu sekilde yakar... (tabi montaj dogruysa)
  • fanın o metal kısmına dokundum ama elimi falan hiç yakmadı.normal olarak çalışıyor.biosu ve driverları güncellemeyi deneyeceğim.ayrıca şuan bilgisayar kendi kendine reset atmaya başladı.Bazen bilgisayarı açtıktan 5 dk sonra , bazende 20 - 30 dk sonra reset atıyor.bu neden böyle yapmaya başladı ? sistem geri yükleme yaptım ama birşey farketmedi.
  • quote:

fanın o metal kısmına dokundum ama elimi falan hiç yakmadı.normal olarak çalışıyor.biosu ve driverları güncellemeyi deneyeceğim.ayrıca şuan bilgisayar kendi kendine reset atmaya başladı.Bazen bilgisayarı açtıktan 5 dk sonra , bazende 20 - 30 dk sonra reset atıyor.bu neden böyle yapmaya başladı ? sistem geri yükleme yaptım ama birşey farketmedi.

1- Anakart arızalı olabilir. (o yüzden sıcaklığıda yanlış gösteriyor olabilir)
    2- Soğutucuyla işlemci arasındaki temas yetersiz olabilir o yüzden işlemci ısısı soğutucuya iletilemeyebilir
    bu yüzden soğutucu soğukken işlemci çok sıcak olabilir ve işlemci belli bir sıcaklık değerinin üstüne gelince otamatik koruma moduna geçip bilgisayarını kapatabilir.
    3- Düşük bir ihtimalde olsa CPU'da arızalı olabilir.

• cpu 90 derece olupta sogutucu sıcak olmadığına göre bir anormallik varderim ayrıca 90 drecede azdeğil fazla zorlamayın, montajı yapan bilgisayarcı baksın (10 dereceye daha ısınsa su koysanız kaynayacak)
  • Bence bilgisayarcın ya tam oturmamamış ya da üzerinde gelen termal macunu silmiş.
  • bilgisayarı dün bilgisayarcıya götürdüm.kasayı bi yarım saat kadar çalıştırdı.sonra kapatınca parçalara dokundu.hdd,psu,cpu ve ram aşırı derecede ısınmıştı.bu yüzden anakartı ve işlemciyi değiştirmeyi önerdi.fazla ayrıntıya girmedik.senin anakartı ve işlemciyi,iyi bir anakart ve amd işlemci ile değiştirelim,ısı sorunu ortadan kalkar dedi.hepsinin fiyatı komple 130 $ tutar,60 $ da senin işlemci ve anakartı sayarım dedi.

sizce napıyım ? değiştiriyim mi anakart ve işlemciyi ? yoksa başka bir bilgisayarcıya daha mı gösteriyim pc yi ?
  • bende 2.8 ghz prescott var
    şu an antalya da hava sıcaklığı 37 derece.
    sıcaklık değerleri ve fan hızları şu şekilde

stock fan bozulunca aşağıdaki dandik fanı 5 ytl ye alıp beyaz iğrenç macunla taktım.

kullandığın fan ve macun oldukça kaliteli.benimki bu değerdeyse o işlemcinin 35 derece falan olması gerekiyor.
    belki de kasa içindeki hava akımı yeterli değil.ama bu ihtimalleri bir kenara bırakalım.

geriye 2 ihtimal kalıyor.
    birincisi termal diyot bozulmuş olabilir.mümkün, bir tane p3 sistemim var o da hep 52 derecede sabittir.üstelik bu fan olmadan önce de değerlerin aynıymış.
    ikincisi ise fanın tam oturmuş olmaması.belki macun fazla kalın.belki çok ince.metal heatsinklere dokununca sıcaklık olmadığını söylemişsin.bu iyiye işaret değil.orasının sıcak olması gerekiyor.sıcak değilse işlemci ile metal heatsink arasında ısı iletimi yoktur bu da montaj hatası ya da fan o işlemciye bir nedenden dolayı uymamış.

madem kendin takamadın fanı başka bir bilgisayarcıya taktır.doğru düzgün takıldığından eminsen sistemi bu şekilde kullanmaya devam et büyük ihtimalle termal diyot bozulduğu için sıcaklıklar gerçeği yansıtmıyor.

o bilgisayarcıdan da uzak dur bence.sakın yeni işlemci falan alma hiç gerek yok masrafa.

• bügün başka bir bilgisayarcıya daha gidicem.fanın doğru takılıp,takılmadığını ve termal macunun yeterli olup olmadığını sorucam.zaten diğer adam takarken termal macunun bir bölümü işlemci üzerinde kalmıştı ve macunun dümdüz olan hali bozulmuştu.

senin de dediğin gibi montaj hatası olayı kafama yattı çünkü başka bir neden yok gibi...işlemciye uymamış olamaz çünkü almadan önce araştırmamı yaptım.anakarta vs.uyumlu bu fan.

tahminimce tek 2 ihtimal var.ya montaj hatası ya da termal macun silinmiş.

hdd,ram ve diğer parçaların ısınma sorunu ise bence kasada yeterli hava akımı bulunmamasından dolayı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.