Şimdi Ara

En serin çalışan işlemci

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
820
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Üst düzey bir kasa dizmeyi planlıyorum ama işlemci konusunda kararsızım. Şu işlemcilerin performans dışında farkı nedir?

-10900k

-10700k

-9900k

-9700k

-10700

-H&HK serisi işlemciler

K serisi en yüksek performansı veriyor bunu biliyoruz, ama benim asıl merak ettiğim işlemciler arasında performans dışında bir fark var mı. 10700 ile 10700k arasında örneğin 5 derece bile olsa ısı farkı oluyor mu? 10700K çok daha fazla watt enerji kullanıyor ama ondan ziyade 2080 ti gibi ekran kartlarıyla uyumu ve enerjiyi kullanırken ısıya dönüştürmedeki verimliliği önemli benim için. İnanılmaz derecede serin çalışmasını bekliyorum artık 70 derecenin üstünü görmek istemiyorum. 10900k ile 9900k arasında mesela öyle bir fark var mı, 9900k daha çok tercih ediliyor sebebi bu mu?

• En serin çalışan işlemci düğmesine bastıktan sonra fişini çektiğin pcnin işlemcisidir. Bu tarz takıntıların varsa baştan pc toplama bence. Ya da 1000 euro civarı gözden çıkarıp custom loop yapmak da bir opsiyon. Son olarak işlemcileri undervolt underclock yaparsın o da sıcaklık problemine çözüm olacaktır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sıvı soğutma kullanın
  • Eğer serin çalışan cpu istiyorsan , custom sıvı soğutma kuracaksın. Onu yapamam diyorsan 360 radyatörlü bir aio alacaksın. Hava akışı güzel bir kasada gayet memnun kalırsın. Yok ben sineğin yağını ararım diyorsan 6 tane performans fanı alacaksın push pull yapacaksın o radyatöre , sonra buraya konu açarsın işlemcim üşüyor diye. 6 tane fana 1000 lira ödersin.
  • 9700K'da Hyperthreading olmadığı için daha serin çalışan bir işlemci. Aynı şekilde F serisi yani dahili grafik birimi olmayan işlemciler de K serisi muadillerine göre birkaç derece serin çalışıyorlar.

https://www.tomshardware.com/reviews/intel-9900kf-vs-9900k-overclock-comparison,6038.html#:~:text=The%20eight%2Dcore%2016%2Dthread,graphics%20processing%20unit%20(iGPU).

Ayrıca yukarıdaki incelemede silicon lottery'nin gerçekten adıyla müsemma nasıl bir piyango olduğu görülebilir. Aynı işlemciler, aynı voltaj ve frekans değerlerinde nasıl bu kadar farklı sıcaklık değerleri verebiliyor, gerçekten hayret verici.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jarmusche -- 31 Temmuz 2020; 16:29:11 >

• Senin sorunun cevabi; ayni mimariye sahip islemciler benzer tdp, voltaj ve frekans degerlerinde benzer miktarda isinirlar.

Isinma oranina gore verdigi performansin yuksek olmasini istiyorsan bakacagin yer 7nm AMD tarafi olur cunku ipc daha yuksek, daha dusuk frekans ve voltajda daha yuksek performans demek bu da.

Performansi yerlerde olmayip da en serin calisan islemci bana gore 3600 su an. Low profile sogutucu ve 1000rpm'de donen tek fan ile 8 litrelik kasada 65 derece maksimum sicaklikta 8700k stock performansi aliyorum.

3700x de benzer durumda ancak cekirdek sayisindan oturu daha cok isinacagi da bir gercek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi L.J -- 31 Temmuz 2020; 20:7:27 >
  • Aslında bu mesaj bu konu için biraz yanıltıcı olmuş sanki dahili grafik birimi bu farkın sebeplerindenmiş gibi. Çalışmayan bir dahili gpu gerçekten birkaç derece etkiliyor mu? Mantıken bakınca etkilememesi lazım gibi geliyor bana.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • HT olmayan ve F serileri daha serin çalışır. Intel kullanıyorsan soğutma şart.

En serin çalışan işlemci

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ryzen 7 2700 kullanıyorum böyle serin çalışan işlemci görmedim boşta 40 41 yükte en fazla 54 gördüm stok fanla kullanıyorum
    Eskiden i5 4590 kullanıyordum yazın 70 dereceleri görüyordu
    Bir yayıncı izliyordum sıcaklık değerlerini de gösteriyordu i9 9900k 75 80 arası gidip geliyordu
    10000 serisinde intel bunu duzelttimi bilmiyorum

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Söz etiğiniz durum, samanlıkta iğne aramaya benziyor...

Siz her ne kadar testleri de inceleseniz, oradaki sonuçlar standart kullanıcılarla aynı olmaz sonuçta test ortamı farklıdır, kapalı kasa içinde kullanılınca değerler daha da farklıdır.

Kullanılan cpu sponsorlarla kim bilir kaç tane arasından denenerek seçilmiş ve ona göre test edilmiştir, kullanım amacı ve işlemcinin gireceği yüke göre her şey değişir, kullanılan anakart ve en önemlisi soğutma ünitesi ile birlikte ilgili termal macunun kalitesi de önem arz eder, devam etmek gerekirse sistemin kullanılacağı ortam sıcaklığı da çok önemli.

Sıcaklık takıntınız varsa fan çapı büyük, mesh panel kasalara bakmakla beraber, 360'lık radyatör sıvı soğutmalara bakmanız, eğer overclock ile işinizi yok ise de K'sız model cpu seçebilirsiniz bu sayede de sıcaklık daha az olacaktır, hatta belli oranda o.c'ta yapabilirsiniz.

İmzamda ki sistemde i7 8700'ü tüm çekirdek max 4.3Ghz'e alarak kullanıyorum ve hava soğutma ile, tek çekirdekte 4.6ghz oluyor ama bunun çok bir anlamı yok benim için.

• Mantıken öyle gibi ama genel test sonuçlarına göre F serisi daha serin ortalamalar veriyor. Yazıda belirttiği gibi iki tane i9-9900K işlemci bile kullanılan silikondan ötürü farklı sıcaklıklar verebiliyorken, farklı mikro donanımlara sahip iki işlemcinin sıcaklık farkı olması biraz daha anlaşılabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.