Şimdi Ara

İşlem Parçacığı ne demek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.658
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaslar uzun zamandır aklıma takılıyor ıslem parcacıgı ne ıse yarar cok etkılı bıseymıdır nedır bu dıye dusunuyorum
    ornegın ıntel i3 550 de 2 cekırdek 4 ıslem parcacıgı var bu ne demek
    2 cekırdek 2 ıslem parcacıgı olan ıslemcıden daha ıydır degılmı ?
    ıslem parcacıgının cok olması ne ısımıze yarar ne gıbı etkılerı vardır kısa ve öz bir şekilde açıklama yapabılırmısınız :)



  • Hyper threading desteği olan, fiziksel 2ç + 4T ile bir nevi sanal olarak 4Ç çalışan işlemcidir i3 550....
  • intelin tek çekirdek eş zamanlı 2 işlem yapmayı yazılımsal olarak etkinleştiren teknolojisidir.. 1 çekirdek 2 iş parçacıgı oluşturur.. gerçekte çok çekirdek destekli uygulamarda ortalama kazanç %10 civarıdır..
  • işlem parçacığı = hardware thread / donanım threadi
    thread/iş parçacığı : Donanım üstünde belli bi iş yapabilen, en küçük işlem parçacığıdır (az daha geniş haliyle işletim sistemi tarafından çalıştırılabilen en küçük birimdir).

    İşletim sistemi CPU'ya, işlerini threadler ile yaptırır, burdan şuraya şunu götür birader gibi.

    CPU üstünde aynı anda kaç tane thread çalıştırılabileceği onun mimarisi ile alakalıdır. Eğer herhangi özel bir yapısı yoksa her çekirdek sadece 1 thread çalıştırabilir. Özel yapı demek, her bir çekirdeğin birden çok az önce bahsettiğim threadlerden çalıştırmasını sağlayacak özel bi yapı demektir. Buna SMT (simetrik multi threading) denir. Tek bir çekirdeğin birden fazla thread çalıştırmasını sağlamak yani.

    HT, hyperthreading, intelin bir çekirdekte birden çok thread çalıştırma yönteminin adı. 1tane fiziksel çekirdekte 2 tane thread çalıştırılabilir yani eğer uygun durum ortam varsa, fiziksel çekirdek müsaitse boşsa bize vakit ayırabilirse 2. bir iş daha yapabilir.

    Intel'de diğer mimarilerden biraz farklı olarak, aynı fiziksel çekirdek kullanıldığından, yani aynı çekirdek üstünde 2 tane iş yaptırmaya çalıştığından buna genelde 1 Fiziksel 1 Sanal çekirdek denir (2 tane iş = 2 thread). Yani 2. işi yapıcak ayrı bi donanım yapı yok ortada, o yüzden sanal deniliyor.

    İşletim sistemi tarafında işlemcideki bu yapı farklı CPU/Çekirdek olarak görülür. Yani 2çekirdekli HT bir işlemci İşletim Sistemi tarafından 4çekirdekli gibi görülür kullanılır.

    HT Hyperthreading işlemcilerde, mesela i3lerde 2 tane fiziksel çekirdek var. Bu yüzden 2 gerçek 2 sanal çekirdek, kabaca 4 çekirdek, 2çekirdek 4 iş parcacığı(thread) dersek hepsi bir anlamda doğrudur. Hyperthreading olan işlemcilerde bu çekirdeklerde küçük bi birim daha eklenmiştir. Bu ilave birim çekirdeğin CPU'da %5 civarında daha fazla alan kaplamasını sağlar ve ortalama %20 civarında performans katar. Bunun yerine ilave 2. bir çekirdek eklemek istesek sisteme, CPU'da %100 daha fazla yer kaplayacaktı, ama teorik olarak da %100 daha fazla performans katacaktı. i3 ile i5 arasındaki kaba fark budur mesela.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: SPL3NDOR



    Hocam bulldozerdeki modül sistemide HT'nin fiziksel hali gibi birşeymi ?

    En kabasından evet.

    HT de donanıma eklenen özel birim, aslında işlemcideki Schedular ile alakalı, işlem birimlerine yeni komutun ne zman gönderileceği vs. ile ilgili. HT de programın veya daha genel olarak çalışan ne varsa, CPU'yu boş bırakmadığı sürece verimi azalır. Yani yeni komut,veri sürekli CPU'ya gönderileibiliyorsa, sürekli farklı işler yapması sağlanıyorsa vs. gibi. Özellikle de oyunlarda, küçük küçük hızlı çalıştırılabilen bi sürü küçük parçacığı olan durumlarda HT çok büyük verim kaybına uğrar, öyle ki overhead ve zamanlama yüzünden performans kaybına da yol açar. İşlem birimlerinin boş kaldığı, iş yapmadığı yada STALL yediği durumlarda, HT sürekli yeni komut çalıştırılmasını sağlar. Bu da uygun programlarda ortamlarda perf artışı getirir, en basitinden cinebench gibi şeylerde. En kabasından örnek olursa, bir integer ve bir FP işlemini HT ile neredeyse aynı anda tek seferde yapabilirsiniz, en iyi durumda.

    Bulldozerde ise bunun tam tersi var. İşlemciye yollanan her komut, her modüldeki çekirdekler tarafından bağımsız olarak çalışabiliyor. Beklemesi gereken bişey yok, yada AMD'nin anlatımlarındaki gibi, threadler birbirleriyle mücadele etmiyor alttaki kaynakları kullanabilmek için. O yüzden Bulldozere de 4çekirdek 8 thread denebilir. AMD'de bu modül yapısında, bizim çekirdek dediğimiz 2. kısmı eklemek modülün alanını %20 civarında büyütüyor. AMD'ye göre de %80 civarında ilave performans getiriyor(HT de %5 alana karşılık %20 performans). AMD'ye göre eskiden olduğu gibi ikinci bi büyük çekirdek eklemek, tek çekirdeğe %100 daha fazla alan ve %100 perf. artışı demek, bulldozerde ise %20 alana %80 perf. Bu şekilde farklı bi yapı elde etmiş oluyorlar. Ama Bulldozerde bambaşka sorunlar olduğundan perf konusunda sıkıntılı onlara bişey demiom zaten(bulldozerde mesela alttaki işlem ünitelerinin yeterince beslenememesi sorun. HT'de de alttaki işlem unitelerine yapabileceklerinden fazla komut yollanmaya çalışılması).


    i3'e eğer rahatlıkla 4 çekirdek diyebiliyorsak, Bulldozer'e de (fx-8150'ye mesela) 8 çekirdek demekte sakınca yok. Yok ama i3'e aslında 2 çekirdek gözüyle bakıyorsak o zman da Bulldozer'e de 4 çekirdek gibi bakmak lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rubisco -- 30 Nisan 2012; 14:23:59 >




  • bende intel pentium 4 2.8 ghz ht işlemci var sanalda 2 çkirdek gözüküyor ama çift çekirdek isteyen oyunlarda takılıyor sizce ilerde oyun 4 çekirdek isterse core i3 ler yada 8 çekirdek isterse(biraz zor ) fx 8150 de takılırmı
  • Kim diyosa Atom uçacak diye iyi uçuyo, bi Atom'un 3 ghz hızındaki Phenom II x4'ü geçebilmesin için kaç fırın ekmek yemesi gerektiğini sayamadım. Temel olarak Atom'un yapısı ilk çıktığından beri çok fazla değişmedi, Intelin Atom'a dair hedeflerine göre de radikal olarak değişemez, yani imkansız. Radikal değişiklik mesela Atom'un SB temelli bi çekirdeğe dönüşmesi gibi bişey. Atom'un hedeflediği alan düşünülürse bu kadar büyük değişiklik olamaz.

    Intel notebooklarda mesela en alt seviye SB temelli parçaların kullanılmasına izin vermiyor. SB temelli Celeron Gxxx leri yani doğru biliyorsam. Ne alakası var bunun, Intel o kadar büyük radikal şeylere girişmez yani. O pazarı AMD'ye bırakmış durumda, yani Bobcat temelli olan segmenti.

    Atomların hedef alanı artık mobil alan, kimse Atomlu notebook netbooklara kolay kolay bakmıyor artık. Intel Atom temelli Medfield platformu ile iyi atılım yaptı. A9-S3-S4 seviyesinde kabaca performansı var, şu yeni çıkan Atomlu Xolo telefonun incelemelerine bakabilirsin. Oyun hariç gayet iyi giriş yapmış durumda.

    Bunlar ve benzeri bi ton şeyle hareketle, Atomun gideceği yer yön bellidir. Masaüstünde yeri yok yani.

    AMD'nun Bulldozer tasarımı sırasında dünya kadar sıkıntı oldu. Bunların bazıları teknoloji ile alakalı, bazıları hissedarların sıkıştırmaları ile alakalı bazıları da bizim hiç bilemeyeceğimiz şeyler. Kapalı kapılar arkasında olan şeyleri bilemeyiz, ama bildiğimiz kısımlarından Bulldozer bundan çok daha önce 45nm hatta 65nm olarak piyasaya sürülecekdi. Eski CEO tarafından ertelendi, BD nin şimdiki performansına bakarsak çok doğru karar verilmiş. Olgunlaşmamış 1. ve 2. versiyonları piyasaya sürülse felaket ötesi olurdu. Sonralarında AMD nin ürettiği SSE5 sonradan çevirdiği yeniden isimlendirdiği XOP komut setinden Intelin aşırdığı bazı komutlar var. Aşırmak değilde araklamak/ilham almak/kopyalamak arası bişey. Intel VEX diye bi türe prefix/coding scheme/komutları kodlama yöntemine geçdi geçmişte.

    Şimdi bu x86 da kullanılan bütün komutların bi tür ismi var, mesela xor eax,eax = 33 C0 şeklinde gösteriliyor. Buna SSE vs. faln da dahil. Bütün bu komutları tanımlamak için kullanılan bi alan var, aynı IP adress limiti gibi düşünün. Nası IPv4'de dünyada IP adresi kalmadı, x86 da da taaa eskiden eksik saçma tasarlandığından, komutlar için yeterli alan yoktu. VEX ile 16bit alana, yani 65 bin tane komut için alan oluşturdu. AMD gak guk etti, mühendisler gitti kapıyı çaldı, birader 7 nesil torunumuza yeticek yer var, sen bu alanın az bi kısmını kullanma ben kullanayım, çakışma olmasın dedi. Intel'dekiler de babayı alırsın dedi. Yapacak bişey yok dedi AMD'dekiler mecburen bu VEX'i desteklemek zorunda kaldılar. Bu tıpkı mesela AMerikanın çıkıp dünyaya: Ey ahali bundan sonra herkez IPv6 kullanıcak, bütün IPv6 adres alanı da bana ait o kadar deyip, adresleri kafasına göre dağıtması gibi. Siz diyosnuz, abü be şu sondan azıcık bana ayır da işimize bakalım, çakışma olmasın, adamlar höyytt leen diyolar. Sonrasında belki el altından annaşmışlardıy bi yerde. İşin özü, bu VEX yüzünden AMD sıkıntı yaşadı. AMD'nin ürettiği bulduğu komutları Intel kendine göre çevirdi. AMD de kendi bulduğu ve Intelin üstüne konduğu komutları yapıyı, Intelinki gibi olsun uyumsuzluk olmasın diye Inteldeki gibi kendine adapte etti. Buna benzer başka bi sürü durum vardır, bunların hepsi extradan BD ye zarar veren geciktiren şeyler.

    Bulldozer bu haliyle fena değil. Ama falsolu çok yanı var, üstelik bunların hepsi belli bilinen ve geliştirilebilecek şeyler. Daha başka şekilde bişeyler yapılırdı yapılmazdı, bi süre daha BD'yi geliştirirken Phenom III çıkartırdı 32nm yapardı vs. vs. orası spekülasyon. Ama şu an elde BD var, bunun düzeltilebilecek adam edilebilecek herkez tarafından bilinen çok yönü var. Yani her sene %10-15-20 civarından perf artışı hayal değil AMD tarafında. Bide unutmamak lazım ki, bence AMD'nin durumu ilk nesil i3 i5'ler karşısında Phenom II'lerle iyi durumda. SB'ler denklemi altüst eden bi gelişme oldu. Ama BD için umut var, aynı mimari düzeltile düzeltile AMD bundan çok ekmek yer. Bu DH'de haberi yapılmadı mesela (bi sürü es geçilen şey gibi) AMD'nin x86'daki pazar yapında %1 küsür bi ilerleme var, geçmişe doğru bundan 6-8 ay civarındaki satışlara göre. Phenomdan BD'ye geçişte o kadar sarsılmış gibi durmuyor. Bu son yapılan indirimler şöyle 3-4 ay öncesinde yapılsaydı çok hızlı bi ivme yakalardı. 100-115$civarına A8 rahatça alınabilecek durumda, keza 130$ civarında FX6xxx lerde.

    AMD Piledriverda Cyclos Clock generator diye bişey kullanıcak. Bunu aklınızda iyi tutun derim, sık sık duymaya başlayacaksınız. Bu çip genelinde %30lara kadar güç tasarrufu sağlıyor, yada çalışma hızını yükseltiyor. AMD masaüstü Piledriver çekirdeği kullanan modellerde 4ghz stok çalışma hızlarını hedefleyebilir bununla. Trinity ile (piledriver çekirdek + cyclos ile) mobil alanda çok ciddi güç tasarrufu yapıcak deniyor. Masaüstü içinde bu falsolu yanların iyileştirilmesi, düşen güç tüketimi ile SB/IB karşısında fena olmayan pozisyona oturabilir.

    Bi de bunun yazılım ve compiler kısmı var, Linus Torvalds'ın dediğini tam tersine bence, eğer Intel gibi firmalara yeterince destek vermeye çalışırsa mühendislik anlamında çok daha iyi bi konuma gelebilir. Intel'in uzun zamandır yaptığı şeyleri, en azından haberini aldığımız bildiğimiz şeyleri AMD daha yeni yapmaya en azından haberleri çıkmaya başladı(mesela PTC ile creo parametric için çalışması gibi).




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Rubisco söylenecek herşeyi söylemiş bize laf düşmez şuan
  • İşte Hyper-Thread farkı aşağıdaki linkte gösterilmiştir. 200MHz çalışma farkı var çokta etkili bir fark oluşturmuyor. %7.5 civarı performans farkı oluşuyor frekans yüzünden.

    http://www.anandtech.com/bench/Product/289?vs=404&i=327.328.329.330.331.332.333.2.5.3.4.6.25.26.27.28.29.30.31.32.33.34.35.36.37.38.39.40.41.42.43.45.46.53.54.55.60.61.62.129.63.64.50.49.48.47

    @rubisco
    Naptın hocam sen otur bi soluklan hele
    Şaka maka BD I bekleneni vermemiş olabilir sonuçta IB'de bekleneni vermedi. Performans artışı yok doğru düzgün sadece güç tüketimi azaltıldı. Eğer %15 performans artışı gayet iyi aslında ama AMD'nin anlamadığı şey Single-Thread performansının çok önemli olduğu. İntel Haswell ile yeni ST teknolojisi geliştiriyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DarthÇükübik -- 30 Nisan 2012; 19:14:50 >




  • benim anladığım hypear thread oyunlarda işe yarıyor heralde o verdiğin testte hypear thread farkını gösterecek oyun yokki
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yenibosna_34

    benim anladığım hypear thread oyunlarda işe yarıyor heralde o verdiğin testte hypear thread farkını gösterecek oyun yokki

    Aşağılarda işlemciye bağlı bir oyun olan FarCry var.
  • İntelin ürettiği bir teknolojidir.Tek çekirdek iki işlem yapabilir.
    Bu teknoloji sayesinde windows, aslında 4 çekirdek olan işlemciyi 8 çekirdek zanneder.(core i7 2600k gibi)

    edit: imla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi starex_01 -- 7 Mayıs 2012; 23:43:15 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SPL3NDOR

    quote:

    Orijinalden alıntı: Rubisco

    Kim diyosa Atom uçacak diye iyi uçuyo, bi Atom'un 3 ghz hızındaki Phenom II x4'ü geçebilmesin için kaç fırın ekmek yemesi gerektiğini sayamadım. Temel olarak Atom'un yapısı ilk çıktığından beri çok fazla değişmedi, Intelin Atom'a dair hedeflerine göre de radikal olarak değişemez, yani imkansız. Radikal değişiklik mesela Atom'un SB temelli bi çekirdeğe dönüşmesi gibi bişey. Atom'un hedeflediği alan düşünülürse bu kadar büyük değişiklik olamaz.

    Bilmiyorum uçuyolarmı kaçıyolarmı. yazılanlara göre karşılaştırma yaptım. neyse yinede verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
    http://www.donanimhaber.com/islemci/haberleri/intel-Yeni-nesil-Atom-islemciler-Phenom-iiden-hizli-olacak-.htm

    Şu anki en son Atom, telefon mobil için çıkan Medfield Platformundaki Atom, çekirdek adı da Saltwell. Bu en son en gelişmiş Atomun Linpack'e göre 100MFLOP gücü var, 1.6ghz hızda, HT ile. 1.4-1.8ghz civarındaki 1 Tek Phenom II çekirdeğinin ise 5 GFLOP gücü var. Aradaki farkı siz düşünün, Intel'de hem o kadar işlem gücünü çıkartacak hemde Atomun hedef alanındaki gücü kullanabilirse ne ala. Arada 50 kat fark var. Moore, Amdah vs. kanun kurallarına göre siz hesaplayın bu kadar farkın kapanması ne kadar sürer. Ben tutup en uç durumdaki farkı söylüyorum, Intel alakasız bambaşka bişeyi idda ediyordur orasını bilemem. Ama büyük firmaysan ve ne kadar üsturuplu destekli sallarsan o kadar karizma yaparsın o da bambaşka bi yanı işin. Aynı intel çıkıp videoyu bak oyun oynatıo bizim notebook diye gösterdi karizma yerlerde...


    Edit:

    burda bazı oyunlardaki HT nin katkısı var:

     İşlem Parçacığı ne demek?

    burda da BF3'de i3 2100 de HTnin etkisi var

     İşlem Parçacığı ne demek?
     İşlem Parçacığı ne demek?

    burda görüldüğü, i3 de HT BF3 için %20 civarlarında etkisi var en çok.

    Burda ise AMD'de, 2çekirdekten 4 çekirdeğe geçince BF3'deki etkisi :

     İşlem Parçacığı ne demek?
     İşlem Parçacığı ne demek?


    Fiziksel olarak 2çekirdekten 4 çekirdeğe geçmek , %60 civarlarında etki etmiş. Ama AMD 4 çekirdekli işlemci için 4 x 100 = 400 birim maliyet yapmış ve 78 fps elde etmiş. i3 ise HT ile 2x105=210 birim maliyet yapmış, 82fps elde etmiş, böyle acayip bi şekilde de bakılabilir.

    AMD 2 çekirdekten 4 çekirdeğe geçiş = 47 >>> 78 FPS %60 civarlarında artış
    Intel 2çekirden HT ile 4 threade geçiş = 68 >>> 82 FPS %20 civarında artış



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rubisco -- 1 Mayıs 2012; 0:30:04 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.