Şimdi Ara

İskilipli Atıf Hoca neden idam edildi? Tarihi Saptırma ve Kronik Mağdur Edebiyatı..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
93
Cevap
1
Favori
15.314
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • "Başında hoca lakabı bulunan hele de “Şapka Kanunu’na” karşı çıktığı için idam edildiğine dair hakkında efsaneler türetilen bir kişi hakkına yazı yazmanın zor olduğunu söylemeliyim. Ama dini konularda epeyce mürekkep yalamış bir kişi olarak “idam edilmiş” bir kişi hakkında asla ve asla belgeye dayanmayan bir tek satır bile kaleme almayacağımı, bunun aksinin “iftira” olduğunu herkes gibi ben de çok iyi biliyorum.
    Ama bazı kesimler hiçbir araştırma, insaf, izan ve ahlak duygusu taşımadan, “İskilipli bizim hocamızdır, o hemşehrimizdir, ona karşı çıkanlar dinden çıkar” gibi sapıklık ötesi bir cehalet sergiliyorlar.
    Allah indinde hiç kimse sakalı ve cüppesi vardı diye temize çıkmayacak, yaptıklarından yani fiillerinden sorumlu tutulacak. Hz. Peygamber’in “Kızım Fatıma bile hırsızlık yapsa, ona cezasını verin” dediği ölçü işte budur. Herkesin cezada ve mizanda eşit olduğu ölçü.
    Şimdi konuya gelelim:
    İskilipli Atıf Hoca’nın idamı konusundan önce, kendisi hakkında pek konuşulmayan bir hususu gündeme getirelim. Malumuz İskilipli Atıf Hoca’nın yazdığı bir kitap var. Adı Frenk Mukallitliği ve Şapka. Hoca, bu kitabı yazarak Anadolu’nun birçok yerine satılması için gönderir.
    Kitabın adında geçen “Frenk” ne anlama geliyor? Frenk Osmanlının Batılılara bilhassa Fransız kökenli Hıristiyanlara (ki o dönemde Fransa bütün Batı medeniyetini temsil ediyordu) verilen addır. Frenklik toplumda çoğunlukla gâvurluk olarak da adlandırılır.
    İskilipli, Müslümanın şapka giyerek gâvuru taklit etmesinin dine aykırı olduğunu çeşitli vesikalarla anlatmıştı kitabında.
    Buraya kadar güzel.
    Peki, “şapka giyerek gâvuru taklit etmenin caiz olmadığını” yazan İskilipli hangi derneğin kurcusu ve üyesi idi?
    İngiliz Muhipleri Cemiyeti’nin!
    İyi de bu İngilizler gâvur değil mi?
    Bir hoca efendi, hem de “gâvuru taklit etmeye” bile karşı çıkan bir hoca efendinin “gavur sevenler derneğine” üye olması dine uygun mu acaba? Kuran-ı Kerim’in “Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyin” (Maide 51) emrine rağmen İskilipli neden “İngiliz Muhipleri Cemiyetine” üye oldu?
    Gâvuru sevenler derneğine üye olan İskilipli için acaba “Allahın sevdiği bir kulu” denilebilir mi?
    Ya da “Allah, gavuru seveni,sever mi?
    Hem “Frenk’i taklit etmeyin” deyip hem de Frenk’e sevgisini ilan eden İskilipli’nin bu çizgisini “Çorum’un Atıf Hoca aşığı dernekleri” neden sorgulamazlar?
    Gelelim idam bahsine:
    İskilipli Atıf Hoca, şapka kanununa muhalefetten dolayı idam edilmedi. İskilipli’nin Şapka Risalesi’inden yargılandığı mahkeme Giresun İstiklal Mahkemesi’dir ve bu yargılamanın tarihi 16-18 Aralık 1925’tir. İskilipli, bu yargılama sonunda, Şapka Risalesi’nin, geçmiş bir tarihte yazıldığı ve binaenaleyh buna dayanılarak yeni kanun muvacehesinde suçlama yapılamayacağı gerekçesiyle beraat ettirilmiş ve mahkeme heyetiyle aynı gemide İstanbul’a dönmüştür.
    Giresun Mahkemesi şapka risalesinden dolayı İskilipli’yi beraat ettirmiştir.
    Ancak bu defa başka suçlardan dolayı Ankara İstiklal Mahkemesine sevk edilmiş burada esas olarak vatana ihanetle suçlanmıştır. Bu mahkemede de şapka konusu gündeme gelmekle beraber İstiklal Mahkemesi zabıtları incelendiğinde kendisine ağırlıklı olarak “Teali İslam Cemiyeti üyesi iken neden Yunanla yapılan savaşa karşı çıkan bildiriler yazıp dağıttığı sorulmuştur.”
    Mahkeme zabıtları incelendiğinde mahkeme başkanının kendisine defalarca ve öfkeyle “Neden Yunan tayyareleri ile Milli Mücadele karşıtı bildiriler attınız? Ama bu yaptığınız aksi tesir yaptı. Anadolu halkı Milli Mücadeleye daha fazla destek vermiştir” diye hesaba çektiği görülür. İskilipli ise Milli Mücadelenin başarıya ulaşması üzerine Vakit gazetesinin 1034. nüshasında tekzip yayınlayarak “o bildiri bana ait değil” diyecekti.
    Ankara İstiklal Mahkemesi zabıtlarında idam gerekçesi olarak şunlar yazar:
    “Bundan başka milli mücadelenin en buhranlı zamanında Anadolu içlerine doğru uzanmış işgal ordusuna mukavemet edilmemesi hususunda başkanlığını yaptığı Teali İslam Cemiyeti adına düzenlediği beyannameleri sonradan aldığı çeşitli inkâr tertiplerine rağmen yunan tayyareleri ile istiklali ve hayat hakkı için mücadele eden Anadolu köylerine attırdığı ve yeniliğe ve cumhuriyete daimi bir düşman vaziyeti almış olan adı geçen kişinin son isyan hadisesi ile maddeten ve manen alakadar bulunduğu birçok delil ile anlaşıldığını ve ortaya çıktığı... adı geçen kanunun 55. Maddesinin TC’nin teşkilat-ı esasiye kanununu tamamen veya kısmen tağyir... veya ifa-yı vazifeden men’ine cebren teşebbüs edenler idam olunur” diyen muharrer fırkası mûcebince İskilipli Hoca Atıf... efendinin salben idamlarına... oy birliği ile karar verildi.”
    Yani İskilipli’nın idam kararında “şapka” değil “devleti ortadan kaldırmaya” teşebbüs suçu vardır.
    Bugün “İngiliz Muhipleri Cemiyetine mensup” İskilipli’yi savunanların bu muhabbetinin tek nedeni “O’nun Mustafa Kemal”e olan düşmanlığıdır.
    Mustafa Kemal’e düşman isen “İngiliz’e muhip, Yunan’a dost” olabilirsin, bir beis yoktur!
    Tarihten ve akıldan yoksun olan “devlet, millet hatta din düşmanları” bunu böyle bile."

    Muharrem Bayraktar



    Kaynak







  • Onun ismine güç savaşı denir kardeşim. O televizyona çıkan adamlar da senden benden bilgili değil. Tanıdıkları vasıtasıyla üç beş kitap çıkarıp, kendilerini güvenlik uzmanı, strateji uzmanı diye yediriyorlar.


    Birkaç gündür aynı muhabbet içindesin. Yok gizli örgütler, yok gizli savaş falan. Bunlar gizliyse ve senden başka çözebilen yoksa nasıl bir gizlilik bu? Şahsen RealW isimli bir forum üyesi genç gizli örgütleri ifşa ediyorsa, ben o örgütü ciddiye almam, güler geçerim.

    Ha, eğer ülkede resmi bir işgal olursa, başkent işgal edilirse, AKP karşıtı bir insan da çıkıp "İşgalci güçlere teslim olmalıyız" derse o zaman çık istediğini söyle.


    Yoksa sadece sizin bildiğiniz gizli örgütlerin yürüttüğü, sadece sizlerin haberinin olduğu gizli savaşlar için kimse kimseyle iş birliği yapmaz. Bu ergen tarzı siyaset tartışmalarını bir kenara bırakın. Çünkü Dünya'yı gizli örgütler değil, büyük holdingler yönetir. Bu da herkesin malumu. Çalışan sayısı onlarca ülkenin nüfusundan büyük şirketler varken, yıllık karı onlarca ülkenin yıllık gelirinden fazla şirketler varken öyle gizli örgütler, gizli savaşlar, bizi ele geçiriyorlar safsatası ancak üçüncü sınıf tartışma programları ve her şeye inanan insanlar tarafından ciddiyetle karşılık bulur.
    Ya öksızlık ya uçmağ...

    Osmanlıyı batıran da dinci yobazlar, kurtuluş savaşında zararlı cemiyetleri kuran da yobazlar, günümüzde ülkeyi satıp peşkeş çeken yine...

    Hiçbir Türkün kitabında kölelik yatmaz. Bağımsızlığı için ortaasyadan göçmüş bir ırktan bahsediyoruz.

    Türkler islamiyetle hayatlarına giren "arap kültürü" yüzünden günümüzdeki güçsüz durumuna düşmüştür.

    Türkler şeyhlerden şeyhülislamlardan çok çekmiştir.

    Hala da bu kullanılarak ülke sömürülüyor...
  • Istiklal Mahkemeleri görevlerini tam yapamadı

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • kaynak??
  • Güzel konu olmuş. İngiliz Muhipleri Cemiyeti'ne üye olduğunu bilmiyordum. Kör ölür badem gözlü olur neticede. Son cümleler özetliyor zaten her şeyi, bugün Atatürk düşmanlarının da bu paydada buluşması ve kendisinin "şapka için öldürülen alim" olarak lanse edilmesi bundan ileri geliyor.
  • İskipli Atıf'ın İngiliz Muhipleri Cemiyeti'ne kayıtlı olduğuna dair vesika gösterene bin gayme vaat ediyorum. Mustafa Sabri olmasın o?

    Üstelik o bildiriyi atan Mustafa Sabri'dir. Teal-i İslam cemiyetinin başında İskipli Atıf, o belgeye mührü vurmayınca, Şeyhülislam Mustafa Sabri onu mühürsüz olarak, yalnızca altında dernek adını koyarak attırabilmiştir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi T@rhuncu -- 15 Ocak 2014; 21:33:31 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: waitisova'Blazac

    kaynak??

    şapka için idam edildiğine inanıyor ve kaynak sormuyorsunda , mahkeme tutanaklarıyla belli olan ve sözü edilen doğrultuda birçok belge var göremiyorsun? Dedikoduyla tarih yapılmaz, yapanada itibar edilmez, kafalarına fes giyip ortalıkta tur atan bi yığın ibiş kıvamındaki kerameti kendinden menkul, yalancı uydusu olmakta çağdaş bireye yakışmaz.
  • T@rhuncu T kullanıcısına yanıt
    http://www.dunyabulteni.net/belge-tarih/137169/iskilipli-atif-hocanin-idam-durusmasi


    Bu arada atıf hoca, “İslam kilidinin anahtarını, İngiltere’nin güvenilir eline teslim etmekte, İslam âlemi için hiçbir tehlike yoktur” yazısıyla da dikkat çekmektedir. ( 14 Temmuz 1919 Alemdar)

    MAİDE suresi 51. ayet: Yâ eyyuhâllezîne âmenû lâ tettehızûl yehûde ven nasârâ evliyâe ba’duhum evliyâu ba’d(ba’din) ve men yetevellehum minkum fe innehu minhum innallâhe lâ yehdîl kavmez zâlimîn(zâlimîne).
    Türkçe meali:
    Ey âmenû olanlar (Allah'a ulaşmayı dileyenler), Yahudi ve Hristiyanları dostlar edinmeyin! Onlar birbirinin dostlarıdır. Ve sizden kim onlara dönerse (onları dost edinirse) artık o, mutlaka onlardandır. Muhakkak ki Allah, zalimler kavmini hidayete erdirmez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pruvap -- 15 Ocak 2014; 22:17:02 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: pruvap

    quote:

    Orijinalden alıntı: waitisova'Blazac

    kaynak??

    şapka için idam edildiğine inanıyor ve kaynak sormuyorsunda , mahkeme tutanaklarıyla belli olan ve sözü edilen doğrultuda birçok belge var göremiyorsun? Dedikoduyla tarih yapılmaz, yapanada itibar edilmez, kafalarına fes giyip ortalıkta tur atan bi yığın ibiş kıvamındaki kerameti kendinden menkul, yalancı uydusu olmakta çağdaş bireye yakışmaz.

    kardeşim şaka mısın, sadece kaynak sordum diye beni herhangi bir taraftan yaptın ya helal olsun yani sanırım senin çağdaşlık kavramın bu önyargılar üzerine kurulu, bana dar gelir kalsın sende o tip çağdaşlık

    olaya tamamen objektif olarak bakmak için kaynak diye belirttim, ama önyargılar sanırım sende yanılgılara sebep oldu, bu bölümde internette yazılı olduğunda kendi fikrinden diye gazete manşetlerini kaynak olarak sunan adamları çok görmüştüm zaten ama böyle önyargılısına ilk kez denk geldim, harbi kaynak demişken sen de bahsetmişsin ya bu makaleyi haklı çıkaracak mahkeme tutanakları ve birçok resmi belgeye dair bir kaynak görebiliyor musun

    yoksa sendeki ne tarz bir koyunluk her söylenenin arkasından koşuyorsunuz




  • Öncelikle dekoduyla tarih yazanlardan kaynak isteseydik ve cumhuriyet ve kazanımlarını yıkmak için mazeret aramasaydık zaten şu saçma muhabbetin içinde olmayacaktık, arzu ederdim ki aynı heyheyleriniz yalancılar ve iftiracılar içinde olsaydı o zaman objektiflikten söz edilebilirdi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Verdiğiniz linkte yazdığınız yazıyı bulamadım. İngiliz Muhipleri Cemiyeti'ne üye olduğu iddiası nereden çıktı bilmiyorum fakat bana palavra gibi geliyor. Kimsenin bu konuda sunabileceği bir kaynak yok. Varsa sunsunlar, rica ediyorum, tetkik edelim.

    Kendisinin böyle bir yazısı neşredildiyse, bu illa kendisinin vatan haini olduğunu göstermez. Mustafa Kemal Paşa da, İstanbul'da olduğu bir dönemde gazete çıkartıp Amerikan mandası ile alakalı yazılar yazmıştı. Yanılmıyorsam, Sivas ya da Erzurum kongrelerinin birinde Amerikan mandasıyla ilgili sert tartışmalar yaşandı, Mustafa Kemal ve grubu da buna ılımlı yaklaştı. Zira Amerika'yı İngiltere ve Fransa'dan daha az sömürgeci, daha az emperyalist olarak görüyorlardı. Fakat daha sonra Amerikan Kongresi Monroe doktrinine geçince, yani kendi kabuğuna çekilince bu ihtimal ortadan kalktı ve Kuva-yı Milliye hareketi başladı. Verdiğiniz tarih 14 Temmuz 1919. Sivas ve Erzurum kongrelerinden evvel. Yani buna göre birilerini hain ilan edeceksek, o dönemki Kurtuluş Savaşı kadrosunda tek vatan dostu bulamazsınız. Madem İskipli kongrelerden önce yazdığı söylenen bir yazıda İngiltere mandasına açık kapı bırakmış, aynısını ondan 1-2 hafta sonra kongredeki mebuslar ve hatta Mustafa Kemal Paşa ile grubu da yaptı. Tek farkla, onlar Amerikancı çizgideydi.

    İskipli'nin bu tavrına rağmen, eğer mahkeme kayıtlarını okuduysanız, zaten şapka kanununa muhalefetten asıldığı bellidir. Takrir-i Sükun yasası görevini yaptı. 7500 kişi tutukandı, 660 kişi idam edildi. 'Vatan haini' olanlar asıldıysa, Mustafa Sabri neden şutlandı da asılmadı? Yukarıda verdiğim kayda asker kaçakları ve yönetime direnenleri kapsamıyor, yoksa on binleri aşarız. Kaynağım da ''Mete Tuncay, T.C.'de Tek Parti Yönetiminin Kurulması, (1923-1931)''

    1900'lerin ortasından çok küpür vardır, ''bere giyen gerici tutuklandı'', ''şapka giymeyi beceremeyen ihtiyar tevkif edildi'' diye. Bu bizim tarihimiz, birilerinin hoşuna gidecek veya gitmeyecek diye değiştiremeyiz.

    Saygılar...




  • T@rhuncu T kullanıcısına yanıt
    istiklal mahkemeleri, istiklal savaşı dönemi içinde iki ayrı evrede hizmet görmüştür:
    a.) 11 eylül 1920-17 şubat 1921 (8 mahkeme)
    b.) 30 temmuz 1921- ekim 1923 (5 mahkeme)
    Bu iki evrede verilen toplam idam kararı, 3811 dir; Bunun 2827 si tecil edilmiş, 1054 idam kararı infaz edilmiştir. Prof.dr. Ergün Aybars çeşitli sebepler ve bilimsel bir ihtiyatlılıkla, infaz edilmiş idam kararı sayısını 1450-1500 olarak belirtiyor. İdam edilenler, ısrarlı asker kaçakları, asiler,hainler, casuslar, bozguncular, katiller, ırz düşmanları, soyguncular, hırsızlar, halka eziyet eden görevliler, işgalcilerle işbirliği yapan Rum ve Ermenilerdir
    KAYNAK: istiklal mahkemeleri c1., s.155,168 - s.143.,154
    İstiklal mahkemeleri 2 cilt. Kitabın birinci cildi doktora tezi, ikinci cildi doçentlik tezidir.

    1923-1927 yılları arasında, bir rejim mahkemesi olarak çalışan üç istiklal mahkemesinin, şapka olayını vesile ve istismar ederek halkı isyana kışkırtmak ve isyana katılmak suçundan, iskilipli atıf efendi dahil, verdiği idam kararlarının tamamı ,sadece 27 dir.

    H.H. Ceylan aktardığına göre Orhan Koloğlu, İslamda Başlık adlı kitabında, şapka olayından, daha doğrusu, şapka olayı vesile ve istismar edilerek, halkı isyana kışkırtmak ve isyana katılmak suçundan dolayı 57 kişinin idam edildiğini belirtiyor ( Din ve Devlet ilişkileri, c.3.,s.10) Pekala. 27 değilde 57 olsun. 57 derede , 10binler 100binler nerede? Aczimendi lideri Müslüm Gündüz ise; 13 haziran 1995 akşamı özel bir televizyon kanalında : İstiklal mahkemeleri, şapka giymeyen 500 bin kişiyi idam etti!(Aktaran Emin Çölaşan 19 haziran 1995 hürriyet) Arttıran arttırana.
    E.aybars, İstiklal mahkemeleri adlı yazı dizisi, Milliyet, 29Ekim 1996, sayfa 18.

    Teali İslam Cemiyetinden Hayır Geldi miydi?
    Neval KAVCAR
    İstiklâl Savaşının Sahte Hocaları
    İskilipli Atıf, Teal-i islâm Cemiyetinin kurucu azası. Mustafa Sabri Efendi de. Yine tanınmış kimliklerden Said-i Kürdi aza. Mondros Mütarekesiyle birlikte, sudan sebeplerle Anadolu işgal edilirken, Teali İslam Cemiyeti bildiriler yayınlamaya başlar.
    "Teal-i İslâm Cemiyetinin 1. Beyannamesi (Bir bölüm)
    Ey Anadolu'nun masum ve mazlum ahâlisi!...Anadolu'da Mustafa Kemal ve Kuvay-i Milliye maskaraları Yunan askerlerinin önünden nâmerdane bir surette kaçarken, zavallı saf ve gafil ahali ve askerden cem ettikleri kuvvetleri düşmanla harbe tutuşturarak yalanlar ve hilelerle savuşup kaçtılar.
    Millet hala kendisini aldatan bu heriflere niçin diyemiyor ki: Ey hainler! Ey Allah'tan korkmayan ve Peygamberden haya etmeyen mahluklar, muharebe ettiniz başımızı bin türlü belalara soktunuz, mağlup oldunuz, şimdi niye tekrar, gücünüz yetmediğini ikrar ve imza ettiğiniz devletleri yeniden kızdırarak üzerimize husumet ve gazaplarını davet ediyorsunuz?
    İngilizleri kızdırdınız, üzerimize Yunanlıları musallat ettiler. Harpte mağlup olduktan sonra uslu oturmak ve mağlubiyetin neticesine katlanarak telafisini sabr-u sükun ve akl-u tedbir dairesinde izale etmekten başka çare var mıdır? Düşünmüyor musunuz ki Yunanlılara fazla zayiat verdirmek bile bundan sonra bizim için hayırlı ve menfaatli bir şey olmaz.
    Kendinize ne hakla, ne yüzle Kuva-yı Milliye adını veriyorsunuz? Utanmaz hainler, artık yetişir, yakamızı bırakın. Cenab-ı Hakk'ın gazap ve laneti sizin üzerinize olsun! Şimdi sulh imzalandı Kuva-yı Milliye belasının tevlid ettiği mecburiyetle galip devletlere karşı yeniden taahhüt altına girdik. Devletler şimdi bize Eğer Anadolu'da Kuva-yı Milliye isyanını bastırmazsanız İstanbul'u da elinizden alacağız diyorlar.
    Ey Anadolu'nun mazlum ve muhterem ahalisi!
    Elinize aldığınız bu fetva-yı şerife göre, bu katil canavarları (Atatürk'ü ve Kuvvacıları kast ediyor), daha ziyade yaşatmamakla memur ve mükellefsiniz. Allah'ını, Peygamberini ve padişahını seven bu tarafa gelsin. (Milli Mücadele Dönemi Beyannameleri ve Basını, Zekâi Güner- Orhan Kabataş, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Merkezi Yayını Sayı: 33, Ankara, 1990)
    ***
    Yukarıdaki bildiri, 26 Eylül 1919'da İkdam gazetesinde Said-i Nursi (Kürdi) imzası ile yayınlandı. Şimdi öyle bir şey yok diyorlar. İskilipli Atıf Hoca ve Said-i Kürdi olup bitenden bîhabermiş. Birisi kurucusu, diğeri azası.
    "ABD'nin Irak'ta savaşan kahraman bay ve bayan askerlerin en az zayiatla
    ülkelerine mümkün olan en az zamanda dönmeleri temennisi ile duacıyız" denmiş miydi? Yok denmemişti.. Dün hayrı dokunmayan, Türk hariç tüm etnisitelere hayat hakkı tanıyan İslâmı siyasallaştıranlar, bugün de başımızı ağrıtıyor.

    Saygılar*



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pruvap -- 16 Ocak 2014; 22:31:44 >




  • İstiklal mahkemeleri bu ülkede çok can almıştır. Bir gün arşivler adam gibi açıldığında; "ne yapmışız lan biz ?" diyeceğiz ...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Thook

    İstiklal mahkemeleri bu ülkede çok can almıştır. Bir gün arşivler adam gibi açıldığında; "ne yapmışız lan biz ?" diyeceğiz ...

    Bu konu hakkında en az akademik tez bazında kaynak gosterebilirmisiniz? Sloganla olmaz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Thook

    İstiklal mahkemeleri bu ülkede çok can almıştır. Bir gün arşivler adam gibi açıldığında; "ne yapmışız lan biz ?" diyeceğiz ...

    Şu zihniyete de hastayım, "neler neler yapıldı, ah bir gizli belgeler açıklansa...", madem arşivler kapalı, sen nereden biliyorsun?

    Bunların kafaya ulaşmak için ne gerekiyorsa getirin bana.
    Balkan Savaşı'ndan vs. fotograf koyup "aha istiklal mahkemelerinde asılan alimler" demekten bakmadınız mı?

    Hızını alamayıp onbinlerce idamdan bahsedenler bile oluyor.
    Bir de alim dediklerinin alayının vatan haini veya yobaz olması da ayrı komedi.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yahu,ABD ve İsrail'in desteklediği Suriyedeki radikal İslam örgütlerine destek veren siz,Mısırda ABD'nin başa getirdiği anti laik devlet başkanını destekleyen siz,Libyada Fransa'nın ne işi var deyip okyanus ötesinden emir gelince Fransa'nın operasyonunu ve Kıbrıs Barış Harekatında bize silah yardımında bulunan Kaddafinin inmesini destekleyen yine siz.Daha bir de ata seviciler dediğiniz gruba mı emperyalist destekçileri diyorsunuz?

    Atatürk'ün çok güzel bir sözü var.Yaptığı devrimlerin asıl amacını anlatan.'' Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır.'' Yani diyor ki emperyalizme sırtını yaslayıp din ayağına milleti ortaçağa sokan zihniyetin Türkiye Cumhuriyetinde yeri yoktur.




  • Tarihi galipler yazar. Bugün insanlara çok kolay 'hain' deniyor. Siz zannediyor musunuz bugün 'hain, yobaz' diye karaladıklarımızın hepsi İngilizci, emperyalistçiydi? Gerçekten bunu mu düşünüyorsunuz yani? Bu insanların Kurtuluş Savaşı'na karşı takındığı tavrın nedeni, başarısız olursak elimizdeki topraklar da gider hissiyatıydı. Mesela Mustafa Kemal Paşa Kütahya Eskişehir savaşlarından sonra çok tenkit edildi mecliste. ''Elimizdeki topraklar da gidiyor, başarısız olacağız'' düşüncesi hakimdi. O zamanın savunma bakanı hüviyetinde olan Fevzi Çakmak'ın ağzını bıçak açmıyordu. Apışıp kalmışlardı. Eleştirilere yanıt dahi veremiyorlardı.

    Eğer bu süreç devam etseydi, şimdi biz Mustafa Kemal'i ''hayalperest ve ileri görüşsüz bir insan olduğu için İtilaf Devletlerine karşı savaşı başlatan, bu nedenle elimizdeki toprakları da kaybetmemize neden olan zavallı olarak tanıyacaktık. Hatta daha ileri gidip, Minber gazetesinde çıkan ve İngilizleri, Amerikanları öven yazılarına bakıp; ''bu adam zaten hainmiş, baksana İngilizler tutmuş bunu'' diyecektik. Tarih bir övgü veya sövgü aracı değildir, bir insana ''hain'' demek bu kadar kolay olmamalı. Kim ister devleti işgal edilsin ecnebilerce? O dönemde yaşasak, belki biz de mandacı olurduk, bunun aksini kim iddia edebilir?

    Söylediklerinize gelince;

    Teal-i İslam cemiyetinin evveli Cemiyet-i Müderrisin'di. Bu derneğin programı da İslamî ilimleri yaymak gibi şeylerdi. Teal-i İslam haline gelince Said Nursî ve birçok kurucu üye derneğin siyasallaşmasından duydukları rahatsızlığı belirtip, dernekten ayrıldılar. Said Nursî Cumhuriyetçi ve Kuva-yı Milliyeci idi. Zaten Atatürk de ondan faydalanmak için mecliste konuşmalar yaptırdı, mebusları etki altına almasını ve yeniliklere yardımcı olmasını talep etti. Neden gidip Mustafa Sabri'den istemedi de Said Nursî'den istedi sizce, madem ikisi de 'hain'? Said Nursî'ye atılan iftiraların haddi hesabı yoktur maalesef. O cemiyet adına yayınlandı. Said Nursî'nin imzası yoktu, bu yüzden dernekten ayrıldı zaten Nursî.

    İstiklal Mahkemeleri hakkında kaynağınız Turgut Özakman olduğu için anlayışla karşılıyorum bu sayıları. O 500.000 lakırdısı abartıdır fakat söyleyen de ünlü Kemalist Falih Rıfkı Atay'dır. 'İnkılaplar için Kurtuluş Savaşı'nın on katı insan öldürmek lazımdır' gibi bir lafı vardır, çarpmış etmişler 500.000 demişler. Lakin kaynağı, dediğim gibi Atay.

    Benim kaynağım ''Modernleşen Türkiye'nin Tarihi, Erik Jan Zürcher''

    Gerçekten tarafsız bir kaynaktır, elin Hollandalısı resmî tarihe takılmıyor tabii, onu savunma gibi bir gayesi de olmadığından açıkça yazıyor her şeyi. O da ''birçok belgenin kayıp olduğundan'' bahseder, gerçek sayı bunun birkaç katıdır. Kuvay-ı Tedbiyelerde yargılananlar, faili meçhuller, harp divanları yok burada.

    Hatta cellat Kara Ali, ''bizimkiler yalan söylüyor, sadece ben 5216 insan astım'' der anılarında. Resmiyetle hatırat ne kadar çelişiyor, malum... Zaten bahsettiğiniz çalışmada da profesör Ergün Aybars bile ''belgelerin doğruluğu şüpheli, bunlar bulabildiklerimiz'' diyor. Böyle bir çalışmaya ne kadar güvenilebilir?

    Velhasıl kelam, bu meseleler halen mayınlı tarladır. Tarihi övgü veya sövgü aracı olarak kullanmaya devam ettikçe, bu asla değişmeyecek. Ben ne Vahdettin'e, ne de Atatürk'e söverim; ne İskipli haindir, ne İsmet İnönü benim gözümde. Hepsi bu milletin evlatlarıdır. İyi kötü milletlerini kurtarmaya çalışmışlardır.

    Bir de herkese AKP'li ayağı çekmeyi bırakalım...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi T@rhuncu -- 17 Ocak 2014; 13:52:30 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Indigo

    quote:

    Orijinalden alıntı: my tower

    quote:

    Orijinalden alıntı: Indigo

    Birincisi ben chpli değilim.İkincisi söylediklerimi inkar edebileceğin birşeyin var mı?
    Sen yaptığın tüm pislikleri kabul edip başka yerden vurmaya çalışan birisin. Bir de şu var seçimi kazanır kazanmaz soluğu abd'de alan başbakanın obamadan güzel emir alıyor.Bop eşbakanı babamdı değil mi? Bop kimin projesiydi onu da sen söyleyiver.
    Yahudi üstün hizmet madalyalı başbakanın emperyalistlerle güzel mücadele ediyor gerçekten



    bop projesi nedir ağzınıza doladınız ama bilgi sıfır

    ha bu arada atatürkçüyüm deyip chpli değilim diyorsun

    Sen daha bop projesini bilmeyecek kadar cahil misin? Hani eşbakanıyım dediği proje.Senin anlayacağın dille amerikan ortadoğu projesi. Senin yaşın kaç onu söyle? 20 yaş altı falansan benle muhattap olma çoluk çocukla harcanacak vaktim yok.
    Atatürkçü olup chpli olmamak olmuyor mu? Akpli olup osmanlıcı olmamak gibi birşey mi? Ne biçim bir adamsın sen cahillik paçadan akıyor.Sen geçenlerde de bir konu açmıştın bu bölümdeki bilgili elemanlar seni bilgileriyle bayağı ezdi hala yüzsüzce buralarda takılıyorsun.İnsanda biraz utanma olur.Gerçi senden utanma beklemek saçma olur hırsızı savunan adamların partisinin adamısın.
    Sen bu işlere boşuna bulaşma paramızı çalmana ve amerikan askerlerine birşey olmasın diye dua etmene bak.Bir de suriyedeki el kaideci kankalarına silah gönder ki esad onların kökünü kazımasın.
    Tarih konuları üç kuruşluk bilgini aşar senin.



    bop u bilmeyen sensin açıkla desem 100 defa düşünürsün




  • T@rhuncu T kullanıcısına yanıt
    Fikirlerinize ve üslubunuza gerçekten saygı duyarım,fakat; her ne olursa olsun,(
    quote:

    Bugün insanlara çok kolay 'hain' deniyor. Siz zannediyor musunuz bugün 'hain, yobaz' diye karaladıklarımızın hepsi İngilizci, emperyalistçiydi? Gerçekten bunu mu düşünüyorsunuz yani? Bu insanların Kurtuluş Savaşı'na karşı takındığı tavrın nedeni, başarısız olursak elimizdeki topraklar da gider hissiyatıydı.
    ). Yabancıların hele hele ecnebilerin(maide suresi 51. ayete atıf) işgaline taraf olup, yada sessiz kalınırsa vatansever,din sever olunmaz, vatanı işgaline canını ortaya koyup karşı koymazsan vatan hainisindir bu, bukadar açık ve kesindir.
    Fikrinizin hiç bir yerine katılmıyorum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Indigo

    quote:

    Orijinalden alıntı: Kabuska

    quote:

    Orijinalden alıntı: neommy

    - 4. Bilimsel geçerliliği olmayan kaynaklardan alıntı yapılarak konu açılması yasaktır. Bu ihlal hesabınızın Madde 3'e dayanarak uzun süre kısıtlanmasına yol açabilir.

    Pardon, hızlı olduğum gece!
    Yukardakinin konu içinde yazılanlara uygulanmasını kastetmiştim? Devamlı bilgisiz, içeriksiz mesaj atanlara uygulanamıyormu bu madde? Konularda çok sayıda saçma sapan ilişkiler kuran tipler olabiliyor zaman zaman, bunları bir şekilde önlemenin yolu bu madde ile olabilir bence?
    Tamam, tamam 6. madde yokmuş işte!

    Öyle bir maddenin Kültür ve Bilim genel kurallarında olması gerekiyordu aslında, ama eklemeyi unutmuşum. Neyse ki onayını almıştık maddenin, ekledim şimdi

    Bu arada, son 5-6 mesajla konuyu bayağı dağıttık, birkaç saat sonra bu mesajları çöpe atarız ona göre fazla uzun yazmayasın

    Ya lütfen şu bölüme velet almayın.Konu dışı battı, oradan kovulanlar özeli de batırdı bari burası sağlam kalsın.Dün üye olan buraya konu açamasın.

    Katılıyorum. Bırakın konuları ben açayım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bende katılıyorum!
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.